In urma cu 2 zile va vorbeam (e drept, destul de succint) despre Debian win32 installer, sau altfel spus, despre posibilitatea de a instala Debian direct din sistemul de operare Widows, fara a aduce modificari tabelei de partitii (fara a necesita crearea unor partitii linux dedicate).
Se spune ca Ubuntu este cea mai user-friendly distributie, permitandu-i unui utilizator neexperimentat sa instaleze si sa utilizeze fara prea multe batai de cap un sistem Linux complet functional. Problema este ca, multi dintre cei care vor sa migreze spre open-source, doresc pentru inceput un sistem dual-boot. Desi in prezent managerele de partitii au atins o anumita maturitate, reducand aproape la minim riscul pierderii de date, repartitionarea hdd-ului reprezinta un impediment -de cele mai multe ori psihologic- pentru cineva nu prea interesat de aspectele tehnice ale PC-ului. Se stie ca, petru a instala Linux este nevoie de cel putin doua partitii, una unde sa fie montat sistemul de fisiere (root) si alta swap (memorie virtuala). Chiar daca noile distributii -in speta Ubuntu- ofera o metoda facila de gestionare a spatiului de pe hdd si de generare automata a partitiilor necesare, teama pierderii datelor ramane in continuare fobia oricarui utilizator.
Ubuntu Installer (install.exe) reduce la 0 riscul pierderii de date, oferind o metoda usoara si rapida de instalare in dual-boot cu Windows. Installerul este bazat pe nullsoft scriptable install system,iar executia sa se desfasoara la fel ca a oricarui program windows (dublu-click). Dupa selectarea limbii, utilizatorul are posibilitatea de a alege modul de instalare dorit, respectiv „normal” sau „expert”, urmand alegerea uneia dintre cele 3 variante: Ubuntu (interfata Gnome), Kubuntu (interfata KDE) si Xubuntu (interfata XFCE)* . Mai departe, utilizatorul face setarile de baza ale sistemului, cum ar fi numele de utilizator/parola si time zone; aceste setari sunt salvate intr-un fisier numit config.txt, urmand sa fie apelate mai tarziu, in timpul instalarii propriu-zise a sistemului.
Probabil ca va intrebati cum un fisier de 1.5MB poate sa instaleze un intreg sistem de operarea. Ei bine, raspunsul consta in faptul ca installerul contine BattleTorrent plugin, astfel ca ubuntu.img (600MB) este downloadata prin intermediul protocolului BitTorrent. In cazul in care utilizatorul doreste sa anuleze instalarea, poate oricand sa dea resume, continuand downloadul de unde a fost intrerupt anterior.
Cum functioneaza?
Dupa cum va spuneam, nu este nevoie sa se creeze doua noi partitii Linux. Modul de functionarea este similar cu cel oferit de solutiile de virtualizare, precum VMware. Installerul creaza automat un director C:\ubuntu ; aici este downloadata ubuntu.img, generandu-se de asemenea inlocuitorul partitiei swap, respectiv swap.img. Imaginea Ubuntu este preconfigurata, exceptie facand doar portiunile tributarea hardware-ului, de exemplu X11 si setarile specifice definite de utilizator (preluate din config.txt).
Spre deosebire de o instalarea Linux clasica, MBR (Master Boot Record) nu sufera nici un fel de modificari, datorita utilizarii GRLDR, o varianta de Grub, ce permite dual-boot intre Windows si imaginea Ubuntu, montata drept EXT3. Toate modificari necesare sunt operate la nivelul boot.ini, dupa ce se face in prealabil o copie de securitate a fisierului (necesara in cazul in care utilizatorul doreste sa renunte la Ubuntu).
Dezinstalarea se executa la fel ca in cazul oricarui alt program windows, din „add-remove programs”.
PRO:
– Usurinta, risc 0
– Posibilitatea de a importa din Windows bookmarks, lista de contacte din Outlook, etc.
– Nemodificarea tabelei de partitii.
– Dezintalarea usoara, facuta doar prin intermediul unui click.
CONTRA:
– In primul rand, Ubuntu Installer se afla in stadiu de proiect, nefiind realizata o versiune finala, ceea ce inseamna ca pot exista o serie de bug-uri. De asemenea, ntfs-3g ( driverul folosit la accesarea sistemul de fisiere NTFS) este experimental, deci si de aici pot sa vina unele neplaceri.
– In cazul in care utilizatorul doreste sa realizeze o instalarea Ubuntu clasica, nu poate importa setarile facute cu Ubuntu Installer.
– Indiferent de parola si userul ales la instalare, la prima logare in sistem, sunt setate default, adica user=”ubuntu” pswd=”ubuntu”.
– Datorita faptului ca ubuntu.img este o imaginea partial configurata, detectarea unor componente hardware poate sa decurga ceva mai anevoios decat in cazul unei instalari clasice.
– Fisierul config.txt pastreaza parola si username-ul, astfel ca, dupa terminarea instalarii este bine sa fie sters.
– Momentan, nu suporta Windows Vista.
– Ubuntu este tributar partitiei Widows.
– Exista live CD, adica un mod eficient si rapid de a testa Ubuntu.
– Downloadarea imaginii se realizeaza prin intermediul BiTtorrent, ceea ce ridica unele probleme in cazul in care conexiunea utilizatorului restrictionaeza traficul p2p (lucru des intalnit, mai ales in cadrul retelelor de calculatoare, unde administratorii recurg la aceasta solutie pentru a diminua riscurile de securitate si in al doilea rand, pentru a limita/conserva traficul).
Per-total, Ubuntu Installer reprezinta un pas inainte spre un Linux mai user-friendly, insa trebuie sa avem in vedere ca inca este experimental si s-ar putea ca nu toate sa mearga asa cum era planificat.
__________________
* Pentru hardware-ul vechi se recomanda XFCE, datorita consumului mic de resurse, comparativ cu Gnome sau KDE.
robertuk a zis
sal…..referitor la ce ai spus cu ubuntu instaler…eu am o problema…sunt incepator in linux si am incercat zilele astea sa`l instalez.am urmat pasii cu alegerea limbii, i`am dat sa se instaleze normal..am ales ubuntu…a durat ce a durat…si imi cere sa fac setarii…problema e ca nu stiu cum.imi spune ceva de ca nu a reusit accesa tty „turn off jobs” sau ceva de genul asta si ca sa vad comeznile sa tastez „help”, asta am facuto dar imi apar mult prea multe comenzi…si nu stiu ce si cum sa setez…..daca m`ar putea ajuta cineva ar fi foarte bine…Multumesc.
lucida a zis
Ubuntu e deocamdata in eroare. Am folosit live cd-ul lor si am observat ca au ascuns tot ceea ce tine de esenta GNU/Linux. Nu vad cum ar putea sa inteleaga ceva un incepator daca ii ascunzi terminalul.
Nu cred ca cineva poate „migra” in conditiile astea. Mult mai sanatos (mai cinstit) este knoppix. GNU/Linux este departe de a fi un sistem pe care sa-l folosesti fara oarece preparative.
Solutia? Citim, citi, citim, vreo 3 zile, si apoi exploram un cd live(nici un risc pentru neinitiati devreme ce nu se instaleaza nimic pe hard disk).
Treaba asta cu installerul nu e grozava ;i ar putea fi mai distructiva pt hd din pricina eventualelor buguri.
Nicu a zis
Se poate spune „mai distructiva”? Decat ce? Dar distructiva? Cum asa? Programul de instalare pompeaza date intr-un fisier, img, care va fi montat in secventa de bootare.
Varianta 1: Fisierul img este corect, poate fi folosit ca atare. Bootarea, in schimb, nu functioneaza dintr-un anumit motiv. Efect negativ: 0.
Varianta 2: Fisierul img contine date „apocaliptice”, deci oricare ar fi starea secventei de bootare, distributia instalata fie nu va porni deloc, fie va porni cu erori mici sau acestea vor fi atat de mari incat vor avea ca efect o instalare Linux care nu poate fi folosita decat cu interventiile unui bun cunoscator al sistemului de operare. Pana aici nu vad vreo chestiune care sa se intample in afara fisierului img, deci nici macar vreo urma de problema. Efect negativ: 0
Bun. Mai stim ca fisierul img este montat la bootare cu drepturi de citire si scriere de pe partitie NTFS – asta daca e NTFS, pentru ca unii mai instaleaza XP-ul pe FAT32 sau folosesc Windows 9x, adica FAT32. In cazul FAT32 nu exista absolut nicio problema legata de modul de lucru al modului de scriere/citire in/din fisierul img. Iar pentru NTFS lucrurile stau de ceva vreme bine, pentru ca ntfs-3g a evoluat imbucurator, astfel ca o banala operatie de intrare/iesire in cadrul unui fisier existent o poate efectua fara rezultate negative asupra sistemului de fisiere NTFS. Adica risc 0, dupa cum spunea nenea hacky_maximus. De altfel, lucrul cu fisiere NTFS functiona acceptabil chiar si cu solutii anterioare ntfs-3g, adica renumitul „Captive NTFS”, care folosea fisierele Windows pentru operatiile cu sistemul de fisiere. Si atunci, cu acel utilitar, lucrul cu un singur fisier insemna succes 100%.
Bine. Si-atunci de unde riscuri? Pentru ca si KNOPPIX, daca tot ai ales asta ca exemplu, monteaza partitii Windows la bootare. Ca atare, daca e s-o patesti din cauza unei presupuse scapari din secventa de bootare, o poti pati cu oricare Linux. Dar 99,9% ca nu vei pati ceva. iar 0,1% s-ar putea sa fie mult ca procent de risc. Dar l-am lasat acolo ca sa nu se poata plange carcotasii.
Ai vreo ipoteza atat de sumbra incat poate fi luata in calcul? Spune-ne si noua, ca poate ne luminam si incercam sa gasim o solutie chiar si pentru eliminarea acelei posibilitati. Totul poate fi de ajutor.
painteru a zis
Apropo de consolă ÅŸi Ubuntu …… Păi tocmai consola îi alunga pe începători ! ÃŽn esenţă, asta înseamnă user friendly : setări , install, upgrade în mod grafic. ÃŽl sperii din prima cu consola ….Pa ! La revedere nou user de Linux ! ÃŽn timp, dacă totuÅŸi îi va plăcea Linux ÅŸi va ajunge să facă măcar dual boot , va ajunge el ÅŸi la consolă pînă la urmă !
Majoritatea utilizatorilor de PC consideră editarea de fişiere text pt o setare, ca fiind ceva din epoca de piatră IT.
Citm, citim, citim….. :)) …cred că nici mailurile proprii nu mai sînt citite cu atenÅ£ie (dacă nu cumva s-a renunÅ£at ÅŸi la ele în favoarea instant mess)
Totul e să-i „prinzi” puÅ£in cu Linuxul… că se învaţă după aceia
painteru a zis
Fuck me !!! ” aceia” … well … „aceea” sorry ! ÅŸi doar DEXonline.ro e aproape …..
Fulguletz a zis
c naspa este programu asta ………..
Fulguletz a zis
decat umpli calculatoru cu progreame aiureeaaaaaaaaaaaaa
marian a zis
Ubuntu Ubuntu cine este fan al acestui os sa se spanzure…..sunt o multime de chestii pe care nu le poti face…de exemplu cea mai penala faza este ca daca da o eroare la o instalare la revedere ubuntu,il reinstalezi si poate merge a doua oara….
nu spun ca nu ai sunet 5.1…si nici nu o sa ai nici dupa o luna de cautari pe net si cu toti sfatosii destepti pe forumuri si etc…pare mi se ca seamana cu vista(adica fara rost…)
ReLu a zis
mie mi se pare excelent acest sistem de operare
dupa doar 2 zile de cd live in care a functionat perfect il am in calc deja. Referitor la audio 5.1: cine naiba se uita la filme cu 5.1 pe pc? Oare nu exista sistem de 5.1 (audio)?
RaZvAnNn a zis
vreau si io o interfata de ubuntu