Au trecut ani de zile de cand nu am mai auzit nimic de VIA, acea companie cu licenta x86, care a incomodat Intel cu procesoarele sale C7 si Nano, dar care din cauza notorietatii scazute nu a reusit sa se impuna pe o piata dificila si pentru AMD. Se pare ca VIA nu a stat degeaba in tot acest timp, si a lucrat la un nou procesor x86.
Acesta poarta numele de cod Isaiah II, si este un quad core care se va lupta cu Atom BayTrail de la Intel si Kabini de la AMD. Noul procesor VIA este compatibil cu instructiunile pe 64 bits, si suporta si AVX 2.0. Tinteste frecvente de aproximativ 2 GHz, are 2 MB memorie cache L2, si va face pereche cu invechitul chipset VX11H.
Si comparat cu un Atom Z3770 (quad core BayTrail la 1.46 GHz, TurboBoost la 2.39 GHz, 4 W TDP) si un Athlon 5350 (quad core Kabini la 2.05 GHz, 25 W TDP) se descurca destul de bine. Depaseste procesorul Intel la aproape orice categorie, si se lupta de la egal la egal cu AMD-ul. Insa VIA nu ne-a spus cat consuma noul lor CPU. Iar acest mic detaliu ar putea schimba complet situatia. Mai multe informatii vom primi la lansarea de luna viitoare, august 2014.
Marius a zis
Este pacat ca la noi nu se gasesc procesoare VIA, cel putin eu nu am vazut.
Silver a zis
Dintr-un motiv foarte bun;
Sunt praf.
Acum multi ani (2000~) lumea nu mai scapa de Via, ne rugam la luna sa nu mai vedem VIA-uri pe placiile noastre de baza.
Exe a zis
Foarte bine, la cat mai multi competitori la categoria CPU, as vrea sa se „ridice” si AMD-ul, iar toti 3 (sau mai multi daca or sa fie) sa se „bata” de la egal la egal, sa fie competitie si preturi adevarate. La noi intotdeuna apare mai tarziu, stay chill! 🙂
werewolfc a zis
VIA a pierdut de mult trenul x86. Chiar daca ar scoate CPU-uri, ce producator de MB credeti ca va produce placi compatibile cu soket-urile cpu-urilor VIA ?!?
Poate mai are sanse sa intre pe piata (de-a binelea….. din cate stiu VIA a scos un SOC) in zona SOC-urilor ARM unde exista pe piata mai multi concurenti, piata fiind mai divizata si mai diversificata (ca aplicatii). + isi vor creea propria „placa de baza” oferind placa de-a gata.