Cred că ați observat deja că vara cade tensiunea la rețeaua de alimentare electrică mult mai des. Este și normal, pentru că graficele oficiale arată o diferență de 700 MW/zi la consum, între o zi călduroasă, cum se anunță următoarele, și una cu temperaturi mai normale, sub 30 grade Celsius.
Problema pentru cei ca mine, care lucrează mai mult de acasă, este că orice astfel de întrerupere, generează altele, la conexiunea de internet. Iar în timpul ședințelor sau a sesiunilor de customizări, nu prea dorești astfel de situațiuni… 🙂
Conform notificărilor primite de ANCOM în 2021, cinci furnizori de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului au înregistrat 410 incidente cu impact semnificativ asupra securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, în scădere cu aproximativ 30% față de anul 2020. Acestea au afectat, în total, aproximativ 8 milioane de conexiuni.
Ca și în anii precedenți, cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative sunt cele de telefonie mobilă şi SMS (3,3 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (2,8 milioane de conexiuni), internet fix (aproape 520 de mii de conexiuni), retransmisia programelor media audiovizuale (aproximativ 350 de mii de conexiuni) și telefonie fixă (aproape 1 milion de conexiuni).
Continuă trendul de scădere a numărului de conexiuni afectate în cazul serviciilor mobile, cu 41%, precum şi în cazul serviciilor de retransmisie a programelor media audiovizuale, cu 37%. Pe de altă parte, în cazul serviciilor de telefonie fixă se poate constata o creștere semnificativă, de peste 100%, a numărului de conexiuni afectate în condițiile în care numărul de conexiuni fixe de telefonie continuă să scadă.
Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident în 2021 este de 18.577, în scădere față de 20.582 conexiuni în anul 2020. Defalcat pe servicii însă, situația indică o creștere a numărului mediu de conexiuni afectate în cazul serviciilor de telefonie fixă şi în cazul serviciilor de internet fix și o scădere în cazul serviciilor mobile şi a serviciilor de retransmisie a programelor media audiovizuale.
Durata totală a incidentelor raportate în anul 2021 este de 2.276 ore şi 44 de minute, în scădere semnificativă comparativ cu anul anterior, când durata incidentelor a fost de 3.339 ore, în timp ce durata medie a fost de 5 ore și 30 minute, similar cu cea înregistrată în 2020 (5 ore și 48 de minute).
Din punctul de vedere al ariei geografice afectate, în 2021, cele mai multe dintre incidente au afectat un singur județ (225 de incidente), un număr comparabil de incidente au afectat între 2 şi 10 județe simultan (183 de incidente) şi doar două incidente au avut efecte la nivel național.
Cele mai afectate din punctul de vedere al numărului de incidente au fost județele Dâmbovița (43 de incidente), Teleorman (42 de incidente), iar cel mai puțin afectate au fost Tulcea (4 incidente) sau Brăila și Vrancea, cu câte 6 incidente cu impact semnificativ petrecute în 2021.
Din punctul de vedere al resurselor afectate, cele mai multe incidente au afectat mediile de transmisiune (237 de incidente) şi stațiile de bază și controlerele mobile (116 incidente).
În cadrul a 13 dintre incidente au fost afectate concomitent mai multe categorii de resurse, spre deosebire de anul precedent, când cele mai multe dintre aceste tipuri de incidente au avut drept cauză fenomene naturale (cod galben şi portocaliu de vreme severă, vânt puternic, ninsori abundente, viscol), în 2021 cele mai multe incidente au fost din categoria Cauză externă/Parte terță/Eroare umană (lucrări efectuate de terți la partea carosabilă, alimentare cu apă etc.) şi care au afectat multiple categorii de echipamente care au rămas fără alimentare cu energie electrică.
Raportul ANCOM privind incidentele semnificative care au afectat securitatea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în anul 2021 a fost realizat pe baza informațiilor puse la dispoziție de către furnizori și este disponibil aici. Autoritatea colectează aceste date în baza Deciziei președintelui ANCOM nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligația de a notifica Autoritatea cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securității reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră.
Tere mi-e teamă că astfel de situații vor deveni tot mai dese în 2022 și pe viitor…
„Tare mi-e teamă că astfel de situații vor deveni tot mai dese în 2022 și pe viitor…” …mie imi e teama ca intreruperile astea de curent/net & company vor fi cele mai mici dintre problemele noastre in viitor … la cum se degradeaza situatia pe toate palierele, viitorul nu arata deloc bine … O recesiune economica e greu de dus in spate, dar trece … partea proasta e legata de schimbarile climaterice tot mai vizibile si tot ce decurge din ele. Eu cred ca asta va fi adevarata durere in viitorul pe termen mediu.
asa e. imi aduce aminte de mema aia cu dinozaurul care se gandea asa: Daca Marte a fost planeta noastra originara, iar noi am distrus-o si ne-am mutat pe Terra, care era de rezerva?
Nu stiu Cristinele, la noi la mare nu prea se intrerupe curentul 🙂 Si nu s-a mai intrerupt (asa des) de pe vremea lui ‘nea Nicu.