Conform unui recent studiu realizat de Bitdefender, cel putin unu din zece computere care au o solutie antivirus instalata este infectat, indiferent daca utilizatorul a optat pentru o licenta gratuita sau una platita.
Datele au fost obtinute de Bitdefender QuickScan, scanerul de securitate ce are misiunea de a identifica amenintarile informatice active prin verificarea zonelor importante din calculatoare.
Studiul realizat de romani in prima jumatate a anului a concluzionat ca in medie, 11.6% dintre computerele scanate cu Bitdefender QuickScan sau cu aplicatia pentru desktop, 60-Second Virus Scanner, sunt infectate cu cel putin un tip de software rau intentionat.
De asemenea, acelasi studiu reliefeaza faptul ca dispozitivele de scanare ruleaza pe o mare varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi, care nu mai pot fi actualizate in acest moment (cum ar fi Windows 2000, ce si-a incheiat activitatea in iulie 2010) pana la cea mai recenta versiune a sistemului de operare creat de Microsoft, Windows 8.
In mai putin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infectii sporadice la mai mult de 145 de milioane de amenintari cunoscute, o rata de 40 000 de virusi pe zi. Acest lucru pune o presiune uriasa pe solutiile antivirus si creste probabilitatea unor infectii in cazul in care antivirusul si sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie – obtinuta printr-o scanare online – ar putea identifica incidentele de securitate inainte de a produce efecte asupra utilizatorului, a declarat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Datele au aratat ca 9.28% dintre computerele ce ruleaza Windows 2000 sunt infectate. Windows XP, care-si va incheia ciclul de viata in luna aprilie a anului viitor, este inca folosit in masa, avand o rata de infectie de 12.8% dintre sistemele scanate. Facem schimbarea la sisteme mai noi de operare ale companiei Microsoft si aflam ca 11.47% dintre computerele ce ruleaza Windows 7 si o alta solutie de securitate au fost identificate ca fiind infectate. Pe de alta parte, doar 4.59% dintre PC-urile ce au ca sistem de operare Windows 8 au fost identificate cu soft rau intentionat.
Potrivit OPWSAT, Windows 7 este cel mai folosit sistem de operare de pe piata, cu un procent de 53.8%, urmat de Windows XP, cu 36.2% si Windows Vista cu 8.1%.
Aceleasi studii releva faptul ca cel mai mare numar de computer infectate sunt in India, cu o rata de 14.48%. Pe locul doi se situeaza cine altcineva decat… Romania, cu un procent de 11.55%, iar locurile urmatoare sunt ocupate de Franta, cu 7.47% si Statele Unite ale Americii (5.43%).
Statisticile reflecta doar infectiile pe computer care ruleaza deja o solutie de securitate, fie ea platita sau gratuita.
Mai bine erau specificati si antivirusii care practic nu fac nimic, decat ocupa memorie.
De fapt, daca stau mai bine si ma gandesc, se cunosc deja programele de antivirusi care chiar nu fac nimic. 😀
Tipic pentru companiile ce livreaza solutii de antivirus sa lansese astfel de „stiri”, in speranta ca vor crea putina panica pentru a mari vanzarile. Relevanta acestui sondaj nu are nici o legatura cu titlul, deoarece la acest sondaj au participat in principiu doar utilizatorii care au avut banuiala ca pc-ul lor poate fi totusi infectat in ciuda folosirii unui antivirus si au vrut o a doua opinie. Acest sondaj releva ca la 11.6% banuiala lor s-a adeverit. De asemenea daca Bit Defender era un antivirus facut in Rusia spre exemplu, mai era el asa cunoscut utilizatorilor romani obisnuiti? Nu mai zic ca poate nici pagina in limba romana nu avea. Harta celorlalte solutii de antivirus arata ca Romania se afla undeva la mijlocul clasamentului, nicidecum pe locul 2 (India la fel).
http://home.mcafee.com/virusinfo/global-virus-map?ctst=1
http://www.f-secure.com/en/web/home_global/worldmap
vax albina…
Un studiu facut degeaba, ptr ca niciun antivirus nu are rata de detectare de 100% in plus mai sunt si falsuri pozitive, si astfel e posibil ca multe din pc-urile scanate sa nu aiba virusi sau sa aiba si antivirusul sa nu ii gaseasca.
NU intelegeti, virusii aia sunt lasat intentionati de cei care iau jocuri de pe torrenti 😉
Punctul 1) Nu exista virusi in 2013. Exista doar aplicatii care fura datele, si te pupa pe portofel.
Punctul 2) Prea multi copii au acces la internet, si astfel vor si ei sa isi creeze „virusul politia romana”, un stealer, o pagina de scam si asa mai departe.
Punctul 3) Exista antivirusi care trimit date statistice (uneori anonime) catre servere care sunt infectate de virusi. Punct!