De ceva timp Xiaomi produce si televizoare. Din pacate se vand doar prin Asia si cu greu credem ca vor ajunge si prin Europa. Modelul pe care il prezentam astazi este unul Smart, doar ca adevaratul sau selling point este modularitatea.
La prima vedere pare un televizor oarecare, cu o diagonala de 60 inch, panou AH-IPS produs de LG, rama foarte subtire si un design metalic. Dar ce te faci cand afli ca are un singur port, si acela proprietar, denumit MiPort?
Nu te panica! Abia acum vine partea interesanta. La respectivul port vei putea conecta un soundbar, adica un sistem de boxe foarte performant, ce iti va oferi o experienta foarte buna. Dar, pe langa difuzoarele integrate in respectivul cilindru, se afla si placa de baza a televizorului. Exact, aceasta nu este integrata in spatele televizorului, dupa panoul LCD, ci este integrata separata alaturi de toate celalalte functii.
De ce? Foarte simplu! Panoul este foarte performant si cu siguranta nu va fi nevoie sa il schimbi multi ani de acum incolo. Totusi, este un 4K de 60 inch cu tehnologie AH-IPS. De ce ai vrea sa il schimbi daca nu se strica? Dar cu siguranta va fi nevoie sa schimbi partea de procesare, precum placa de baza si procesor, in cazul in care apar altele mai performante, iar al tau televizor incepe sa se miste greu.
De aceea, Xiaomi s-a gandit la acest aspect si ofera posibilitatea de a schimba doar aceste componente cu altele noi, fara a mai fi nevoie sa cumperi un televizor nou si foarte scump. Ca idee, MiTv 3 are un procesor quad core Cortex A17 la 1.4 GHz, GPU Mali T760 octa core, 2 GB de RAM, 8 GB de stocare, Wi-Fi si Bluetooth. Iar ca sistem de opeare ruleaza Android 5.1 cu MIUI peste.
Ca si conectivitate dispune de 3x HDMI, 2 X USB, 1 x VGA, 1 x LAN, 1 x mufa coaxiala si mufe AV. Pretul pentru acest televizor este de 700 de euro, dar cum spuneam, placa de baza si procesorul se pot cumpara separat. Acestea costa 140 de euro, deci mult mai accesibile. Credem ca este o idee buna pe care toti producatorii ar trebui sa o adopte.
Ok, cred ca e o idee buna, insa nu cred ca va adopta nimeni in afara de ei aceasta tehnologie. Pt ca e mai simplu sa vinzi un tv cu totul decat partea cu electronica si soft ( main board) , si probabil de altfel e mai rentabil si pt producatori sa vanda un tv complet , e mai ‘ valoros’ . O idee buna si poate vor scoate un tv cu o diagonala ceva mai mica, mai accesibil financiar cu o gafantie pe 3 ani, sigur as fi foarte interesat. Stima
Ideea e buna insa nu chiar noua, Samsung vinde de cativa ani evolution kit pentru seriile 7k+ (la preturi ceva mai mari ce-i drept). Treaba asta ramane insa de nisa atat timp cat e mult mai ieftin sa legi un HTPC pe spatele tv-ului…