nVidia valorifica din ce in ce mai bine procesarea generala de care se bucura propriile GPU-uri. AMD, desi are chip-uri grafice cu proprietati similare, nu a reusit inca sa le foloseasca la fel de bine. Dar la capitolul Flash Player ambii producatori sunt la egalitate. Pentru ca meritul apartine celor de la Adobe, care au introdus accelerarea la nivel GPU in ultima versiune a acestui player.
Inca la stadiul de beta, Flash Player 10.1 va fi decodat de placa video, lasand procesorul sa respire. Insa nu orice placa video. De la AMD / ATI placile trebuie sa fie de generatie Radeon HD 3000, 4000 si 5000, fie ele desktop sau notebook, si inclusiv IGP-uri. Adica GPU-uri compatibile DirectX 10.1 sau 11.
La nVidia situatia este similara, dar putin mai complicata. Orice placa de generatie GeForce 8, 9, 100 sau 200 va accelera Flash Player 10.1. Deci nimic mai vechi de DirectX 10. La acestea se adauga si Ion. Insa exista o exceptie: GPU-ul G80 (ce se regaseste in modele ca GeForce 8800GTS 320, 8800GTX si 8800Ultra), din cauze necunoscute, nu va fi compatibil.
Aceasta accelerare, desi benefica, va fi valorificata doar pe platforme mobile, unde degrevarea CPU-ului ar scadea in acelasi timp consumul, crescand autonomia. Cel mai mult se vor bucura netbook-urile Ion, unde s-a certificat o scadere a incarcarii procesorului Atom de la 70% la 30%.
Alexandru a zis
Testele arata ca nVidia se comporta mult mai bine la accelerarea Flash Player-ului decat AMD. Ramane de vazut daca viitoarele driver-e vor rezolva problema la AMD, sau va ramane un suport mai mult teoretic.
adi a zis
„Aceasta accelerare, desi benefica, va fi valorificata doar pe platforme mobile…”
N-am inteles. Cum adica doar pe platformele mobile? Degrevarea CPU-ului nu se va face si pe PC-uri? Asta nu e un lucru bun?
Si, pe platformele mobile, daca se scade consumul CPU-ului dar se creste cel al GPU-ului, nu tot aia e? Nu vad unde este avantajul…
Alexandru a zis
Se va face si pe PC-uri desktop. Insa acestea au procesoare mai puternice (deci un astfel de filmulet nu ar fi o sarcina grea ca la un Atom de exemplu), si la ele oricum nu conteaza consumul electric.
Pentru ca o placa video are o putere de procesare mult mai mare decat un CPU, pentru ea aceasta accelerare este o sarcina usoara, la care nu are nevoie de frecvente mari (o poate realiza la nivelul ei minim). Deci consumul ei nu creste. Dar procesorul isi reduce semnificativ incarcarea (procentual cu 2 cifre), si implicit si consumul.
Laur a zis
Am instalat si eu acest flash player 10.1 si ultimul driver nvidia, vreau sa spun ca nu mi-a placut chiar deloc cum ruleaza flashurile, patratoase dar inca este in stadiul beta cea ce pot sa zic ca au timp sa rezolve bugurile care le are, si are cam multe, nu functioneaza functia fullscreen, setarile flash sunt date peste cap si mai multe.
Am placa video Geforce 9500GT 1GB DDR3 CUDA, Windows 7, DX11
Sfatul meu este sa nu incercati sa va bateti capul, asteptati versiunea finala.