Noi am primit in teste de la Maguay un NUC foarte interesant. Cand m-am uitat la specificatii mi-am zis ca am de a face cu un sistem destul de performant pentru aplicatiile de zi cu zi. Cand m-am uitat la carcasa si la dimensiuni mi-am zis ca nu e adevarat. O sa fie un calorifer si nu o sa pot face nimic cu el.
M-am inselat. Maguay Office Power NUC este un desktop foarte performant daca sti cum sa il folosesti. Pentru asta am pregatit un review, ba chiar am facut acest NUC vedeta intr-un episod cu prietenii nostri de la PC Garage. Episodul vine marti.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Design
- Despre componente
- Teste
- Performanta
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
NUC-ul reprezinta un sistem desktop de mici dimensiuni si cu performanta asemanatoare unui laptop, in functie de configuratie. El nu este ceva nou, ci viziunea proprie a celor de la Intel in ceea ce priveste miniPC-urile, deja existente pe piata de ceva vreme. Sistemul despre care o sa vorbim azi este construit de Intel si pus la vanzare de Maguay, in mai multe variante. Daca intri pe site-ul lor, vei putea sa iti customizezi dupa bunul plac NUC-ul tau.
Ambalajul
De mult nu am mai vazut o cutie atat de super. In primul rand ca este foarte aratoasa, iar in al doilea rand, te intampina cu sunetul specific Intel atunci cand o deschizi. Recunosc ca am deschis-o si inchis-o de multe ori, doar ca sa aud sunetul acela :). In pachet gasimt alimentatorul, o montura VESA, si separat de cutie un cablu de alimentare.
Design si port-uri
Unul din atuurile sale este ca arata bine. Desi este glossy pe partea de sus si se vor pune tone de praf si amprentele se vor vedea imediat, pentru prima data asta nu ma deranjeaza. Arata si se simte foarte bine in mana, dar mai ales pe birou. Combinatia dintre plastic mat, plastic glossy si metal se imbina perfect, rezultand o carcasa aratoasa si rezistenta.
Dimensiunile sunt de invidiat: 116 x 112 x 39 mm. Este intradevar mic, si daca te chinui putin, sau esti rapper, il poti baga in buzunarul de la pantaloni. De asemenea, nu este nici foarte greu. Cele 527 de grame sunt un pic peste o tableta decenta.
Cat despre port-uri, am fost surprins sa nu vad jack-uri audio sau macar niste USB-uri 3.0. Trecand peste acest inconvenient, avem in fata un port USB 2.0, in spate 2 x USB 2.0, 2 x HDMI, 1 port LAN, mufa de incarcare si portul Kensington de securitate. Cu un monitor cu boxe integrate scapati de grija jack-ului audio.
Despre componente
Placa de baza este produsa de Intel si foloseste chipsetul este QS77. Acest chipset stie sa lucreze cu standardul USB 3.0, desi ii lipsesc port-urile aferente. Probabil o sa vedem si alte modele ce vor avea conectorii respectivi. Pe placa gasim doua slot-uri pentru RAM, port mSATA, si placuta Centrino Wireless N 2230 ce ofera Bluetooth si Wi-Fi.
Procesorul este un ULV Intel Core i3 3217U, Ivy Bridge dual core la 1.8 GHz, fara TurboBoost dar cu Hyper Threading. Vine la bord cu GPU-ul HD Graphics 4000 cu 16 Unified Shaders si compatibilitate DirectX 11. O sa vedeti in testele de mai jos ce poate.
Memoria RAM de pe modelul nostru a venit de la Transcend. Am avut un kit SO-DIMM de 8 GB la o frecventa de 1600 MHz.
SSD-ul este un Intel, un model de 120 de GB pe interfata mSATA. S-a descurcat bine in testele noastre, dar au fost momente in care m-am speriat. Cum poate un SSD sa prinda 20 MB/s cand incerc sa copiez ceva de pe o partitie pe alta?
Testele
Prima data m-am gandit sa ii dau de lucru cu niste jocuri. M-am gandit mai bine si nu a fost o idee tocmai stralucita pentru ca nu se descurca prea bine. FIFA 11 il duce pe detalii low-medium, rezolutie 1366 x 768 pixeli, cu 25 FPS. In Metro Last Night, cu aceleasi detalii dar rezolutie 1024 x 768, ajunge in timpul actiunii la maxim 22-23 FPS. Nu prea este jucabil, asa ca am trecut la benchmark-uri. Nu m-am aruncat la multe teste, doar cateva.
Tinand cont dimensiunile, procesorul, si pentru ce a fost el gandit, adica sa stea pe un birou si sa te ocupi doar de strictul necesar, rezultatele sunt bune. Aveti mai jos cateva poze.
Performanta
La capitolul asta nu bagam in seama testele. Ne ocupam doar de performantele in aplicatiile zilnice si alte bazaconii. Sunt putine de zis, dar mai bine decat deloc. Ruleaza perfect orice clip Full HD, in jocuri ceva mai vechi, lansate pana in 2010, se descurca foarte bine, dar pe rezolutie mediocra, si nu am vazut semne care sa ma trezeasca la realitate ca lucrez cu un procesor de 1.8 GHz. L-am pus un pic sa proceseze un clip Full HD in Adobe Premier CS6, si fata de Athlon II X2 250 3.0 GHz pe care il detin, diferente nu sunt mari. Totul se misca perfect.
Trebuie mentionat consumul redus. Daca esti mai grijuliu cu banii, NUC-ul acesta consuma doar 65 W, ceea ce este foarte bine.
Am fost surprins de racire. Prima data am crezut ca este o racire pasiva, dar m-am inselat. Cineva de la Maguay mi-a zis ca si el s-a mirat cand a vazut ca are un cooler de tip turbina. Acesta are 3000 RPM in idle si nu se aude deloc. Trebuie sa iti lipesti urechea de el sa auzi ceva. In Furmark l-am dus la 6000 RPM si se auzea suficient de tare incat sa devina deranjant. Dar sunetul era placut de ascultat. De temperaturi nici nu mai zic. Vedeti poza.
Specificatii
Cel mai bine ar fi sa va uitati pe site-ul Maguay si sa vedeti exact despre ce componente este vorba. Eu o sa va zic doar esentialul.
- Procesor: Intel Core i3 3217U (22 nm), Intel Core i5 3427U (22nm), Intel Celeron 847 (32 nm)
- Socket: BGA
- Nortgbridge: Intel QS77 Express
- Memorie maxima: 16 GB, instalata 8 GB 1600 MHz, Transcend
- Sloturi PCIe: 2 x Mini PCIe (1 x Full length mSATA, 1 x Half length USB Bus)
- Porturi USB: 2 x USB 2.0 Back, 1 x USB 2.0 Front
- GPU: Intel HD Graphics 4000, 1.7 GB memorie
- Conectori video : 2 x HDMI
- Stocare: SSD Transcend 64 / 128 GB sau Intel de 120 / 180 GB
- Comunicare: Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet
Restul de specificatii si optionale le gasiti aici.
Pret, disponibilitate si concluzie
Pretul acestui NUC variaza de la o configuratie la alta. Cel pe care l-am avut noi in teste costa 817 dolari fara TVA. Daca vreti sa va creati propriul vostru NUC, intrati pe site-ul Maguay. In momentul in care il customizati pretul se modifica automat. Este foarte simplu.
Pentru mine a fost o experienta mai mult decat placuta. Am avut pe birou viitorul desktop-urilor office si multimedia. Nu poti sa ceri mai mult de la acest NUC. Iti ofera tot ce poate intr-o carcasa de cativa centimetri.
Intre-bare: Folosim abrevieri, dar nu le explicam ? De la ce vine NUC?
next unit of computing
Intel NUC (Next Unit of Computing) reprezintă răspunsul Intel la celebra platformă Raspberry Pi. Pe scurt, NUC este un computer de dimensiuni foarte mici care poate fi folosit ca centru multimedia sau ca un PC pentru birou.