Daca colegul Darius a facut un articol in care ne prezenta cum sa ne facem laptop-ul sa mearga mai bine, eu am decis sa vorbesc despre calculator, acea magaoaie imensa de pe birou sau de sub birou. Cu cateva investitii minime si cateva trucuri utile veti putea creste performantele PC-ului fara prea mult efort.
Fa-ti curaj si curata-l de praf
Praful si calculatorul nu sunt tocmai buni prieteni, de aceea este recomandat ca macar o data la 3 luni sa cureti sistemul de praf, sau de 2 ori pe an daca aveti un sistem bine aranjat cu filtre de praf. Scoateti ventilatoarele si curatati paletele de praf. Curatati circuitele de pe placa de baza. Curatati radiatoarele de la procesor si placa video. Ca sa intelgeti de ce praful nu este bun, imaginati-va ca puneti o patura peste voi cand afara este cald. Cum v-ati simti? La fel se simt si componentele care degaja caldura cand sunt acoperite de praf.
Schimba pasta termoconductoare de la procesor si placa video
Este recomandat ca o data la 2 ani sa schimbati pasta termoconductoare de la procesor si placa video. O pasta buna costa 40-50 de lei, deci investitia nu este usturatoare. Pasta se intareste in timp si isi pierde din calitati, iar componentele se incing. Cu cat o componenta se incinge mai tare cu atat durata ei de viata scade, la fel si puterea. Mai pe scurt, oboseste si nu mai da acelasi randament.
Schimba sistemul de operare
Daca ai un sistem de operare vechi precum XP sau Vista, iti recomandam sa faci un update la Windows 7 sau Windows 8. Desi aceasta investitie este destul de mare, cu siguranta gasiti oferte bune. Sistemul de operare poate fi incarcat cu diverse programe care il incetinsesc. Desi ai un antivirus, acesta nu mereu este util. Deci o reinstalare de Windows sau un upgrade este bine venit.
Fa un upgrade hardware
Sa zicem ca ai un PC vechi, dar nu vrei sa il schimbi din cauza ca nu dispui de fondurile necesare. Afla ce componente ai (model placa de baza, procesor, tip RAM etc) si vezi daca poti sa ii aduci o imbunatatire. Poti schimba procesorul cu unul mai puternic sau poti adauga memorie RAM in plus. 4 GB de memorie RAM sunt suficienti daca nu esti un gamer inrait. Procesoarele vechi sunt foarte ieftine pe site-urile de vanzari SH, deci investitia nu ar trebui sa depaseasca 150 lei. Cum am mai spus si aici.
Se stie ca HDD-ul este cea mai lenesa componente din sistem. Daca ai un sistem vechi fi sigur ca HDD-ul nu mai este atat de rapid ca la inceput. Poti incerca sa te orientezi catre unul nou cu 7200 RPM sau chiar un SSD pe care sa iti pui sistemul de operare. Un SSD de 120 GB nou si bun nu costa mai mult de 250 de lei, dar poti sa te uiti la capacitati mai mici.
Investeste in sistemul de racire
Orice calculator are nevoie de o racire buna. Chiar daca il cureti de praf este bine sa ai montate cateva ventilatoare pentru airflow. Vezi cate locuri iti ofera carcasa pentru ventilatoare. Cumpara 2-3 ventilatoare ca sa iti bage si sa scoata aer. Cel mai bine este sa bagi aer in calculator prin fata sau prin podea si sa fie eliminat prin tavan sau prin spate. Aerul cald intotdeauna va sta sus, iar cel rece jos.
Ai grija cum aranjezi cablurile
Desi multi ignora asta, este o smecherie foarte importanta. Daca nu aranjezi cablurile prin spatele placii de baza ci doar conectezi cablurile si le lasi aruncate prin carcasa, acestea vor impiedica raspandirea corecta a aerului si vor aduna mult praf.
In curand vom posta un articol despre cum sa ne alegem si cum sa ne configuram un sistem. De la o idee pana la alegerea componentelor, sfaturi despre ce componente sa alegeti plus un ghid de asamblare. Totul foarte detaliat.
un ramdisk ar fi ceva. pastele nu se schimba asa des.
Cel mai bine e sa desfaci radiatoarele de tot de pe CPU sau de pe placa video și sa le cureți bine cu o pensula sau cu aer comprimat și sa înlocuiești pasta de fiecare data, chiar la 3 sau 6 luni… Cea mai buna pasta e mx-4 de la Arctic, aproximativ 35 lei pentru un tub de 4g iar un bob mic e suficient pt ca are o vâscozitate bună care permite întinderea foarte ușoară chiar la o presiune mai mică
Schimbat pasta la 3-4 luni? De cand se face asa ceva? O pasta isi pastreaza proprietatile ani de zile, dar recomandat ca sa nu existe probleme am zis 2 ani. Si daca desfaci mereu radiatoarele s-ar putea sa ramai cu ele in mana. Eu am schimbat pasta la placa mea video dupa 3 ani jumate si a fost la fix. Era partial intarita. Iar la procesor am schimbat-o dupa 2 ani, desi nu era cazul, fiind inca in stare aproape perfecta. Dar la 3-6 luni n-am mai auzit…
De cand cumpara si considera ca mx-4-ul e cea mai buna pasta;
Arctic silver 5~ am desfacut Pc-uri vechi ‘facute’ cu aceea pasta de prin 2008 ani de zile mai tarziu si tot ‘lichida’ ramane.
Ceramicele ca mx-4-ul se usuca in timp.
Si ar trebuii sa specifici ca asa ceva ca ‘curatarea’ PC-ului nu trebuie facuta de oamenii care habar-nau, la un asa extrem;
E periculos ce spui tu acolo sa dai jos radiatoare etc.
Mai ales ca multe placi video LIPESC ramii de radiator.
Eu dau radiatoarele jos sa le pot curata mai bine, mai ales la placa video, Gigabyte 660… Si automat trebuie să pun altă pastă…nu că aș vrea eu să schimb pasta la 3 sau 6 luni
Nu trebuie sa dai jos tot radiatorul ca sa il cureti. Nu trebuie sa fie ca nou. Important este ventilatorul sa fie curatat. Ventilatorul il poti da jos si fara sa scoti radiatorul. Cat timp grilele radiatorului nu sunt infundate este bine.
Ca o mentiune: Pentru socket-ul Intel 775 se pot upgrada procesoarele la un pret ff bun cu Xeon (quad core cu 12MB cache) (socket Intel 771) printr-o mica adaptare. Sistemele carora le-am facut asta merg fara niciun fel de probleme si e o solutie ieftina cu performante de Intel i7. Recomandam asta cu tot dragu’, insa nu fara suport tehnic. Sunt placi de baza care au nevoie de update la bios cu micro-coduri editate in fisierul binar si nu toate variantele de Xeon pot fi compatibile in socket-ul 775.
Hmmm!
Sunt interesat, despre ce este vorba ?
Aulo te referi la faza cu sticker-ul, este ?
Da, faza cu sticker-ul mai mult ca sigur.
Un fel de sticker, intr-adevar. Am pus anul trecut unei intreprinderi pentru 72 de sisteme si nu exista nicio plangere. 🙂
Acum daca iti construiesti un pc cu intel haswell i3 sau mai bun, valabil si pt laptop o sa-l ai ani buni in loc sa carpesti/chituiesti de zori, il mai schimbi cand se stabilizeaza un proces tehnologic
O mica mentiune as dori sa adaug: cantitatea mare de praf dintr-un sistem nu e problematica doar din punct de vedere al caldurii.
Praful are proprietatea ca acumuleaza energie electrostatica. Asta inseamna ca, in conditii rare dar foarte posibile, se poate acumula suficienta energie care sa fie apoi descarcata intr-una din componente printr-un conector (de obicei placa de baza). Asta poate aduce stricaciuni serioase.
ai de viata mea….ce termene pe aici….
La calculatorul meu vechi care il aprind cam odata pe luna doar…maxim de 2 ori…am windows xp instalat pe el din anul 2007. Vreau sa spun ca in 32 de secunde de cnd apas pe buton sunt in windows intrat pe yahoo messenger de exemplu. Pasta de la proc si placa video nu leam schimbat niciodata adika de prin 2004-2005 mai exact si de praf nu leam curat/sters never……cei drept ca carcasa e deschisa si cand dau cu aspiratorul suflu aer cateva secunde pe el sa iasa prafu……dar nu tot timpu…mi se cam rupe de compu ala si merge struna sincer 🙂
Articol din iulie . Gata …asta a fost tot ?
Sau la voi in curand inseamna la anul ?