Minix este o companie din Hong Kong specializată în producția de mini PC-uri accesibile, cu dotări hardware din zona entry level și opțiuni de conectivitate complete. Ultima lor apariție, Minix Neo Z83-4, folosește un procesor Intel Atom X5-Z8300 din noua generație Cherry Trail, dispune de 4 GB de memorie RAM DDR3L și vine la pachet cu o licență de Windows 10 Home.
În caz că vă întrebați, gama de mini PC-uri din care face parte Minix Neo Z83-4 este dedicată în principal activităților de tip office, web browsing și multimedia. Pe lângă prețul foarte accesibil (170 $, aprox. 670 Lei), Minix Neo Z83-4 are și avantajul unui consum foarte mic de energie – maxim 36W dacă e să ne luăm după informațiile inscripționate pe power brick. În plus, este inaudibil, sistemul utilizând o componentă de răcire pasivă destul de eficientă.
Având în vedere specificațiile tehnice și raportul calitate/preț excelent, l-aș recomanda în principal acelora dintre voi care caută un HTPC accesibil sau un sistem de calcul cu funcții basic. Folosește un adaptor de rețea wireless AC dual band de la Broadcom, așadar poate fi montat absolut oriunde, atâta timp cât vă aflați în aria de acoperire a routerului wireless. Ieșirile video sunt de tip HDMI 1.4 și mini DP, compatibile cu absolut toate monitoarele și televizoarele disponibile la acest moment pe piață.
BIOS-ul poate funcționa atât în mod UEFI, cât și în mod legacy, asigurând astfel un nivel de compatibilitate extins cu o largă varietate de sisteme de operare, aici intrând desigur și diverse distribuții de Linux: Ubuntu, Fedora, Arch Linux, etc. Acesta suportă de asemenea și WOL (wake on LAN) și include opțiuni precum pornirea automată și pornirea automată după întreruperile de alimentare neașteptate.
Singurul dezavantaj pe care i l-am găsit este spațiul de stocare care însumează doar 32 GB și este de tip eMMC 5.0 – mult mai lent chiar și decât majoritatea SSD-urilor SATA low end. Cu toate acestea, putem utiliza un card microSD cu capacitate de până la 128 GB și/sau diverse unități de stocare pe USB 3.0.
Specificații:
- Procesor: Intel Atom X5-Z8300 cu arhitectură Cherry Tail, 4 nuclee și frecvență de 1.44 Ghz (1.84 în boost)
- RAM: 4 GB DDR3L
- Placă grafică: Intel Gen8 HD Graphics (integrată)
- Stocare: 32 GB de tip eMMC 5.0 (Samsung KLMBG4GEND-B031) + slot card microSD
- Conectivitate: Bluetooth 4.2, Gigabit LAN și Wi-Fi b/g/n/ac pe 2.4 și 5 Ghz
- Conectică: 1 x HDMI 1.4, 1 x mini DP, 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0 și 1 combo jack de 3.5 mm
- Alimentare: 12V @ 3A (36W)
- Dimensiuni: 12.8×12.8×2.75 cm
- Greutate: 350 grame
- Sistem de operare: Windows 10 Home pe 64 de biți
Ambalaj și construcție
Dispozitivul este ambalat într-o cutie de carton de dimensiuni generoase pe care sunt inscripționate câteva dintre specificațiile cheie. Alături de el, în cutie mai găsim alimentatorul, antena externă pentru Wi-Fi, un cablu HDMI, un manual în limba engleză și un flyer promoțional care ilustrează diverse alte produse ale companiei.
Minix Z83-4 vine sub forma unei cutiuțe extrem de compacte ce măsoară doar 2.75 cm înălțime și 12.8 cm lățime. Aceasta este realizată în totalitate din aluminiu și cântărește în jur de 350 grame. Unitatea testată prezintă un finisaj negru mat foarte atrăgător și, la prima vedere, destul de rezistent împotriva zgârieturilor.
Pe partea frontală găsim butonul de power, cititorul de carduri microSD și cele 4 porturi USB (3 x USB 2.0 și 1 x USB 3.0).
Pe latura din dreapta avem combo jack-ul audio de 3.5 mm, porturile mini DP, HDMI 1.4 și Gigabit LAN, respectiv mufa de alimentare.
Latura posterioară găzduiește conectorul pentru antena externă și Kensington lock-ul.
Pe spatele unității sunt amplasate 4 piciorușe cauciucate pentru aderență suplimentară.
Alimentatorul este produs de Delta Electronics, se alimentează la tensiuni cuprinse între 100-240V și furnizează o tensiune de ieșire de 12V la un curent de maxim 3A.
Teste
Pe parcursul testelor, dispozitivul a fost conectat la un monitor Full HD, iar ca periferice am folosit o tastatură Redragon Vara și un mouse SteelSeries Sensei. Pentru suplimentarea spațiului de stocare am utilizat un card microSD class 10 de 32 GB și un stick de memorie USB 3.0 de tip HyperX Fury HXF30 cu capacitate de stocare de 16 GB. Legat de testele de temperatură, trebuie să știți că temperatura ambientală s-a menținut în jurul valorii de 22 °C.
Varianta testată este una de preproducție, însă mi-au fost puse la dispoziție driverele și BIOS-ul în variante aproape finalizate, drept urmare ar trebui să obținem rezultate similare, dacă nu identice cu cele ale unităților retail. Ca o paranteză, producătorul a ținut să menționeze că driverele modului Wi-Fi nu se află încă în stadiu final, deci e posibil ca problemele de conectivitate descrise mai jos să nu se manifeste pe sistemele ce vor intra pe piață.
La prima pornire am fost întâmpinat de clasicul ghid de configurare Windows 10 prin care am fost rugat să-mi setez preferințele de securitate și contul de utilizator. Acest proces a durat în jur de 10 minute, mult mai mult decât pe un sistem de calcul cu dotării medii.
După configurarea sistemului de operare, constatăm că ne rămân disponibili doar 14.7 GB din cei 28.6 GB cât are unitatea eMMC 5.0 integrată. Spațiul de stocare s-a dovedit a fi insuficient chiar și pentru instalarea întregii suite Microsoft Office și a câtorva utilitare de benchmark, așa că am apelat la unitățile de stocare externe mai sus menționate.
În ciuda inconvenientului generat de spațiul de stocare limitat, sistemul bootează în maxim 20 de secunde, iar browserele și alte aplicații simple se deschid aproape instant.
Iată un benchmark pentru memoria eMMC 5.0 realizat în Crystal Disk Mark:
Utilitarul HWiNFO64 ne arată că procesorul Intel Atom X5-Z8300 se poate scala la 4 frecvențe diferite: 166, 500, 1500 și 1900 Mhz (turbo). Cu toate acestea, am observat că de cele mai multe ori rămâne tactat la 1600 Mhz pentru toate cele 4 nuclee, indiferent de nivelurile de utilizare.
Memoria RAM de tip DDR3L însumează 4 GB, rulează la o frecvență de 1600 Mhz și funcționează în mod single channel. Din acești 4 GB de memorie RAM, procesorului grafic Intel HD Graphics Gen8-LP i se alocă între 128-1024 MB, în funcție de opțiunea selectată în BIOS. Placa grafică rulează la o frecvență de 500 Mhz și suportă DirectX 12, însă aceste detalii sunt aproape irelevante având în vedere resursele limitate pentru procesarea de conținut grafic 3D.
Sistemul de operare Windows 10 Home care vine preinstalat este licențiat, fiind astfel eligibil pentru instalarea de actualizări, însă, dat fiind spațiul de stocare foarte limitat, dezactivarea completă a actualizărilor devine mandatorie dacă doriți să mai instalați și câteva aplicații pe lângă sistemul de operare. De asemenea, aș dori să mai menționez și faptul că instalarea pachetului Windows 10 Anniversary Update este aproape imposibilă, mai ales dacă nu dispuneți de o unitate de stocare externă.
După 30 de minute de idle, CPUID HWMonitor arată maxim 29 °C pentru procesor, cu doar 7 °C peste temperatura ambientală.
În full load, după 20 de minute de Blend în Prime95, temperatura procesorului urcă până la maxim 47 °C, pesemne că sistemul de răcire pasiv își face foarte bine treaba. Am fost surprins să văd că nu intră absolut deloc în thermal throttling (trad. protecție termică), clock-ul procesorului rămânând perfect stabil în jurul pragului de 1600 Mhz.
În ceea ce privește performanța sistemului în activități simple, aflați că se descurcă decent în web browsing, în prelucrarea de fișiere office și chiar și în rularea de conținut video 1080p la bitrate-uri relativ ridicate.
În Firefox am putut deschide chiar și peste 10 tab-uri, fără urme evidente de lag sau întârzieri pronunțate la scroll. Facebook-ul se încarcă în 3-4 secunde, la fel și site-urile de știri și de video streaming.
Rularea unui videoclip pe YouTube la calitate Full HD și 30 de cadre pe secundă arată o utilizare a procesorului de maxim 60-70%, în timp ce rularea unui flux video la aceeași calitate, dar la 60 de cadre pe secundă urcă nivelul de utilizare până la 90%. Din păcate, redarea de fluxuri 4K se realizează cu dificultate, cu foarte multe framedrop-uri și blocaje.
Redând fișiere video Full HD stocate local cu ajutorul VLC Media Player obținem rezultate foarte similare și, la fel ca și în cazul redării de pe YouTube, rularea de conținut video la rezoluții mai mari atrage după sine apariția blocajelor foarte dese.
În PCMark 8 Home Conventional 2.0 am obținut 1149 puncte, în timp ce benchmark-ul PCMark 8 Creative Conventional 2.0 arată un punctaj de doar 987 puncte. Aceste rezultate sunt o medie a rezultatelor obținute în diverse simulări real world și pot fi folosite spre a fi comparate cu diverse configurații.
Passmark 9, un benchmark alternativ, ne arată un scor de 714 puncte, principalele limitări evidențiate fiind cele ale ansamblului grafic care, după cum vă spuneam și mai sus, este gândit pentru task-uri simple și nu pentru randări 2D/3D complexe.
Prin intermediul portului Gigabit LAN am obținut rate de transfer de până la 200 Mbps, suficient de mari pentru activitățile ce pot fi desfășurate pe un asemenea sistem, însă cu mult inferioare standardului Gigabit. Menționez că testul a fost realizat utilizând o conexiune la internet de 500 Mbps.
Deși teoretic avem de-a face cu un adaptor de rețea wireless capabil să se conecteze chiar și la rețele wireless AC pe 5 Ghz, eu am reușit să accesez doar acces point-uri pe 2.4 Ghz, limitate din câte se pare la o rată de transfer de doar 72 Mbps. Din câte am înțeles, driver-ul Broadcom furnizat este în stadiu incipient și am primit toate asigurările că până la debutul comercial a lui Minix Neo Z83-4 vor fi rezolvate absolut toate problemele de conectivitate. Voi reveni cu un update de îndată ce driver-ul va fi disponibil.
Pentru cei curioși am atașat și un set de capturi de ecran ce includ absolut toate opțiunile disponibile în BIOS:
Concluzie
Power userii probabil că vor fi strâmba din nas la performanțele inferioare livrate de procesorul Intel Atom X5-Z8300, însă să nu uităm că discutăm despre un sistem calcul extrem de compact, cu un consum foarte mic de energie și cu răcire fanless. Având în vedere că vine cu Windows 10 preinstalat, principala limitare a sistemului este spațiul de stocare de doar 32 GB, însă acest lucru poate fi trecut ușor cu vederea dacă alegeți să-l utilizați împreună cu un HDD extern sau cu un card microSD de capacitate ridicată.
După cum vă spuneam încă din primele rânduri, Minix Neo Z83-4 se adresează celor ce sunt în căutarea unui HTPC fanless, capabil să redea în condiții optime fișiere video la rezoluție Full HD, sau celor care privesc calculatorul doar ca pe o unealtă de navigat pe internet. În China costă doar 170 $, iar la magazinele din Europa îl găsiți la prețul de 190 Euro.
Ca o paranteza, platforma este Cherry TRAIL, nu tale sau tail 🙂
Sorry, mi-a scapat. Multumesc pentru atentionare!
Ce temperatura are in full load? Poate, daca se poate si o poza cu componentele interne.
In jur de 47 de grade. Gasesti testul Prime95 atasat mai sus.
Se pare interesant, am văzut-o pentru $ 169 la Geekbuying.
KODi functioneaza pe asemenea configuratie.. ca l-am folosi ca mediaplayer?
Da, vine preinstalat.