Microsoft vrea cu orice preț ca Windows-ul tău să fie actualizat la zi. Până acum, foarte mulți utilizatori fentau actualizările prin umplerea partiției de sistem, însă, din păcate, acest lucru nu va mai fi posibil odată cu introducerea versiunii 19H1 a Windows 10. Sistemul de operare va rezerva minim 7 GB pe partiția principală pentru actualizări și, cu toate că fișierele temporare vor fi șterse la finalizarea procesului de instalare, spațiul de stocare va rămâne în continuare restricționat.
Mulți probabil că nu vor fi deranjați de cei 7 GB ocupați, însă pentru utilizatorii de mini PC-uri ar putea fi o problemă serioasă. Majoritatea dispozitivelor de acest fel vin cu doar 32 sau 64 GB de stocare, iar cei 7 GB ocupați vor face aproape imposibilă utilizarea sistemului fără un mediu de stocare extern. Totodată, nu trebuie să uităm că Microsoft are tendința de a o da în bară când vine vorba de actualizări, deci ai toate șansele să te lovești de probleme. Serviciul Windows Updates poate fi momentan dezactivat doar pe Windows 10 Pro și Enteprise, așa că vrei, nu vrei, pe Windows 10 Home o să ai tot timpul ultimele actualizări.
De menționat ar mai fi că opțiunea Reserved Storage este deja prezentă în ultimul build Insider Preview pentru Windows 10, așadar sunt șanse foarte slabe ca Microsoft să se răzgândească până la introducerea versiunii finale.
Sursa: Neowin
remus a zis
toti o dau in bara cu update-urile. am patit si cu cisco si cu vmware. in productie. de ce o dau in bara? e simplu. nu mai au suficient personal pentru testare riguroasa, plus ca amenințările cresc exponențial.
Marius M a zis
Windows 10 mi se pare un mare bullshit. A trebuit ca sa instalez o masina virtuala cu windows 10 in virtualizare. Am storage SSD si HDD. Am instalat prima data pe HDD, mergea oribil cu access intens pe disk si cand nu faceam ceva anume. Am reinstalat apoi pe SSD si i-am dat 64GB fiind storage mai scump. Dupa multa munca de configurare a doua zi nu prea mai era spatiu liber. Disk cleanup a scos la iveala multi GB de back-uri la update-uri de parca la fiecare update se face backup la tot OS-ul. Am ales ca sa sterg aceste back-uri, a durat circa 30 minute !!!! Cumulat cu extra munca adaugata in plus pentru configurarea aplicatiilor ce inainte se facea mult mai simplu eu vad un mare regress in windows 10. Acum doar ca sa instalez chrome am de confirmat de vre-o 3 ori ca sunt sigur ca vreau ca sa-l instalez si apoi trebuie sa intru in Settings ca sunt sigur ca vreau ca sa-l fac default. Pe scurt windows 10 trateaza utilizatorii ca si cum ei sunt prosti si el stie ce-i mai bine pentru ei. Toate setarile default/recomandare mi se par fix pe dos. Asta pentru multi poate parea OK daca nu au folosit si alte OS-uri unde lucrurile sunt mult mai simple.
JohnnyBla a zis
nu inteleg de ce lumea e asa revoltata. In primul rand Marius M. Chestia cu schimbarea browserului default e o chestie de marketing. Incearca sa te impinga sa folosesti Edge sa faca si ei niste bani din publicitate. Problema cu restrictionarea la folder poate fi o problema in cazul in care esueaza update-ul si doresti sa il descarci inca odata. Se vor gasi solutii, sunt sigur de asta. Nu mai luati totul ca pe sfarsitul lumii, pentru ca nu este. Windows 10 e un sistem de operare bun pentru mase. Noi sa fim sanatosi
German a zis
Din pacate marea majoritate a utilizatorilor sunt prosti si cum sunt majoritari … totul se face pentru ei. Noi ceilalti vom gasi cai de a ocoli obstacolele.
Marius M a zis
@JohniBla sa-ti insir la cate lucruri te forteaza windowsul? Partea rea e ca pare ca devine din ce in ce mai restrictiv. Cat despre update-uri, cum de unii au rezolvat problema asta de mult timp si doar Windowsul se pregateste de zile negre cu multi gb de storage pentru backup-urile lui?
Cristian a zis
Pentru cei care nu folosesc programe special create pentru Windows, sistemele Linux sunt cele mai bune.
Ai de unde alege un sistem Linux pe placul tău.
varucu a zis
Haha, acum nu mai esti stapan nici pe propriul hdd. E al Microsoft-ului! Foarte frumos! Pun pariu ca lucrurile nu se vor opri aici.
mNiosu a zis
Dar Windowsul este stapan pe acea zona a spatiului de stocare oricum. Cred ca suntem prea prapastiosi pe „stil romanesc” gratuit. Fiecare isi asuma ca va ‘pierde’ o anumita capacitate din stocare cand instaleaza un soft. Plus ca softurile ocumpa din ce in ce mai mult timp pe masura ce evolueaza. Daca ar fi scos Windows 11 care ar fi ocupat 10Gb in plus fara se stie de ce nu s-ar fi revoltat nimeni, desi in spate 7Gb erau cei rezervati pentru updateuri. Cred ca au vrut sa evite un fiasco ca cel in care Apple a ascuns ca scade performanta telefoanelor pe masura ce bateriile se degradeaza.
Intr-un fel mi se pare corect sa rezerve acel spatiu ca sa asigure ca sistemele sunt up-to-date pentru utilizatorii obisnuit care nu au constinte tehnice sa decida singuri daca le doresc sau nu. In general,in vremurile curente in care riscurile informatice sunt extrem de dese si agresive, e bine sa ai sistemul updatat. Pana la urma se presupune ca ai o partitie dedicata pentru Windows la care ai rezervat minim 50-100Gb ptr sistem si programe, asa ca 7Gb nu deranjeaza prea tare. Pentru dispozitive mobile cu 64-128 de Gb de stocare interna totala insa chiar poate fi o problema. Sper cumva sa faca o exceptie pe asfel de dispozitive si sa implementeze alta solutie.
mNiosu a zis
„așa că vrei, nu vrei, pe Windows 10 Home o să ai tot timpul ultimele actualizări”
Am vazut o stire zilele trecute cum ca incepand cu urmatoarea versiune de Windows 10 nu vor mai forta update-urile pe Home.
varucu a zis
Complet de acord cu tine, daca as sti ca exact alea sunt intentiile in spatele acestor masuri. Nu voi crede niciodata ca Microsoft vrea binele suprem utilizatorului. Si nu sunt singurii. Oricum pe mine nu ma mai afecteaza cu nimic “masurile” lor. Imi confirma inca o data ca am luat decizia corecta.