Zilele acestea AMD a lansat doua noi procesoare din familia Vishera, care erau initial programate pentru toamna trecuta dar au fost inlocuite cu modele inferioare in ultima clipa. Vorbim despre hexa core-ul FX-6350 si quad core-ul FX-4350, ambele cu arhitectura Piledriver, realizate in procesul tehnologic de 32 nm.
Primul, FX-6350, are frecventa nominala de 3.9 GHz, insa prin TurboCore poate urca pana la 4.2 GHz. Memoria cache L3 este de 8 MB, TDP-ul ajunge la 125 W, iar pretul recomandat este de 132 $. FX-4350 pe de alta parte atinge in mod normal 4.2 GHz, iar in TurboCore urca numai pana la 4.3 GHz. Memoria cache L3 si TDP-ul raman neschimbate fata de fratele sau hexa core: 8 MB si 125 W. Dar pretul coboara la 122 $.
Emil Alexandru a zis
Cam ieftine totusi aceste procesoare. Care este diferenta intre ele si un i7 de exemplu?
euu a zis
mare
Dragos a zis
@Emil Alexandru: este o diferenta destul de mare intre aceste procesoare si i7. Ba chiar mai mult…’fratele’ mai mare al acestor procesoare, si anume FX-8350(in momentul de fata cel mai bun procesor AMD), este competitor direct al i5-ului. Personal as opta oricand spre acest 8350, fiind mai capabil in multi-threading(foarte util in aplicatii de genul 3ds Max, Maya, Photoshop) insa am retineri din cauza consumului ridicat.
chiti a zis
De preţ I7 costa de la 10/12 mil pina la 40mil, un amd fx8350 costa max 10 mil.
Silver a zis
Este vorba de : performanta pentru cat platesti;
Daca vrei sa dai 4000 de ron pentru un i7 care este cu 30~ mai performant decat un AMD la 9 milioane e treaba ta.
Aici castiga AMD, procesoare ieftine care isi fac treaba neasteptat de bine. (pentru cati bani dai pe ele)
Marius a zis
Chestia cu consumul e cam frectie, si daca ar consuma cu 100W pe ora mai mult tot nu ai plati mai mult de 400 de lei pe an asta daca il tii tot anul deschis, iar la un proc de 10 mil nu ar tr sa te zgarcesti 😀
Silver a zis
Ce consum?
Nu se specifica nicaieri consumul CPU-ului;
TDP-ul este altceva, este o metoda de calcul in care se specifica cat de puternic trebuie sa fie Cooler-ul ca sa poata sa raceasca CPU-ul.
(nu mai sariti cu explicatii despre TDP de pe wiki, ca n-am timp sa mai explic)