Firefox nu se opreste deloc din a copia pe altii. Gen Chrome. Dar cam asta e trendul producatorilor de browsere. O propunere de design pentru o viitoare versiune de Mozilla Firefox a fost facuta publica. Chiar daca nu e nimic batut in cuie designul are sanse mari sa fie implementat.
Imaginile vin de la Stephen Horlander, designer la Mozilla. Se vede clar ca a disparut casuta de search, deci bara de adresa va face probabil si asta, ca si la Chrome. Butonul de optiuni si setari e in dreapta, ca la Chrome. Multe elemente seamana izbitor cu cele de la Google Chrome. Nici o sansa de razboi juridic si prin zona asta?
Toate imaginile le gasiti pe pagina omului de la Mozilla. O analiza si pe TechCrunch.
Super! Sper să copieze şi timpul de acces rapid din Chrome! :))
Daca copiaza nu vor fi niciodata in fata !
Nu trebuie sa copieze pe nimeni si oricum sant in fata.
În prezent Firefox e susţinut parţial din marea inerţie câştigată în anii anteriori, când Chrome nu exista, Opera era prea puţin cunoscut şi Internet Explorer 6 avea diverse probleme (standarde web, securitate etc). Pe de altă parte e susţinut şi de calitatea lui, ca produs pe care l-au luat în seamă şi marile companii şi cele mai mici, care au început să îşi facă platformele web compatibile şi cu Firefox.
Despre copiat putem vorbi mult şi bine. Chrome a luat de la Safari câte ceva (motorul), de la Opera altceva (thumbnail-urile de pe pagina de start), de la Firefox semnele de carte şi curăţarea istoricului. Mai sunt şi altele, dar ideea este că e aproape irelevant cine şi cum se inspiră atât timp cât nu o face ilegal. Iar Firefox şi Chrome sunt program cu sursa deschisă, deci cu atât mai mult e normal ca unii şi alţii să refolosească lucruri bune deja create de alţii.
Singura mea problemă legată de copiere este aspectul grafic, Ăsta e un subiect sensibil pentru că, înainte de toate, componenta vizuală a oricărui produs software este cea care îl defineşte. Dar meniul Opera nu este nici el tocmai original. Dacă ţineţi minte cum arată un Windows XP proaspăt instalat, vă daţi seama că nu-i mare diferenţă între butonul de start de culoare diferită faţă de restul barei de start, deci meniul Opera e doar oglindirea pe verticală a barei de start din Windows XP. Iar Office 2007 poate fi cu atât mai mult o sursă de inspiraţie pentru meniul plasat în stânga-sus, accesibil printr-un singur buton.
Chestia este că pe măsură ce reducem cantitatea de elemente ale browserelor, simplificându-le astfel interfaţa, ne rămân tot mai puţine variante de aranjare ale acestora. Şi pentru că ergonomia e importantă, variantele astea devin şi mai puţine. Practic am ajuns în stadiul în care optimizarea interfeţei şi-a atins limitele şi browserele majore arată foarte asemănător. Din punctul ăsta doar nişte idei scplipitoare vor mai reuşi să revoluţioneze ceva, iar cei care vor îndrăzni să le facă îşi vor asuma şi riscul de a nemulţumi utilizatorii care sunt mai conservatori sau practici din fire. Ca exemplu pot da viitoarea versiune Opera, a cărei direcţie în optimizarea interfeţei poate fi pe larg dezbătută cu puncte pro şi contra.
Încă avem parte de un război al optimizării interfeţelor, parţial pentru adaptarea la tablete şi alte dispozitive mobile cu ecran mic, pe care chiar e nevoie de spaţiu util, iar pe de altă parte pentru că asemănările vizuale atât de mari au redus mult diferenţele de aspect cu care ne-am obişnuit cu toţii.
Acum ar trebui să se „pedaleze” pe implementarea cât mai completă şi eficientă a standardelor web, astfel încât aplicaţiile web şi paginile de internet să poată fi folosite cât mai uşor şi mai plăcut în orice browser. Iar asta include efecte, animaţii, 3D şi altele. Ăsta ar trebui să fie următorul câmp de bătălie în următorii 2-3 ani.
Imi place forefox-up.E unul din preferatele mele browsere.
Si cam la versiune va arata asa si cand ?