Este perioada vacanțelor (încă), așa că articolul de față s-ar putea dovedi util oricui dintre cei care pleacă în concedii în țări ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, în Confederaţia Elveţiană sau în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei.
Dacă țările UE probabil le știți, aflați că Spațiul Economic European (SEE) cuprinde cele 27 de state membre ale UE și trei țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) pe o piață unică, supuse acelorași norme. De asemenea, Regatul Unit a rămas membru al acestui sistem, chiar și după BrExit. Nu este ceva ieșit din comun, pentru că la ei se aplică și alte proceduri UE, cum ar fi GDPR, spre exemplu.
Revenind la subiect, pentru că am decis să ne petrecem vacanța în Grecia, deși am asigurare de călătorie pentru mine și membrii familiei de la Salt Bank (mai multe detalii despre Salt Bank în articolele deja scrise), am decis că merită să solicit eliberarea unor carduri europene pentru noi toți, mai ales că valabilitatea lor este de doi ani, deci le pot folosi cu ușurință oricând până atunci.
Pentru cei care nu știu detalii despre cardul european de sănătate, aflați că este un document care permite accesul la servicii medicale necesare pe durata unei șederi temporare în orice țară dintre cele menționate mai sus. Acesta permite accesul la tratamente medicale care devin necesare pe durata șederii temporare în străinătate, luând în considerare natura tratamentului și durata șederii. Titularii cardului beneficiază de aceleași servicii medicale la același cost (gratuit sau cu reducere) ca și cetățenii țării gazdă. Prezentarea cardului la unitățile medicale publice din țara gazdă simplifică procesul administrativ pentru obținerea asistenței medicale necesare.
Cardul poate fi obținut de către orice persoană care este asigurată sau acoperită de un sistem de securitate socială din oricare dintre țările incluse în sistem, atât timp cât sunt asigurați în sistemul național. Pentru țara noastră se poate solicita pentru persoanele angajate, coasigurații acestora, pensionari, elevi sau studenți. Partea bună este că, spre deosebire de momentul lansării lui, acum putem cere online eliberarea, iar în cinci zile vine la noi, cu Poșta Română. S-a mai digitalizat și România, deși nu se vede peste tot! 🙂
Eu am cerut cardul la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiș, dar voi veți face cererea la Casa Județeană de care aparțineți. Ca să vă fie și mai simplu, vă las aici linkul cu datele de contact ale tuturor caselor județene, cu amedamentul că nu garantez că sunt corect întreținute. Ca să fie mai clar de ce zic asta, pe site-ul Casei Naționale apare un URL, Google a returnat alt rezultat (deși asemănător și care duce la același site, iar sistemul care mi-a trimis mailul de confirmare are în semnătură o altă adresă…
În funcție de județ, este foarte probabil să fie alte linkuri pe care să le accesați când cereți cardul (asta dacă nu doriți să mergeți fizic până acolo), dar eu le voi folosi pe cele de Timiș. Voi puteți folosi opțiunea de căutare pe fiecare portal județean și, cu siguranță, ajungeți unde trebuie!
În cazul meu, am intrat aici, am încărcat documentele necesare aici și am primit mailurile de confirmare de mai sus. Aveți grijă să încărcați doar documente cu extensiile potrivite (eu am avut jpg și pdf) și dimensiunile lor să fie mai mici de 5MB. În plus, pentru coasigurați, trebuie și atașați și adeverința de la seviciu (deși e stupid, că știe exact Casa de Sănătate cine e asigurat și cine nu). Eu am cerut adeverință și pentru copiii minori, deși sunt asigurați automat, fiind în sistemul de învățământ, dar am vrut să fiu sigur, mai ales că Statul are obiceiul să ceară și copie legalizată a copiei legalizate… 🙁
Spre mirarea mea, deși toți mi-au spus că va dura o eternitate, cum au pățit ei, chiar după cinci zile am primit plicurile cu cardurile! Vă sfătuiesc și pe voi să verificați datele înscise pe ele, ca să nu fie erori, apoi să le păstrați bine, deși vă doresc să nu aveți nevoie de ele vreodată.
Apropo, articolul de față ar putea reveni în atenție atunci când încep vacanțele de iarnă. 🙂
Razvan a zis
Cu ocazia articolului am descoperit https://www.cardeuropean.ro/ care ce sa vezi, la /register dupa ce completezi frumos formularul descoperi ca butonul „Inregistrati-va” nu face nimic…
Site-ul e postat aici: https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf.php deci e oficial:
„Incepand cu luna martie 2024, cererea de card european se face pe un website dedicat: link (cardeuropean.ro) aici”
Lavinia a zis
Ti-as sugera sa incerci sa creezi un cont cu o alta dresa email. Am observat ca adresele de email pe domenii cumparate au erori la primirea mailurilor de verificare a conturilor sau pt dubla autentificare. Eu tocmai mi-am inregistrat un cont pe site-ul indicat.