Suntem fani trotinete electrice. Atat Darius cat si cu mine folosim trotinete electrice de la Xiaomi, el modelul M365 iar eu modelul M365 Pro. Am fost implicat intr-un accident si voiam sa va povestesc cateva amanunte.
Trotineta mea are deja aproape 1800km in mai putin de 1 an. Atat eu cat si prietena mea o folosim sa ne deplasam prin oras. Sincer, mai mult Maria merge cu ea. Refuza sa mearga cu masina si prefera oricand trotineta. Trebuie sa ajunga la 2 job-uri si cu masina ar face cel putin 2 ore prin Bucuresti vs 30 min-1 ora cu trotineta.
Din pacate s-a intamplat inevitabilul. Pentru ceilalti participanti la trafic trotinetistii nu exista. Cum nu exista nici biciclistii. Si fix asta a fost si motivul accidentului: „nu te-am vazut”.
Pe scurt, o masina a virat dreapta prin fata trotinetei (trotineta pe B1, langa bordura) si poc. Trotineta s-a infipt in aripa dreapta spate a masinii cu 10-15km/h (in franare de la 24km/h)
Acum…norocul Mariei a fost ca a purtat echipament de protectie. In plus detine si permis de conducere si automat are niste reflexe. Parerea mea este ca daca nu avea reflexe bune se putea intampla o tragedie, insa totul s-a terminat cu bine, doar o zgarietura la picior.
Daca masina s-a ales cu o zgarietura minora, trotineta este…dauna. Ghidonul s-a strambat si s-a blocat. Motorul functioneaza, dar nu mai poti vira stanga – dreapta. Plus zgarieturile aferente.
Nu stiu daca se mai poate repara, asta va decide compania de asigurari. Pentru ca da, am fost la politie (nici vorba de amiabila cu soferul vinovat) si s-a constatat cine a fost de vina: soferul masinii care nu s-a asigurat la schimbarea directiei de mers. Amenda 600 lei si cateva puncte penalizare. I-am luat asigurarea si asteptam…
Trotineta, daca ma intrebati pe mine, a rezistat foarte bine. Chiar daca ghidonul este stramb ea poate functiona daca acesta este schimbat sau reparat. Cel mai probabil, sper eu, compania de asigurari va plati trotineta caci de reparat este mai greu. Banuiesc ca trebuie revopsita acolo unde este zgariata.
Aveti mare grija in trafic daca alegeti sa mergeti pe bicicleta sau trotineta. Soferii au tendinta sa ignore aceste vehicule, sa nu le pese si sa te omoare. Aveti voi grija daca ei nu au…
Acelasi lucru l-am patit si eu. La intersectia Cantemir cu Marasesti, fiind pe B1 langa bordura mergeam pe langa masini, un domn cu un BMW (ciudat nu ?) – nu a semnalizat, eu am crezut ca merge inainte, si a virat dreapta + semnal. Eu am avut instictul sa sar de pe trotineta si sa „plonjez”. Am avut ceva „daune” la buza de sus + julituri aferente. Cu tot cu casca de protectie si imbracat bine. Acelasi verdict l-a dat politia, dar trotineta mea nu a avut nimic – doar o cadere simpla, apucasem sa pun frana putin.
Asta se intampla anul trecut. Anul asta imi iau casca de moto si ceva manusi. Dar tot nu renunt la trotineta. Timpul castigat cu ea prin trafic si putem spune ca si economia pe care o faci la buzunar sunt de mari.
Nu vreau sa par insensibil sau sa dau cu bata in balta, dar parerea mea e ca trotinetele si bicicletele nu au ce cauta pe drumurile publice. Pentru ei trebuie sa se delimiteze spatii speciale separate de pietoni si autovehicule.
O sa argumentez si de ce consider ca nu au ce cauta pe drumurile publice:
– diferentele mari de marime si viteza intre masini si trotinete/biciclete pun mari probleme in trafic. Orice accident minor pentru o masina poate fi o tragedie pentru un trotinetist/biciclist
– nu poarta casca de protectie ca in cazul motocicletelor ceea ce este un risc major chiar in cazul unui accident minor (obligativitate doar pentru cei sub 16 ani)
– multi din cei care le folosesc nu au permis, experienta sau cunostinte despre regulile de circulatie
– unii au mai putin de 14 ani, precum prevede legea
– mai vezi chiar cate 2 pe trotineta
– merg pe drumuri cu limita de viteza mai mare de 50 km/h
– merg pe drumurile publice desi exista pista speciala pentru biciclisti
– ca sa depasesti o trotineta/bicicleta trebuie de multe ori sa „musti” din banda alaturata pentru ca nu se incadreaza cat mai aproape de bordura
– fac miscari bruste ca sa ocoleasca gropi sau canale fara sa se asigure
– nu au asigurare RCA ca in cazul autovehiculelor. Ce se intampla in cazul unui accident din vina trotinetistului/biciclistului? Cum recuperezi daunele?
Si nu in ultimul rand, nu platesc taxe care sa se duca in infrastructura drumurilor publice.
Mi se pare logic ca in cazul in care folosesti un drum sa platesti intr-un mod sau altul pentru el.
In cazul autovehiculelor se plateste o acciza pe carburant care „ar trebui” sa se duca in drumuri.
Chiar si in cazul autovehiculelor electrice se plateste o acciza la curent care intr-adevar nu se duce in mod direct catre drumuri, dar se duce la bugetul statului si in mod indirect catre drumuri.
Parerile mele sunt postate in calitate de conducator auto, din experienta mea si a altora cu trotinistii/biciclistii din trafic.
Nu am nimic impotriva lor, dar drepturile si obligatiile lor trebuie sa fie la fel ca si ale celorlalti, in special fata de motociclisti.
Ori in acest caz au mai multe drepturi decat obligatii.
Nu vreau sa fie tratat ca un post de hate, este pur si simplu parerea mea legata de aceasta situatie, din experienta mea si a altora si argumentata logic pe lege si fapte.
Astept parerile voastre si argumentele dvs. intr-o maniera civilizata.
Corect!
In tarile civilizate nu exista astfel de probleme. Merg trotinetele si bicicletele pe langa masini acolo unde nu exista pista. Vezi Olanda, unde cred ca sunt mai multe biciclete decat masini. Cat despre taxe si asigurari, se aplica din cate stiu pentru trotinetele care prind peste 25km/h. Parca au dat astia o lege ceva, dar nu mai stiu sigur.
Exact ca si Gabriel pot sa iti confirm ca in Italia mergeam pe bicicleta si se facuse coada in spatele nostru de masini. Sa nu zic ca era linie continua si nu venea nicio masina de pe contrasens iar ei tot acolo erau. Nu am auzit claxoane sau alte discutii.
In momentul in care cumpar o trotineta platesc si un tva – indirect banii din acel tva merg si in infrastructura. Deci contribui si eu.
Diferenta mare de viteza este generata si de soferii care merg peste limita de viteza si nu anticipeaza un pericol. Ca si cand strada este un loc de joaca.
Cei din categoriile 2 pe bicicleta / sub 14 ani / fara casca / etc isi asuma riscul si chiar merita amenda (+bataie)
Daca un trotinetist iti „juleste” masina atunci poti merge in instanta cu probe clare si sigur castigi. Nu exista o reglementare in acest sens, dar daca exista in alte tari legi pt asa ceva – ascult 🙂
Depinde de context: în București așa cum zice și Gabi mergi mai repede cu o trotinetă sau bicicletă decât cu mașina, deci diferentele mari de viteza nu prea există sau mai degrabă sunt pe invers 🙂 Cât despre accident întotdeauna este nevoie de 2 oameni și este responsabilitatea fiecăruia să-l evite (sau să încerce) chiar dacă doar unul plătește conform legii (asta dacă ajută pe cineva cu picior rupt sau Doamne ferește..). Cât despre taxe sunt destule și lipsa lor pentru biciclete/trotinete este un pas spre un viitor „respirabil”, nu are rost să-i descurajăm și mai tare.
@Gabriel: Eu vad o incompatibilitate pe un drum public cu limitare la 50 km/h fata de o trotineta care este limitata la 25 km/h (cum prevede legea).
Cat despre taxe si alte drepturi si obligatii … de ce o trotineta este mai presus de o masina sau motocicleta?!
Daca o trotineta merge pe un drum public, trebuie sa se conformeze la fel ca si ceilalti:
– RCA (cum imi recuperez pagubele? ca doar nu ma apuc sa il dau in judecata. Asa pot sa zic ca nici eu la masina nu am nevoie de RCA si daca e vreo problema sa ma dea in judecata)
– numar de inmatriculare (altfel cum il identific daca provoaca un accident? lasa trotineta in drum sau o ia pe umar si fuge in multime)
– impozit pe trotineta (asa cum platesc si la masina)
– obligativitate casca de protectie indiferent de varsta la fel ca la motociclete (e pentru protectia lui)
– permis de conducere sau permis de trotineta/bicicleta, curs legislatie, ceva acolo care sa ateste ca stie macar regulile de circulatie (daca el circula pe drumuri publice si nu stie regulile de circulatie este un pericol public)
Stiu ca pare cam ridicol dar daca e sa o iei logic asa ar trebui sa fie in legislatie.
Daniel, desi nu sunt de acord cu ce spui tu ca „nu au ce cauta”, sunt de acord cu punctele tale. DAR, nu ai spus nimic de soferi, pare ca singurul rau in ecuatia Trotineta/Masina este cel de pe trotineta, nu si soferul.
In rest da, nu putem evolua altfel decat cu astfel de oameni care renunta la o masina in trafic (care polueaza, face caldura si zgomot) si ia bicicleta sau trotineta. Cu riscul de a se accidenta, din vina lui sau a altor participanti la trafic.
Am calatorit mult prin lume, peste tot biciclistii sunt mai bine vazuti ca la noi, de la Budapesta pana in Hanoi.
Asta e prerea mea ca … trotinetele si bicicletele nu au ce cauta pe drumurile publice in conditiile actuale.
Dar nu o spun cu rautate, ci dimpotriva, trebuie stimulata circulatia pe trotinete si biciclete prin crearea de conditii: piste dedicate.
Eu mi-as cumpara asa ceva (as prefera un scuter electric ca e mai comod, eventual pentru 2 persoane) si m-as duce aproape peste tot cu el, dar sincer imi este frica sa circul cu asa ceva pe drumurile publice din Bucuresti :))))
Pe drumurile publice (exceptand drumurile locale in si intre sate si comune) trebuie sa circule doar vehiculele (poate sa fie orice, inclusiv carute, biciclete si trotinete) care indeplinesc 3 cerinte:
1 – din punct de vedere constructiv pot atinge viteza maxima legala pe acea portiune de drum (ca sa nu incurce circulatia)
2 – conducatorii au o „certificare” (permis sau orice alta dovada) ca stiu regulile de circulatie (testare teoretica) si stiu sa „manevreze” acel vehicul fara probleme (testare practica)
3 – numere de inmatriculare
4 – asigurare RCA
5 – casca obligatorie pentru vehicule pe 2 roti
Nu vreau sa iau partea soferilor in aceasta discutie, dar o problema destul de frecventa e unghiul mort. De asta e bine sa intorci si capul in sensul in care vrei sa schimbi directia, pe langa uitatul in oglinda. Hai ca o masina (2 metri lungime) o surprinzi ori in oglinda, ori in dreptul geamului, dar in caz ca e trotineta in dreptul aripii din spate, well, trist, dar adevarat, nu ai cum sa eviti un incident.
Combina astea cu faptul ca unii pe trotinete/biciclete merg in paralel cu masinile si rezultatele nu vor fi prea fericite. Ar fi superb sa fie benzi dedicate.
Hai sa coboram cu picioarele pe pamant si sa vedem lucrurile de la noi din tara, nu Olanda, nu Ungaria, nu UK.
Aici suntem in Romania, drumurile sunt vai de ele, avem canale pe mijlocul drumului etc. etc.
Ar fi bune piste fara stalpi in mijlocul lor pe cateva artere unde se circula intens pentru ca si soferul poate se simte incomodat de trotineta. Eu unul nu m-as da cu trotineta printre masini. Motocicleta o vezi pentru ca e mare pe langa trotineta, face zgomot si nu incomodeaza deoarece poate tine pasul cu masinile din trafic.
Perfect adevarat.
Eu doar mi-am expus parerea despre ceea ce ar fi mai bine pentru toata lumea.
Realitatea este cu totul alta, cruda si nemiloasa.
Nu ne ramane decat sa speram ca lucrurile se vor schimba in timp, dar printr-o atitudine activa si nu pasiva.
Desi nu sunt deloc optimist in privinta asta.
Romania a avut sansa dupa ’89 sa devina o tara cu adevarat libera si democrata, dar coruptia a ucis aceasta speranta din fasa.
Pana nu se schimba radical clasa politica, nu se va face nimic in aceasta tara.
Si cand zic radical, inseamna RADICAL, adica disparitia totala a claselor politice actuale si locul lor sa fie luate de organizatii care intr-adevar sa apere drepturile categoriilor pe care le reprezinta.
Eu consider ca partidele politice „nu au ce cauta in aceasta tara” si ar trebui interzise pentru ca scopul lor nu este decat sa apere interesele celor care conduc si nu cel al membrilor/alegatorilor.
Locul lor trebuie luat de organizatii de genul: Asociatia Biciclistilor, Automobilistilor, Pompierilor, Agricultorilor, etc
Sunt sigur Romania ar fi condusa mai bine de o Asociatie de Asociatii, decat de o mana de partide partinice.
@Daniel eu sunt perfect de acord cu punctele tale, mai ales că am dat de permis moto și pot observa diferența dintre cum te simți pe motor și cum te simți pe trotinetă in trafic.
@Daniel – unele puncte sunt pertinente, altele nu și altele chiar depășesc logica comună: drumurile sunt bun public și poți să fii și pieton, sau de această grupă de participanți la trafic ne facem că uităm? Mai există și vehicule trase/împinse cu mâna, etc. și toți trebuie să se deplaseze. Găsești mașina zgăriată în parcare de un căruț (de ex. la supermarket), ce poți face? RCA pentru căruț? Ha ha…
PS: eu sunt genul care la 8 ani pleca cu bicicleta în vizită la bunici (cca. 10 km și zone fără trotuar) fără „aprobare”, ce o să faci acum omori copilul în bătaie pentru că vrea o libertate mai mare decât are voie?
@sciuro: Gresit, daca sunt drumuri publice nu inseamna ca oricine are acces pe ele.
Daca pe drumurile locale (in si intre sate/comune) are acces oricine, nu acelasi lucru e permis si pe drumurile publice orasenesti, judetene, nationale, europene si autostrazi.
Pe aceste drumuri publice nu au acces carutele, utilaje agricole, etc … iar pietonii au acces doar pe la intersectii, treceri de pietoni, coltul strazii, deci nu ai ce cauta pe ele ca pieton si implicit nici cu carutul.
Insa in parcari este accesul permis pentru oricine si orice.
P.S. Daca bunicii tai stau la „tara” poti legal sa te plimbi cu bicicleta fara nici o restrictie, in cazul in care te intersectezi cu un drum public de la orasenesc in sus, atunci ai niste restrictii de circulatie.
Nu vorbim de autostrăzi, așa că RFM: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/184740
Dar despre ce vorbim?!
Mai toate categoriile de drumuri au anumite restrictii, cu exceptia celor locale.
Ex:
Articolul 162
(1) Animalele de povară, de tracțiune ori de călărie, precum și animalele în turma nu pot fi conduse pe autostrăzi, pe drumurile naționale, în municipii și orașe, precum și pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care le interzic accesul.
Si unii oameni sunt niste „animale politice” :)))
Eu din cauza asta am renuntat la trotineta si am trecut la scuter (tot electric). E mult mai safe pe scuter, sistem de franare corespunzator, desi … nu stiu ce sa zic in Bucuresti, Need for Speed e mic copil pe langa traficul de acolo.