La inceputul lui noiembrie ne-a ajuns un super laptop in redactie. Este vorba de un model Clevo ce integreaza componente de desktop si poate fi utilizat la orice fel de activitate. Este o masinarie perfecta pentru gaming si continut VR. Cu toate ca vorbim despre componente de desktop, acestea au fost montate intr-o carcasa de laptop, ceea ce inseamna portabilitate. Sa ai cu tine un desktop ultra performant intr-o carcasa de laptop, echipata cu sistem de racire adecvat si o alimentare ca la carte, este o performanta.
Specificații
- Procesor: Intel Core i7 6700K 4GHz
- Placa video : nVidia GTX 1080
- Ecran: 17.3 inch Full HD
- Stocare: SSD 500GB M.2 Samsung SM951
- RAM: 32GB DDR4
- Placa de retea cu chipset Killer
- Placa audio : Creative X-Fi Sound Blaster
- Tastatura: iluminata RGB
- Conectivitate: USB C, USB 3.0, Card Reader, HDMI, mini Display Port, senzor amprenta
Design
Are un aspect modern, iese in evidenta imediat prin felul in care arata. S-a folosit plastic mat peste tot care ofera o aderenta foarte buna. Oriunde pui mana o sa simti ca este bine construit, fara economie. S-a pus mare accept la aspect si se vede acest lucru. Chiar si tastatura are butoanele din acelasi material ca si restul laptop-ului, ca sa se integreze perfect. Este un tot unitar bine gandit si dezvoltat, si chiar daca as vrea sa spun ca este greu si gros, nu imi permit. Cum am spus si la inceput, acesta nu este un laptop oarecare. Sunt componente de PC integrate intr-o carcasa de laptop. Cumva au reusit sa ramana in limitele bunului simt la capitolul greutate si dimensiuni.
Mufele sunt peste tot. Gasesti porturi si pe laterale dar si in spate. Ce imi place ca au montat mufa de alimentare in spate, astfel nu te incurca deloc cand te joci. Chiar si portul HDMI este in spate alaturi de mini DP, ca atunci cand conectezi un monitor si il alimentezi, cablurile sa fie ascunse si sa nu te deranjeze deloc.
Tastatura este iluminata RGB, butonul de power este si el iluminat, touchpad-ul este mare si foarte precis, difuzoarele sunt in zona superioara, iar pe spate am vazut si un subwoofer. Este comod sa il utilizezi fara un monitor. Ai zone mari unde poti tine palmele, tastatura este foarte confortabila, cablurile nu te incurca daca le conectezi, iar ecranul este generos de mare.
Pe spate are picioruse de cauciuc pentru sustinere si nu aluneca de pe birou Cu cateva suruburi scoase poti avea acces la interior, insa am decis sa nu umblam in el. Nu am avut curaj, sa fiu sincer, mai ales ca in ultima perioada am avut ghinion cu laptop-urile.
Sunet
Vreau sa spun cateva cuvinte despre partea audio a acestui laptop. Am fost curios ce poate la acest capitol, am inceput sa devin maniac. L-am folosit ceva timp doar cu difuzoarele lui, care se aud destul de bine, dar nu sa te surprinda. Cred ca se putea si mai bine. Insa in momentul in care conectezi o pereche de casti, lucrurile se schimba radical. Fara alte cuvinte, mi-a fost oferit cel mai bun sunet de cand ma stiu. Nu am intalnit pana acum nici un alt gadget care sa imi ofere in casti o experienta audio atat de buna. Am conectat 2 perechi de casti: ASUS Cerberus si Plantronics RIG 515 HD 7.1 cu tehnologie Dolby. Fata de placa mea audio ASUS Xonar D1, aceasta din laptop este de 2 ori mai buna. Sunetul mult mai puternic si mai clar, parca sunt alte casti. Am gasit egalizatorul, m-am jucat cu el si este incredibil ce a iesit.
Ecran
Sa fiu sincer, despre ecran nu prea am ce sa spun. Nu este ceva iesit din comun. Are rezolutie Full HD si o diagonala de 17 inch. Culorile sunt foarte bune, la fel si unghiurile de vizualizare. Este util si la grafica si la jocuri. Insa sunt convins ca nu o sa fie prea utilizat, majoritatea optand pentru un ecran mai mare. Asa cum am facut si eu.
Performante
Aici cred ca ati vrut toti sa ajungeti. Si vreau sa va spun din start un lucru foarte important. Acest procesor, i7 6700k, in combinatie cu o placa video GTX 1080, este visul oricarui gamer. Plus ca sunt variantele de desktop. Datorita ecranului cu rezolutie Full HD, nu va exista joc care sa nu ruleze la maxim. Indiferent despre ce joc vorbim aici, rezolutie modesta Full HD permite rularea oricarui joc la detalii maxime cu 60FPS sau mai mult. Daca ecranul era 2K sau 4K, atunci testele mult mai amanuntite isi aveau rostul. Dar pentru un simplu ecran Full HD, perfect daca ma intrebati pe mine, nu prea ai ce sa testezi. Este ca si cum ai avea un Lamborghini si vrei sa vezi daca esti cel mai rapid dintr-un oras. Evident ca esti cel mai rapid, doar daca nu cumva vecinul are ceva la fel de bun.
Cu toate astea, am testat cateva jocuri. Pe cat posibil am incercat sa facem rost de jocuri originale, ca sa testam acest laptop ca la carte. Nu am avut multe jocuri la dispozitie. Dar va spun urmatoarele: GTA V a ramas blocat la 75FPS cu toate setarile la maxim. Nici nu crestea si nici nu scadea sub 75FPS. Rise of the Tomb Raider este jocul meu preferat din acest an. FPS-ul mediu a fost de 75FPS, cel minim de 43FPS si maxim 112FPS. Toate aceste valori au fost rulate in DirectX 12, pentru ca jocul permite si rularea in DX11. Toate setarile au fost la maxim. Dirt 3 rula intre 200 si 300FPS fara probleme, iar BF1 nu a scazut sub 60FPS cu toate setarile la maxim. The Division s-a descurcat si el foarte bine, nescazand sub 60FPS in mod normal. Foarte rar a mai avut drop frame-uri de o secunda.
Trebuie sa spun ca o experienta atat de buna nu am mai trait de multi ani. Sa rulez orice joc la detalii si setari maxime cu un FPS de peste 60, foarte rar. De obicei ma joc in 30FPS, ca atat poate placa mea video, cu setarile la medium. Acum ca am avut ocazia pentru 3 saptamani sa ma joc tot ce am vrut la detalii maxime, am redescoperit placerea gaming-ului.
La capitolul si altele, aflati ca laptop-ul porneste complet in 40 de secunde. Desi, in practica, el porneste in 15 secunde si deja poti intra pe Facebook. Dar BootRacer a calculat 40 de secunde, pana pornesc toate programele in fundal probabil. Cinebench R15 a rulat OpenGL si a scos 29.56FPS, iar CPU-ul 443 de puncte.
Temperaturi
Eram foarte curios de temperaturi, mai ales cand stiam cu ce bestia o sa am de lucru. Pentru un procesor care permite OC si o placa video extrem de puternica, racirea trebuie sa fie una pe cinste. Si ce sa vezi, chiar este. Sistemul de racire poate fi usor confundat cu un aspirator. Nu vreau sa fiu rau, pentru ca sunt constient ca trebuie sa raceasca niste componente de top cand sunt stresate. Trebuie sa faci un sacrificiu si sa ignori zgomotul facut in full load, pentru ca reuseste sa mentina procesorul la 64 de grade si placa video la 50 de grade, in Full Load! In idle, temperaturile sunt mici, 35 de grade procesorul si 40 de grade placa video.
Pret si concluzii
Fara indoiala, acest laptop poate rula orice joc. Nu conteaza despre ce joc vorbim. Insa nu neaparat jocurile il fac sa se simta bine. Vorbim despre o putere de calcul enorma, posibilitati de OC generoase, posibilitate de upgrade pe viitor si portabilitate. Poti avea cu tine o statie de lucru portabila. Am aflat ca acest model se vinde foarte bine si nu gamerii sunt clientii. Faptul ca s-a reusit integrarea acestor componente intr-o carcasa de laptop, a deschis o un nou drum unor persoane care erau in cautarea unui sistem puternic, dar aveau nevoie de portabilitate.
Daca poti sa treci peste zgomotul produs de sistemul de racire, acesta fiind si singurul minus pe care am putut sa il evidentiez, atunci acest laptop este perfect. Felul in care se poate echipa, simplitatea prin care poti realiza upgrade si atentia la detalii, fac ca acest laptop sa fie o bijuterie. Mai ales ca pretul nu este mic, deci poate fi numit bijuterie. Il gasiti la TekAdvice.ro in diferite versiuni de echipare. Daca nu gresesc si am facut echiparea corespunzator pe site-ul lor, pretul final al acestui model este de 14.613.00 lei, adica in jur de 4000 de euro.
Silver a zis
E MULT prea cretin pretul;
MULT prea;
Adica okay, e 1080, dar gasesti MSI/ASUS-uri NET superioare cu sute de euro mai ieftine….
Silver a zis
Side note:
Creative face placi audio cum trebuie de cand exista, si in general produse audio pentru „fideli”;
Restu’ sunt si ei acolo ca sa-ti ia banii 🙂
Nu ma socheaza ca se aude ceva ceea ce nu ai mai pomenit, si o placa audio creative la 150~ ron isi bate joc de foarte multe placi mai scumpe;
Andrei a zis
Sunt curios la ce modele te referi. Trebuie sa tii cont ca un 1080 este semnificativ mai scump decat un 1070 si faptul ca acest Clevo este printre putinele notebook-uri care ofera un procesor Desktop.
Cristi a zis
Ceva despre baterie? Doar de curiozitate.
NBA a zis
GTX 1080 a scos un minim de 43 de cadre pe secundă în Rise of Tomb Rider în FHD…hmm…Poate AMD chiar e soluția pentru DX12. Dacă și monstru’ ăla nu poate duce toate jocurile perfect la 60FPS în FHD apă-i când apare Vega ce face Nvidia? Și apropos, chiar nu mai erau jocuri, numa’ ăstea? În loc să vedem cât mai multe teste în DX12, vedem Dirt 3 lansat acum ceva ani (jocul e ok și are o grafică bună dar, serios, benchmark pe un 1080?).
NBA a zis
P.S: În mai multe screenshoturi văd și Hitman Absolution. A mers fluent? Câte cadre pe secundă a scos? Și mai important, de ce nu menționați și rezultatele obținute în el în articol? (era piratat?).
Liviu a zis
Pai dacă aia au avut original, pe ce ai fi vrut sa facă teste? Trimite-le tu câteva, sau poți sa le donezi bani să-și cumpere și eu zic ca o sa facă teste cu ce jocuri vrei tu. Nu cred ca își permite cineva sa cumpere jocuri ca să facă review
NBA a zis
Păi dacă nu-ți permiți jocuri, la ce naiba mai faci review-uri la performanța unor laptopuri și/sau componente puternice? Performanța unei plăci video se traduce prin nr. cadrelor pe secundă la rezoluții cât mai mari ÎN JOCURI. Păi dacă faci review ca lumea, nu folosești 3-4 jocuri și aia e… Așa scumpe sunt jocurile în ziua de azi? Ex: Titanfall 2 e la reducere la Altex: 110 lei de la 200…Sau Forza Motorsport 6 Apex, ăla îi scump rău, ce să zic. Cred că 1 joc pe lună nu rupe buzunaru’ nimănui mai ales că la Arena it nu e numai 1 scriitor și atât…poate pune bani fiecare la comun și să cumpere.
Gabriel a zis
Hitman nu era original. A scos 75FPS.
Gabriel a zis
Am uitat sa mentionez de Divison. Am completat acum. The Division s-a descurcat si el foarte bine, nescazand sub 60FPS in mod normal. Foarte rar a mai avut drop frame-uri de o secunda.
Gabriel a zis
Plus ca ecranul este Full HD, nu puteam mari rezolutia din joc. Daca aveam un ecran 2K sau 4K merita efortul de a cumpara niste jocuri de test, dar pe Full HD, sa fim seriosi, merge orice.
alin a zis
care e explicatia ca acea placa audio suna asa bine?
pe net daca citim, ce poti cumpara cu numele ala e sub asus D1.
alin a zis
ce am gasit cautand cu google acest laptop, inteleg ca in afara de cipul oem creative mai are si un DAC in plus, care nu tine de firma lor:
SOUND BLASTER® X-FI® MB5
ESSTM SABRE HiFi DAC for high resolution headphone audio
Alin Sicilianul a zis
Hardware vorbind, DAC-ul iti face un +/- de 12V si functioneaza ca un amplif. De aici si calitatea audio si puterea. Poti sa gasesti asa ceva si pe placile de baza de la Gigabyte, G1 Sniper in general.
Alin Sicilianul a zis
@Gabriel:
Vad in testul CineBench ca procesorul a scos un rezultat mai mic decat procesoarele din generatia a 3a sau a 4a.
Asa ca desii avem un procesor de desktop, el a fost „castrat” bine de tot sa poata functiona intrun laptop. Tehnic vorbind nu reusesti acest lucru decat daca „tai” din ceva. Iar aici a fost vorba de modarea BIOS-ului sa tina procesorul in temperaturi cat mai joase dar cu procesare mare de calcul.
Andrei a zis
Procesorul nu a fost castrat in nici un fel. El este procesor socket identic cu cel care il monetezi intr-o placa de baza desktop. Este posibil ceva sa nu fi mers corect in acel test. Iti pot confirma ca acesta functioneaza in parametrii lui normali fara nici un compromis.
NBA a zis
Rezultatul slab e datorat probabil platformei/plăcii de bază pe care a fost montat. Ca și la telefoane de altfel. Ex: Smartphone-urile dotate cu Snapdragon 820 au rezultate diferite în benchmark-uri deși au același procesor.
Gabriel a zis
E posibil ca si placa de baza sa conteze. De exemplu, un i5 skylake pe o placa de baza de 300 de lei frige in draci, fara oc sau alte nebunii. Daca pui o placa de baza mai teapana, de 600 lei sa zicem, temperatura este mult mai mica si performanta mai buna. Am testat pe pielea mea.
Alin Sicilianul a zis
@Andrei
Testul este foarte corect si stiu ca procesorul este tot pe socket 1151, dar au fost aduse alte modificari in sistem pentru a functiona la temperaturi mai joase. Ma refer aici la alimentare, BIOS, PCH, trasee in placa de baza.
Stefan a zis
Pe mine ma uimeste doar un fapt: 300FPS? Serios? Nu conteaza ce joaca esti limitat de frecventa monitorului 60-120Hz
Silver a zis
FPS se observa si dupa limita monitorului;
Trebuie sa nu ai Vsync activat, atata tot.
(da, se rupe imaginea, dar se observa FPS-ul)
Gabriel Bianu a zis
Pfff…… mare pretul, mare de tot. Ai destule alte optiuni la pretul asta!
Raducu a zis
Acest laptop are pretul pe care il are datorita faptului ca NU este ca orice laptop , componente de pc , poti schimba procesorul si placa video ( nu sunt lipite pe placa de baza ) si NU este specificat in acest review ca are SUPORT SLI ( deci poti pune 2 gtx 1080 in loc de una cum vine el din fabrica ) legat pe partea de sunet de racire da , este putin galagios dar ca sa fie galagios trebuie sa te joci jocuri foarte mari la detalii ultra ( jocuri pretentioase , grafica pretentioasa ) in caz ca il cumperi pentru grafica nu face galagie , daca te joci jocuri precum gta 5 sau chestii de genul la fel , nu face galagie , partea frumoasa este ca are si amprenta si citititor de carduri ( nu mai stai sa pui parola pe pc cand vrei sa intrii in windows DOAR TU , ai setat amprenta si gata , ai rezolvat problema , cand vrei sa faci o plata online la fel , amprenta si gata , fara batai de cap , inca in magazin isi mentine pretul de 14600 RON si cu siguranta este cel mai performant laptop de pana acum ( exceptie triton 2 placi video gtx 1080 dar si pretul de 50000 RON este mai mult decat dublu )