Au trecut doua saptamani de cand va intrebasem ce program de navigatie folositi cel mai des. V-am oferit si patru variante, plus optiunea de a mentiona in comentarii un altul, daca este cazul.
V-am spus inca de pe atunci ca totul a pornit de la o discutie din redactie: cum ca Waze va avea mai mult de o treime din voturi. Cum prin bula mea stiu ca lumea este impartita intre Google Maps si Waze, am spus sa verific daca aceasta este una reprezentativa sau nu. Rezultatele le vedeti in imaginea de mai jos:
Pe scurt, ele pot fi interpretate astfel: Google detine monopolul, cu 77% din piata (33% Maps si 44% Waze), cu Here (aplicatie dezvoltata de cei de la Nokia) pe locul trei, cu 18%. Daca diferenta dintre primele doua locuri nu ma surprinde, socant este faptul ca Apple Maps a adunat doat 4% din voturi. Desi nu folosesc produse iOS nici eu, nici cei din familie, ma asteptam la un rezultat mai bun. In primele 2-3 ore de la lansarea sondajului, aceasta aplicatie nu primise niciun vot, chiar!
Desi nu a fost mentionata de mine, am vazut prin comentarii ca iGO inca are fani printre romani. Personal, nu am mai folosit-o de pe vremea lu Allview P5 Alldro, primul meu telefon cu Android. Poate o voi incerca la un moment dat, doar pentru a vedea cum a mai evoluat.
Cred ca Waze are multi fani pentru facilitatea de reclamare a radarelor sau a gropilor, iar Maps prin prisma faptului ca ofera si suport on- si off-line. De altfel, speculez ca utilizatorii Here sunt chiar cei care il prefera pentru ca pot descarca direct pe telefon hartile, fara a mai depinde ulterior de conexiunile la internet. Asta este extrem de util cand estri prin tari straine. Apple stiu ca avea la un moment dat mari probleme cu interfata, pentru ca reda distorsionat hartile.
Weekendul trecut am facut un drum pana langa Drobeta Turnu-Severin, dus-intors. Dat fiind rezultatul sondajului, am decis sa folosesc Waze. Recunosc ca m-a ajutat la un moment dat, cand mi-a semnalizat existenta unui radar, insa nu intr-atat incat sa imi schimb preferintele.
Red a zis
Trebuie Waze cand mergi cu 110 – 120 prin sate 😉
Cristian Răducă a zis
Nu prea servesc asa ceva 🙂 Sfatul meu ar fi sa nu faci nici tu asta!
AleX Voinica a zis
Localnicii care vor si ei sa treaca strada nu sunt semnalizati pe Waze.
Lasand gluma la o parte, sunt de acord si eu ca nu se circula cu asemenea viteze prin sate. 70-90km/h am mai trecut si eu, dar e suficienta o fractiune de secunda sa nu fi atent si sa se intample odata.
Iar acum daca e sa ne „spalam” pe maini dam vina pe autoritati – in mod normal nu ar trebui ca drumurile nationale sa treaca prin sate!
Cristian Răducă a zis
Corect. Insa si in alte tari avem drumuri prin localitati. Insa noi nu avem autostrazi. Iar alea care sunt, sunt prea mici. Si circula inconstientii pe ea pe sens invers! 🙁
Mumu a zis
Problema reală este lipsa autostrăzilor. Pentru distanțe de până intr-o oră nimeni nu-si riscă carnetul/banii/libertatea cu viteze peste limită. Tragedia intervine când ai de făcut peste 1 oră(uneori 9-10) iar nivelul de stres devine foarte pregnant. Este foarte stresant psihic și fizic să poti merge cu 130 apoi cu 90,apoi cu 50, iar cu 90 și iar cu 50 de sute de ori intr-o calatorie de câteva ore.
Piuir a zis
Sa stiti ca waze merge si offline. Am plecat din arad in grecia via serbia, macedonia.cam stiu drumul, asa ca nu era chiar necesar gps, dar am folosit waze. Roaming off pana in grecia, si-a facut traseul, si a cautat reteaua toata serbia si toata macedonia, dar a stiut drumul. Evident ca nu am avut avertizari, dar si-a facut treaba si fara net. E necesar sa ai net doar cand faci traseul. Nu am incercat sa ies din waze si sa refac traseul, dar puteti incerca cu net off.
Cristian Răducă a zis
Merci. Nu stiam, Bine, dupa cum am spus, nu sunt fanul aplicatiei
Gelulache a zis
Sygic, Google Maps și Waze. Waze-ul doar când sunt curios dacă sunt evenimente pe traseu sau milițieni la vînătoare.
MariusD94 a zis
Waze in Romania, Here in afara tarii. Here are un mare plus pentru ca poti descarca hartile si pentru avertizarile in legatura cu limita de viteza.