Am avut o placere deosebita sa testez un telefon cu adevarat special. ASUS Zenfone Zoom a stat la mine 2 saptamani, timp in care am facut peste 200 de fotografii. Acest cameraphone m-a impresionat, insa nu puteam sa nu ii gasesc si defecte. Dar mai bine va las pe voi sa cititi review-ul complet.
Specificatii
- Platforma:Intel Atom Z3580
- Procesor: quad core 2.3 GHz
- GPU: PowerVR G6430
- Memorie interna: 16,32,64,128 GB (are slot microSD)
- RAM: 2/4GB GB
- Ecran: 5.5 inch, rezolutie 1920 x 1080
- Camera: 13 MP, autofocus, f/2.7 – 4.8, 28-84mm, zoom optic 3x, stabilizare vidoe, Dual LED flash, Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama. Camera frontala 5 MP.
- Conectivitate: Wi-Fi, GPS, Bluetooth 4.0, Radio FM, jack audio
- Senzori: Accelerometer, gyro, proximity, compass
- OS: Android 5.0 (primeste Android 6.0)
- Baterie: 3000 mAh
Design
Zenfone Zoom este un telefon butucanos, trebuie sa recunosc asta, dar tinand cont ca incorporeaza o camera foto atat de performanta si o baterie generoasa de 3000 mAh, nu mai pare atat de masiv. De fapt, la cei 12 mm grosime si 185 de grame, putem spune ca este onorabil.
Este putin incomod pentru cei ce au mainile mici, insa daca ai niste maini putin mai mari, nu te va deranja deloc. Pe spate ai piele adevarata, iar pe margini metal pentru un grip si mai bun. In ciuda camerei mari de pe spate, telefonul nu se clatina atunci cand il pui pe o masa si folosesti ecranul. Asa cum am vazut la iPhone 6 de exemplu.
Butoanele capacitve sunt in zona de jos, integrate in carcasa. Butoanele de volum au un rol important cand intrati in camera, acestea fiind responsabile de zoom. De asemenea, tot pe latura dreapta, putin mai jos de butoanele de volum, gasim un buton dedicat pentru camera si un mic buton rosu pentru inregistrare.
In partea de jos a telefonului gasim o zona in care putem atasa snurul din pachet, portul micro USB si o fanta pentru a scoate capacul bateriei. Jack-ul pentru casti este pozitionat tot sus, dar cred ca te vei obisnui cu asta.
Difuzorul este amplasat pe spate, si pentru a nu fi acoperit atunci cand pui telefonul pe birou, ASUS a realizat o mica cusatura ce inalta telefonul si il aduce la acelasi nivel. Zona camerei este putin mai groasa, si pentru a exista echilibru, s-a realizat respectiva cusatura. Are si rol de prindere atunci cand intorci telefonul in mod landscape pentru fotografii.
Ecran
Exact ca la Zenfone Max, o sa ma plang de luminozitatea mica. Ecranul este bun, IPS, Full HD, tot ce ai nevoie. Insa ii lipseste putina viata, putina luminozitate pentru a iesi in evidenta atunci cand utilizezi telefonul afara.
Difuzor
Bun, nimic de reprosat. Se aude tare si clar, chiar are si putin bass. Cum va spuneam, este amplasat pe spate si datorita respectivei cusaturi, nu va fi acoperit. Ai parte de egalizator pentru el si il poti face sa sune cum iti taie capul. As putea mentiona tot aici cateva pareri despre casti. Sunt surprinzator de bune, cu sunet clar si bass destul de pronuntat. Nici nu ai nevoie de mai mult de la ele.
Camera
Eh, am ajuns si la partea cea mai interesanta. Am facut atat de multe fotografii si filmulete ca nici nu stiu cu care sa incep. Nici nu stiu ce poze sa pun ca sa va faceti o idee. Au fost zile superbe pentru fotografii, am testat si o masina, am filmat si pozat cu ea, deci am numeroase cadre sa va arat.
Sa incepem cu inceputul. Camera foto de pe acest telefon are un senzor produs de Panasonic, 10 lentile, zoom optic 3x si f/2.4-4.8. Dispune de stabilizare optica, focalizare laser si blit dual LED. In pachet o sa primiti si un blit extern ce se ataseaza pe spatele telefonului cu ajutorul unui magnet. Insa se va conecta la telefon prin portul microUSB pentru alimentare.
Camrea are multe moduri de fotografiere, iar ca sa le vedeti mai bine v-am facut doua screenshot-uri. Uitandu-ma prin setari, am observat ca stabilizarea optica nu se face pe rezolutie Full HD si doar pe HD. Nu ma asteptam la surpriza asta. In plus, nu filmeaza 2K sau 4K, ci maxim Full HD. Nu ca asta ar fi o problema atat de mare, insa cred ca se putea introduce aceste rezolutii pentru a fi in pas cu concurenta.
Modul manual va fi cu siguranta cel mai utilizat de catre pasionati. Iti permite sa reglezi totul, de la ISO si pana la focalizare, totul este posibil. Celelalte moduri sunt fie pentru efecte, fie pentru fun. Poti face inclusiv GIF-uri.
Fotografiile sunt realizate instant, insa am observat ca dureaza putin pana le salveaza. Focalizarea este destul de rapida, insa nu ametitoare. Parca mi-as fi dorit sa fie o idee mai rapida, insa pana la urma, cine te grabeste? In plus, este un telefon, nu un D-SLR.
Ce sa mai, mai bine va arat cateva fotografii scoase direct de pe telefon, fara nici un efect aplicat peste.
https://youtu.be/fDPZrs_CRjI
https://youtu.be/fKTiLoLhP-Y
https://youtu.be/rPooFiqqGMg
Sistem de operare si performante
Zoom ruleaza Android 5.1, insa va primi cat de curand un update la Marshmallow. Deja a primit un update major pentru camera ce aduce cateva imbunatatiri. Interfata este proprietara ASUS si te vei invata cu ea. Este destul de complexa, cu multe functii utile si dragute.
Ai multe aplicatii deja instalate, majoritatea inutile pe care iti recomand sa le dezactivezi. De sters nu prea poti. Aceleasi lucru pe care le-am spus si la Zenfone Max se aplica si aici.
Ai parte de Knock Code, functia care iti trezeste telefonul atunci cand apesi de doua ori cu degetul pe ecran. De asemenea, iti poti crea un profil doar al tau, si cand vrei sa oferi telefonul unui amic pentru teste, poti face un alt profil separat, iar datele tale sunt in siguranta.
In AnTuTu am avut mici probleme. Nu a putut recunoaste dispozitivul, iar scorul a fost cam mic: 40.000 de puncte. Cu siguranta este o eroare de la aplicatie. Telefonul este capabil sa ruleze cele mai noi jocuri fara problema, deci nu luati in seama scorul scos in AnTuTu.
Baterie
Bateria de 3000 mAh este buna, reusind sa imi ofere chiar 2 zile de utilizare. L-am abuzat in primele zile, cand bateria a reusit sa ma tina doar o zi. Dar daca nu abuzezi de telefon, atunci stai linistit, vei prinde doua zile lejer.
Concluzie si pret
Mi-a placut mult acest telefon. Este special si are acel ceva care te atrage. In trecut imi placea sa fac fotografii caci aveam mult timp liber. Acum nu mai pot face asta atat de des, insa cu Zenfone Zoom am avut o scuza buna sa imi iau liber si sa fac multe poze. Doar era in interes de munca, corect?
Camera nu pot spune ca m-a dat pe spate, insa este foarte buna, iar zoom-ul optic 3x este bine venit. Mi-a fost util in multe ocazii. Performantele telefonului sunt demne de un model de top, jocurile ruland fara probleme, iar lag-ul aproape ca nu exista.
Zoom costa peste 2000 de lei in versiunea de 32 GB sau 2500 lei in versiunea de 64 GB la eMAG
Arata destul de bine, pielea ii da un efect business!
Fotografiile sunt mediocre spre bunicele,dar pret este comic.