A trecut ceva timp de cand nu am mai testat o camera digitala. Ne-am gandit ca vine vara, poate plecati in excursii si aveti nevoie de un aparat nou, care sa surprinda toate momentele placute, fie ele si sub apa. Spun asta pentru ca modelul pe care o sa il testam astazi este unul foarte rezistent la apa, cazaturi si praf.
Haideti sa vedem impreuna ce surprize ne aduce acest aparat foto.
Cuprins:
- Idee de baza
- Ambalaj
- Specificatii
- Design
- Meniu
- Modurile de fotografiere
- Performante
- Pret, disponibilitate si concluzie
Ideea de baza
Pe numele sau complet Olympus Tought 2, este un aparat de tip compact, destinat unor oameni care vor o calitate buna a fotografiilor dar in acelasi timp siguranta ca merge in diferite conditii de utilizare mai dure. Micutul nostru reprezentant este gandit sa reziste la cazaturi de la 2.1 metri si sub apa pana la 15 metri. Pare ca un tanc, dar este o camera digitala micuta, cu un obiectiv luminos F2.0 ce filmeaza fullHD.
Ambalajul
Fiind obisnuit cu ambalaje de dimensiuni mari, in momentul in care am vazut cutia mi s-a parut mica. Nu este mica ci este suficienta, cat sa incapa toate accesoriile si aparatul. Totul inauntru este foarte bine inchegat si aranjat in asa fel incat sa ai un soc placut cand desfaci cutia.
In pachet gasim evident camera, cablurile de incarcare si transformatorul, un inel de schimb, o curelusa de mana, manualele si un CD cu diferite soft-uri si driver-e.
Specificatii
- Senzor: CMOS de 12 MP
- Procesor imagine: TruePic VI
- Dimensiune senzor: 1/2.3″
- Formate fisier imagine: JPEG, Exif 2.3, PIM III, DPOF
- Stabilizator de imagine: mecanic
- Format video: H.264(MOV), AVI
- Rezolutie video: 1920*1080, 1280*720, 640*480, 320*240
- Inregistrare sunet: Stereo
- Zoom optic si digital: 4x
- Lentile: 4.5 -18.0 mm echivalent 35 mm: 25 – 100 mm
- Macro: Wide 1 cm-infinit
- Distanta minima de focalizare: 1 cm
- Distanta normala de focalizare: Wide – 10 cm-infinit, Tele – 10 cm-infinit
- Diafragma: 2.0 – 4.9
- Viteza obturator: 1/4 – 1/2000 sec / 4 sec
- Constructie obiectiv: 9 elemente in 7 grupuri
- Functiile flash-ului: auto, corectarea ochilor rosii, lumina de umplere, dezactivat
- Raza de actiune flash: Tele: 0.1 – 3.1 m, Wide: 0.2 – 7.9 m
- Ecran: 3″ (7.6 cm), 610K pixeli
- Memorie: interna 22 MB, suporta carduri de memorie SD, SDHC, SDXC
- ISO: auto, manual, 100 – 6400
- Balans de alb: auto, innorat, insorit, tungsten, subacvatic, fluorescent
- Efecte: pop art, pin hole, ochi de peste, focalizare fina, punk, sparkle, water color, reflectie, miniatura, fragmentat, dramatic
- Declansare automata: 2-12 secunda, rafala cu 5 fps/25 de cadre
- Conectivitate: USB 2.0, iesire audio/video, iesire HDMI
- Baterie: Li-Ion LI-90B, 3.6 V, 1270 mAh
- Dimensiuni si greutate: 29.1 x 66.5 x 111.5 mm, 230 grame
- Caracteristici speciale: Eye-Fi, rezistent la caderi de la inaltimi de 2 metri, subacvatic pana la 15 metri adancime, GPS si busola electronica, rezistent la inghet pana la -10 grade, rezistent la strivire pana la 100 kg, manometru, compatibil cu FlashAir, meniul de comanda TAP
Design
Probabil unul din avantajele in fata concurentei. De obicei un aparat rezistent ca acesta nu arata prea bine. La acest model s-a acordat insa o atentie deosebita design-ului. Este fabricat in totalitate dintr-un metal foarte dur, vopseaua este de foarte buna calitate, iar apa nu sta pe aparat. Se scurge imediat. Iar de zgariat iti trebuie ceva intradevar ascutit.
Sta foarte bine in mana, are cauciuc in zonele de prindere, chiar daca mie mi s-au parut cam mici. Butoanele sunt micute si ele, dar sunt putin ascutite, si relativ usor de apasat. Iar rotita de schimbat modurile se misca un pic cam greu. Daca ai si degetele putin unsuroare nu o mai clintesti.
Capacele care acopera mufele si slotul SD au o dubla inchidere si o garnitura foarte mare. Practic este imposibil sa intre apa prin acele zone. Am ramas placut surprins sa vad astfel de garnituri de o foarte buna calitate.
Daca ma intrebati pe mine, design-ul este unul dintre cele mai mari avantaje ale aparatului.
Meniul
Foarte aratos si usor de navigat prin el. Chiar daca esti incepator, si nu ai mai umblat pe camera digitala, acest meniu este foarte simplu. Pe langa setarile clasice pe care le gasesti pe orice model compact, am intalnit cateva functii dragute pe care nu le vezi oriunde.
Setare zgomot de vant, nivel sunet de inregistrare, ghid instructiuni sunt niste functii pe care am fost surprins sa le vad. Sunt aparate mai performante care nu dispun de asa ceva.
Nu am ce sa zic mai mult la aceasta categorie. Va las pe voi sa vedeti ce se afla in meniu.
Modurile de fotografiere
Aparatul are opt moduri simple, exact atatea cat te-ai astepta sa vezi pe un compact.
Modurile C1 si C2 sunt cele mai customizabile. Aici iti faci setarile dupa bunul plac in functie de locurile pe unde mergi sa fotografiezi. Iti poti programa modul C1 pentru poze subacvatice iar modul C2 pentru poze de strada, sa zicem.
iAuto nu face altceva decat sa iti aleaga singur modurile de scena in functie de mediu, dupa care sa ajusteze automat restul setarilor. In modul SCN iti alegi manual scena, iar restul este la voie aparatului.
P si A sunt 2 moduri pe care le intalnim la toate aparatele, indiferent de tipul acestora. In modul P sunt setate automat diafragma si viteza obturatorulu iar in modul A iti setezi singur diafragma. Atat de simplu.
MAGIC este un mod care iti implementeaza cateva efecte dragute pe fotografii. Sunt 11 efecte pe care le poti folosi cum te taie capul.
Am lasat la final functia de Macro pentru ca este cea mai tare functie de pe acest aparat. Serios, Super Macro chiar se apropie de calitatile unei camere cu pretentii. In plus, te poti folosi de zoom si de o distanta focala de 200 mm pentru a surprinde cele mai mici detalii. Este un microscop portabil!
Modul de filmare nu a fost uitat. Olympus TG-2 nu doar ca filmeaza la o rezolutie fullHD cu 30 fps. El stie si captura cu 120 fps la o rezolutie 640*480 pixeli, sau 240 fps la 320*240 pixeli.
Nu lipseste nici functiile de Panorama sau HDR. Acestea sunt ascunse in meniul aparatului, fiind foarte usor si rapid de accesat.
Performanta
Sa le luam pe rand. Avem un compact cu putine functii dar capabil sa filmeze pe sub apa si sa reziste la lovituri. La prima vedere suna bine dar sunt unele aspecte unde dezamageste. O sa incep cu fotografiile care nu ies mereu clare. Asta se intampla la pornire, dupa care isi revine. Nu o sa punctez ca fiind un minus ci doar o atentionare pentru cei care vor cumpara aparatul. Jucati-va putin cu el pana sa incepeti sa il utilizati concret.
Sunetul in filmari este fantastic. L-am luat cu mine la evenimentul AllView de saptamana trecuta si am filmat ca sa vad ce stie in materie de captura video la interior. In locul unde am stat atunci cand am filmat, sunetul venea dintr-o boxa amplasata in tavan, in stanga mea. Sunet clar, fara distorsionari si stereo in primul rand. Nu am nimic de reprosat.
Nici calitatea imaginii nu este rea. Uneori parca tremura, dar nu atat de rau incat sa deranjeze. Ce m-a impresionat a fost filmarea sub apa de foarte buna calitate. Este prima data cand am testat un aparat foto rezistent la apa si am ramas placut surprins de acest aspect.
Deja am laudat functia de Macro mai sus, nu are rost sa o mai fac odata dar atat mai zic: este foarte distractiva iar pozele sunt uimitoare.
Ecranul este de 3 inch, dar nu este orice fel de ecran. Este un OLED cu niste culori foarte clare si unghiuri bune de vizibilitate. Luminozitatea este buna, nu foarte buna. Atentie insa sa nu va lasati inselati. Puteti face o fotografie care sa se vada foarte bine pe ecran, dar cand o descarcati pe calculator sa nu fie focalizata sau alte chesti. Eu m-am pacalit de multe ori.
Bateria este foarte generoasa. Am lasat aparatul 5 zile fara sa ma ating de el iar bateria a ramas plina. Dupa ce am inceput sa il folosesc, am golit-o intr-o zi. Sau 2 zile in care sa faci doar poze si sa filmezi cat te tin puterile. Deci trebuie sa incarci aparatul zilnic.
GPS-ul functioneaza relativ bine. Nu este foarte precis, dar te poti baza pe el in conditii extreme. Nu te astepta sa fie insa un navigator.
Pret, disponibilitate si concluzie
Pretul sau este de 1900 de lei la F64. Mi-a lasat o impresie buna, nu ma asteptam la performante de top sau functii diverse. Este un compact banal dar foarte rezistent, cu un Macro fantastic, un corp bine construit si aratos, sunet clar si meniu simplu. Mie mi-a placut, chiar daca parerile au fost impartite intre prietenii mei.
Am pregatit o galerie unde am pus imagini realizate de acest Olympus TG 2, inclusiv cateva capturi video. Pe final trebuie sa multumim magazinului F64 si producatorului Olympus ca ne-au dat acest tanc, pardon camera digitala, in teste.
Cam scump la ce poate…
PISUUUUUUUUUUUUUU!
:3 :3
Da, adevarul este ca la 1900 deja se deschide alt ‘segment’, cam scump …. da.
Daca te uiti doar la pret ..da este cam sus
Daca te gandesti ca ai un aparat SUBACVATIC cu F2.0 atunci se schimba datele problemei