Nu mai sunt multi utilizatori care sa aiba o tastatura mecanica. Aceste relicve aproape ca au fost date istoriei, impinse de modelele actuale, cu cat mai multe taste si tehnologii. Insa au ramas cativa indragostiti de acele click-uri zgomotoase. Si pentru ei SteelSeries au realizat modelele 7G si acum 6Gv2.
Dar avantajele acestor tastaturi nu sunt doar de natura subiectiva. Pentru ca SteelSeries a avut grija sa poata fi apasate fara probleme simultan toate butoanele disponibile, performanta irealizabila cu orice tastatura moderna. Totodata, durabilitatea acestor modele mecanice este de invidiat, fiecare buton facand fata la minim 50 de milioane de apasari.
Conectorii mecanici sunt placati cu aur de 18 carate, iar interfata este USB sau PS/2. SteelSeries 7G este deja pe piata de aproape zece luni, cu un pret destul de mare daca ne gandim cat de veche este tehnologia oferita: 150 $. Si au fost abandonate butoanele multimedia, luminitele sau functiile suplimentare. Insa, in mod surprinzator, click-ul de la apasare este cat s-a putut de silentios.
Tastatura este cat se poate de simpla, cu un layout clasic si fir de doi metri lungime. Si singurele lucruri pe care le-a considerat SteelSeries totusi necesare au fost doua port-uri USB, doi conectori audio si un wristpad supradimensionat, care inconjoara complet tastatura si-i dubleaza latimea. 7G masoara 505*249*43 mm fara wristpad.
6Gv2 a fost prezentata acum, la CeBIT 2010. Si este varianta mai ieftina, de 100 $, in cazul careia SteelSeries a renuntat la port-uri USB, conectori audio, sau wristpad. Si arata exact ca un 7G fara pad, este la fel de mare si de groasa. Dar nu s-a facut rabat nici la simultaneitatea apasarilor, nici la durabilitatea. Totusi click-ul nu mai este silentios, ci cat se poate de autentic.
Me Again a zis
Am o tastatură Filco (Tenkeyless „Otaku”) cu switch-uri Cherry Blue. În total (tastatură + transport din US + vamă) cred că m-a costat cam €200.
Are şi ea acel N-key rollover, dar nu prea am nevoie de el pentru că nu sunt gamer.
Trebuie să tastezi pe aşa ceva ca să simţi diferenţa. Odată ce-ai făcut trecerea, nu te mai uiţi înapoi.
Tastaturile sunt probabil singurul produs din IT care a involuat în ultimii 20 de ani. S-a trecut de la contacte mecanice la cele cu membrană nu din considerente de calitate, ci din considerente de preţ.
O să folosesc tastatura aia ani buni, deci cei €200 nu mi se par cine ştie ce cheltuială. Şi n-o să scriu pe o tastatură care reacţionează ca un burete la apăsările mele, la care tastele nu se comportă toate la fel, la care nu am feedback ca lumea şi trebuie să apăs tastele până la fund distrugându-mi încheieturile degetelor etc.