Pirateria este un subiect sensibil dar usturator. Mai ales pentru dezvoltatorii software. Pierderi tot mai mari se inregistreaza din cauza ca soft-urile sunt copiate ilegal si nu cumparate. Un nou studiu arata ca anul trecut s-a piratat software in valoare de 50 de miliarde de $. Firmele de software plang.
Cele 50 de miliarde de $ s-au pierdut pentru ca 43% din calcultoarele din lume ruleaza software piratat. Mai mai mult sau mai putin. Se pare ca cele mai hoate natiuni, cand vine vorba despre software, sunt Brazilia, India si China. Aici rata pirateriei este de 59%. In cifre, 900 de milioane de calculatoare din zonele prezentate ruleaza software piratat. In bani, 16.5 miliarde de $ din cei 50 s-au pierdut aici.
Ceea ce este interesant e faptul ca pe locul 1, in topul tarilor care pirateaza cel mai mult, se afla Georgia. Acolo 95% din software e piratat. In top urmeaza Zimbabwe, Bangladesh, Moldova, Armenia si Yemen. Unde e Romania fratilor? Stam asa bine?
Lasand uimirea deoparte trebuie precizat si faptul ca tara cu cea mai mica rata a pirateriei este tot Statele Unite, urmata de Luxembourg, Noua Zeelanda si Austria. Cea mai mare „bogata” sursa de software piratat este China. Jeffrey Hardee de la BSA (Business Software Alliance) a spus ca situatia e inacceptabila si ca se va lucra mai mult la a promova riscurile folosirii software-ului piratat.
Acum, se pune intrebarea serii, cat din software-ul piratat acum ar fi cumparat daca nu s-ar putea pirata? Eu sunt convins ca daca n-ai putea pirata te-ai limita ori la programe gratuite ori la programe pe care chiar le folosesti.
[Yahoo News]
Poate daca am avea salariile americanilor de mii de dolari, si un trai de viata mult superior celui actual am incepe si noi sa cumparam software, dar cu scaderea salarilor pirateria o sa creasca in „draga noastra tara”. Asa ca cine e de vina in situatia asta ? Nu crezi ca are si guvernul o vina in toata aceasta chestie ? Imi place Office-ul de exemplu, am crescut cu el, dar nu imi permit.
Daca producatorii de sofware se plang dece nu-si adapteaza productia in functie de zona sau tara pentru care produc ca tot se plang ca le este piratat software-ul. Daca au pierderi atat de mari si ei nu au profit atunci dece nu trec la open source si da fiecare dupa putinta lui.
Tendinta este la globalizare, deci software cu preturi diferite pe tara nu prea se poate. Dar in loc sa investeasca in solutii de securizare, care sunt sparte in cateva ore / zile, mai bine ar scadea putin preturile.
Salutare!
Pai sa ne facem fratilor toti ca-n Mother Russia, fara licente fara nimic, acolo unde Microsoftu’ si FBI-ul nu si-au bagat botul sa controleze tot!
Rusia isi permite sa refuze accesul FBI-ului. Romania nu. Daca zic americanii ceva, imediat se conformeaza guvernantii si scot o lege in concordanta.
Să ne înțelegem. Cuvintele piratare și pierderi sunt inventate de companii ca MPAA, BSA și RIAA pentru a pune într-o lumină proastă pe cei care folosesc software fără să-l plătească. Nu zic că este bine, dar nici nu este atât de grav pe cât vor ei să arate. De fapt în unele cazuri au de caștigat de pe urma pirateriei. Sunt curios câți au învățat Photoshop, Corel, 3ds Max pe software original. Au învățat pe software piratat și când s-au angajat compania respecivă a cumpărat softul.
Sa luam alt exemplu, jocurile. Cum adică să dai la fel de mulți bani, sau mai mulți, pe un joc care nu are limba română, support tehnic in limba română, servere online in România?. În plus, ar trebui sa le vândă in funcție de puterea de cumpărare a țării respective. Poate mulți o sa sară ca nu e corect, dar e corect sa angajezi programatori din țări mai sărace, sa le dai mai puțini bani și jocul sa îl vinzi la prețul unei țări bogate?
Alt exemplu ar fi filmele. Filmele cred ca sunt singurul produs care îl plătesti de 4 ori: o data la cinema, o data închiriat, o data cumpărat și încă o dată prin firma de cablu.
Paradoxal, cel mai mult au de suferit de pe urma pirateriei programele şi sistemele de operare open-source. Dacă fiecare românaş ar fi trebuit să dea din buzunar o dată la 2-3 ani câteva sute de dolari pe Windows + Office, să nu mai vorbim de programele de la Adobe, atunci 80% din populaţie ar fi folosit Linux, OpenOffice şi Gimp.
Daca or sa faca astia softuri care nu se mai pot pirata, or sa se dezvolte programele freeware. La jocuri e problema ca daca nu se mai pirateaza va scadea cererea de componente hardware
Cei mai multi oameni nu cumpara software pentru ca nu isi permit. Si sa fim seriosi, e si nesimtit de scump. Si sa nu mai vorbim de disponibilitate foarte proasta, ca toata lumea stie.
Sincer …. daca ma duc in magazin si vad un joc de 5 ani care costa peste 100 de lei … sa fim seriosi … si asta si la filme, muzica etc.
Cele mai multe programe sunt fie freeware, fie de la 30 de dolari in sus. Si poate sunt vreo 10 – 15 programe pe care as vrea sa le am. Eu sincer nu as fi dispus sa dau 500 de dolari doar pe cateva progame … pentru ca la nivelul asta de trai efectiv nu-mi permit. Ce sa mai vorbim de un windows sau de un office sau de un photoshop ? …
Concluzia e ca trebuie scazute preturile si marita disponibilitatea acestor produse (programe, filme, jocuri, muzica). Altfel pierderile vor fi din ce in ce mai mari, falimentele din ce in ce mai multe si prin urmare produse din ce in ce mai putine.