Voi debuta azi un nou sir de articole pe ArenaIT, lunare, care au ca scop cercetarea configuratiilor optime ce pot fi facute in Romania, la doua niveluri de pret: middle end – 2500 lei, si high end – 5000 lei.
Sistemele configurate vor fi cat se poate de echilibrate, si gandite pentru overclocking, multitasking si gaming. Si prin sistem inteleg tot ce intra in carcasa, fara monitor, boxe sau alte periferice sau accesorii. Dar sa trecem la treaba si sa vedem ce iese…
Intai middle end:
Apoi high end:
Desi personal sunt impotriva configuratiilor multi GPU, se pare ca in ziua de azi aceasa este singura varianta de a scoate ceva performanta grafica dintr-un PC daca nu vrei sa arunci banii. Placile video middle end sunt doar putin mai slabe decat variantele high end, si este incredibil sa vezi cum doua placi a cate 500 lei fiecare (GeForce 8800GT de exemplu) tin piept cu brio unei placi de doua ori mai scumpa decat ele amandoua (GTX 280). Din pacate un sistem SLI are nevoie de o placa de baza ceva cam scumpa. Poate luna viitoare va propun varianta Crossfire (pe chipset Intel), cu conditia sa ajunga si la noi Radeon HD 4850-ul.
Quad core-urile au fost alese pentru ca s-a dorit realizarea de sisteme cat mai complete si echilibrate, si prin overclocking se elimina avantajul de frecventa al dual core-urilor. Iar preturile din magazinele romanesti au facut nerentabila solutia AMD. Zerotherm NV120 Nirvana Premium este unul dintre cele mai versatile cooler-e de pe piata, pretandu-se celui mai puternic overclock-ing pe aer, in ciuda pretului mic. HDD-urile sunt in RAID 0, pentru a urni si cea mai lenta componenta a unui sistem din ziua de azi. Raptor este prea scump chiar si pentru 5000 lei.
Sincer, eu pt configuratia middle end la memorie as opta pt 2Gb.E totusi middle end.Oricum, parerea mea….
Pt o configuratie medie sunt suficienti 2Gb ram, si cu diferenta de bani ai putea pune un 8800GT
RAM-ul a devenit atat de ieftin, incat 4 GB sunt mai mult decat accesibili. Si e ciudat sa iei un PC de 2500 lei si sa-i pui RAM de 150 lei… Parca te-ai zgarci unde nu trebuie. Iar diferenta de performanta dintre 9600GT si 8800GT nu justifica diferenta de 20% la pret.
nu sunt de acord totusi cu configuratia high end. e subiectiva treaba , stiu, dar cand ai spus high end ai ales un prag de pret cam mic, desi, banuiesc ca ai vrut sa faci o configuratie cat de cat accesibila la pret. pentru mine high end ar fi insemnat doua GX2 in SLI pe partea grafica si RaptorX pe partea de stocare. 😀
Normal ca e subiectiva. Dar pentru mine high end nu inseamna cele mai tari componente de pe piata, cel mai puternic PC realizabil. Ala ar fi highest end :p . Plus ca o asa configuratie este foarte simplu de facut: te duci la fiecare componenta, si o alegi pe cea mai scumpa (ma rog, cu minim de cunostinte hardware, ca sa le nimeresti compatibile); iar totalul era undeva spre 20 000 lei…
5000 lei reprezinta high end pentru multi dintre noi, inclusiv pentru mine.
#4: alea intra deja la Ultra High-End PCs.. stii tu, $4000-8000
Forte interesante configuratiile, cred ca sunt de mare ajutor ca punct de reper pentru cei ce vor sa achizitioneze un PC pentru gaming. Sper sa ma fie publicate articole de genul acesta, deaja ma gandesc sami schimb si eu pocnitoarea de Athlon XP. Thanks!!
In fiecare luna, aproximativ la aceeasi zi, voi pune noi configuratii pentru cele doua niveluri de pret.
Din pacate cei 4 GB RAM nu au nici o valoare, sistemele de operare pe 32 biti nu recunosc decit maxim 2 GB, restul fiind rezervati pentru sistemul de operare. Problema e mai veche, si nu o comentez aici. Doar ca 4 GB e o risipa de bani. Iar procesorul Q6600 e departe de a fi bun ca „middle end”, fiind intrecut lejer de modelul 8300, la un pret chiar mai mic. La categoria „high” pentru ce este necesar un DVD asa de scump, iarasi nu pricep. Per total, configuratiile puteau fi mai bine gindite, si ca pret, dar mai ales la alegerea componentelor.
Sistemele de operare pe 32biti recunosc pana la 3.5GB RAM. In plus, avand in vedere configuratiile, pe ambele sisteme se poate rula lejer un sistem de operare pe 64 de biti.
De asemenea, un DVD writer este o alegere ce tine de persoana; cineva care nu va scrie multe DVD-uri nu va avea nevoie de ceva foarte performant, altii da.
sunshine64sm, tu ai vazut cat mai costa 4 GB de RAM in ultimul timp? De spui ca e o risipa? Tu ai observat existenta sistemelor de operare pe 64 bits? Iti garantez ca aceste configuratii se descurca fara probleme cu Vista 64, deci nu-ti inteleg aceasta problema.
Q6600 este cel mai ieftin quad core Intel. Se oc frumos, si este destul de perfomant si fara oc. Si personal l-as alege oricand in loc de un E8300. 4 nuclee mi se par mult mai de viitor si mai fiabile ca 2. Iar multitasking-ul este viitorul.
DVD-ul ala scump este un combo DVD-RW si BD-R. Mai informeaza-te inainte sa vorbesti.