Azi AMD a lansat in sfarsit procesoarele Fusion – Trinity si in lumea desktop, la mai bine de patru luni dupa modelele destinate notebook-urilor. Nu mai intram in detalii despre arhitectura, pentru ca le gasiti deja la articolul precedent despre versiunea de laptop. In schimb, vom discuta strict despre exemplarele noi, opt la numar.
Totusi simtim nevoia sa ne aducem aminte ca Trinity este o combinatie de CPU cu arhitectura Piledriver (K11.5) si GPU cu arhitectura VLIW4, si este realizat in procesul tehnologic de 32 nm SOI la GlobalFoundries. Inglobeaza 1.3 miliarde de tranzistori si are o suprafata de 246 mm2.
Intre cele opt modele aduse acum de AMD avem patru quad core-uri, doua dual core-uri, si doua quad-uri fara grafica integrata (sau mai bine zis cu GPU-ul dezactivat). Dupa cum se vede in tabelul de mai jos. Bineinteles, vorbim defapt despre module dual core cum ne-a invatat AMD incepand cu Bulldozer.
Toate folosesc noul socket FM2, incompatibil cu FM1, integreaza controller de memorie DDR3 la 1866 MHz (exceptie facand modelul A4-5300, care se multumeste cu 1600 MHz). Si preturile lor sunt destul de bune, AMD incercand sa concureze cu Pentium-urile de generatie Ivy Bridge, si eventual cu cel mai slab Core i3, 3220 (dual core la 3.3 GHz, HD 2500).
Toate aceste procesoare mostenesc chipset-urile generatiei precedente Llano, A55 si A75. Dar beneficiaza si de unul nou, gandit pentru high end, A85X. Acesta permite configuratii Crossfire, cele 16 benzi PCI-E (prezente intre altele si la A75) putand fi acum impartite in doua slot-uri 8x. Si A85X pune la dispozitia utilizatorilor doua port-uri SATA 600 suplimentare, urcand totalul la opt.
Trecem repede la ce ne intereseaza mai mult, performanta acestor noi procesoare. Care din pacate nu este extraordinara. Comparand cel mai rapid Trinity, A10-5800K, si cel mai slab Core i3 Ivy Bridge, AMD ramane inca in urma. Cu o medie de 12%. Si asta in mare parte din cauza performantei single threaded. In multi threading reuseste sa recupereze.
Si nici fata de Llano lucrurile nu stau prea bine. Avem sporuri, insa nu foarte semnificative. Doar cand trecem la partea grafica situatia se mai imbunatateste. Dar nu cu mult. Trinity ofera 16% mai multa performanta decat Llano, si chiar si in versiunea din A8-5600K este peste tot ce ne poate oferi Intel in acest moment. Si anuleaza orice placa video mai ieftina de 100 $.
Dar si consuma destul curent electric, cu 7% mai mult decat Llano, si mult peste Core i3 Ivy Bridge. Si am lasat pentru sfarsit overclocking-ul, nici el prea grozav. Pentru ca AMD a impins destul de mult aceste procesoare, ca sa extraga ultimul strop de performanta. Dar si asa, Trinity poate atinge racit cu aer frecvente de 4.5 – 4.6 GHz, apa deschizand drumul spre 5 GHz.
Teste detaliate gasiti la Anandtech 1 si 2, LegitReviews si TechSpot. Ca si concluzie, putem spune ca Trinity desktop este o alternativa suficienta pentru cei ce folosesc PC-ul la sarcini cotidiene, si ar dori sa se mai si joace ocazional, fara sa investeasca prea multi bani. Altfel… nu.