Cativa tineri studenti de la Universitatea din Pensilvania au creat un dispozitiv care va ajuta soferii in incercarea acestora de a nu atipi la volan. Cei care au permis sunt constienti ca primul inamic in trafic este somnul. Gadgetul creat de acesti tineri urmeaza sa analizeze clipirile ochiului, miscarile acestuia, dar si miscarile muschilor si a intregului corp.
Instrumentul anti-atipit se numeste vigo si este unul de tipul unui handsfree, in sensul ca acesta poate detecta o modificare a frecventei in care noi clipim si, de asemenea, poate studia si miscarile craniului in scopul descoperirii de probleme (in majoritatea cazurilor in care soferii adorm, capul le cade la baza umerilor). Vigo se conecteaza cu telefonul inteligent prin Bluetooth si tot prin intermediul acestora il atentioneaza pe individ daca detecteaza probleme, prin vibratie si semnale sonore.
http://www.youtube.com/watch?v=UTkZS3whntg
Noul dispozitiv vine cu un procesor ARM Cortex M0, de 16 MHz, Bluetooth 4.0, miscarile fiind detectate cu ajutorul unui giroscop si cu ajutorul a 6 accelerometre. Vigo costa 79 de dolari, cantareste 20 de grame, iar bateria lui rezista intre doua si trei zile.
alin a zis
de ce e procesorul asa slab? nu are nevoie de energie?:)
si daca stii ca poti adormi la volan, nu mai bine amani si te culci?
Adi a zis
Si ce face imi injecteaza cafeina in creier?
Cat de stupid…
Silver a zis
Te trezeste ?
Ce intrebare…..
Ce poate sa faca, cartofi prajiti.
@ Memo
Nu stiu ce „paznici” aveti voi, dar noi avem la firma BGS si dorm aia pe RUPTE in masiniile lor din fata firmei.
Dar hai sa fiim seriosi, chiar trebuie sa stea toata noaptea trezi ?
Nu, ca oricum sunt degeaba acolo, sunt acolo ca sa „sperie”, nu sa intervina.
Memo a zis
Pentru a conduce peste o limita de oboseala e destul de periculos dar poate fi util in alte moduri: sa te anunte ca esti deja prea obosit si sa opreste motorul. La o intalnire cu prietena e deja penibil sa il folosesti dar cred ca si-ar gasi utilitatea si pentru paznicii de noapte. Cu un sistem de monitorizare prin internet poti verifica daca pazeste sau „doarme” si paznicul ar fi stimulat sa isi faca treaba nu sa „chiuleasca”.
Memo a zis
@Silver
Stiu locatii care trebuie pazite de oameni care nu dorm. Daca au adormit e posibil sa scoată din buzunar milioane pentru pagubele comise de catre hoti. Cu siguranta sunt si locuri unde paznicii sunt platiti doar ca sa sperie.