Specialiștii de la NASA Jet Propulsion Laboratory iau măsuri suplimentare pentru a economisi energie și a menține sondele Voyager active în spațiul interstelar cât mai mult timp posibil.
Inginerii au oprit instrumentul de detectare a razelor cosmice de pe Voyager 1 pe 25 februarie. Acest instrument, format din trei telescoape, a fost esențial în determinarea momentului în care Voyager 1 a părăsit heliosfera.
NASA plănuiește să oprească și experimentul de particule încărcate de joasă energie de pe Voyager 2 pe 24 martie. Acest instrument, folosit pentru măsurarea electronilor, ionilor și razelor cosmice, dispune de două subsisteme și va lăsa în funcțiune doar trei instrumente științifice pe fiecare sondă.
Sondele gemene Voyager au fost lansate în 1977 pentru a studia planetele din exteriorul sistemului nostru solar, inclusiv giganții gazoși Jupiter și Saturn. Voyager 1 și-a încheiat misiunea planetară și a intrat în faza de extindere în 1980, devenind primul obiect creat de om care a ajuns în spațiul interstelar în 2012. Voyager 2 a realizat aceeași performanță în 2018. Acestea rămân singurele două nave care au reușit acest lucru.
Ambele sonde utilizează un sistem de alimentare bazat pe plutoniu radioactiv, care generează electricitate prin procesul de dezintegrare. După 47 de ani, însă, rezervele de energie se epuizează, iar fiecare sondă pierde aproximativ patru wați de putere pe an.
Instrumentele utilizate pentru studiile planetare inițiale au fost oprite după finalizarea acelor misiuni. Ulterior, NASA a închis progresiv alte sisteme pentru a prelungi durata operațională a sondelor. Fiecare dintre ele a fost echipată inițial cu zece instrumente științifice aproape identice.
Pe Voyager 1 mai funcționează doar instrumentele pentru particule încărcate de joasă energie, magnetometrul și sistemul de unde plasmatice. Voyager 2 are aceleași două sisteme active, plus detectorul de raze cosmice, care urmează să fie oprit curând.
NASA estimează că oprirea acestor sisteme va extinde durata de funcționare a sondelor cu aproximativ un an, înainte de a fi necesară dezactivarea unui alt instrument.
Toate articolele noastre despre Voayger le puteți citi aici.
Lasa un comentariu!