Desi Havok este detinut de Intel din septembrie 2007, se pare ca asta nu-i va opri sa colaboreze cu AMD in optimizarea procesarii de fizica pentru produsele AMD (si aici intra atat CPU-uri cat si GPU-uri).
AMD a spus ca a ales Havok pentru ca are o mult mai buna penetranta in lumea procesarii de fizica. Ofera performanta superioara concurentei (si aici intelegem Ageia, actualmente sub umbrela nVidia), iar tehnologia s-a maturizati. Pe langa acestea, exista aproximativ 100 de titluri care folosesc engine-ul de fizica de la Havok, si au mai fost anuntate alte 300.
Daca va intrebati de ce Intel a permis aceasta alianta, raspunsul e simplu: vrea sa marginalizeze cat mai tare nVidia, probabil pentru a primi si certificarea SLI pentru chipset-urile proprii. Si daca asta inseamna sa ajute vechiul dusman AMD (cu care pana la urma nu se intelege asa rau, daca nu luam in considerare litigiile in curs de judecare), atunci asa sa fie!
AMD a facut cea mai desteapta miscare in domeniu alegand pentru moment Havok. Asta pentru ca nVidia a anuntat ca nu va licentia propriul engine de procesare de fizica, daruindu-l lumii (probabil pentru a castiga popularitate si a fi adoptat mai mult). Si nimic nu-i va opri pe cei de la AMD / ATI sa-si adauge si suportul CUDA in viitor.
PCMHz a zis
Ceva e putred acolo, sincer nu vad de unde atata sentiment Intel + AMD, ceva de moment posibil dar de durata nu prea cred. Poate doar daca AMD le-a promis sa renunte la acuzatiile ce sunt acum in curs de judecare..
Sau Intel doreste sa termine NVIDIA pentru a lansa el GPU-uri asa ca o alianta cu AMD/ATI pentru un inamic comun.. dracul, puntea, etc 🙂
Sa avem rabdare..
Alexandru a zis
Momentan, in afara de proces, AMD nu prea supara Intel. Are CPU-uri mai slabe, nu mai face chipset-uri care sa concureze pentru platformele Intel, le-au dat licenta Crossfire etc. De ce sa nu le arunce un os… Sa nu uitam ca Intel nu vrea falimentul AMD-ului. Pentru ca daca dispare AMD, Intel are monopol. Si atunci se aplica legile monopolului…
In schimb Intel este suparat cu nVidia, care nu le-au dat SLI-ul, si continua sa faca si chipset-uri competitive (pana la Nehalem, pe urma mai vedem). De terminat nu are cum sa termine nVidia. Poate doar sa o trimita la loc in banca ei (nForce pentru AMD si placi video, eventual mai slabe decat viitoarele Larrabee-uri).
PCMHz a zis
AMD nu este in pozitia de a decide sau de a influenta foarte mult apele si personal asteptam o mutare de la Intel de genul unei aproprieri cat mai mari catre NVIDIA si poate intr-un viitor sa faca pasul realizat de AMD cu ATI.
Ultimele NB de la AMD/ATI(seria 790) a fost prima chestie buna, sa vedem ce iese cum GPU-urile 4800
Pe partea de monopol, sigur.. Intel nu are un interes ca AMD sa dispara (dar nici sa-i mearga prea bine 🙂 )
Hai ca timp mai este, e bine ca se misca apele hardware in ultima vreme din toate directiile.
Alexandru a zis
Intel nu are voie sa cumpere nVidia. Nu i se permite de forurile internationale. Pentru ca are deja o divizie grafica, si ar insemna ca incearca sa monopolizeze piata (sunt prea putini concurenti si nVidia e prea mare). Aceeasi cauza impiedica nVidia sa cumpere AMD si invers, sau nVidia sa fi cumparat ATI, sau Intel sa acapareze AMD. Ca sa aiba acces la nVidia, Intel ar tre fie sa-si dizolve propria divizie grafica, sa lase un timp sa se linisteasca apele, si abia pe urma sa incerce o achizitie (si asta nu se va intampla – Larrabee), fie sa faca nVidia foarte mica (si nici asta nu prea are sanse, sau nu atat de mult cat ar avea nevoie).