Incepand de luni, 2 iulie 2012, sistemul medical din Romania mai face un pas important spre digitalizare. Din aceasta data medicii de familie vor incepe sa ofere retete in format electronic, atat online cat si offline. Mai exact, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a realizat o aplicatie speciala ce poate lucra atat singura, cat si conectata la server-ul central.
Daca este conectata, valideaza automat si prescrierea retetei. Daca nu, probabil aceasta validare va fi necesare ulterior. Noua reteta are doua componente, prima fiind destinata medicului iar a doua farmacistului. Deci ambele institutii ar avea nevoie de un PC si acces la Internet.
Din pacate aceasta digitalizare a retetelor nu a fost facuta pentru a usura viata pacientilor sau a medicilor sau farmacistilor. Ci este o masura luata in favoarea Casei de Asigurari, care isi doreste si mai mult control asupra actului medical. Desigur, ei vor sa reduca din neregularitati, insa implementarea, ca de fiecare data, lasa mult de dorit.
Medicii deja se plang de proasta realizare a soft-ului aferent, si de masurile de securitate excesive, ce nu mai permit pasarea responsabilitatilor la un coleg pe perioada unui eventual concediu (adica momentan medicul fie isi abandoneaza pacientii, fie nu mai pleaca nicaieri). Totodata, nu a fost oferit nici un sprijin logistic. Numai suport tehnic, pe echipamentul propriu.
Iar o baza de pacienti bogata si programele necesare manipularii ei necesita resurse hardware destul de substantiale. Ramane de vazut cum se vor descurca toti cu noile norme medicale. Oricum, pana la sfarsitul anului sunt acceptate in paralel si vechile retete, scrise de mana.
Andrei Dragomir a zis
O astfel de masura era necesara, dar de…. implementarea este tipic romaneasca
SoboLAN a zis
Da, implementarea este probabil proasta. Dar totusi sa fim seriosi: la ce profituri au medicii si farmaciile isi cam permit sa cumpere orice calculator cu care sa-si faca treaba.
Oricum sistemul de sanatate e o gluma proasta in Romania. La fel ca orice altceva…