Imediat dupa ce ASUS a anuntat in Romania noua gama de telefoane, am primit la test un ZenFone Max, un telefon sub 1000 de lei, cu o baterie generoasa de 5000 mAh. Dupa ce ne-am jucat aproximativ doua saptamani cu acesta, a venit timpul sa va prezentam review-ul.
Specificatii
- Platforma: Snapdragon 410
- Procesor: quad core 1.2 GHz Cortex A53
- GPU: Adreno 306
- Memorie interna: 16 GB (are slot microSD)
- RAM: 2 GB
- Ecran: 5.5 inch, rezolutie 1280 x 720 pixeli
- Camera: 13 MP, autofocus, Dual LED flash, Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama. Camera frontala 5 MP.
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, Radio FM, jack audio
- Senzori: Accelerometer, gyro, proximity, compass
- OS: Android 5.0 (primeste Android 6.0)
- Baterie: 5000 mAh
Design
ASUS ZenFone Max mi-a placut inca de la primul contact. Este un smartphone masiv, bine construit, cu elemente ce incearca sa te conduca spre clasa premium. Spun incearca pentru ca spatele este dintr-un material ce imita pielea, iar rama din plastic ce inconjoara ecranul pare a fi metalica. In ciuda bateriei foarte mari, telefonul nu este foarte greu si nici foarte gros. Comparativ cu alte telefoane cu baterii generoase, Max-ul este foarte bine realizat.
Masoara 10.6 mm grosime si cantareste 202 grame, iar in palma unui utilizator cu maini medii este decent. Trebuie luat in calcul ca este un mobil foarte mare, un phablet cu ecran de 5.5 inch. Deci cam greu sa il manuiti daca aveti niste palme mici. Pentru mine a fost la limita.
Butoanele de volum sunt si ele din plastic, insa ofera un feedback excelent fata de alte telefoane din aceeasi gama de pret. Recent am testat un terminal cu o baterie la fel de mare, un Allview daca tin bine minte, chiar mai scump, iar calitatea constructiei nu era grozava.
Capacul bateriei este detasabil, insa nu iti ofera acces complet la aceasta. Bateria este prinsa in suruburi si este imposibili sa ai acces complet la ea, poate doar intr-un service. Insa gasesti doua sloturi SIM si un slot microSD la care ai acces foarte usor.
Ce nu mi-a placut a fost amplasarea porturilor. De exemplu, micro-USB este intors invers, iar jack-ul pentru casti este pozitionat sus. Mi-a fost un chin sa conectez castile sus. Firul era mereu indoit, iar cand il tineam in mana era deranjant. Recunosc, inca nu m-am obisnuit.
Ambalaj
Pachetul este destul de simplu si contine tot ce ai nevoie: incarcatorul, cablu USB si casti in-ear foarte bune. Am folosit castile mereu cand plecam de acasa si le-am preferat in locul celor de la LG G2. Nu au telecomanda, dar in rest sunt bune. Nu trebuie sa le schimbi si te auzi foarte clar la ele. Unboxing gasiti mai jos.
Ecran
Ecranul de 5.5 inch are o rezolutie HD 720P. Nu am simtit nevoia de mai mult, nici macar de Full HD. Tot ce mi-as fi dorit era o luminozitate mai puternica, caci in bataia directa a soarelui abia daca reuseam sa vad ceva. Dar acest lucru a ajutat si la autonomie, caci un ecran mai luminos smulgea si mai multa energie. Panoul este un IPS, deci culori bune si unghiuri largi de vizualizare. Insa am remarcat ca albul nu este redat tocmai clar ci mai mult spre galben.
In ciuda acestor aspecte, ecranul nu are nici o problema. Raspunde bine, rezolutia este buna si nu vezi pixelii decat daca ai un ochi bine format. Cum spuneam, mi-as fi dorit doar o luminozitate mai mare.
Difuzor
Se aude foarte tare si clar. Nu distorsioneaza la volum ridicat si acopera foarte bine toate frecventele. Egalizatorul este simplu si isi face treaba foarte bine. Nu am nimic de comentat la acest capitol. Se aude mai tare fata de alte telefoane din acest segment, deci are un avantaj.
Camera
S-a comportat neasteptat de bine pentru un smartphone ce costa sub 1000 de lei. Are 13MP, blit dual tone, f/2.0 si focalizare laser. M-au intampinat multe moduri de fotografiere si setari complexe. Nu ma asteptam la asa ceva. Dupa ce am realizat cateva fotografii mi-am dat seama ca este o camera foarte buna in raport cu pretul, chiar peste asteptari. Modul manual mi-a placut cel mai mult, caci am avut ocazia sa il intalnesc pe modele high end. Faptul ca l-am gasit pe un model accesibil mi-a provocat o stare de bine.
Din pacate nu a fost o vreme favorabila pentru fotografii, insa am realizat cateva capturi simple. Mi-a placut cum au iesit, calitea este chiar buna. Inclusiv filmarea se face la rezolutie Full HD, deci nimic de reprosat. Am luat in calcul si banii ceruti pe telefon si va recomand sa faceti la fel. Nu cunosc nici un alt terminal la banii astia sa fie atat de echilibrat.
https://youtu.be/0sqynSVCmXc
https://youtu.be/EoFscXLRXZk
Baterie
Am ajuns si la punctul forte pentru ZenFone Max: bateria. Aceasta are 5000 mAh si m-a scutit de grija incarcarii zilnice. Cand am luat telefonul avea 90% baterie si m-a tinut 3 zile. Mentionez ca mi-am mutat SIM-ul in acest telefon si l-am folosit excesiv precum propriul meu telefon. Deci nu a fost neglijat. Zilnic eram pe Youtube, WordPress, Facebook, WhatsApp.
Daca aveam alt telefon trebuia sa il incarc in fiecare seara cand mai ramanea cu 15% baterie. Dar aici nu a fost cazul. Nu am avut nici un smartphone in teste la care sa tina bateria atat de mult. Si daca luam in calcul cat de repede se strica bateria la un telefon, aceasta rezistand in jur de 400 cicluri de incarcare, durata de viata a bateriei la ZenFone Max este mai mare. Pentru ca nu il incarci atat de des.
Sistem de operare si performante
In trecut nu mi-a placut interfata ASUS, insa acum s-a maturizat. Este foarte complexa si iti permite sa jonglezi cum vrei cu setarile de personalizare. Insa m-au deranjat numeroasele aplicatii preinstalate, majoritatea fiind inutile. Din fericire le poti sterge pe majoritatea. Si o data cu trecerea la Marshmallow le poti muta pe cardul microSD.
In afara de aplicatii nu m-a deranjat nimic, ba din contra. Mi-a placut ca am avut parte de numeroase setari de personalizare, functii utile pe care le intalneai in trecut pe flagship-uri. Functia Knock Code de pe LG a ajuns si la ASUS, chiar si pe acest model accesibil.
Aplicatiile preinstalate dispun de actualizari separate fata de cele pe care le instalezi tu. Din setari poti alege daca sa primeasca sau nu update-uri, caci asa cum am mentionat, s-ar putea sa nu le folosesti pe toate, deci nu are rost sa le actualizezi.
Ai parte de un Power Saver foarte bine pus la punct ce poate sa iti mareasca autonomia chiar si cu o zi (pe testate), insa vei fi limitat doar la cateva functii de baza. Dar ce mai conteaza cand bateria te tine 4 zile.
Am observat ca iti permite sa selectezi mai multi utilizatori, ceea ce inseamna ca iti poti face un profil doar al tau. Iar in cazul in care vrei sa oferi telefonul unui amic sa-l testeze, il treci pe modul Guest, iar datele tale sunt protejate. De asemenea, are si mod pentru copii. Insa nu va sfatuiesc sa le dati copiilor smartphone-uri sau tablete de la varste fragede.
Am realizat si un test in AnTuTu, iar scorul nu a fost neaparat unul mare. A reusit un scor de 28.000 puncte, decent pentru o platforma low end. Dar in realitate se misca foarte bine, fara lag in nici o aplicatie. Insa nu va inchipuiti ca este capabil sa ruleze jocuri foarte performante. Am incercat Asphalt 8 si are sub 30 FPS.
Concluzie
Nu laud des telefoanele, caci in mare parte toate sunt la fel. Iar in cei 4 ani de cand mi-am inceput activitatea ca blogger pe ArenaIT, doar 2-3 telefoane m-au impresionat: Nexus 6, HTC M8 si seria Moto G. Insa mi-am extins lista cu ASUS ZenFone Max. Este un terminal foarte bine realizat, cu specificatii foarte bune in raport cu pretul. Constructia telefonului este foarte buna, camera peste asteptari, durata de viata a bateriei este de 3-4 zile, iar calitatea audio este exceptionala, atat in casti cat si in difuzor.
Primesti Dual-SIM, 4G, slot microSD, ecran generos HD (nu prea luminos ce-i drept, iar asta este un minus) si o interfata complexa, dar care are si ea minusurile ei. Adica numeroasele aplicatii preinstalate inutile. Dar per total este un mobil foarte bun ce merita cumparat fara doar si poate. Costa 829 lei la eMAG.
Deci sunt mai multe tipuri de telefoane?! Buy, best buy si best buy veritabil!
Vreau un articol despre de ce sa nu dai smartphone personal la copii..
Frumoasa descriere și uite asa se ajunge ca acum este la minunatul pret de :
979.99 Lei
Stai liniștit, 2 săptămâni e la 979 si apoi il „ieftinesc” o săptămână la 800 .
Daca exista o alternativa de a ocolii taxele vamale il găsești si la jumătate de preț aproape fata de hoții de la noi.http://m.gearbest.com/cell-phones/pp_227583.html?gclid=CjwKEAjwuPi3BRClk8TyyMLloxgSJAAC0XsjiVpRUEXhYslKvV1C8qEJzTG-O6wura4ue4QgI7_pghoCwN7w_wcB