In ultima vreme am fost inconjurat de routere wireless. Si in cautarea unuia bun pentru cineva din familie am decis sa va arat si voua cateva, bune pentru toate buzunarele si toate conexiunile la internet. Daca doriti sa achizitionati un router poate aici gasiti unul care sa va satisfaca nevoile.
Routere 100 Mb/sec LAN
TP-Link TL-WR740N este unul dintre cele mai ieftine router-e, dar bune in tot acest timp. Are o antena externa de 5 dBi pentru a transmite semnalul cat mai departe, suporta viteze de transfer draft N (150 Mb/sec) si puteti conecta pana la 4 dispozitive prin cablu la 100 Mb/sec. Costa doar 64 de lei, iar pentru banii pe care o sa ii dati pe el nu o sa va dezamageasca.
Tot in categoria router-elor ieftine si bune se mai gaseste D-Link Cloud N300 DIR-605L. Acesta dispune de 2 antene externe de 5 dBi pentru un semnal mai bun, viteze de pana la 300 Mb/sec (pe wireless), o banda de 2.4 GHz si aplicatie disponibila atat pe Android cat si iOS. Costa 100 lei, insa il gasiti la un pret bun de doar 89 lei la eMag.
Un alt router ce promite si mai mult semnal este Tenda FH303. Acesta are 3 antene externe de 5 dBi ce pot fi reglate in toate directiile, buton fizic WPS, o banda de 2.4 GHz si poate atinge viteze de pana la 300 Mb/sec (pe wireless). Il gasiti la pretul de 111 lei la eMag.
Un router ceva mai inteligent este Asus RT-N53 Black Diamond. Acesta ofera numeroase functii si servicii precum dual-band (2.4 si 5 GHz), QiS, Universal Repeater, si are 2 antene interne de 4 dBi. Si el a ajuns 170 lei la eMag. O afacere buna credem noi. Din pacate, si acest router are doar 4 port-uri LAN de 100 Mb/sec.
Routere Gigabit, compatibile cu RDS FiberLink 1000
Trecem si in tabara Gigabit unde gasim popularul TP-Link TL-WR1043ND v2. Acesta se bucura de un numar de vanzari urias, fiind unul dintre cele mai ieftine si bune routere Gigabit de pe piata, compatibile cu internetul de mare viteza de la RDS – duce pana la 823 Mbps pe PPPoE. Acesta ofera 3 antene externe detasabile de 5 dBi, port-uri Gigabit de mare viteza, si suporta viteze N de transfer prin wireless. Costa 219 lei la eMAG. Noi il consideram un best-buy pentru ceea ce ofera la pretul afisat.
Tot un router wireless Gigabit este si Asus RT-N15U Black Diamond. Acesta ofera 2 antene interne de 3 dBi, reusind astfel sa se strecoare discret intr-un colt al camerei fara sa iasa prea mult in evidenta. Are un port USB 2.0, dispune de standard N Wireless, dar si o interfata prietenoasa pentru setari. Costa 239 lei la eMag.
Trecem in liga superioara si discutam despre Asus RT-AC56U. Acesta este un router AC cu doua benzi de retea wireless (2.4 GHz si 5 GHz), ce are patru antene interne (practic doua pentru fiecare banda, din pacate cu o putere nespecificata nicaieri), un USB 2.0 si unul 3.0. El ofera viteze de pana la 1000 Mb/sec pe fir si 867 Mb/sec pe calea aerului (Wi-Fi ac + 300 Mb/sec Wi-Fi n), si numeroase functii pentru setari cat mai complexe. Dispune de amplificare sumplimentara wireless datorita tehnologiei AiRadar, dar si aplicatie pentru controlul de la distana prin intermediul unui telefon sau tablete. Costa 469 lei si este printre cele mai bune.
Si ultimul router pe care il prezentam este tot un Asus, insa modelul RT-AC68U, un exemplar de top ce ofera functii diverse si viteze foarte mari de transfer. Acesta are suport pentru nVidia GameStream, are procesor ARM dual core, amplificare wireless, dar si control de la distanta prin intermediul aplicatiei AiCloud. Are 3 antene externe detasabile de 5 dBi, cate un port USB 2.0 si 3.0, este in standardul Wi-Fi ac unde suporta viteze de pana la 1300 Mb/sec, plus 600 Mb/sec pe Wi-Fi n si 1000 Mb/sec pe GigaLAN. Costa 899 la eMAG.
bun articol! Am si dat comanda de unul Gigabit! Multam
Pe cand un review si la MIKROTIK RB2011UIAS-2HND-IN pentru ca este foarte probabil ca pe acest site multi vizitatori sa doreasca sa invete retelistica sau au facut ccna-urile si doresc sa experimenteze, iar pentru lucrul acesta au nevoie de un router care stie retelistica, ci nu de unul cu o carcasa de plastic eleganta.
ASUS RT-N53 Black Diamond – are doua antene interne, nu externe. Il am si nu am observat nici sa se poata atasa antene suplimentare.
Despre el pot spune ca este superb, desi antenele sunt interne are o raza foarte mare. Stau la casa, am semnal WI-FI in toata casa (circa 120mp la sol, pereti destul de grosi din caramida, placa intre etaje cu mult fier beton). Am semnal la el si la circa 200 m distanta de casa, insa nu in toate directiile :P. In plus, nu scade semnalul, nu se blocheaza, a fost usor de configurat. Este perfect pentru cei care doresc putin mai mult decat un basic router. e tare ca e dual band, am 2 ssid-uri pe frecvente diferite. se mai poate seta si un guest network si pe cutie scria ca merge pana la 5 ssid-uri diferite (nu am testat insa). cred ca ar fi bun si pentru o firma micuta, ceva cu 10 calculatoare
Eu cu un TL-WDR3600 (cam aceleasi specificatii ca si ASUS-ul tau) nu am deloc semnal la etaj decat daca pun router-ul pe scara. Nu reuseste sa treaca semnalul prin betonul armat. Nu a trebuit sa faci ceva asemanator?
ok, routere „bune si ieftine”…toate bune si frumoase, dar v’ati intrebat cat de usor se configureaza? marea lor majoritate sunt un calvar d.p.d.v. al instalarii/configurarii! personal am un D-Link GO-RT-N300….luat absolut din intamplare dar il „nimerii”: este routerul pe care am reusit sa’l instalez fara nici o problema, in pasi simpli! restul(alte modele de D-Lnik, chiar si TPLink’ul si Tenda prezentate de voi) NU AM REUSIT SA LE INSTALEZ! NEAM!
Foarte corect,nu mai vorbesc de routerele din gama MIKROTIK.foarte bune ,dar extrem de greu de configurat de catre un home user fara mare experienta!
Eu detin ultimul model prezentat,Asus AC-68U,un router complet din orice punct de vedere,extrem de stabil in conditii extreme,usor de configurat si care ofera setari care satisfac inclusiv userii foarte experimentati.
Deoarece lucrez in domeniu si am avut ocazia sa lucrez cu zeci routere TP-LINK TL-WR740N, iata concluzia mea: uneori o sa te dezamageasca 🙂 pentru ca se va bloca si trebuie scos din priza si uneori cand il scoti din priza se reseteaza si trebuie sa il reconfigurat.
Recomandarea mea este TP-LINK TL-WR841N. Am configurat si din acest model zeci si nu am avut nicio problema. Este cu 16 RON mai scump, dar este mult mai stabil si are si doua antene externe.
Sper sa fie de folos si comentariul meu. Salutari.
Routerul asta e din categoria cat dai atata face. Am avut mai multe modele TP-Link ultimele doua au fost 842ND, primul a crapat dupa 1.5 ani, al doilea deja dupa 6 luni. Initial au mers bine, dar dupa cateva luni numai belele, se blocheaza odata la cateva ore. O sa incerc un BlackDiamond acum, sa vedem care.
Ar mai fi si TP-Link TL-WDR4300 Dual Band Gigabit, care e fratele dual band mai mare al lui 1043ND v2.
Le-am testat pe amandoua – 1043ND pe wireless duce cam 30Mb/sec iar WDR4300 duce 100Mb/sec pe dual band.
ca sa nu inducem lumea in eroare. daca i sa lucrezi in domeniu nu cred ca numa TP link poti oferii ca si produse de calitate si 2, routerul este DUAL BAND, adica 2.4 si 5ghz, dar numai pe o frecventa o sa ai viteza x aici fiind sa zicem 100 si fac pariu ca pe frecventa de 5 ghz ai prins. sa luam in considerare si distanta si alte interferente precum peretii si etc. asa ca idee 2 bottleneckuri majore sunt la routerele homeuser(insuficienta de power(CPU) si 2 atenta cu modulul de wireless) dar cel mai mult mizez pe lispa power-ului, restul de probleme de soft asta e. la ceva mai de calitate ai si sansa sa il resoftezi cu un ddwrt, tomato, openwrt si ce-o mai fi. o alta problema majora care intampina este revizia echipamentlui ca si un exemplu la 1043ND de la TPlink pana la v2 avea grave dropuri de pachete pe wireless(ce stiu dar nu prea sigur s-ar rezolva cu o resoftare la un alt soft mai nou dar nu OEM) si nu ma mir sa nu fie probleme si la alti producatori.
Mikrotik-ul nu e pentru acasa, e un router care stie aproape orice in domeniul retelelor, e foarte greu de configurat pentru incepatori.
Cat despre Asus, sunt niste porcarii extreme, care functioneaza bine o perioada si dupa care incep rateurile.
Instalarile se fac usor pe router-ele ieftine, daca se citeste manualul in prealabil.
Eu personal am un Tp-link 740n cu DDWRT pus pe el si merge perfect.
Spor la documentare!!!
Sunt de acord cu tine in ce priveste Mikrotic,am spus-o si eu!
Pe de alta parte nu are legatura deloc usurinta in utilizare cu faptul ca sunt ieftine!
In al 3-lea rand aici vorbim de recomandari pentru home userri in special,iar modelul de Asus AC68U merrita toti banii,este stabil si dupa 8 luni de functionare,nu e ieftin e adevarat,iar performanta lui nu scade absolut deloc cu timpul!
RouterOS-ul de la Mikrotik nu mai e asa dificil de configurat de incepatori, intrucat prima pagina contine un wizard in care poti seta conexiunea de internet, parola userului admin, ssid-ul si parola de wifi (exact ca la toate routerele). Intradevar meniul este stufos, insa cine nu-si doreste o masina full option chiar daca nu va folosi toate dotarile, in detrimentul uneia doar cu dotarile elementare? Pentru ca observ anumiti useri ce se plang ca routerele lor ajung sa se blocheaze as aminti si fiabilitatea, unde avem din nou diferenta mare chiar si in comparatie cu routerele „Home” mult mai scumpe. Data fiind cele spune, de ce m-as incurca cu un router „Home” ce costa 800 lei sau mai mult ?
Asus si TP-Link se configureaza foarte usor, spun pentru ca am testat majoritatea dintre ele, am ramas cu un TP-Link, deoarece cele Asus se incalzesc exagerat, chiar de ofera ceva performanta in plus, dar nu vizibil, ti-e frica sa-l lasi nesupraveghiat. D-Link sunt de kko, pe langa faptul ca au multe ciudatenii in meniul setari, nu sunt stabile si pica foarte des.Performanta / pret cred ca TP-Link merita nota 10.
Nu prea ai treaba cu routerele…nu mai induce in eroare si pe altii
Joi am primit un RB2011UIAS-2HND-IN pt o instalare. Daca intereseza pe cineva pot scrie cate ceva despre el. Personal folosesc modelele RB2011UiAS, UPA-5Hnd si RB SXT 5nD r2, am si facut o scurta prezentare/review pe pag mea 🙂
Toate router-ele se blocheaza la un moment dat: fie nu iti mai ofera acces wi-fi, fie ai conexiune limitata si tot felul de alte erori. Sarcina unui router este atat de simpla si apar probleme.
Eu am doua routere d-link de trei ani.
Se blocau in momentul in care erau bagate in priza ptr ca netul venea din modem si modemul pornea mult mai greu decat roter-ul, atunci trebuia sa le dau un restart ca altfel nu aveam net.
Singurele minusuri ar fi la ele antenele de doar 2dBi. Am luat chiar o antena de 8 dBi dar saltul nu e spectaculos.
Am vazut si tp-link-uri dar erau mai putin stabile, chiar 740n-ul avea cam multe rateuri.
Spune direct domnule
Pun niste linkuri ca sa fac bani cu profitshare.ro si blabala…..