DAS vine de la direct-attached storage și este un dispozitiv pe care se pot instala una sau mai multe unități de stocare, ce pot fi accesate de un sistem de calcul prin conectare directă, de regulă cu ajutorul unei magistrale USB 3.0 sau Thunderbolt. Probabil că vă întrebați care este utilitatea unui astfel de dispozitiv și cu ce se diferențiază față de un NAS.
Principiul de funcționare al unui DAS este foarte similar cu cel al unui NAS, în sensul că ni se facilitează accesul la diverse medii de stocare, fără ca acestea să fie instalate în respectivul sistem de calcul. Spre deosebire de NAS-uri, însă, DAS-urile nu se conectează la rețeaua locală, ci printr-un cablu USB sau Thunderbolt, așadar pot fi accesate de o singură stație de la lucru. Atunci, care este mai exact avantajul oferit de un DAS? Pe lângă redundanță, ce poate veni în diverse configurații de tip RAID, un DAS asigură rate de transfer net superioare unui NAS. Poate că acest detaliu nu este foarte important pentru un utilizator casnic, care stochează filme și fotografii din vacanță, însă pentru creatorii de conținut, ce lucrează zilnic cu sute de GB de fișiere video și foto RAW, diferența poate fi ca de la cer la pământ. Un alt avantaj al DAS-urilor este portabilitatea. Nefiind necesară conectarea și configurarea în cadrul unei rețele locale, DAS-urile pot fi transferate dintr-o locație în altă mai simplu și mai rapid.
Acum că v-am prezentat conceptul de DAS, propun să discutăm despre Drobo 5D, un dispozitiv considerat high-end în rândul soluțiilor de acest fel. Unitatea integrează 5 bay-uri de 3.5″ și vine cu conectivitate USB 3.0 și Thunderbolt. Pentru redundanță, Drobo 5D oferă BeyondRaid, o tehnologie proprietară pentru configurații RAID, care permite, totodată, redimensionarea dinamică a partițiilor și utilizarea de medii de stocare cu capacități mixte. De asemenea, în interiorul lui Drobo 5D, se află și un mic acumulator, menit să prevină pierderea datelor aflate în buffer în cazul penelor de curent. Alături de cele 5 bay-uri pentru HDD-uri, Drobo 5D aduce suport și pentru un SSD mSATA, ce poate fi utilizat pentru caching, spre a livra un boost de performanță pentru cele mai accesate fișiere.
Specificații:
- Conectivitate: 2 x Thunderbolt, 1 x USB 3.0
- Bay-uri: 5 x 3.5 inchi SATA III (achiziționate separat), 1 x mSATA pentru caching
- Suport pentru hot-swaping
- Beyond RAID: ThinProvisioning, Instant Expansion, Mixed Drive Size Utilization, Automatic Protection Levels, Redundanță Single sau Dual disk, Virtual Hot Spare, Data Aware și Drive Re-Ordering
- Management: Indicatoare LED pentru status și capacitate, Drobo Dashboard
- Sisteme de fișiere suportate: NTFS și HFS+ (Mac OS X)
- Sisteme de operare suportate: Mac OS X 10.9 sau o versiune superioară și Windows 7 (x86 și x64) sau o versiune superioară
- Funcții hardware: Carrier-less Bays, Power-Fail Protection, Kensington Lock Port pentru securitate
- Funcții software: Hot Data Caching, capacitate de până la 64 TB, Drive Spin Down, Dim Lights și suport pentru OS X Time Machine
- Dimensiuni: 150.3 x 185.4 x 262.3 mm
- Greutate: 3.9 kg (fără HDD-uri și power brick)
- Sursă de alimentare: externă, input 100 – 240V AC 2A și output 12V DC 12.5A
- Răcire: Dual Fan cu turație dinamică
- Conținut pachet: Drobo 5D, cablu USB 3.0 cu lungime de 1.8 m, power brick, cablu alimentare cu lungime de 1.8 m și manual de utilizare
- Garanție
Construcție, design și conectică
Drobo 5D aduce un aspect foarte similar cu cel al unui NAS. Avem o cutiuță realizată din aluminiu, cu dimensiuni de 262 x 185 x 150 mm și greutate de 3.9 kg. Construcția impresionează printr-un finisaj negru, mat, cu aspect foarte plăcut și solid.
Panoul frontal este realizat din policarbonat și are un aspect lucios, fiind un adevărat magnet pentru zgârieturi și amprente. Este susținut printr-o serie de magneți puternici, iar sub acesta găsim cele 5 bay-uri de 3.5 inchi pentru HDD-uri.
DAS-ul nu dispune de display pentru afișarea diverselor informații ce țin de unitățile de stocare atașate, însă are câteva LED-uri, prin care ni se arată statusul HDD-urilor, spațiul de stocare utilizat, precum și activitatea USB și Thunderbolt.
Pe partea din spate a lui Drobo 5D, dăm de cei doi conectori Thunderbolt, de conectorul USB 3.0, de portul pentru alimentare, precum și de butonul on/off. Din păcate, porturile Thunderbolt pot fi utilizate doar pe sistemul de operare Mac OS X, portul secundar facilitând utilizarea în regim „daisy-chain”. După părerea mea, este o decizie de proiectare extrem de ciudată, mai ales că foarte multe plăci de bază din zona high-end vin cu suport pentru Thunderbolt.
Tot aici se află și exhaust-ul pentru cele 2 ventilatoare dedicate răcirii HDD-ulurilor. Acestea sunt aproape inaudibile și nu depășesc, de regulă, pragul de 25 dB.
La baza lui Drobo 5D avem slotul M.2, utilizat pentru caching. Din păcate, pe acesta nu putem monta unități PCIe, ci doar mSATA, despre care știm că nu sunt chiar cele mai rapide. Chiar și așa, o astfel de funcționalitate este binevenită pentru cineva ce își dorește un plus de performanță cu o investiție minimă.
Power brick-ul este de la FSP Group și are o ieșire 12V la 12.5A, așadar ne alegem cu o putere maximă de 150W – mai mult decât suficientă chiar și pentru cele mai gurmande HDD-uri de pe piață. Ce nu-mi place la power brick? Mărimea și greutatea. Cântărește mai bine de un kg și este destul de voluminos, așadar portabilitatea dispozitivului cam are de suferit.
Alte aspecte demne de menționat: carrying pouch-ul, inclus în pachet, și lungimea generoasă a cablurilor. Ambele cabluri, USB 3.0 și de alimentare, au o lungime de 1.8 m, deci nu suntem foarte restricționați în acest sens.
Setup și performanțe
În teorie, instalarea unităților de stocare și conectarea DAS-ului la calculator nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute. Spun în teorie pentru că încă din primele câteva minute de utilizare m-am lovit de câteva probleme, de care nu am scăpat prea ușor. Mai precis, Drobo 5D refuza să recunoască mai toate unitățile HDD pe care le introduceam sau le declara defecte. Problema s-a rezolvat, însă doar parțial, prin câteva reporniri succesive ale unității. Doar un anumit model de HDD (Seagate ST200DM001) și două SSD-uri (Samsung EVO 850 și Apacer AS340) au funcționat. Ce-i drept, nici unul dintre unitățile testate nu se află pe lista celor recomandate de producător, însă mă gândesc că e foarte puțin probabil ca un potențial utilizator să aibă pe mână doar HDD-uri certificate de producător. Acestea fiind spuse, dacă intenționați să achiziționați un Drobo 5D, v-as recomanda să luați doar HDD-uri certificate, pentru a evita eventualele probleme.
Dacă facem abstracție de acest inconvenient, Drobo 5D livrează o experiență de utilizare plăcută, fără instabilități sau alte anomalii. Prima configurare se realizează prin accesarea ghidului de configurare, de pe site-ul producătorului, și presupune instalarea și descărcarea utilitarului Drobo Dashboard. Aplicația oferă o interfață extrem de intuitivă, prin care ni se arată statusul fiecărei unități în parte, și care ne permite un grad extins de personalizare, inclusiv pentru LED-uri frontale, ce pot fi reglate pe mai multe trepte de intensitate. Tot de aici putem ajusta diverse opțiuni de redundanță, mărimea partițiilor, precum și nivelul de securitate, prin câteva setări de criptare.
Nu am apucat să testez performanța unității prin Thunderbolt, pe un sistem cu Mac OS X, însă prin USB 3.0, pe Windows 10, am obținut rezultate neașteptat de bune. De exemplu, copierea unor fișiere voluminoase, cu dimensiuni cuprinse între 10 – 15 GB, pe unitățile Seagate ST200DM001 instalate, arată viteze de transfer foarte apropiate de pragul de 200 MB/s. Nici copierea de fișiere mici, de 5 – 10 MB, nu va da prea mari bătăi de cap lui Drobo 5D. Aici, ne alegem cu rate de transfer de 100 – 120 MB/s, ceea ce nu e deloc rău pentru o unitate de stocare externă, conectată prin USB. La citire, stăm chiar și mai bine, Drobo 5D obținând, în cazul operațiunilor cu fișiere mici, viteze de 140 – 150 MB/s.
Desigur, principala limitare în ceea ce privește ratele de transfer este dată de HDD-uri, care se pot dovedi relativ lente pentru operațiuni masive cu fișiere. Pentru a trece peste acest bottleneck și a vedea cam care este limita lui Drobo 5D, am ales să renunț la HDD-uri și să montez în schimb un SSD Samsung Evo 850 cu capacitate de 500 GB. Așa cum era de așteptat, ratele de transfer, atât pentru citire, cât și pentru scriere, au crescut simțitor. La citire, am atins peste 400 MB/s, în cazul unor operațiuni cu fișiere mari, iar la scriere, utilizând același tip de fișiere, ratele de transfer nu au coborat sub pragul de 350 MB/s.
Probabil că mulți dintre voi se întreabă cam care este sporul de performanță pe care îl poate oferi un SSD mSATA, montat pentru caching. Ei bine, aici avem parte de o dezamăgire. În ciuda numelui pompos de „accelerator drive slot”, SSD-ul Patriot Ignite M3 240 GB pe care l-am instalat a adus un spor de performanță extrem de mic, aproape insesizabil, indiferent de tipul operațiunilor realizate. De fapt, singura diferență pe care am observat-o este în cazul realizării de transferuri cu fișiere mici, unde SSD-ul mSATA poate livra un spor de performanță de maxim 5%. În locul unei unități mSATA, v-aș sugera ca mai degrabă să alegeți un set de unități HDD mai rapide și mai fiabile.
O altă chestiune pe care trebuie să o aveți în vedere dacă utilizați stații de lucru Windows și Mac OS X este lipsa intercompatibilității între cele 2 sisteme. Vedeți voi, fiecare OS folosește un sistem de fișiere proprietar, HFS+ pentru Mac și NTFS Windows, și nu există posibilitatea transferării unității de la un SO la altul fără utilizarea unor softuri terță parte. Așadar, sunteți forțați să rămâneți fie la Windows și NTFS, fie la Mac OS X și HFS+.
Concluzie
Drobo 5D este un DAS cu 5 bay-uri extrem de bine construit, foarte echilibrat în ceea ce privește performanțele și cu o mulțime de opțiuni de redundanță. Mulțumită vitezelor de transfer ridicate, se poate dovedi o soluție de stocare ideală pentru creatorii de conținut, ce lucrează cu fișiere voluminoase și sunt preocupați de siguranța datelor.
Din nefericire, prețul este destul de piperat – 700 Lire (3700 Lei) pe Amazon.co.uk.
Pro:
- Performanțe
- Conectivitate Thunderbolt și USB 3.0
- BeyondRaid
Contra:
- Nu suportă Thunderbolt în Windows
- Preț
Interesanta jucăria, dar eu nu sunt de acord cu tehnologiile proprietate raid. Ce faci când îți crapă acest Das? Pentru a recupera datele de pe hdd-urilor nu ai alta soluție decât să cumperi un Drobo de asta identic. Din păcate, tâmpenia asta cu sistem proprietar de raid o găsești la multi alti producători de NAS-uri și tocmai din cauza asta am preferat să-mi fac eu NAS acasă dintr-un PC simplu cu celeron 550 decât să cumpăr un Nas de-a gata.
Real-time raid sau snapshot raid? Ce OS ai folosit. Fază cu astea proprietate e ca sunt cutii mici :). Când faci tu ceva iese mai mare.. Eu folosesc Snapraid și DrivePool pentru 7 HDD între 3 și 6 Tb
Realtime. Windows 10.
Poate ca in teorie un DAS asigură rate de transfer net superioare unui NAS insa ce te faci cu practica?
Daca pornim de la aceleasi premize, adica acelasi tip de HDD, ca SSD-ul este doar pentru cache/turbo sau cum ii spune, nu vad cum ar putea unul sa fie mai rapid decat celalalt. Sigur, mai exista si acel RAID proprietar care probabil ca il ajuta la viteza dar daca vrei siguranta trebuie sa ai al 2-lea Drobo in debara. Asa ca per total eu zic ca sunt la egalitate, ramane in discutie doar pretul…