Anul trecut, cam pe vremea acesta, testam Motorola Edge 40 Neo (apropo, are preț bun pe eMAG și Vexio), un mid-range foarte bun la momentul respectiv. Acum revenim cu noua generație, să vedem dacă este la fel de bună.
Seria Edge 50 a fost lasantă la noi în țară la final de august, chiar la puțin timp după deschiderea primului Shop-in-Shop din România, iar noile modele se remarcă prin designul subțire, culorile certificate Pantone și rezistența ridicată la condiții extreme, având certificare IP68 și standard militar MIL-STD-810H. Sistemul avansat de camere de 50 MP, susținut de inteligența artificială moto ai, permite utilizatorilor să captureze imagini de înaltă calitate în orice condiții de luminozitate, iar stabilizarea optică a imaginii și tehnologia de focalizare oferă rezultate clare și detaliate.
Cuprins
- Specificații
- Ambalaj și accesorii
- Design și construcție
- Software și performanță
- Ecran și sunet
- Camera foto și video
- Baterie
- Preț, puncte pro și contra
Specificații
Display |
ecran de tip LTPO P-OLED, 1B culori, 3000 nits (peak), cu refresh rate de 120Hz, HDR10+, dimeniunea de 6,4 inci (raport ecran/corp de ~90,8%), rezoluție 1256 x 2760 pixeli, densitate de 474 ppi și protecție Corning Gorilla Glass 3 |
Chipset |
procesor Mediatek Dimensity 7300 (4 nm), Octa-core (4×2.5 GHz Cortex-A78 & 4×2.0 GHz Cortex-A55) si GPU Mali-G615 MC2 |
Memorie RAM |
8/12 GB de RAM (eu l-am primit pe cel din urmă) |
Camera foto |
Principală: triplă 50 MP, f/1.8, (wide), 1/1.5″, 1.0µm, multi-directional PDAF, OIS; 10 MP, f/2.0, 73mm (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom; 13 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1.12µm, PDAFAre LED flash, HDR și panorama. Filmează 4K@30fps, 1080p@30/60/120/240fps, gyro-EIS.Secundară: 32 MP, f/2.4, (wide), 0.7µmAre HDR și filmează 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps |
Stocare |
256/512 GB spațiu de stocare (eu l-am primit pe cel mai mic) |
Conectivitate |
Nano-SIM, eSIM sau Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by); Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, tri-band; Bluetooth 5.3, A2DP, LE; GPS, GLONASS, GALILEO; NFC; USB Type-C 2.0 |
Sistem de operare |
Android 14 Vanilla Edition |
Acumulator |
4310 mAh, compatibilă cu Turbo Charge pe fir la 68W și wireless la 15W |
Altele |
senzor de deblocare cu amprentă digitală integrat în ecran; senzor de deblocare facială; disponibil în patru culori: Nautical Blue, Latte, Grisaille și Poinciana; -On display, Smart Connect (Ready For) support |
Ambalaj și accesorii
Cutia este clasică, nechimbată față de generația anterioară, dar nu mai are încărcător, de data aceasta. Un alt lucru schimbar este că avem acum atât husa, cât și cartonul de care e prinsă agrafa pentru tăvița SIM în culoarea telefonului. Apropo, îmi place că Motorola are un sample de culoare pe cutie, să știi exact ce este mai exact Poinciana, fără a mai fi nevoie să deschizi pachetul, să cauți pe Google sau să ai cunoștințe avansate de design grafic.
La interior avem cheița menționată mai sus, o husă în aceeași culoare cu telefonul, un cablu de încărcare/transfer USB-C, telefonul și câteva broșuri. Văd că au pus și un sticker cu eficiența energetică, cum găsim pe la electrocasnice.
Design și construcție
Avem o ramă de plastic, care imită metalul, spatele din același material (unele modele au polimer siliconic – piele ecologică), iar panelul frontal este protejat cu Gorilla Glass 3. Practic, în afara șasiului, toate materialele sunt de calitate superioară. Cu toate acestea, utilizarea plasticului vine și cu un mare avantaj – greutatea telefonului este de doar 171 grame! Cum modelul primit la test era taman cu acea piele ecologică, poți să îl folosești fără husă și nu vei avea probleme cu grip-ul sau cu amprentele.
Chiar dacă este un dispozitiv de mid-range, Edge 50 Neo surprinde cu aceeași clasificare MIL-STD 810H de grad militar împotriva mediilor dure și oferă certificare IP68 împotriva apei și prafului. Certificarea MIL-STD-810H înseamnă că produsul a trecut teste riguroase axate pe condițiile de mediu. Temperatura extremă, umiditatea, praful și șocurile sunt câteva dintre cele aproape 30 de situații de testare la care este supus.
Într-un efort de a-și cunoaște mai bine clienții și de a personaliza experiența utilizatorilor, Motorola a desfășurat anul trecut primul său sondaj cu privire la preferințele de culoare și materiale în alegerea telefoanelor. Rezultatul este că și anul acesta au continuat colaborarea cu Pantone și oferă culori plăcute și vibrante la modelele lansate.
Motorola Edge 50 Neo are camera frontală de tip punch hole amplasată central, iar desupra are un difuzor de apel. Marginile sunt extrem de subțiri, cu marginile drepte și cu colțurile puțin rotunjite. Pe spate avem modulul de cameră, cu aceeași amplasare ca și la Edge 40 Neo, dar fiind mai mare, pentru că acum are trei senzori și bliț. Pe mijloc este logo-ul Motorola, iar jos este culoarea Pantone în care vine.Toate buroanele sunt amplasate pe partea dreaptă, cea stângă fiind complet liberă. Pe muchia de sus avem antena și un scris care arată că avem ceritificare Dolby Atmos, iar pe cea de jos sunt difuzorul, mufa USB-C și locașul pentru cartela SIM.
Deși telefonul nu vine cu folie de protecție, husa de plastic este realizată din material reciclat, un lucru de apreciat.
Software și performanță
Telefonul vine cu un procesor MediaTek Dimensity 7300, care esre echivalentul lui Snapdragon 7s Gen 2 ca performanță și amplasare pe piață. Este chipset-ul prezent și pe CMF Phone (1), OPPO Reno 12 sau Motorola Razr 50, iar performanțele lui sunt bune, fără să te lase la greu, mai ales că Android 14 cu care vine este varianta Vanilla, deci fără multe adăugiri ca aplicații. 🙂 Telefonul va primi cinci ani suport software, iar cât l-am folosit am primit și un mic update de securitate.
Avem parte și de câteva aplicații specifice producătorului – Moto (permite customizarea telefonului), Moto Secure, Games (numele explică bine ce fac), Family Space (poți adăuga membrii familiei aici), Moto Unplugged (un fel de Zen Zone de la Motorola) și Smart Connect (elimină întreruperile la trecerea de la un dispozitiv compatibil la altul, permițând conectarea fără întreruperi a dispozitivelor de bază, cum ar fi telefoanele, tabletele și PC-urile).
Senzorii de deblocare sunt destul de rapizi, dar au fost momente când au dat mici rateuri – cel facial când purtam ochelarii de soare, iar cel de amprentă dacă nu îl țineam destul pe display.
Ecran și sunet
Display-ul de 6,36 inchi utilizează un panou LTPO OLED cu rată de reîmprospătare adaptivă care ajunge până la 120 H, iar asta, în sine, este o știre importantă, pentru că rar vezi pe telefoanele din aceastp gamă așa ceva. Cu toate acestea, trebuie menționat că Edge 40 Neo venea cu un ecran pOLED pe 10 biți, de 6,55 inchi și cu o rată de reîmprospătare mai mare – de 144 Hz…
Ecranul este certificat HDR10+, iar luminozitatea de 3000 nits (peak), coroborată cu o rezoluție 1256 x 2760 pixeli și o densitate de 474 ppi, te îmbie la consum de materiale video!
După cum ne-a obișnuit deja, Motorola a montat difuzoare stereo și oferă certificare Doly Atmos, ceea ce permite customizarea sonorizării pe placul utilizatorilor și redă foarte corect sunetele, indiferent de gama lor.
Camera foto și video
Avem trei senzori pe camera principală – de 50 MP, de 10 MP și de 13 MP. Senzorul telefoto de 10 MP este marea noutate față de anul trecut, care permite 3x și are stabilizare optică, dar Motorola Edge 50 Neo tot nu reușește să se descurce bine în condiții de lumină slabă.
Camera secundard are și ea parte de o îmbunătățire – are acum 32 MP – ceea ce permite poze mai clare și culori mai reușite. Și la partea de filmare sunt pași în față, dar mai bine vă las câteva mostre din fiecare, pentru exemplificare:
- camera principală, zi, zoom diferit
- camera principală, zi, ultra-res (50MP)
- camera principală, zi, portrait
- camera principală, zi, tilt-shift (un fel de portrait, mai customizabil)
- camera principală, zi, pano
- camera principală, night mode, zoom diferit
- dual capture
- camera selfie, zi
- camera selfie, photobooth
- camera selfie, portrait
- camera selfie, night mode
Baterie
Un lucru mi-a atras atenția aici – deși peste tot am găsit capacitatea acumulatorului – 4310 mAh – nicăieri nu scrie din ce este realizat – aliaj Litiu-Ion sau Litiu-Polimer… Aș merge pe prima variantă, dar nu pot fi 100% sigur.
Deși capacitata pare mică la prima vedere, în combinație cu software-ul bine optimizat, te va ține toată ziua. În eventualitatea în care nu este așa, Motorola Edge 50 Neo oferă încărcare rapidă pe fir sau wireless (Turbo Power), la 68 W, respectiv 15W. Problema este că trebuie să ai deja acasă un încărcător compatibil, sau să cumperi de la ei unul, pentru că nu îl vei găsi în cutie.
Preț, puncte pro și contra
În funcție de capacitatea de stocare, telefonul costă 1.999,99 Lei (256 GB) sau 2.399,99 Lei (512 GB) pe eMAG, respectiv 1.939,98 Lei (256 GB) sau 2.304,98 Lei (512 GB) la Vexio. La ce specificații are, durata suportului software și nevoile unui utilizator obișnuit, cred că prețul este chiar justificat și îl face un real best buy al momentului. Poate va avea parte de o reducere de Black Friday sau de Crăciun, dar eu, dacă aș avea nevoie de telefon acum, l-aș cumpăra.
PRO
- dual-sim, compatibil 5G
- încărcare rapidă la 68 W pe fir
- protecție Gorilla Glass 3
- autonomie bună
- certificare IP68 și standard militar de protecție
- display excelent LTPO P-OLED, cu 120Hz refresh rate
- hardware peste medie
- difuzoare stereo
- certificare Dolby Atmos
- culori vii
- grip bun
- compact
- Android curat
- cinci ani de suport
CONTRA
- doar USB-C 2.0
- protecție doar Gorilla Glass 3
- cadrul de plastic nu ajută la rezistență în caz de impact
- nu este cel mai bun pentu capturile foto/video, mai ales în zone slab luminate
Lasa un comentariu!