Ca tot a inceput vara si normal ar trebui sa vina caldurile, haideti sa profitam putin de vremea urata de afara si sa dam un ochi peste coolere-le disponibile acum pe piata, in cazul in care doriti sa va achizitionati unul. Mai jos am pregatit un mini top al celor mai bune coolere decente, pana in 200 de lei.
Am tinut cont de dimensiunea lor, fluxul de aer, ventilatoarele care se pot monta si silentiozitatea lor. Si nu in ultimul rand raportul pret-calitate. Asadar, lista noastra este aceasta:
Cel mai ieftin cooler bun este de la Deepcool, modelul Iceedge Mini FS. Acesta este disponibil pentru majoritatea socket-urilor de pe piata, are un ventilator de 80 mm, flux de aer 28 CFM si o inaltime de 13 cm. Are doua heatpipe-uri, iar feedback-ul pentru acest model este pozitiv. Pretul sau este de aproximativ 45 lei.
Urmatorul atinge suma de 85 lei si vine de la producatorul Thermaltake, model Contac 21. Are 4 heatpipe-uri de 6 mm, inaltime de 140 mm, un ventilator de 90 mm cu rotatii intre 1000 si 2400 rpm, si flux de aer intre 17.2 si 45.4 CFM. Nivelul maxim de zgomot este de 30 dBA, cantareste 425 de grame si are promise 30.000 h de viata.
Schyte Katana 4 este un cooler foarte drag mie. Acesta a ajuns sa coste aproximativ 105 lei si este poate cel mai best buy. Are trei heatpipe-uri, inaltime de 143 mm, ventilator de 92 mm cu rotatii intre 300 si 2500 si un flux de aer de 55 CFM si 31 dB la turatie maxima. Acesta are o baza din cupru nichelat, are PWM si cantareste 480 de grame. De mentionat si faptul ca este compatibil si cu socket-uri mai vechi, de ex 751 de la AMD sau 775 de la Intel.
Uriasul urmatorul este Arctic Cooling Freezer XTREME rev. 2, un cooler cu o dimensiunea generoasa (132 (L) x 100 (W) x 145 (H) mm) si o racire pe masura. Are patru heatpipe-uri, ventilator de 120 mm cu rotatii intre 800 si 1500 si flux de aer de 35.7 CFM. Acesta vine cu pasta termica preaplicata, model MX2. Si acesta este disponibil cu socket-uri mai vechi. Pretul sau aproximativ este de 140 lei.
Thermaltake Contac 39 este un cooler apropiat de pretul lui Freezer XTREME, dar are un ventilator in plus tot de 120 mm. Rotatiile pe minut ajung pana la 2000, are 3 heatpipe-uri de 8 mm, are un zgomot maxim de 33 dB si se inalta pana la 160 mm. Pretul sau este ceva mai mare, de aproximativ 154 lei.
Un altul best buy este Schyte Ninja 3, un cooler cu o istorie frumoasa in spate si apreciat de cunoscatori. Acesta a fost poate cel mai cumparat cooler din Romania in urma cu aproximativ 3-4 ani. Are o inaltime de 160 mm, un singur ventilator de 120 mm cu 1900 rotatii maxime, flux de aer de 76 CFM si o greutate enorma de 1080 de grame. Stiti cum se spune, lucrurile grele de obicei sunt bune. Aici se aplica. Zgomotul produs este de 37 dB. Pretul aproximativ este de 174 lei.
Si ultimul este Thermalright Macho 120 Rev.A. Acesta are cinci heatpipe-uri de 6 mm, o inaltime de 150 mm, ventilator de 120 mm cu 1300 RPM maxime, flux de aer de 46 CFM, zgomot 25 dB si o greutate de 745 de grame. Are conector cu 4 pini, PWM si este disponibil si pe socket-uri mai vechi. Pretul sau ajunge pana aproape de 181 lei.
Daca aveti si voi propuneri puteti sa le lasati in sectiunea de comentarii pentru a afla si altii despre ele. Speram ca v-am putut ajuta! Temperaturi cat mai mici in carcasa 🙂
Zenith66 a zis
Cooler Master Hyper 212 EVO e aprox ~150 ron si e renumit, nu ar trebui sa lipseasca din lista 😛
Gabriel G. a zis
Am avut de ales Hyper 212 EVO si Thermaltake Contact 29. L-am ales pe cel din urma. Sunt aproape identice, dar Contact 29 mi se pare putin mai bun.
Razvan a zis
Un prieten doar ce a cumparat Thermaltake Contac la pretul de 146 lei de pe cel.ro si e destul de bun , se vede ca raceste mai bine si e mai silent fata de ailalt.
Sorin a zis
Cam vechiute unele … noul trend este NIC (non-interferance cooler), care au o forma supla, astfel incat sa nu deranjeze sloturile de memorie, mai ales daca instalezi un kit de genul Kingston Predator… cel mai tare best-buy in categoria asta il reprezinta 2 coolere care inca nu au intrat pe piata noastra … Thermaltake NIC L31 si L32… review-uri gasiti online, iar pretul aproximativ pe newegg este de 30 respectiv 40 USD…
mNiosu a zis
Deepcool GAMMAXX 300 este un cooler foarte bun la ~80de lei pentru sisteme fara pretentii de OC mare. Eu il tin pe un Intel Core i5 4570 care nu suporta oricum OC si imi sta undeva intre 35 si maxim 50 gr C intr-o carcasa Nox Devil.
Best-buy in categoria entry-level, oricare cooler in aceasi gama de pret nu are performatele acestuia care are ventilator de 120mm (inaltime cooler insa doar 144 mm) si 3 heat-pipeuri cu direct touch, pasta preaplicata.
Recomand „cu raceala”! 😉
Marius a zis
Eu am un Hyper 212 (nu evo) cu 2 vent de 120, ambele in jur de 80CFM. Nu pot sa spun decat ca se descurca foarte bine in OC iar raportul pret/calitate este excelent mai ales ca poti opta pentru 2 vent de 120.
Din ceea ce am vazut pe net este un cooler foarte recomandat pentru categoria de pret, si cred ca ar trebui sa fie in lista voastra. Eu am dat in jur de 100 de lei pe el acum ceva ani.
Silver a zis
Dar de Zalman nu ai auzit Gabi 🙂 tocmai ei….
Bine macar ca ai bagat un Thermaltake pe acolo.
Uite aici sa adaugi la lista ta :
http://www.pcgarage.ro/coolere/zalman/
😉
Gabriel G. a zis
Tocmai ei. Am citit comentariile si nu am fost prea incantat de feedback. Chiar eu am vrut sa imi iau cooler de la ei si am zis pas. Desi am carcasa Zalman sunt foarte multumit de ea.
Silver a zis
Coolere Zalman proaste … ?
What ?
Gabriel G. a zis
Nu sunt proaste deloc. Doar ca am vazut alte solutii mai bune, parerea mea.
Radu Stefan a zis
Zalman CNPS5X Performa nu va place ? Il detin si este un cooler extraordinar. Il folosesc pe un procesor AMD FX-6300 si isi face treaba cu brio si stock si cu OC.
Eu am dat pe el 60 de lei acum 2-3 ani iar in prezent vad ca e 85 de lei.
Recomand !
s3ns3lol a zis
cooler master 212 evo trebuia sa fie in lista .sau thermalright true spirit
R. Daneel Olivaw a zis
La cat sunt de mari si, probabil, de grele, iti trebuie o placa de baza facuta din tabla navalizata de 5 mm, ca sa reziste unui soc cat de mic fara sa rupa/fisureze placa…
S-a inventat cooler-ul mic si eficient? Eu pe ala il vreau!
marten a zis
Nu e asa fragila placa de baza incat sa se fisureze din cauza greutatii unui cooler. Ai auzit tu de vreun caz din asta? Poti sa pui cooler de 1 kil jumate fara probleme. Sistemul de prindere e unul destept.
Silver a zis
Acum 10 ani a auzit si el despre 3d rocket-urile alea care s-au intamplat 2 in istoria care cica au rupt socket-ul;
Stie el ceva….
R. Daneel Olivaw a zis
Am specificat clar… sa reziste unui soc de mica intensitate…
Cine nu a lovit cu piciorul, din greseala, carcasa mini-tower pusa la baza biroului? Un astfel de soc aplicat unei placi de baza multistrat, care are agatat un astfel de cooler de ea…. poate duce la fisurarea unuia sau mai multor straturi de circuite… si asa incepe distractia, pana iti dai seama ce are!
Silver a zis
Okay;
Si tu ce cooler recomanzi pentru un CPU ‘maricel’ ?
(in afara de cel stock)
R. Daneel Olivaw a zis
In primul rand acel CPU trebuie sa fie Intel, pentru ca se incalzasec mai putin… cred ca unul cu apa indeplineste conditiile!
Sorin a zis
prietene, ai vorbit de-ai gaurit ca sa zic asa ….pune mana si mai citeste inainte sa zici tampenii … procu nu se tine in placa de baza, ci in bucata de tabla solida (dupa caz) care se monteaza pe spatele placii de baza si este suficient de mare incat sa nu preseze pe placa de baza ca sa produca fisuri…iar la aia cu Intel ca ar fi mai reci esti chiar pe dinafara…CITESTE !!!
R. Daneel Olivaw a zis
„Amice esti idiot!”, vorba lui Caragiale!
Am afirmat eu ca un cooler se tine de procesor?
Eu am facut referire la placa de baza, unde la greutatea aia apare fenomenul de flexare sau „ondulare” sau „burta” cum vrei tu sa ii spui! Placile de azi sunt multi-strat si cea mai mica flexare poate defecta circuitele.
AMD ramane in continuare un producator de procesoare energofage si mari producatoare de caldura.
Nu intamplator majoritatea covarsitoare a serverelor produse de catre firmele din domeniu sunt bazate pe Intel!
Sorin a zis
Mda …se vede ca n-ai instalat in viata ta un alt cooler decat stock … nu se flexeaza nicio placa, asta era pe vremea 478 … probabil atunci ai instalat ultima data un cooler… si se vede ca nici pe procesoare AMD nu ai pus mana … vezi ca exista site-uri ca wikipedia, daca altceva nu esti in stare in care iti descrie evolutia procesoarelor si la ce s-a ajuns in ziua de azi … un AMD FX-8350 cu 8 core-uri reale consuma mai putin decat un I7 cu 4 core-uri si la o frecventa mai mica … cat despre servere …esti praf…se folosesc Intel pt ca si softul este optimizat pt Intel, iar Intel este un gigant care este in stare sa asigure suport si soft si multe alte chestii pe care o firma mult mai mica, cum este AMD, nu are posibilitatea sa o faca … apropo stii ce procesoare se afla in consolele de ultima generatie ? Stii ce e aia GCN ? Stii ce e aia APU ??? mai bine abtine-te de la comentarii ca esti un dinozaur ramas in urma …
marten a zis
Mai toate cooler-ele after market vin cu o bucata de metal care se prinde pe spatele placii de baza, in care vine fixat/strans cooler-ul. In felul asta mb-ul sta cumva „imbratisat” si nu resimte greutatea cooler-ului asa mult. Si ea oricum la randul ei e prinsa de carcasa in cele 6 suruburi care ar trebui s-o tina perfect intinsa.
Anyway, bottom line, nu greutatea reprezinta o problema la astea, ci mai degraba inaltimea.
R. Daneel Olivaw a zis
Eu la un i5-760 folosesc asta:
http://www.pcgarage.ro/coolere/zerotherm/zt-570d/
Dar in tandem cu o puternica solutie de ventilare a carcasei. E un compromis intre greutate si eficienta!
Sorin a zis
@s3ns3lol – ai aceeasi recomandare… pune mana si citeste … FX-8350 este SINGURUL procesor din lume desktop care are 8 core-uri REALE, cat despre consum … nu stiu ce vrei sa spui… dar vorbim de generatii diferite de procesoare … citeste despre 7870K si mai stam de vorba…
@ R Daneel Olivaw … fratele meu … nu inteleg de ce nu vorbesti la subiect … ce treaba are racirea cu apa in toata discutia asta ? E ca si cum pana acum am vorbit de BMW si Mercedes si tu vii si spui ca iti iei Ferrari ca dai un ban si stai in fata :))))) Parerea ta ar f i una extraordinara daca ar fi la subiect si ar fi argumentata de ceva real, nu de spirit de turma … si daca chiar vrei sa stai in fata ia-ti racire cu azot … daca ai auzit de asa ceva
@Rares… nu pot …pt ca sustine niste balarii nedocumentate … bazate pe spirit de turma … daca americanii folosesc aifon, sigur e cel mai bun…daca in servere e Intel, sigur e cel mai bun … etc etc
Renunt sa-mi mai dau cu parerea …am crezut ca vorbesc cu oameni avizati care isi impartasesc experientele in domeniu …nu ce scrie in reviste…
Silver a zis
R. Daneel Olivaw
Are dreptate, de vreo 10 ani, cooler-ele ‘mari’ nu se fixeaza doar de piciorusele de pe placa ci au un spate o alta ‘placa’ de care se fixeaza, gen sandwich;
Uite aici un exemplu:
http://megaobzor.com/load/fire/Zalman9500A/22.jpg
Stanga este ce se pune ‘peste’ procesor, si se prinde prin ‘gaurile’ de la placa de baza cu celalalt suport (din dreapta) care vine in spatele placii de baza.
Si nu iti face tu probleme ca se ‘rupe’ placa de baza de la ‘mijloc’ pentru ca este prinsa in suruburi, ea nu se misca deloc, nici la cel mai mare soc;
Unele cooler-e mai bune (gen zalman) sunt prinse de suport via un ‘snap-in’, nu direct in suruburi;
Si in caz de sa zici scapi cutia pe jos, cooler-ul pur si simplu ‘plesneste’ din acel suport, fara sa plece cu tot cu placa de baza.
Nu se rupe nimic, crede-ma.
s3ns3lol a zis
@Sorin FX 8350 in load consuma dublu sau mai mult fata de un i7 ivy ,haswell.
in al 2lea rand Fx 8350 nu are 8 nuclee ‘reale’
Marius a zis
[…]Am specificat clar… sa reziste unui soc de mica intensitate…
Cine nu a lovit cu piciorul, din greseala, carcasa mini-tower pusa la baza biroului? Un astfel de soc aplicat unei placi de baza multistrat, care are agatat un astfel de cooler de ea…. poate duce la fisurarea unuia sau mai multor straturi de circuite… si asa incepe distractia, pana iti dai seama ce are![…]
Nu uita ca traiesti in ROM si daca iti iei un sistem de pe net, sau te duci cu pc-ul la un prieten… orice caz in care deplaci pc-ul cu masina, cum crezi ca face pc-ul la fiecare groapa?
Eu imi duc destul de des pc-ul la tara unde am compresor sa il curat bine, nu mi s-a rupt niciodata placa de baza, si am de facut cam 70km de gropi ca asa e rom :))
Rares a zis
Sorin, nu era nevoie sa ”strigi” la el, sa-i explici fara sa-l faci dinozaur era mai frumos, parerea mea.
R. Daneel Olivaw a zis
Raman la parerea mea: niciodata AMD, nici la procesor si nici la video, din motive de eficienta, fiabilitate, caldura si sunt adeptul unei raciri pe apa, desi nu folosesc asa ceva! dai un ban dar stai in fata!
Parerea mea!
Silver a zis
@ Sorin
Din pacate acel CPU nu are 8 core-uri reale, are doar 8 unitati de virgula mobila si doar 4 FPU-uri;
Este intradevar un QUAD CORE, nu octo core.
Sau bine, este un OCTO core castrat.
@ R. Daneel Olivaw
Deci daca tu incepi sa zici ca „nu AMD la placa video” okay, din pacate ma dau pe partea lui Sorin, fara suparare.
Se vede ca nu ai folosit asa ceva si vorbesti auzite;
Si cat despre faza cu „nu AMD CPU” iara ma iau de tine, frate, ESTE VORBA DE PRICE-PER-PERFORMANCE!
Nu ma intereseaza sincer un i7 care este cu 10% mai bun decat un AMD TOP dar costa cu 50% MAI MULT!
(price-per-performance!)
O solutie pe „apa” nu este CHIAR asa cum o crezi tu, da, este eficienta, dar nu este necesara…..(thank God!)
Cand o sa fie necesara, o sa fie vai si amar;
Stai, nu vroiai tu Intel-uri vs AMD-uri ca se ‘inching’ mai putin, hotaraste-te!
Tu vorbesti la ce visezi, adica : ca sa nu adormi.
(nu te ambala domnule Exe, nu, nu sunt fan AMD, merci!)
Rares a zis
Sorin eu apreciez ce ai zis, mai invat din comentarii
s3ns3lol a zis
Mai Sorine… tu trebuie sa pui mana sa citesti.sa te mai informezi inainte sa scrii asemenea afirmatii
R. Daneel Olivaw a zis
Ca sa vezi…. surpriza, pana si ei au ajuns la aceeasi concluzie!
http://www.arenait.net/2014/06/25/fx-9590-racit-cu-apa.html
Ursu a zis
@ Silver – AMD FX-8350 chiar are 8 nuclee (core) reale, microarhitectura Piledriver (Bulldozer 2.0) poate avea 8, 6 sau 4 nuclee (nucleul Vishera), diferenta este ca nu sunt distincte fiind grupate cate 2 pe aceeasi unititate fetch, impart memoria L2 cache (4 x 2 MB) si acelasi FPU (Floating-point unit = FPU = unitate de virgula mobila). Intradevar consumul poate ajunge la 160 W in full load dar exista procesoare care mananca mult mai mult (Intel Core i7-3960X sare lejer de 200W in full load). A fost o arhitectura noua dar nu foarte performanta cel putin nu atat pe cat se astepta AMD. Procesorul este foarte bun din punctul meu de vedere si reprezinta cel mai bun raport pret – performanta.
Eu folosesc un Cooler Master Hyper TX3 care face fata cu brio unui AMD Phenom II X4 925. Singura nemultumire a fost ventilatorul care a murit exact la iesirea din garantie si l-am inlocuit cu un Antec TriCool 92 mm. Acum m-am orientat spre un cooler nou be quiet! Shadow Rock Slim (este nou si pe piata din Romania).