Am facut-o si pe asta! Dupa tablete, laptop-uri, telefoane si aparate foto, am zis sa fac un review la un monitor. Ocazie buna pentru ca vreau sa-l schimb pe cel de acasa si nu strica sa ma joc cu ceva mai performant ca sa imi fac o parere despre ce pot aceste monitoare high end.
Monitorul pe care il prezentam este unul destul de scump si surprinde prin design-ul sau. Nu a castigat degeaba si un premiu pentru asta. Mai multe detalii despre frumusetea de 27 de inch aveti mai jos.
Cuprins:
- Ideea de baza
- Ambalajul
- Ecran
- Meniu si conectivitate
- Design
- Specificatii
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Pe scurt, ASUS MX279H este un monitor cu performante de top, cu un design al extrem de frumos, si este adresat persoanelor care stau mult la birou. Nu este un monitor pentru jocuri, asta e clar, desi eu m-am jucat pe el, nu este facut sa te joci. Eu as vedea monitorul asta la cineva care face editari foto sau scrie foarte mult.
Ambalajul
O surpriza placuta. Mie imi place ca si ambalajul sa arate bine si in cazul nostru chiar asa este. Cutia este dintr-un carton banal dar este desenat frumos si acoperit de o textura glossy. In pachet avem monitorul, cablu cu jack audio de 3.5 mm in ambele capete, cablu HDMI-DVI, cablu de alimentare si un transformator. M-a surprins ca nu am vazut un cablu HDMI-HDMI dar nu va faceti griji pentru ca semnalul este tot digital si are aceasi calitate. Tot in pachet gasim si piciorul pe care sta monitorul. Este un picior destul de greu si aratos, facut din aluminiu. Cred ca este acoperit de un strat de Magneziu pe exterior pentru ca are aceasi textura ca la un MacBook Pro.
Ecran
Chestia luminoasa de 27 inch pe care vedem niste imagini foloseste o tehnlogie HD AH-IPS A+ LED. (suna mai mult ca o boala) si rezolutie Full HD (1920 X 1080). Imaginea nu putea sa fie altfel decat clara, foarte luminoasa, unghiuri de vizualizare extrem de bune (de pana la 178 de grade), si un contrast de invidiat: 80.000.000:1 numit ASUS Smart Contrast Ratio.
Ramele sunt si ele foarte subtiri, masurand doar 0.8 mm grosime. Negrul este atat de neagru incat, atunci cand am desfacut cutia, am crezut ca nu are laturi si ca imaginea este pana in colturi. In plus, ii ofera si un plus de eleganta.
Desi este un monitor masiv, putem sa il aplecam in fata si in spate de la -5 grade la 20 de grade. Mi-a fost foarte utila aceasta functie. Am folosit alt scaun de birou ca sa stau la o distanta mai mare de monitor pentru a vedea imaginea clara si am aplecat monitorul ca sa vad perfect.
Chestia care mi-a placut foarte mult au fost cele 2 difuzoare de 3W amplasate pe laturile monitorului. Sunt atat de bine puse incat nici nu le vezi. Mi-a luat ceva timp sa aflu din ce directie vine sunetul. Initial m-am uitat sub rama de jos dar nimic. Ma uit in spate, nimic. Cand ma uit mai bine pe colturi hop si grila pentru difuzoare. Ele sunt amplasate in colturile din stanga si din dreapta jos, grila avand o forma de trapez. Niste boxe asa micute, nu aveam pretentii de la ele, dar cand am dat play la o melodie si m-am asezat in pat, am ramas placut impresionat. In primul rand, se aud foarte tare. In al doilea rand se aud clar si au de toate: bass, medii si inalte. Se aude asa bine pentru ca avem tehnologie Sonic Master iar sunetul este oferit de Bang & Olufsen ICE Power. Ei mananca sunet la micul dejun, pranz si cina deci este normal sa avem calitate audio de invidiat. Plus ca foloseste si un amplificator de 5W pe fiecare canal iar difuzorul are un diametru de 35 mm. Sistemul meu 2.1 a stat pe bara 2 saptamani…
Meniu si conectivitate
O sa incep cu ce este mai important din meniu si anume Quik Fit-urile. Aceste Quck Fit-uri te ajuta sa incadrezi continutul de pe ecran intr-un anumit format. Ai buton dedicat pe care apesi si apar pe ecran niste linii. Foarte simplu de realizat. In rest, meniul este bine structurat si avem setari normale ca la orice alt monitor. Am facut un efort si am facut cateva fotografii la meniu ca sa intelegeti mai bine. Le gasiti la sfarsitul articolului.
Nu stiu daca sa ma supar sau nu, pentru ca nu am simtit lipsa, dar avem doar 2 porturi HDMI, 1 port VGA si 2 intrari audio, una din ele fiind pentru casti. Ma asteptam la mai multe porturi, poate la un Display Port sau USB, pentru ca nu este nu monitor ieftin. Pentru unii, lipsa acestor porturi poate fi un minus.
Design
Design-ul este punctul foarte prin care acest monitor atrage posibili cumparatori. Il vezi si iti place pe loc. Se deosebeste imediat de restul monitoarelor prin piciorul rotund si extensia care se prinde de monitor.
Toata partea din fata este acoperita de sticla, mai putin marginea de jos care este din plastic. In stanga jos, sub margine, avem butoanele fizico-senzitive. Nu stiu cum sa le numesc pentru ca efectiv acolo este un buton dar nu se apasa. Initial am crezut ca este o macheta dar nu. Trebuie doar sa atingeti butonul.
Pe spate este un plastic lucios, cam fragil si care se murdareste foarte repede. In rest nimic interesant.
Piciorul este cel care face acest monitor sa fie atat de frumos. El este desenat dupa un instrument folosit pentru a afla ora in functie de pozitia soarelui, numit sundial. Tot ce pot sa zic este ca arata foarte bine. Il poti inclina folosind o singura mana, piciorul avand grija ca monitorul sa nu fuga dupa birou si sa il tina fix.
Specificatii
- Display:27.0“ (68.6cm) wide screen(16:9), 1920×1080, WLED/ AH-IPS/ Non-glare
- Culori:16.7 milioane
- Luminozitate: 250cd/m2
- Contrast:Nativ 1.000:1 / ASCR 80,000,000:1
- Unghiuri de vizualizare: Orizontal- 178° / Vertical: 178°
- Timp de raspuns:5ms (GTG)
- Tracer Free Tehnology: Da
- Splendid™ Video Intelligence Tech:6 moduri (Standard, sRGB, Scenery, Theater, Game, Night View)
- QuickFit VIRTUAL SCALE:4 moduri (A4/ Letter/ Alignment Grid/ Photo)
- Temperaturi de culoare:4 moduri (Cool/ Normal/ Warm/ User)
- Sunet:3Watt x 2 stereo speakers with Bang & Olufsen ICEpower®
- Conectivitate:2 X HDMI, DVI-D , D-Sub, 3.5mm jack audio, Earphone Jack 3.5mm
- Unhiuri de inclinare:+20°~ -5°
- Dimensiuni:622.6 x 441.3 x 225.2 mm
- Greutate:5.2 KG
- Garantie: 3 ani
Pret, disponibilitate si concluzie
Personal folosesc un monitor banal, un LED AOC de 19 inch, pe care am dat 300 de lei. Cand am fost sa iau monitorul, tipul de la ASUS mi-a spus ca o sa plang dupa el. Nu am crezut, am avut atatea produse in teste incat m-am obisnuit cu ideea ca trebuie sa le mai dau si inapoi. Monitorul asta m-a dat peste cap. M-am obisnuit cu el si, sincer sa fiu, este pentru prima data cand mi-as dori ca un produs sa ramana la mine. Monitorul te vrajeste, te surprinde prin imaginea si sunetul de calitate.
In Romania a aparut de aproape o luna si il puteti gasi de la 1500 de lei, in functie de magazin. Am fost cam sceptic zilele astea. Merita sau nu merita suma aceasta de bani? La inceput mi s-a parut scump dar astazi cand l-am returnat ma gandeam ca merita. Merita pentru ca te indragostesti de el. Merita pentru ca este un monitor superb, de calitate, cu un sunet foarte bun, timp de raspuns de 5 ms pentru un IPS 27 de inch, se tine bine pe picior si nu ai nevoie de 2 maini ca sa il inclini. Este suficient sa il impingi sau tragi putin cu un simplu deget.
MSS a zis
27″ pentru un monitor mi se pare totusi cam prea mare sa stai in fata lui si sa te joci sau sa faci orice altceva.
Marius Dragulin a zis
cum conectez si difuzoare ca nu merg
Gabriel a zis
Ai mare dreaptate. Este foarte mare si am fost nevoit sa stau la o distanta mai mare decat de obicei.
Nicu a zis
Deja încep să mă irite lansările de super monitoare cu rezoluţii… Full HD. Păi dacă tot îs super, atunci să aibă şi ditamai rezoluţia. La 27 de inci ar fi mers excelent o rezoluţie 4K:
http://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution
Dan Andrei Giura a zis
Sunt de acord cu Nicu, rezolutia e cam mica pentru un monitor de 27 inci. La 22 de inci, eu am rezolutie 1680×1050, iar de la 22 la 27 de inci e un salt cam mare…