Azi e luni si e cam liniste in lumea IT, nimic interesant de scris, asa ca mai venim cu o modalitate de a „scapa” de Modern UI (Metro UI) si a aduce vechiul meniu de start inapoi. Se numeste, sugestiv, StartIsBack si promite un pic mai multe lucruri decat variantele prezentate deja intr-un articol anterior.
StartIsBack are cel putin doua avantaje evidente. Primul, ruleaza ca serviciu si porneste instant, direct in modul Desktop, fara a mai sta o seconda pe Modern UI, cum face Start8. Al doilea avantaj e pretul, un pic mai mic, 3 dolari pentru doua licente, fata de 5 dolari pentru o licenta.
Evident, probabil la capitolul suport Start8 va sta mai bine si probabil, pe viitor, vor avea versiuni mai bune. Eu n-am testat StartIsBack pentru ca mi-am dat seama ca oricum nu foloseam meniul de Start si caut foarte bine in Modern UI aplicatiile dorite.
Daca v-ati jucat cu el asteptam pareri mai jos.
Acest articol se incadreaza intr-o categorie relativ noua, numita HowTo, de articole utile.
PS: Am aflat de el de la un cititor. Multumim.
David Sorin a zis
Salut, eu il folosesc si se merita plus ca ai optiunea sa dezactivezi starscreenul acela cu aplicatiile, sau poti seta sa iti deschida direct desktopul la startup windows, e un programel chiar ok si din cate retin e destul de free apropo la ce spunea „Alex”, mai e o chestie, avansul tehnologic intotdeauna cere sacrificii financiare.
Alex a zis
Da da uite acum…., dau bani si pe windows si apoi mai dau si pt alte programele ca sa mi-l fac cum vreu eu.Niciodata poate sa coste si 1cent acel softulet.Nu vreau pt ca e nesimtire din partea MS. Era treaba lor sa puna optiuni in sistem pt asa ceva.
Darius a zis
In cazul asta vei ramane pe Windows 7 pe vecie probabil, ei nu dau semne de a scoate Modern UI sau a da posibilitatea dezactivarii lui.
Silver a zis
O sa va ‘reveniti’ voi cand o sa observati ca meniul vechi Start (cel din windows 95, pentru Dumnezeu) nu o sa mai apara vreodata de acum in colo.
Si la anu’ cand vine urmatorul sistem de operare, o sa ziceti „VAI DOMNE! CE BUN E !, E MULT MAI BUN DECAT W8-UL!” , si el defapt este windows 8 dar cu 9 inloc de 8 la urma, asa cum ati facut si cu Vista.
Lasa ca va trece 🙂
Darius a zis
@Nicu: Si eu am 2 utilizatori insa ma pune pe ultimul logat atunci cand pornesc calculatorul. Deci nu fac nici slide, nici dublu click. 🙂
E ca la Windows 7, numai ca mai bine.
dyablorRobert a zis
Nu vad de ce ti-ai baga Windows 8 daca vrei sa ai buton de start. Avantajele si performantele noului Win 8 sunt evidente, dar daca il incarci cu tot felul de softuri din astea o sa mearga mai prost si ca xp-ul. Parerea mea este ca, daca vrei start buton si nu poti trece la urmatorul nivel, ramai la 7.
Alex a zis
Atat timp cat imi fac treaba pe windows 7 nu vad de ce sa nu raman in continuare pe el. Am testat windows 8! Nu vad ce pot face pe windows 8 si nu pot face pe win7.
Si altceva, nu exista numai un singur O.S pe planeta asta: vezi si linux->Ubuntu care nu-ti impune ce vrea el, ci tu ii impui lui ce vrei tu, nu depindzi de nimic esti liber.
Darius a zis
Pai ce spui tu acolo despre Ubuntu se numeste personalizare, ca si interfata aia e groaznica.
Exact asta se intampla si aici: personalizare.
Silver a zis
Pacat ca Linux-ul e o mizerie, degeaba ‘merge’ cum vrei tu, daca nu exista suport de aplicatii pentru el, asa cum are deja Windows.
Acum 15 ani ziceam „Linux o sa aiba mai mult suport decat macOS” dar uite ca defapt e invers, iti dai seama cat de rau e daca si macOS-ul are mai mult suport decat Linux-ul.
Cu Linux-ul stai tot timpul cu grija ” imi merge ma mie asta ?”
Ovidiu a zis
@Darius și bine fac mie chiar îmi place Metro UI este foarte bine gândit plus ușor de utilizat și chiar nu îmi lipsește butonul start
Bob Loblaw a zis
Cu placere 🙂
Remus George Satală a zis
Începând cu Ubuntu 13.04 eu îmi iau total gândurile de la Windows. Ubuntu 13.04 va avea Kernel 3.8, iar Wine 1.5 va avea suport pentru Direct3D. Nu mai văd niciun motiv rațional pentru a ne prosti cu Windows. Nu se poate ști ce se află sub capota Windows și nu se poate ști dacă aplicațiile din Windows sunt construite doar pentru ca să facă ceea ce ni se arată că s-ar intenționa. Windows este numai pentru cine mai vrea să se joace pe calculator, dar și asta va deveni istorie. Tot ceea ce nu va deveni opensource va fi lăsat în urmă. Programarea nu se face pe bani ci se face ca scop în sine. Programarea nu înseamnă proprietăți private ci înseamnă gândire. Proprietate privată înseamnă să snopești în bătaie pe oricine încalcă dreptul de proprietate. Lumea antică era plină de „proprietari”. La fel era și cu banii. Banii sunt doar niște numere introduse în calculator și însoțite de o semnătură a unor instituții care au sub control raritatea banilor. În trecut era folosit aurul pentru ca natura să controleze raritatea banilor, dar acum acest lucru a fost lăsat în seama intereselor unor acționari. Împărțeala lumii în felii și feliuțe de proprietate privată se făcea și în antichitate. Acest mod de gândire nu creează nimic și nu produce nimic. Ar trebui să abandonăm mentalitatea aceasta a împărțelii lumii.
Silver a zis
Doamne ce prostii spui….
Si foarte mult ai scris, doar prostii….
[…] Programarea nu se face pe bani ci se face ca scop în sine. […]
Cati ani ai ?
Tu realizezi ca lumea se invarte in jurul baniilor ?
Tu crezi ca ‘ala’ care iti scrie tie un program, fie el „free” o face ca ii place ?
Tu clar nu ai vazut ce inseamna ‘programare’ iti place poate primul tau proiect, poate si al 2lea, dar la un moment-dat te uiti dupa bani, de ce si-ar pierde cineva vremea aiurea, moca… totul e pe bani, si aerul care il respiri, si ala costa. (intr-un fel sau altu, tot il ‘platesti’ )
Si eu (si noi toti, sunt sigur) gandeam la fel, „ca-i misto” la inceput, dar la un moment-dat, te trezesti, si incepi sa realizezi ca „ii misto” nu iti umple buzunarele.
[…] Windows este numai pentru cine mai vrea să se joace pe calculator, dar și asta va deveni istorie. […]
Da… sigur …
Aici m-am oprit sa citesc ce ai scris in continuare.
ValsiS a zis
Taca taceai filozof ramaneai …. *(sunt dezamagit profund ca genul acesta de persoane inca exista)
Cum un arhitect e platit sa proiecteze o casa / un pod *(orice in principiu). Tot asa este platit si un programator pentru a creea software care sa poata usura munca oamenilor/companiilor/tarilor chiar. *(sau orice implica acel soft).
Cum ar fi fost ca eu sa fi creat un soft pe care cei 1000+ doctori care il folosesc sa il fi luat gratis *(adica sa fi muncit 5 luni de dragul artei),?
Probabil ca iti imaginezi ca programatorii sunt niste ratati care isi pierd serile doar ca sa te faca pe tine si pe altii fericiti si ei sa ceara bani la parinti.
As fi avut atat de multe argumente contra, dar am senzatia ca imi prierd timpul….
ValsiS a zis
Daca* *(cam obosit dupa ce am codat toata noaptea la un soft. … si apropo sunt platit cu bani nu cu mentalitati)
Iti citii toate comentariile …. ma uimeste gandirea ta.
Ar trebui sa incepi sa iti schimbi mentalitatea pentru ca o sa ajungi rau de tot, in caz ca nu esti deja.
Se pare ca tu vezi banii precum un lucru negativ, poate din cauza ca te gandesti prea mult la ei.
Banii in principiu sunt un mijloc de schimb. Nu cred ca trebuie sa traiesti ca sa produci bani, ci produci bani pentru a trai.
Cu ajutorul lor tu iti platesti curentul , gazul , mancarea….. sau pe tine te hraneste divinitatea ?
Parca i-as explica unui copil de 7 ani cum e viata….
Si pentru a nu fi oftopic pana la capat :),
Eu unul folosesc Win 8 Metro UI si pot sa zic ca imi e mult mai util decat butonul start. *(recunosc ca am avut nevoie de o ora pana sa ma obijnuiesc cu el, dar dupa iti dai seama ca e acolo sa iti usureze munca nu sa o complice.)
Silver a zis
De acord ValsiS.
Lasa-l in pace, ca are 25 de ani, sta cu parintii, si lumea pentru el se invarte din dreapta-n stanga.
Marius a zis
classic shell e OK
Remus George Satală a zis
Bani existau și în antichitate și ce puteai cumpăra atunci cu ei? Mai aud tâmpenii de genul: „am modernizat cu fonduri europene…. tra la la…”. Cum adică ai „modernizat cu fonduri”??? Nu existau bani și în antichitate? De ce nu se moderniza la fel ca acum și în antichitate? Lumea nu se învârte în jurul banilor. Banii în esența lor înseamnă violență sau brutalitate și nimic altceva! Încearcă să falsifici niște bani și să vedem atunci consecințele! Banii sunt niște numere introduse în niște calculatoare de cineva care le controlează numărul prin violență. Dacă violența „modernizează”, atunci de ce nu se pricep și animalele la „modernizare”? Economiștii și politicienii nu creează și nu produc nimic ci ei doar împart ceea ce există deja asigurându-se prin violență că este garantată împărțeala lor. Asta e tot ce fac! Unii cred în sacrificiu, iar alții cred în creativitate. E vorba de mentalitate. E vorba de ideea dumnezeului care trebuie înbunat prin jertfe. Creativitatea este pentru justificarea sacrificiilor sau pentru eliminarea sacrificiilor? Asta este problema. Creativitatea trebuie să elimine sacrificiile și nu să justifice sacrificiile așa cum vrea religia. Ideea prețului creează o lume în care trăim pentru ca să ne apărăm unii de alții și în care cu cât ne putem apăra mai bine unii de alții, cu atât devenim un pericol mai mare de care trebuie să ne apărăm. Omul de la natură este limitat și are nevoi limitate, dar dacă trăim pentru a ne apăra unii de alții, atunci omul devine cu nevoi nelimitate, iar omul cu nevoi nelimitate devine un monstru. Tehnologia nu ar trebui să fie pusă în slujba unor moniștii.
Remus George Satală a zis
După cum spuneam, începând cu Kernel Linux 3.8 și Wine 1.5, Windows nu va mai avea mai nimic de oferit și va fi doar o prosteală care nu o să mai merite niciun fel de atenție.
tzp a zis
Nu e vorba de ce poate oferi un sistem de operare mai mult decat altul, deoarece toate pot face aceleasi lucruri, ci e vorba de usurinta cu care faci, iar privind lucrurile astfel, Linux nu sta prea bine.
Silver a zis
Da, exact, stii vorba ‘aia’ :
„Orice prost poate face ceva complicat. Este nevoie de un geniu pentru a face ceva simplu.”
Linux-ul nu o sa se schimbe prea curand in bine, pentru ca asta este Linux-ul, asa este el ‘facut’, nu este facut pentru toata lumea.
Windows-ul este „easy”, simplu, ‘inteligent’, are ‘suport’ foarte mare pentru aplicatii, dar in acelasi timp, este foarte ineficient cu resursele tale.
Linux-ul este exact invers.
Da, este corect sa spui ca ambele incep sa se ‘intalnesca’ la mijloc, gen Windows-ul incepe sa fie mai eficient, si Linux-ul incepe sa fie mai ‘simplu’;
Dar ele nu sunt ‘gandite’ sa fie asa ‘nativ’ si trebuiesc ‘adaptate’, cea ce tine timp, resurse, si mai ales, support si interes. (aici este problema Linux)
Dan Ionescu a zis
Silver ai face bine daca nu ai mai comenta nimic…deloc chiar..omul,adica Remus,si-a expus o opinie despre cum crede el ca vor evolua lucrurile iar tu pseudo-vizionarule de acum 15 ani i-ai sarit la gat.Bineinteles comportamentul tau de „guru” nu are de fapt nicio o acoperire,dar ce sa-i faci daca cei 7 ani de acasa au fost facuti pe strazi….si eu nu cred ca au disparut toti visatorii,cei care sa faca ceva fara sa ceara bani,sa creada intr-o idee,intr-un principiu si sa nu se dezica de el.Apropo,vezi in Sparta antica ce monezi aveau spartanii!Si mare suport ofera cei de la Apple ca cel mai bun video player in mac e VLC Player,ca tre’ sa cumperi codecurile (alti bani!) ,pana si un soft banal de notificare in windows si linux precum Growl costa bani in OS X,iar suportul pt.interoperabilitate e zero.Nu mai spun de actualizarile critice cat dureaza pana le rezolva… P.S. Darius,eu cred ca windows 8 are o interfata mult mai urata ca Ubuntu,in plus personalizarea nu o platesti asa cum se intampla in windows
Lush a zis
Eu folosesc windows 8 de vreo 2 luni deja. Si imi place metro ui. Faci foarte rapid ce doresti pentru ca ai toate programele preferate direct acolo. Inainte trebuia sa te plimbi prin vechiul meniu sa deschizi ceva ce acum e la un click sau maxim un scroll si un click distanta.
Apoi organizarea icoanelor e foarte simpla si intuitiva. Imi place ca le poti pune in grupe pe categorii, si totul arata parca mai bine, autoarangeul a progresat mult in metro ui. Iar vechiul desktop il folosesc rar, doar pentru lucru temporar cu unele fisiere.
Adica pana la urma noua interfata e un desktop 2.0 daca vreti.
Sunt ferm convins ca acest metro nu va disparea in urmatorele editii de windows.
Potentialul metro e imens. Sigur aici e directia unde se merge.
Microsoft e cu un pas in fata in ce priveste viitorul PC-urilor. Pentru ca daca nu faceau ceva cu windowsul, ar fi devenit curand prada tabletelor, si singurii care ar mai fi folosit clasicul calculator si clasicul desktop ar fi cei care s-au obisnuit cu el. Adica un utilizator nou de calculator ar alege oricand o tableta in detrimentul unui calculator. Totul tine de simplitate in folosire si un novice va alege tot timpul metro. In ziua de azi nu mai e ca pe timpuri cand trebuia sa fii bogat sa iti poti permite un calculator. (pff ce scump era un 586 tin minte, eram fericit si daca aveam si un 386 atunci).
Eu din ce am observat pe o interfata de tip tablet o poti invata si pe bunica sa foloseasca.
Pentru ca trebuie sa recunoastem foarte multe persoane trecute de varsta a doua au evitat pana acum sa foloseasca un pc pentru ca li se parea foarte complicat.
Iar acum, pe noul start nu mai e frica aia in care poti da din greseala click pe control panel dupa ce ai apasat butonul start, sa te sperii cand vezi ce de optiuni sunt acolo. Asa acum avem doar ce folosim uzual: vremea, mailul si eventual cateva programe/jocuri. Si toate in iconite mari… alea alea… perfect 🙂
Toate astea, pe viitor, se vor concretiza intr-un numar exponential mai mare de utilizatori de windows, exact ce isi doreste microsoft 🙂
Remus Satală a zis
@Lush
Metro UI nu este un sistem de operare ci este o aplicație care rulează pe un sistem de operare. Un sistem de operare este ceea ce face posibil utilizarea de aplicații pe calculator și care gestionează resursele calculatorului. Metro UI se poate instala destul de binișor și în Windows XP. Se poate face ceva asemănător și pentru Linux dacă nu există probleme cu „patentele”. Sistemul de operare este important ca idee atunci când vrei să compilezi o sursă a unui program. Nu poți executa pe Linux un program compilat pentru Windows și nici invers. Faptul că pentru Windows sunt compilate mai multe programe, asta nu poate face sistemul de operare Windows mai superior. Windows este closed source, la fel și marea majoritate a aplicațiilor compilate pentru Windows. Nimeni nu poate ști ce se întâmplă cu adevărat sub capota Windows. Nimeni nu poate afla ce face cu adevărat Windows cu calculatoarele noastre. Nimeni nu poate ști ce fac cu adevărat programele closed source cu calculatoarele noastre. Windows și orice aplicație closed source, fac apel la o încredere total oarbă a utilizatorilor în programatori.
Blum a zis
Am cumparat start8 si am rezolvat problema. Metro UI mi se pare inutil atata timp cat nu am touch screen. In plus era enervant sa se tot miste ceva pe display care nu iti trebuie. Vrem nu vrem ne acomodam sau ne adaptam
Lush a zis
@Remus
Nu am spus ca Metro UI este un sistem de operare, ci am spus ca Metro este viitoarea interfata pentru tablete sau PC din toate punctele de vedere.
Iar in leagatura ca nu stim ce se intampla sub capota Windows, da-mi voie sa-ti spun ca am folosite si Linux, si nici eu nu stiu ce se intampla sub capota Linux.
Asa ca asta deja suna a conspiratie. Pai pana la urma nu stim cu adevarat nici ce fac politicenii cu banii nostri, si nu stim cu adevarat daca exista viata pe alte planete. Fiecare e liber sa creada ce doreste.
Dar eu vorbeam din punctul de vedere al unui utilizator. Windows merge spre simplitate, si are ca tinta majoritatea oamenilor. Daca aveau ca tinta persoane programatori ca tine, ar fi falimentat rapid. De aia exista si Linux, si Windows. Fiecare foloseste ce-i place.
mitzassa a zis
In Windows 8 voi ati apasat combinatia Win+q ?
Si da, e enervant ca in Win7 puteam da shutdown apasand tasta Win, sageata dreapta si Enter, in Win8 e mai complicat pornind de la Win+i …
Remus Satală a zis
@Lush
păi problema este că nici dacă ai f cel mai bun programator din lume nu ai avea cum șă ști ce se întâmplă sub capota Windows fără să fi angajat de Microsoft pentru asta. Asta e problema. Iar dacă Windows este programat pe bucăți și fiecare programator își cunoaște numai bucățica lui, chiar și angajat la Microsoft ca programator nu poți cunoaște mai nimic. Iar ideea că fiecare folosește ce sistem îi place lui este o prostie. Utilizatorii nu folosesc sistemul de operare ci folosesc aplicațiile instalate pe sistemul de operare. Sistemul de operare este folosit de calculator și nu de utilizator.
Lush a zis
@Remus
Acum deja discutia devine windows vs linux.
Pai exemplu concret:
Ca sa instalez un program sau un driver in windows dai next next si finish.
In schimb pe linux e o harababura completa din punctul meu de vedere, multe drivere se instaleaza prin linii de comanda… poftim??? Acum trebuie sa invat programare ca sa instalez un amarat de driver wireless sau sa fac sharing la un hard in retea mi s-a parut deadreptul imposibil de complicat.
Aici e tot spilu: Linux nu poate sa acapareze piata tocmai din cauza acestor neajunsuri, si al utilizarii greoaie.
Bine tu fiind un linux guru vei rade acum de mine, si-mi vei spune ca e simplu de facut in linux ce am spus eu mai sus. Dar repet, eu ca utilizator obisnuit (poate putin mai avansat) nu m-a acaparat mai deloc linux-ul, ba chiar mi s-a parut complicat, cand putea fi simplu.
Si atunci revin la faptul ca utilizatorii isi aleg sistemul de operare tocmai datorita usurarii in utilizare.
Remus Satală a zis
@Lush
Nu este vorba de Windows Vs. Linux, ci este vorba de faptul că ușurința în utilizare nu are nimic de-a face cu sistemul de operare ci are de-a face numai cu aplicațiile instalate pe sistemul de operare. Noi ca utilizatori nu folosim sistemul de operare ci folosim aplicațiile instalate pe sistemul de operare. Cu ce este mai complicat Firefox instalat în Linux decât Firefox instalat în Windows? Firefox instalat în linux văd că are un scor mai mare în benchmark și se încarcă și puțin mai rapid. În Slax de exemplu, instalarea software se făcea cu un singur clic în browser și nimic altceva. Acum se descarcă pachetul și se dă „activate” la clic dreapta. În Ubuntu Software Centre tot dintr-un clic se instalează totul. Important este să reținem că noi ca utilizatori nu folosim sistemul de operare ci folosim aplicațiile instalate pe sistemul de operare. Sistemul de operare este folosit de calculator și nu de utilizator. Utilizatorul folosește aplicațiile și nu sistemul. Absolut orice aplicație de pe Windows se poate compila și pentru Linux dacă este pusă la dispoziție sursa software la fel cum este și cu Firefox de exemplu. Prin urmare, a vorbi legat de ușurința utilizării, nu vorbim despre sistemul de operare ci vorbim despre aplicații instalate pe sistemul de operare.
val a zis
cea ce scrie aici remus e in parte uimitor si „strigator la cer”, la o recitire mai atenta insa, imi dau seama cata dreptate are. Ii multumesc!
TurocK a zis
Cei ce spun ca metro ui este fenomenal si nu mai au nevoie de desktop…pe pc, atunci sunt oameni fara discernamant si de bun gust. Oameni care „inghit” orice, atat timp cat este insotit de un marketing agresiv. Dacavad ei ca se „vorbeste” prin site-uri (reclame ascunse) ca metro ui este fenomenal, daca vad pc-uri/laptopuri prin rastelurile magazinelor, metro ui, atunci e musai sa aibe si ei metro ui, ca asa e cool/la moda. Poti sa-i apui snobism.
Zicea cineva ca prin meniul „clasic” de w7 te plimbi mult cu mouse-ul. Da’ pai cu metro ui, de-ti imprastie lista de programe pe tot ecranul… Unde te „plimbi” mai mult? Nu mai ma chinuiesc cu exemple ca nu are rost.
Acum 2-3 luni clateam ochii la un magazin de it-uri (doomo). Majoritatea laptop-urilor rulau un clip (full screen) cu un promo la w8 si cat de grozava este interfata modern ui. M-am dus la un laptop si am dat esc. Laptop-ul avea Ubuntu 12.04 iar clipul promo era un filmulet Hd ce rula in Totem.
Majoritatea programelor de win au sursa inchisa. Adica nu o au deloc. Sunt programe inchise, unde nu poti vedea nimic. Vezi doar ceea ce-ti da programul voie sa vezi.
Sunt si programe de win cu sursa la vedere, ca vlc, mpchc, gimp, Smplayer, etc. Exista si programe cu sursa la vedere care nu sunt free. Multa lume confunda open source cu free. Poti sa iei program free dar sa nu fie open source. Nu faptul ca un program este opensource sau inchis, conditioneaza castigurile venite de la acel program, ci licenta eula.
Cel mai adaptabil kernel este linux-ul. Linux-ul nu are succes la mase pt ca nu are suportul producatorilor software/hardware. Nici vorba ca este greu de folosit, sau prost. De exemplu, driverul video amd, de linux, este usor de instalat. Pornesti instalarea prin terminalsi vei fi insotit de gui pe parcurs.
Problema voastra este ca M$ v-a invatat sa nu ganditi (sau sa cititi, macar) cand folositi un pc. Next-next-ok nu te fac utilizator de pc.
De exemplu, o cunostiinta incerca sa instaleze office xp. La inceputul instalari ii aparea o caseta de dialog unde scria sa se astepte, ca se verifica pc-ul si kitul de instalare, iar pentru anulare sa se dea close/cancel. Si un buton close. El dadea imediat close si se plangea la mine ca nu-i merge sa instaleze, ca nu e bun cd-ul, ca-i da eroare. El nici nu citea ce scrie acolo… Asta este efectul windows-ului….
Ps: zicea cineva ca wine va suporta direct3D? Direct X nu va functiona niciodata pe linux. Wine interpreteaza programarea din directx si randeaza in opengl.
Silver a zis
[…] Problema voastra este ca M$ v-a invatat sa nu ganditi (sau sa cititi, macar) cand folositi un pc. Next-next-ok nu te fac utilizator de pc. […]
“Orice prost poate face ceva complicat. Este nevoie de un geniu pentru a face ceva simplu.”
TurocK a zis
@Silver, citatul ăla NU SE POTRIVEȘTE ca replică pentru ceea ce am scris eu.
„ a gândi” nu echivalează cu „ ceva complicat” iar a „nu gândi/ citi” nu echivalează cu „ceva simplu”.
Pur și simplu n-ai avut ce replică să-mi dai și ai scris primul lucru care-ți vine în cap.
Silver a zis
Rupi din context;
Tu ne-ai dat de inteles ca Linux-ul nu este asa de ‘mura-n gura’ cum ne-a obijnuit Windows-ul.
[…]Nici vorba ca este greu de folosit, sau prost. De exemplu, driverul video amd, de linux, este usor de instalat. Pornesti instalarea prin terminalsi vei fi insotit de gui pe parcurs.
Problema voastra este ca M$ v-a invatat sa nu ganditi (sau sa cititi, macar) cand folositi un pc. Next-next-ok nu te fac utilizator de pc. […]
Eu am impresia ca tu nu ai avut replica.
Asta sau nu mai stii ce scrii?
De ce ar trebuii sa ne explici cum se ‘face’ ceva asa de simplu (pe windows cel putin) ca „dublu click” ?
[…] Pornesti instalarea prin terminalsi vei fi insotit de gui pe parcurs. […]
Ce ? deci dau dublu click sau cum ? nu inteleg, ce trebuie sa ‘pornesc’ ? NU MERE FRATE !
Deci va-sa-zica e o minune ca are Linux-ul un GUI ca trebuie sa ne spui si noua.
TurocK a zis
@Silver, ești total depășit de subiectul „conversației” noastre. Tu ai vazut în viața ta un Command Prompt, sau măcar un terminal? Ai dat, măcar o dată în viață, o comandă de linie? Știi doar de „dublu click”. Nu-i rău, dar asta nu înseamnă că este și ce-a mai bună soluție. „Universul” PC-ului nu se oprește în „Dublu click”.
Ai auzit vreodata de programe CLI? Gen ffmpeg, mplayer, etc? Hai că poate-ți aduci aminte… De fdisk sigur ai auzit, de telnet și de edit, „epavele” din Windows.
De exemplu, ffmpeg bate la fund orice program de captură/filmare ecran de windows. Să nu mai vorbesc de mplayer ce poate să redea orice fișier video/audio făra nici un codec adițional. Și toate astea pe Windows și fără GUI.
Pqnă și vuf, firewall-ul din linux, este CLI. Dar asta nu înseamnă că sunt greu de folosit sau complicate. Plus că, pentru majoritatea programelor CLI există și un GUI, gen Gvuf, SMplayer, etc.
În concepția ta, dacă un program nu este cu interfață grafică, viu colorat și să și strălucească ( n-ar strica să aibe butoate cu poze/ animații, că de’, cine mai stă să citească), atunci este complicat și prost făcut. Pe scurt, program pentru proști…
Chiar doresc ca mica noastră conversație să se oprească aici. Nu se poate vorbii cu încuiații.
Silver a zis
TL-DR
TurocK a zis
@Silver, „TL-DR” este și ăsta un efect al windows-ului. Și cu asta mi-am încheiat discursul.
Dan Ionescu a zis
TurocK ,cred ca lui Silver i se potriveste urmatorul citat :”Fără vocaţie, prostul rămâne idiot.”
Silver a zis
Defapt nu ma pun la mintea prostului 🙂
I-am dat peste nas si acum il las in ‘sosul’ lui ca nu merita efortul, ii zici si o tine pe a lui, evident, e parerea lui si ii o respect.
Dan Ionescu a zis
Sau asta a lui Iorga :’Ataci o părere a unui prost şi te trezesti cu prostul întreg în discuţie’
Silver a zis
Asa e, de acord;
Din pacate mi-am dat seama prea tarziu, deja ma ‘luasem’ cu el in discutie.
TurocK a zis
@Dan Ionescu, mie mi s-ar potrivi proverbul „Dacă te bagi în troacă te mănâncă porcu”.
Când prostul nu are argumente într-o discuție, începe întotdeauna a jigni și băscăli.
Silver a zis
” Si ce am avut de invatat din asta copii ? ”
Nu te pune cu porcu.
TurocK a zis
Exact! Mai ales cu porcul prost. Să-mi fie învățătură de minte.
TurocK a zis
Pentru cei deschiși la minte
TurocK a zis
…și cu simțul umorului…
Dan Ionescu a zis
Nice :)) Si de acord cu comentariile tale de mai sus.Anumite persoane trebuie evitate,in aceeasi capcana am cazut si eu…
ValsiS a zis
:))) trist trist trist ….
sunt convins ca ai auzit de distributia http://www.redhat.com/ …. care este cea mai folosita de marile companii atunci cand aleg sa treaca pe linux. si spre surprinderea unora de aici *(mari deschizatori de drumuri, zei):) este pe banii.
Munca adevarata este platita , securitatea este si mai platita …. Daca marile companii ar folosi un amarat de Ubuntu 🙂 *(care e pentru copii sau pentru aia care nu au mare treaba cu pc-urile in mod special) si li s-ar intampla ceva , pe cine ar trage la raspundere … in lumea asta oamenii destepti risca foarte putin, spre deloc.
Chiar sunt curios daca cineva de aici a folosit mai intai linux si dupa windows :)) chiar as vrea sa vad cati viteji se arata.
De vorbe spuse fara rost m-am tot saturat….
TurocK a zis
Sunt curios ce server este mai expus riscurilor. Cel cu windows sau cel cu linux? Si care alegere (win sau linux. Ca e red hat, ca e suse, nu are importanta) se dovedeste a fi ma costisitoare in timp?
Amuzant cum unii mascarici incearca sa deturneze subiectul.
Era vorba despre butonul de start. Acum fac un rezumat la primul meu mesaj: daca linux-ul ( indiferent de distro. Si ma refer, pentru inceput, la desktop) ar avea suport hardware_software, asa cum are windows (suport impus prin monopol), atunci multa lume nu s-ar mai plange de lipsa butonului start ( si al in.securitatii) pentru ca ar avea alternative.
ValsiS a zis
Se pare ca pana la urma ii dai dreptate unui „mascarici”.
Stii ce e dezamagitor ? Ca nu esti in stare sa imi dai o explicatie adevarata. De ce 90% din populatie prefera Windowsul si mai putin de 5% prefera o distributie de linux.
Nu sunt impotriva linuxului *(chiar am instalata o versiune pe VM pentru teste), dar inca nu e in stare sa imi ofere tot ceea ce ofera Windows-ul.
Sper ca vorbesc cu oameni care au cat de cat 2 neuroni si inteleg fenomenul…
http://news.cnet.com/8301-1009_3-57506159-83/apples-ios-and-android-are-new-favorite-malware-victims/ uite-te acolo si trage singur o concluzie …. daca ai avea capacitatea macar pentru cateva minute sa iti dai seama cum sta treaba cu securitatea aia, atunci ai merita macar un ou cu zeama…. Cine crezi ca e atat de idiot sa isi piarda timpul sa creeze sau sa descopere brese de securitate in linux … pentru ce, pentru 3 persoane care il folosesc, ar fi o pierdere prea mare de timp.
Macar daca ai fi in domeniu, dar sunt convins ca esti un papa-lapte care a auzit si el de linux ca ar fi bun si gata vb fara noima…
Sunt convins ca ai citit prima data despre linux, de pe un windows pc :))…..
Silver a zis
[…] pentru ce, pentru 3 persoane care il folosesc, ar fi o pierdere prea mare de timp. […]
E din pacate aici te inseli, America functioneaza (cuvant cheie) pe Linux, tot guvernul lor, fortele marine, fortele militare, aviatia s.a.m.d, toti folosesc Linux;
Aici nu ne referim la terminale pentru uzul personalului (comercial sa zic asa), ci ne referim la infrastructura per-total.
2001: Casa Alba
2004: Departamentul de aparare nationala (include toate submarinele/portavioanele nucleare, merg pe linux)
2006: Aviatia
2007: Fortele Militare
2008: Administratia pentru protectia Nucleara
2012: Mariana Americana a semnat un contract in valoare de 28~ Mil $$
–––
Spania: Guvern
Viena, Munich: infrastructura
Banca Nationala Comerciala a Chinei (oho!)
Pakistan: Guvern, educatie/medical
Franta: Parlament, politia nationala, ministerul agriculturii, educatie/medical
Italia: Ministerul Economiei și Finantelor, educatie/medical
Germania: Administratia Federala, fortele militare
Cuba: Guvern
Macedonia: Ministerul Educatiei si Stiintei si sistemul Medical
Turcia: Guvern
Islanda: Guvern, educatie
Rusia: Guvern, educatie/medical
Etc etc etc.
Deci daca dai Google : ” uses linux” o sa ramai uimit cate tari folosesc linux;
Dar asta nu il face mai bun decat Windows, nu, doar gratis 🙂
Silver a zis
Aulo, la naiba, McDonald’s folosesc si ei Linux Oo
http://www.comparebusinessproducts.com/fyi/50-places-linux-running-you-might-not-expect
ValsiS a zis
http://www.economica.net/pentagonul-a-cumparat-licen-e-windows-8-de-la-microsoft-de-600-de-milioane-de-dolari_42291.html
Armata Americii stiu f f bine ca are serverele bazate pe Windows *(de la un prieten care a lucrat pe partea de securitate in Afganistan)
Una peste alta nu asta e problema. Probelama sunt retardatii care vad decat un singur sitem de operare, doar linux…. si e atat de trist tinand cont ca ei au invatat sa foloseasca un pc tot pe windows. Asta ma enerveaza pe mine…
Silver a zis
De acord;
Eu totusi nu inteleg de ce te pui la mintea lor, nu vezi ca sunt copii ?
Te superi cum ma suparam si eu acum cativa ani cand vedeam ‘lume’ asa de … incuiata.
Lasa-i in pace, ca iti faci sange rau degeaba, e ca ei 🙂
Laur a zis
Nu confunda statiile de lucru cu serverele, te rog….. Am si eu surse apropiate de ale tale ….
Laur a zis
Mac OS X e cel mai tare sistem de operare ! Asta pentru cine are o jucarie de la Apple… Si un copil care nu a vazut Mac OS e capabil sa se descurce in el. Modern, fiabil, foarte rapid comparativ cu Windows in toate aplicatiile etc…. Linux…. Daca ai nevoie de un server stabil asta e solutia …. Intr-adevar trebuie sa cunosti ceva in ale IT-ului sa faci asa ceva. Dar nu numai despre servere vorbesc aici…. Cati dintre voi aveti macar o licenta de Windows acasa ? Eu am doar 3, pe bune, acasa, nu vorbesc de cate am la birou. Daca esti cinstit si nu ai bani de licenta atunci merge un Ubuntu, Debian, Slackware sau derivatele lor. Corect ?! Windows …. Hmmmm…. E foarte bun pentru cei care nu vor sa cunoasca mai mult decat ce le ofera Microsoft. Asa ca lasati polemicile referitor la OS-uri… Fiecare face cum crede de cuviinta si foloseste ce ii place…..