Samsung a lansat primele telefoane din seria Galaxy A la finalul lui 2014. De atunci si pana in prezent, gama a fost reimprospatata anual si a suferit diverse schimbari si strategii. Cel mai probabil A vine de la affordable, adica accesibil. O gama de telefoane nici scumpe, nici ieftine, ci undeva pentru un utilizator de mijloc care doreste sa achizitioneze un Samsung. Astfel, in 2019 seria a fost reimprospatata prin mai multe modele, incepand cu A40 si pana la A90. La mine a ajuns Galaxy A50 prin intermediul celor de la evoMAG.
Cuprins
- Design si constructie
- Ce gasim in cutie
- Software si performanta
- Ecran si sunet
- Camera foto si video
- Baterie
- Pret,concluzie, puncte pro si contra
Design si constructie
A50 are tendinta sa iti fure ochii in momentul in care il privesti:este subtire, usor, iar pe albastrul primit de mine in teste arata cool. Samsung si notch nu vei gasi foarte des in aceiasi propozitie pentru ca a reusit sa evite bretonul. A50 prezinta un teardrop unde ascunde camera de selfie-uri. In ciuda faptului ca telefonul este elegant, in momentul in care il inspectezi mai atent vei sesiza ca, corpul este facut din plastic, in timp ce fata din sticla. Pana la urma, nu suntem in zona premium. Pe spate in coltul stanga sus cei trei senzori foto se regasesc asezati vertical si o surpriza pentru aceasta categorie de pret o reprezinta senzorul de amprenta: acesta e integrat in ecran. Surpriza continua pe partea stanga laterala a telefonului, unde nu avem butonul de Bixby, iar sertarul pentru cartela SIM m-a surprins la randul lui. Este primul telefon pe care eu il vad avand 2 sertare dedicate pentru SIM-uri plus al 3-lea dedicat cardului micro SD cu o capacitate de pana la 1TB. Partea de jos a ecranului a pastrat jack-ul de 3.5mm, portul USB tip C pentru incarcare si difuzorul. Pe partea dreapta a telefonului avem butonul de volum si cel de pornire/deblocare. Ce am sesizat este ca acestea suna putin ieftin cand sunt apasate, dar au un feedback puternic astfel incat esti 100% sigur ca le-ai apasat. Nu are led de notificari si nu este rezistent la apa si praf.
Ce gasim in cutie
Telefonul vine insotit de incarcatorul cu tehnologia Quick-charge introdusa pe Galaxy S5 acum multi ani, cablul de date, o pereche de casti si cheita pentru sertarul cartelelor si cardului SD.
Software si performanta
Software. Android 9 cu interfata One UI prezenta pe S8,S9 sau S10 se gaseste si pe A50. Avem pana si Digital Wellbeing care pe S8 nu a ajuns, dar ce am observat eu ca lipseste este Edge Screen pe care eu chiar il folosesc. Posibilitatea de a face scrolling in timpul screenshot-urilor de asemenea lipseste. Pe langa acestea, neaflandu-se in districtul premium nu se poate schimba rezolutia la ecran. In rest, One UI este cea mai aerisita si prietenoasa interfata creata de Samsung pana acum. Apreciez faptul ca pot fi dezinstalate unele aplicatii care vin preinstalate precum Samsung Music, Members, Health, etc. Avem pana si Always on Display.
Eu unul as mai fi asteptat ca tehnologia senzorului de amprenta integrat in display sa mai evolueze. Desi initial am crezut ca este acelasi senzor ca pe S10, nu este asa. Trebuie tinut apasat cam 2-3 secunde pentru a debloca telefonul si rata de deblocare este cam de 3 din 5. Este de apreciat si a fost o surpriza faptul ca il are integrat in ecran, dar experienta cu el poate deveni frustranta si de cele mai multe ori l-am evitat, folosind codul pentru delocare. Exista si posibiliatea de a folosi face-unlock, care nu este foarte sigura.
Performanta. A50 foloseste procesorul octa-core Exynos 9610 realizat pe tehnologia de 10nm, cuplat cu 4GB RAM( este si versiune cu 6GB RAM) si 128GB pentru stocare. Am observat ca in momentul in care de exemplu se instaleaza aplicatii (multe) in fundal iar eu sunt pe feed-ul de Facebook, devine o idee lent. In momentul in care am avut Waze pornit, Messenger pornit si am mai intrat si pe Instagram la fel. Sunt momente in care daca arunc prea multe task-uri pentru procesor, este vizibil putin incetinit. Ce trebuie sa aveti in vedere la acest capitol este ca eu am trecut de la Galaxy S10+ la acesta, asa ca s-ar putea sa fiu putin prea observator. Am folosit telefonul timp de 4 zile in vacanta pentru fotografii, Whatsapp si Maps pentru orientare si s-a descurcat bine. Nu s-a blocat niciodata desi a devenit fierbinte de cum a stat in caldura. Si-a facut datoria fara dureri de cap. O utilizare normala nu il va intimida.
Rezultatele din benchmark pentru Geekbench le gasiti aici si mai jos pentru Antutu.
Ecran si sunet
Ecran. Super AMOLED de 6.4 inch cu rezolutia 1080×2340 cred ca spune aproape totul. Este foarte bun pentru aceasta gama de pret, as indrazni sa spun ca ar fi potrivit si pentru un flagship mai ieftin. Culorile sunt cum te-ai astepta de la un Samsung: vibrante, vii si o vizibilitate foarte buna in lumina puternica. L-am folosit in permanenta pe adaptive brightness, care modifica luminozitatea ecranului in functie de mediul detectat. A functionat perfect si nu a fost nevoie sa ii fac ajustari manuale deloc.
Sunet. Difuzorul nu este la fel de reusit ca ecranul. Dat la maxim aveam impresia ca tipa la mine, sunetele au o tenta ascutita. Cu volum redus isi face treaba decent si ca la orice telefon cu difuzorul in partea de jos exista riscul sa il acoperi cu palma.
Camera foto si video
Trei senzori pentru camera principala si unul pentru camera frontala. Camera principala are astfel un senzor de 25MP cu PDAF, unul ultra-wide de 8MP si inca unul de 5MP de adancime. Scene Optimiser introdus pe Note 9 se regaseste si pe A50. Acesta este un AI care face setari in functie de ce urmeaza a fi fotografiat. Comparativ cu cel de pe Note 9,S9, S10, etc, cel de pe A50 este mai lent in detectarea scenelor. Era de asteptat pentru ca vorbim de alt segment de piata. Pozele au o calitate buna, dar in momentul in care dai zoom pe o poza se pierde radical din detaliu, desi avem un senzor de 25MP, iar culorile vor fi cu siguranta apreciate de cei care vor poze vii, cu culori puternice si stridente. Pentru clasa in care se afla se descurca bine si cu siguranta daca cineva ar face o poza cu A50 si alta cu S10+ si le-ar pune pe Instagram, nimeni nu ar observa nici o diferenta.
- Pozele de la camera principala le gasiti aici.
Pozele tip portret sunt reusite, dar de fiecare data a trebuit sa ma apropii foarte mult de subiect pentru ca obiectivul sa-l detecteze si sa aplice efectul.
- Poze tip portret aici.
Camera frontala are tot 25MP, iar selfie-urile depind foarte mult de lumina. Subiectii sunt detaliati, dar fundalul poate avea de suferit in functie de lumina.
- Poze camera frontala aici.
Nu am insistat pe pozele in lumina scazuta deoarece acestea au destul de mult zgomot si pierd detalii vizibil. Aveti mai jos cateva sample-uri.
- Poze in lumina slaba aici.
Pozele ultrawide pierd din detalii, iar senzorul de 8MP nu are nici auto-focus si par distorsionate. In lumina buna si cu suficienta rabdare insa, poti scoate niste poze bunicele.
- Poze ultrawide aici.
Pe partea de video, rezolutia maxima suportata este Full HD la 30 de cadre pe secunda. Calitatea este buna, dar 60 de cadre pe secunda ar fi fost cu siguranta apreciate. Alte telefoane cu 30% mai ieftine (Xiaomi Mi A2) au acel mod.
Baterie
Samsung au fost generosi cu bateria lui A50, care are o capacitate de 4000mAh si se incarca rapid in 2 ore, lent nu mi-as dori sa stiu in cat timp :). Desi procesorul folosit este pe 10nm, un screen-on-time mediu de 5 ore am obtinut zilnic cu telefonul. Pocophone F1 de exemplu care are tot baterie de 4000mAh m-a tinut o idee mai bine. Per total, bateria tine o zi si nu te lasa cu ochii in soare. Ma asteptam la o autonomie putin mai mare, dar probabil procesorul trage tare ca sa raspunda la toate solicitarile utilizatorului. Pe scurt, autonomie de o zi garantata.
Pret, concluzie, puncte pro si contra
Samsung Galaxy A50 poate fi cumparat la pretul de 1350Ron de la EvoMag.
Pro
- display Super AMOLED foarte bun
- autonomie de o zi
- 128GB pentru stocare
- always-on-display
- jack de 3.5mm, slot dedicat pentru card SD(nu foloseste slotul pentru SIM2, ci are separat)
- design frumos si usor
- cea mai noua interfata Samsung
- senzor ultra-wide
Contra
- plastic
- procesorul agata cand utilizatorul devine agresiv in utilizare
- lipsa 60fps la modul de filmare full HD
- putea fi putin mai ieftin
- senzorul de amprenta lent si imprecis
Summary
Este un midranger plin de surprize placute: ecran AMOLED, autonomie de o zi, memorie interna mare si mai putin placute: senzor de amprenta indoielnic si constructie de plastic.
Kopa_Kopan a zis
Mi se pare scump pentru ce ofera. Exista telefoane chinezesti la 600-700 de lei, care intrec Samsungul acesta la aproape toate capitolele (cu exceptia, poate, a camerei).
Alex Voinica a zis
Poti da un exemplu concret de telefon chinezesc la 700 de lei? Sunt doar curios la care te-ai gandit.
dorin a zis
Cauta, sunt o multime,
Alex Voinica a zis
As prefera sa vina din partea voastra variantele din moment ce voi ati spus ca sunt. Astept propunerile ca sa vad despre ce modele vorbim, ce firme le produc si de unde pot fi cumparate. Mie imi plac discutiile argumentate, inteligente, de unde pot trage niste concluzii si eventual invata ceva.
Greuceanu a zis
Vorbești prostii pe bandă rulantă.
Nu există telefoane chinezești care sa întreacă la nimic un telefon Samsung asemănător,cu excepția prețului.
Telefoanele chinezești asemănătoare au display mai slab,cameră foto mai slabă în general.
La autonomie sunt absolut comparabile,iar la interfață, One UI de la Samsung este cea mai apreciată în acest moment la nivel general între telefoanele Android.
Telefoane la 600-700 lei care să se compare cu acest A50, poate doar în visele tale umede.
dorin a zis
Bati campii , sigur esti de la PSD. Numai aia sunt asa categorici in argumente de 2 lei. Norocul lui Samsung cu americanii, Huawei le sufla in ceafa pt. locul 1.
glm a zis
Mai @dorin cu argumente solide gen „sigur esti de la PSD”… @Greuceanu, nu numai ca a spus clar si argumentat care sunt slabiciunile telefoanelor ieftine chinezesti, dar, spre deosebire de tine si obsesiile tale patologice cu psd-ul, chiar a surprins foarte bine realitatea: ecranele tuturor chinezismelor de top sunt produse de Samsung, memoriile, la fel. Acelea la 7-800 lei despre care tot ziceti voi (unii) nu au nici ecrane Amoled, nici procesoare si memorii de top ca ale Samsungului. Nu mai aberati. Pretul lui A50 este destul de corect pentru toate lucrurile pe care le ofera.
Review-ul este corect si concis.
Greuceanu a zis
@dorin
Sunt Dragnea, postez direct de la Rahova și în prealabil l-am sunat pe amicul meu Trump și l-am rugat să facă ceva cu chinezii ăia de la Huawei, să le pună bețe în roate ca să rămână pe primul loc coreenii de la Samsung. Că ăștia din urmă mi-au promis că îmi dotează celula cu TV, mașină de spălat și smartofon Samsung.
Samsung rules, Huawei sucks!
Ce, te oftici?
În altă ordine de idei mâncatul de kkt prin comentarii, gen cele pe care le faci tu pe aici, este o operațiune contraproductivă pentru tine.
varucu a zis
Foarte frumoase cam toate telefoanele din seria A. Din pacate la noi ajung din nou un pic mai scumpe decat prin alte locatii. Zilele trecute ma uitam la un A70 care la noi costa cu aproape 200$ mai mult decat in locul in care ma aflu. Si sincer nu prea se justifica diferenta asta de pret. Dar, daca va incalzeste cu ceva, Samsung se vinde cel mai scump la el acasa 🙂
varucu a zis
…si totusi, coreenii nu cumpara chinezarii, ci tot Samsung 😉
NBA a zis
La cum chinezii cumpără chinezării, i-a uită-te cum „stă” Samsung pe piața chineză și te vei lămuri.
varucu a zis
Tocmai am vazut A50 la 220$… dorine, mai bine te lasi de comentat. N-am nimic impotriva sa fi intr-un anume fel, dar macar nu mai semnaliza 😉
varucu a zis
NBA, nici nu tre’ sa ma uit, pentru ca stiu de la coreeni ca Samsung nu mai exporta in China. Si mi se pare normal ca fiecare sa-si sustina produsele, propriile companii si economia. Mai ales atunci cand fac produse bune si-si respecta clientii 😉
sciuro a zis
Dețin telefonul A50 de cca. 1 lună și pot spune că cititorul de amprenta este mai lent dar cu răbdare își face treaba cu brio, adică am ajuns la maxim 2 încercări, cu peste 80% reușite din prima. Cât despre plastic este oricum dotat cu o husă transparentă anti-alunecare și acel negru cu irizații albastre dă bine sub protecție. La prețul lui (de fapt luat „gratis” pe puncte ~1400 lei) nu am ce să-i cer mai mult. Pentru 1300-1500 lei, ba chiar peste, nu găsești ceva mai bun cu AMOLED, deci este un best-buy în zona lui de preț. De exemplu, următorul ecran AMOLED este la Mi9 care este la ~2000 lei, adică cu 50% mai scump. Chiar vă rog, cum zice și glm, să veniți cu exemple de telefoane cu AMOLED și dotări similare (exceptând A40 care oricum este mai slab dotat, atât ca baterie cât și ca procesor).
Gigel a zis
Să enumerăm: Mi8, Mi9 SE, în curând Mi9 T. Dacă exceptăm ecranul, mai găsim o grămadă de telefoane care îi dau clasa acestui model: Redmi note 7/6/5pro, Pocophone, Mi8 lite
Ecran și componente de top găsești doar în telefoanele de top ale companiei, restul fiind variantele economice, de aici și lagurile la utilizarea unor aplicații banale.
Alex Voinica a zis
@Gigel
Xiaomi Mi8: 1800Ron
https://m.emag.ro/telefon-mobil-xiaomi-mi-8-dual-sim-64gb-6gb-ram-4g-black-mi-8-64gb-black/pd/D6KBCSBBM/
Xiaomi Mi9se: 1550Ron
https://www.evomag.ro/solutii-mobile-telefoane-mobile/xiaomi-telefon-mobil-xiaomi-mi-9-se-procesor-snapdragon-712-octa-core-2.3-ghz-super-amoled-capacitive-touchscreen-5.97-6gb-ram-64gb-flash-camera-tripla-48-13-8mp-4g-wi-fi-dual-sim-android-negru-3684363.html
Xiaomi Mi 9T: 1900Ron https://www.androidro.ro/xiaomi-mi-9t-redmi-k20-este-in-romania-pret-si-pareri
Redmi Note 7: 1330Ron
https://m.emag.ro/telefon-mobil-xiaomi-redmi-note-7-folie-sticla-si-husa-cadou-4gb-ram-64gb-rom-snapdragon-660-octa-core-48mp-13mp-camera-6-3-display-dual-sim-global-version-albastru-redmi-note-7-4-64-albastru/pd/DBW57ZBBM/?cmpid=69657&gclid=Cj0KCQjw6IfoBRCiARIsAF6q06syTXgFZnKAadm8qwWnu7HcXFbCb5QoiL2nMakXSnF_1QRyrzhT47caAsC5EALw_wc
POCOPHONE F1 1350Ron parcă
In afară de Poco, nu văd alternativa.
Iar discuția nu e atât de simplă: Poco are notch si e mai butucănos, cu procesor mai bun și extra RAM.
A50 e mai finuț, fără notch, dar cu specs ceva mai joase. Fiecare are o serie de avantaje și dezavantaje. Apoi e vorba de gusturi și preferințe.
Iar lag-urile după cum spuneam apar în conditiile in care telefonul este „stresat”.
Gigel a zis
@Alex Voinica – Mi8 îl găsești la 1600lei, Redmi note 7 sub 1000 etc. Ai găsit prețuri f mari.
La ce ai enumerat acolo, Redmi note 4x din 2017, cu preț de 600 lei, zbârnâie. Zboară.
Să nu zic de Leeco/LeTV :))).
Da’ na, ce să zic!? Când înghiți că pelicanul tot ce ți se oferă …
Alex Voinica a zis
Bafta cu Leeco/LeTV.
Mi8 la 1600 de lei e tot cu 250Ron mai scump daca nu am uitat cum se face matematica. Conversatia a inceput de la faptul ca A50 e prea scump pentru ce ofera. Observ ca Mi8 e cu 250Ron mai mult, daca ma iau dupa spusele tale si cu 450 conform link-ului meu.
Redmi Note 4x nu are nici AMOLED, nici ecran edge-to-edge, nici always on display, nici senzor ultra-wide, nici camera foto mai buna si are microUSB, blutooth 4.2,64GB in loc de 128 interni, procesor pe 14nm si din cate stiu, nu va primi Android 9 ofiicial (poate ma insel).
Din nou iti zic ca tine si de gusturi. Nu doar HW-ul face telefonul, partea de SW este la fel de importanta.
Si eu sunt OK cu Xiaomi ( mi-am echipat toata familia cu telefoane Android One de la ei) dar in afara de Poco nu ramane alt concurent direct.
Cu A50, Samsung a facut un pas in directia buna si pana acum niciodata nu am recomandat cuiva un telefon de la ei in afara de flagships, dar acum pare ca au inceput sa isi puna la punct si mid-rangerele.
glm a zis
Gigel e …contra! La tot ce s-a spus, amintesc si eu ca spre deosebire de Samsung, chinezismele enumerate mai sus au o fiabilitate mult mai mica. Fiu-meu a avut doua Xiaomi – un Mi4 si un Redmi nu stiu de care si amandoua s-au stricat inainte de 2 ani. Am cunostiinte care folosesc inca Galaxy A3 2015…
NBA a zis
Doar pentru că i s-au stricat lui nu-nseamnă că la toți li se strică.
Am avut Mi3W lansat în decembrie 2013, m-a ținut până în 2017 când l-am bușit eu.
Acum am Mi5 Pro lansat în 2016, merge super bine, în fiecare săptămână primesc actualizare nouă la MIUI ca fapt divers.
Așa că las-o mai ușor cu „chinezismele” @glm pentru că dacă eu dau căutare acum pe Google cu „telefoane Samsung probleme” o să-mi apară nșpe mii de rezultate. La fel ca și la Xiaomi și la toți producătorii de altfel. Unii utilizatori au neșansa să li se strice un produs, alți nu.
Alex Voinica a zis
In general mi se pare ca, la telefoane poti avea suprize ca la loterie, indiferent ca vorbim de Xiaomi, Samsung,Apple, etc.
Poti fi nefericitul care primeste un telefon din slotul celor care nu a fost prins bine un pin pe placa de baza spre exemplu.
Si bineinteles apoi urmeaza factorul principal: utilizatorul. Am vazut diverse persoane cum au „grija” de telefoane si apoi se plang ca e ecranul zgariat, nu mai merge un buton fizic, etc.
In primul rand conteaza lotul pe care il prinzi, in al doilea rand conteaza factorul uman. Bineinteles pentru primul nici nu ar trebui sa se puna macar problema, toate ar trebui sa plece perfecte din fabrica, dar epoca vitezei si a consumerismului distruge tot.
glm a zis
Eu vorbeam din experienta proprie si nu numai (mai am cunoscuti carora li s-a cam taiat de telefoane concepute si construite in China).
In general eu am admirat chinezii pentru progresul pe care l-au facut, dar, dintre toti asiaticii, coreenii nu numai ca au progresat, au si inovat si au si inventat la greu, lasandu-i in urma pana si pe cei de la Apple – este o realitate indubitabila. Ecranele lor, amoled, echipeaza tot ce este smartphone de top, de la Apple si pana la Xiaomi. La cate Samsunguri sunt in piata e normal sa auzi de mai multe cazute in garantie, raportand la numarul vanzarilor telefoanelor chinezesti de la noi nu este deloc concludenta concluzia ca cele de la Samsung cad la fel ca si cele chinezesti.
tommy a zis
Buna ziua, ma bag si yo in vorba cu voi. Am un Asus Zenfone Selfie din 2015, pot sa spun ca e oarecum chinezarie, specificatiile le stiti cu totii, inca de la vremea lansarii pe piata din Romania…Voiam sa punctez faptul ca la 4 ani distanta, „chinezul” functioneaza ca-n prima zi de la achizitie, si pot sa va mai spun ca in majoritatea timpului numai pe el navighez, asadar sa fim putin mai intelegatori, unele chinezarii chiar sunt reusite, uitati-va si voi pe magazinul online „iHunt.ro” sa vedeti ce chinezarii reusite aduc in tara, vizitati-l si mai vorbim dupa. O zi buna tuturor.
Maria a zis
Buna!!! Detin de o luna jumătate acest telefon (tin sa precizez ca l-am cumpărat nou) si deja e a 2-a dată când se închide (dintr o dată) si porneste abia dupa cateva ore, foarte greu!!!!!!!Mi se pare inaccesibil să facă asta din moment ce e nou, nu are nicio zgarietura si nu l-am scapat pe jos!
Cristian Răducă a zis
Cel mai 8ndicat e să îl duci la service.
Cirjila Daniel a zis
Buna ziua,vin si eu cu o problema la al meu a50,daca cineva s a mai confruntat cu problema asta,as fi recunoscător daca m ati ajuta cu remedierea ei.
Cand ma joc PUBG scade luminozitatea dar luminozitatea din bara este la maxim,dupa ce ies din joc,la 2-3 min luminozitatea isi revine.Nu reusesc sa i dau de cap,am umblat prin toate setarile posibile si nimic.
Multumesc.
Mihai a zis
Eu sunt multumit de telefon . Faptulnca are spatelw din plastic e ok pt mine pt ca Sta binisor la semnal in zone greu accesibile. Apel wifi e ok.