ZIDOO X6 Pro este un alt TV Box cu Android testat de noi. Mai avem vreo doua in lista de review-uri. Principiul este acelasi: avem o cutiuta mica pe care ruleaza Android si care se poate conecta la un televizor/monitor prin HDMI. Dupa care „cerul e limita”. 🙂
Asadar, vom vorbi, pe rand, despre urmatoarele categorii
- Specificatii
- Design, constructie si ambalaj
- Aplicatii, sistem de operare, folosire si utilitate
- Pret, disponibilitate si concluzie
Specificatii
Sistem Operare | Android 5.1 „Lollipop” |
Procesor | Cortex-A53 Rockchip 3368 Octa-core CPU @ 1.5 GHz (64 Bit) |
Procesor grafic | SGX6110 |
Memorie interna | 16 GB |
Memorie RAM | 2 GB |
Memorie externa | Prin stick USB sau Card SD pana la 32 GB |
Conectivitate | iesire audio digiala, Card Reader SD, Lan (RJ 45) – Gigabit, USB (2 porturi USB 2.0), HDMI, Wi-Fi (Dual-Band 5 GHz, a/b/g/n) |
Design, constructie si ambalaj
ZIDOO X6 Pro are un aspect placut, insa parca nu mai e asa de „discret” cum era MX-III-G, cu a lui culoare negru mat. Griul acesta iese mai mult in evidenta si probabil ca nu vei avea cu ce sa-l asortezi in sufragerie, langa televizor. Dar cine stie, gusturile nu se discuta.
Din punct de vedere al constructiei, din nou, nu sunt multe de spus. A rezistat cu bine transportului din China si pare bine inchegata. In schimb, telecomanda imi place mai mult la Zidoo decat la MX-III.
Aplicatii, sistem de operare, folosire si utilitate
Sistem de operare. E bine ca si acest TV Box ruleaza tot Android 5.1 „Lollipop”, daca cumva nu sa mai primeasca vreun update vreodata, cum sunt sanse mari cam la orice gadget din China, macar nu are Android 4.4. Oricum am o veste buna: si ZIDOO X6 Pro poate primi update-uri OTA. Inca n-a venit nimic, de cand e la mine, insa cine stie pe viitor
Avem practic acelasi laucher insa cu o alta tema de culori, fata de MX. Nu pot sa-mi zic ca-mi place mai mult, parca tot as fi preferat launcherul clasic sau sa il pot modifica mai mult pe acesta. Orice, dispozitivul e rootat din fabrica, asa ca poti sa-ti pui cam ce vrei pe el.
ZIDOO X6 Pro are o configuratie mai buna decat MXIII. Am observat diferente la pornire, care e mai rapida, si poate la instalarea de programe. In rest nu e foarte sesizabila diferenta pentru ca, pana la urma, doar procesorul este mai bun, memoria RAM e tot 2 GB.
In plus, memoria interna are de aceasta data 16 GB, cu alte cuvinte ai mai multe spatiu pentru aplicatii, sunt liberi vreo 12 GB la inceput.
Viteza la internet e la fel de buna, pentru ca si acesta are Wi-Fi dual-band ac/n (desi eu n-am nici dual-band nici AC) dar si port LAN Gigabit. Din nou, viteza pe Gigabit a fost la limita maxima a conexiunii mele la internet, care e de 300 Mbps.
Aplicatii. Pe langa aplicatiile pe care le folosesc frecvent, si care au ramas aceleasi, dar pe care vi le voi mai enumera inca o data mai jos, ZIDOO X6 Pro vine si cu cateva preinstalate. Majoritatea sunt pentru video. Insa eu am ales sa testez aplicatia pentru mirror (de pe telefon) si n-a mers. Dupa care am testat aplicatia pentru telecomanda (tot de pe telefon cu Android) care a mers bine in modul telecomanda sau mouse. In schimb, are si un mod de tip controller de jocuri, pe care nu l-am putut folosi in niciun joc.
Pe viitor ma bate gandul sa imi iau un controller pe bluetooth si sa testez astfel de gadget-uri si cu acel controller. Mai ales ca acum cam orice dispozitiv are si un modem bluetooth.
Revenind, ai acces si la Google Play pe Zidoo, deci iti poti face de cap.
Aplicatiile pe care le folosesc eu:
- Chrome – mi-am pus un kit tastatura + mouse asa ca pot sa caut rapid ceva pe internet. Avand bluetooth poti sa conectezi kit-ul si prin acesta.
- YouTube – pentru momentele cand vrei sa asculti ceva sau sa urmaresti un clip pe televizorul mare, nu pe cel mic al telefonului
- ES File Explorer – pentru navigat prin TV Box dar si pe NAS-ul din retea
- MXPlayer – am inlocuit BSPlayer cu el, ca facea probleme la sunet daca acesta era surround
Folosire si utilitate. Imi pare rau ca n-am reusit sa folosesc Miracast-ul, cu toate ca am incercat de pe doua telefoane cu Android. Ramane de vazut daca va merge pe viitor.
In rest, ZIDOO e la fel de util ca si orice alt TVBox cu Android. Pentru filme, muzica, radio pe internet, YouTube sau pagini web e mai mult decat suficient.
De aceasta data chiar daca ai slot de card SD si poti sa pui si stick-uri pe USB nu cred ca vei avea nevoie, datorita spatiului intern de 16 GB. Dar porturile pot deveni oricand utile daca vrei sa consumi media de pe un HDD extern sau un stick.
Imi place un pic mai mult telecomanda decat la MXIII-G, insa tot cam inutila e fara un kit tastatura-mouse.
Pret, disponibilitate si concluzie
In concluzie, ZIDOO X6 Pro este un TV Box cu Android foarte performant. Ca specificatii e mai bun decat MXIII-G, in viata reala nu se simt diferente enorme. Pe viitor as dori sa testez unul cu Windows 10, ca il vad mai folositor cu tastatura si mouse.
TV Box-ul se gaseste la GeekBuying la 89 de dolari daca folositi cuponul RVIWJJOY. Pretul e bun, zic eu.
KpK1 a zis
TV boxurile baza pe chipurile RK sunt cele mai rapide dar au si cele mai multe buguri in special exact acest 3368 care e si mai lent decat vechiul 3288 si nu se descurca cu 4K deloc onorabil.
La polul opus e AMlogic care a ajuns la s905 (HVEC: 4K@60Hz; H.265 builtin SoC) insa si acesta are lipsuri de genul decodare licentiata pentru DTS/DD -HD; are doar passthrough pe HDMI. Varianta anterioara s812-H are cel putin licenta DTS/DD inclusa dar e numai pe Android 4.4.
Tot astept sa se maturizeze boxurile astea dar mai e nevoie de un an sa treaca.
MAdbUSU a zis
Salut, vad ca esti foarte bine informat referitor la tv-box, poti sa imi explici si mie ce reprezinta DTS/DD ….unde si cum le foloseste un tvbox de ce sunt importante, tine de soft ? e posibil sa primeasca suport prin ceva update ?
KpK1 a zis
Dolby Digital si DTS, precum si mai noile versiuni -HD ale acestora sunt standarde licentiate pentru sunet multicanal (5.1, 7.1) Un film bun vine cu cel putin unul din acestea.
Decodarea se face hardware sau software iar pentru asta ai nevoie de licenta, care costa. Nu e o licenta pe care o cumpara utilizatorul. E o licenta platita de producator si inclusa in hardware sau in soft licentiat.
In ceea ce priveste TV boxurile acestea DTS/DD a venit doar cu revizii noi ale chipurilor cu care sunt dotate. Deci sunt sanse minime catre inexistente ca un astfel de box o data scos pe piata sa mai primeasca ceva.
AMlogic in seria lor de chipuri din generatia trecuta s8xx are doar o varianta s812-H care include si licente pentru DTS/DD, dar nu si -HD.
Acum lumea astepta de la noile s905 sa aiba decodare implicita dar se pare ca o luam de la cap. Prima revizie nu are. Asa ca asteptam „s912-H” care mai devreme de un an nu apare.
Oricum producatorul asigura aceste standarde de maniera passthrough adica trimite sunetul mai departe nedecodat catre un receiver care eventual stie acesta.
Daca ignoram hardware-ul, decodarea se poate face si din software, Kodi (XBMC) , MX player numai ca mai dai ceva de lucru procesorului si s-ar putea sa ai si performante mai slabute.
Aceasta problema e foarte sensibila pentru cinefili. Pentru cei neinteresati de filme ramane doar un detaliu de ignorat.
KpK1 a zis
Cine vrea Windows poate sa incerce Z64-W de la Minix. Nu are 4K dar in rest are cam tot ce-ti doresti pentru un NUC mic si acccesibil.
Hardwareul extrem il gasesti numai in NVidia Shield dar lipsa de suport software il face sa paleasca grav in fata unui box cu un firmware mai bine dezvoltat.
Oricum Zidoo e un brand apreciat. V-as reocmanda sa va uitati dupa Minix si Tronsmart.
Pe piata veti gasi si foarte multe chinezarii facute pe minim cu doar 1Gb ram si 8Gb nandflash, car enici macar update OTA nu au si sunt pline de buguri; nu poti accesa pana si nici Google Play Store.
MAdbUSU a zis
caut de ceva vreme un android TV box, iti multumesc pt recenziile tale sunt foarte folositoare, as dorii o parere comparatie cu dotSmart !
Merci mult .
Darius J. a zis
Recomand cu caldura ori asta ori MXIII-G.
Doru a zis
Vă salut ! Am un tv Sony Bravia W 815 B, 3D pasiv. La capitolul smart, nu este grozav.Vă rog să-mi spuneți care player ar fi mai bun acest zidoo sau egreat r6s?Mulțumesc.
Tibi Szekeres a zis
Salut ! A testat cineva aplicatia Telekom TV pe el ? Functioneaza ?