Suntem în 2025, iar piața tabletelor este tot în declin, de pe la finalul pandemiei, deși a dat semne de revenire, anul trecut.
În acest context, am fost interesat să văd cât de utilă îmi mai este o tabletă, mai ales că eu am perioade în care sunt plecat de acasă sau am de scris articole simple, iar pentru asta nu este neapărat nevoie de un laptop. Bine, îl am, îl pot deschide oricând, dar nu îmi este atât de comod tot timpul.
Am deja acasă o tabletă cu Windows, dar este destul de veche: Microsoft Surface Go (1st edition). Dacă vreți să citiți cum am instalat Windows 11 pe ea, deși hardware-ul este învechit, intrați aici. Așa că, un alt gadget mai nou, dar cu Android, mi s-a părut interesant. Acum pot spune liniștit că am mai toate sistemele deoperare prin casă. Mai lipsește un Mac, cum îmi tot sugerează Răzvan, dar eu rezist.
Revenind la Xiaomi Pad 6, căci aceasta a fost tableta cu care m-am ”jucat” o săptămână, aceasta a fost lasantă în 2023 și abia acum, în 2025, va primi un update la o nouă generație. Specificațiile ei sunt foarte bune, însă, chiar și acum:
- Dimensiuni: 253,95 x 165,18 x 6,51 mm.
- Greutate: 490 g.
- Ecran: LCD IPS de 11 inchi, rezoluție 2880 x 1800 pixeli (WQHD+), densitate 309 ppi, rată de reîmprospătare până la 144 Hz, luminozitate 550 niți, protecție Corning Gorilla Glass 3, suport Dolby Vision și certificare TÜV Rheinland Low Blue Light.
- Procesor: Qualcomm Snapdragon 870, tehnologie de procesare 7 nm, GPU Adreno 650.
- Memorie: Opțiuni de 6 GB/128 GB, 8 GB/128 GB sau 8 GB/256 GB, tip LPDDR5 și UFS 3.1.
- Cameră principală: 13 MP, f/2.2, PDAF, filmare 4K la 30 fps, 1080p la 30/60 fps, 720p la 30 fps.
- Cameră frontală: 8 MP, f/2.2, filmare 1080p la 30 fps, 720p la 30 fps.
- Baterie: 8840 mAh, încărcare rapidă de 33 W, compatibilă cu QC4, QC3+, PD3.0 și alte standarde.
- Conectivitate: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C (USB 3.2 Gen 1, până la 5 Gbps).
- Audio: 4 difuzoare, 4 microfoane, suport Dolby Atmos și Hi-Res Audio.
- Senzori: Accelerometru, giroscop, senzor de lumină ambientală, senzor Hall.
- Sistem de operare: MIUI Pad 14 bazat pe Android 13, care a primit update la HyperOS, bazat pe Android 14, acum.
- Culori disponibile: Gravity Gray, Gold, Mist Blue.
V-am spus că am testat tableta timp de o săptămână, perioadă în care am fost și plecat în Praga, la lansarea gamei Redmi 14, dar am stat și acasă. Prin urmare, am putut să verific cât de ok mi-a fost cu ea după mine pentru articole pe blog, pentru urmărit seriale (apropo, recomand War of the Worlds pe Disney+), rețele de socializare și comunicare, dar și pentru citit. Să vedem cum a fost
Munca de birou (productivitate)
Știu, nu e chiar birou, nu i-am instalat suita Microsoft Office și nici nu am dus-o la serviciu, dar să considerăm articolele de aici ca un al doilea job. Prin urmare, când scris despre office work sau productivitate, mă refer strict la această parte, deși consider că Xiaomi Pad 6 s-ar descurca onorabil și la așa ceva, atât timp cât nu este nevoie de ceva exagerat de complicat. Procesorul Qualcomm Snapdragon 870 încă face față, deși nu mai este demult la modă. Dar sistemul de operare, bine optimizat, pare să rezolve acest inconvenient.
Ca să pot folosi la maxim capabilitățile tabletei, am cumpărat o husă cu tastatură bluetooth de pe eMAG, care mi-a plăcut tocmai pentru că are tastatura detașabilă. 🙂
Am avut câteva articole de redactat, fie total, dar și parțial, iar asta nu mi s-a părut deloc dificil. Am putut să scriu lejer, rapid, fără mari bătăi de cap. Am avut o problemă, pentru că nu am găsit cum să schimb limba română, ca să scriu cu diacritice, cât timp foloseam acea tastatură fizică. Am rezolvat-o rapid, însă, pentru că știe ChatGPT să tranforme orice text într-unul neoș, românesc. 😛
Pe de altă parte, ce m-ar fi ajutat mult ar fi fost un mouse, pentru că nu l-am putut folosi pe cel cu care a venit husa, fiind cu conector USB 3.0, nu USB-C. Pe de altă parte, cred că rezolv totul dacă voi comanda un mouse pe bluetooth, fără dongle.
Un alt aspect care ar fi ajutat mai mult ar fi fost posibilitatea de a folosi un SIM fizic, sau un eSIM, dar avem doar compatibilitate Wi-Fi. În principiu, nu ar trebui să deranjeze nici acest aspect, pentru că ai rețele wireless peste tot, de la hotel, apartament, cafenea sau aeroport, iar în momentele în care nu ai acces la așa ceva, poți oricând să faci hotspot de pe telefon. Doar că, mi-ar fi plăcut să pot folosi tableta independent de telefon. Știu, nu am opțiunea nici pe laptopul personal sau cel de lucru, deci nu ar trebui să ma plâng prea mult, nu?
Consum media
Aici mi-a fost de folos husa fără tastatură, pentru că, fie în avion, fie la hotel, am putut să urmăresc episoadele din serialul meu sau meciurile din Premier League fără să mai țin tableta în mână.
Bineînțeles că poți opta să nu iei husă și să o ții direct în mână, dar Xiaomi Pad 6 are aproape jumătate de kilogram, deci nu va fi tare comod dacă stai așa cu orele!
Avem un display destul de bun chiar și acum, chiar dacă este LCD IPS. Fiind destul de mare, de 11 inchi, cu rezoluție bună (WQHD+) și rată de reîmprospătare până la 144 Hz, pare făcută pentru așa filme, seriale, podcasturi sau meciuri. Unde mai pui că are suport Dolby Vision și certificare TÜV Rheinland Low Blue Light, deci nu ar trebui să dăuneze prea mult vederii.
Difuzoarele, deși sunt patru și au suport Dolby Atmos și Hi-Res Audio, nu m-au impresionat, dar am conectat o pereche de căști bluetooth la ele și am rezolvat elegant situația. Cei 8840 mAh ai acumulatorului dau destulă autonomie cât pentru un meci întreg și două episoade de serial. Dar, cum e compatibil cu încărcare rapidă de 33 W, se poate încărca rapid.
eBook Reader
Am mai scris pe blog că prefer cărțile tipărite, nu de tip eBook, dar am momente în care e nevoie să trec la citit pe tabletă. Ca să fiu sincer, acesta a fost și primul motiv pentru care am luat Microsoft Surface Go (1st edition), deși era deja vechi ca hardware. Spre exemplu, am unele documentații, pe care le primesc strict în format pdf, unele cărți pe care nu le găsesc la noi tipărite sau când plec pentru scurtă vreme de acasă și o carte voluminoasă (cea pe care o citesc acum are mai mult de 800 de pagini) nu își are locul în bagaje!
Aici am optat să renunț la husă, pentru că adaugă greutate suplimentară, dar pe avion am avut-o cu tot cu ea. Ce pot spune e că display-ul nu m-a obosit, mai ales că l-am lăsat cu luminozitate adaptabilă, dar după vreo două ore, mi-a cam obosit mâna. Ca să fiu sincer, și cartea ar fi fost destul de stufoasă și incomodă, deci aici sunt la egalitate. 🙂
Rețele de socializare și de comunicare
Am putut instala Facebook, instagram, TikTok, Messenger, WhatsApp și Telegram (YouTube era deja preinstalat pe HyperOS) și le-am folosit fără probleme. Și aici am folosit husa cu tastatură, iar interacțiunea a fost mai lejeră decât la scris articole, prin touch.
V-am spus că tableta a fost lansată în 2023, dar nu se vede vreo urmă de îmbătrânire la nivel de sistem de operare sau hardware, așa că puteți rula orice rețea de socializare ați dori, chiar și acel infam RedNote, care a fost trâmbițat a fi înlocuitorul TikTok în SUA.
Concluzie
Personal am găsit utilă folosirea unei tablete, așa că recomand Xiaomi Pad 6. Pentru escapade sau excursii scurte, pentru taskuri simple sau medii, pentru consum media, citit, socializare sau muncă basic, este ce trebuie. Dacă, însă, aș avea o perioadă mai lungă în care să mă bazez exclusiv pe ea, sau sarcini mult mai complexe, cred că mi s-ar acri. 🙂
În funcție de site-ul de unde o poți cumpăra, la momentul redactării acestui articol, ea costă:
- 1.967,71 lei, pe eMAG
- între 2100 și 2300, în funcție de specificații, pe pcgarage.ro
Tot ce râmâne să decideți este dacă se potrivește cu stilul vostru de utilizare și, dacă nu cumva doriți să așteptați lansarea noii generații – Xiaomi Pad 7 – care va avea loc anul acesta.
Tableta testată a rămas la mine, la finalul perioadei.
Cam la aceiasi bani (450 de euro), am preferat sa aleg One Plus Pad 2, comandat de pe site-ul oficial, cu tastatura si o pereche de casti One Plus Buds 3 incluse. Mi se pare ca este peste Xiaomi Pad 6 la toate capitolele.