Ma gandeam zilele trecute la bateriile de pe smartphone-uri. An de an ni se promit autonomii mai mari, platforme cu consum mai redus de energie si chiar baterii cu capacitati mai mari. Insa cum se face ca indiferent de toate aceste aspecte, telefoanele tot o zi de autonomie ofera?
Voi nu ati observat ca an de an ne sunt promise autonomii mai ridicate? Fiecare platforma noua care apare este cu 20% mai economica decat cea veche, fiecare telefon nou are o autonomie mai mare cu 30% fata de vechiul model s.a.m.d. An de an primim aceleasi informatii, dar in realitate nu se schimba nimic.
M-am gandit cate telefoane am testat eu si cate m-au tinut cu adevarat 2 zile. Nici unul nu m-a tinut 2 zile pe bune. Cel mult m-au tinut pana a doua zi la pranz cand oricum eram nevoit sa il incarc. Si preferam ulterior sa-l incarc tot seara ca sa fiu sigur ca a doua zi ma tine complet.
Am avut telefoane la test, in general mid-range, care imi ofereau inca 30-40% autonomie pana a doua zi la pranz. Insa asta se intampla si acum 5 ani si se intampla si acum. Telefoanele high end nu le pun la socoteala. Tot de dimineata pana seara ofera autonomie.
Am analizat cresterea bateriei la cativa producatori si uite ce am descoperit
Samsung
- Galaxy S2 – 1650 mAh
- Galaxy S3 – 2100 mAh
- Galaxy S4 – 2600 mAh
- Galaxy S5 – 2800 mAh
- Galaxy S6 – 2550 mAh
- Galaxy S7 – 3000 mAh
- Galaxy S8 – 3000 mAh
- Galaxy S9 – 3000 mAh
- Galaxy S10 – 3400 mAh
Vedem cum capacitatea bateriei a crescut, evident si platformele au devenit mai puternice si mai economice, dar an de an ni se promite o autonomie mai buna decat anul trecut. Realitatea? Cred ca o stiti si voi. Eu pot confirma ca S2 la vremea lui imi oferea autonomie de dimineata pana seara intr-un regim de utilizare NORMAL. Se intampla in 2011.
La 8 ani distanta autonomia este la fel!
Sa luam alt exemplu: Apple
- iPhone 4 – 1420 mAh
- iPhone 4s – 1432 mAh
- iPhone 5 – 1440 mAh
- iPhone 5s – 1560 mAh
- iPhone 6 – 1810 mAh
- iPhone 6s – 1715 mAh
- iPhone 7 – 1960 mAh
- iPhone 8 – 1821 mAh
- iPhone X – 2716 mAh
- iPhone XS – 2658 mAh
Bateriile la iPhone au fost mereu mici si concurenta inca rade de acest aspect. Dar in realitate este diferit. Sa luam de exemplu cel mai corect caz, 6S cu baterie de 1715 mAh. La inceput imi oferea autonomie inclusiv a doua zi, dar tot pana la pranz. In prezent imi ofera autonomie de dimineata pana seara intr-un regim de utilizare normal, iar intens ma lasa dupa doar 4-5 ore.
Am testat Galaxy S10 acum putin timp. V-am aratat ce autonomie aveam cu o baterie de 3400 mAh. Exact cat un iPhone 6S din 2015.
Repet, unde este autonomia crescuta promisa an de an? Sunt cateva telefoane din prezent care ofera o zi si jumatate de autonomie, insa nu bag mana in foc ca la fel se va intampla si dupa 1 an de utiliazare: OnePlus 6T, cateva modele Nokia, Pocophone sau chiar ASUS Zenfone Max Pro.
Nu vreau sa intru in detalii tehnice despre baterii, tehnologia lor s.a.m.d. Este un subiect complex si delicat. Voi ati remarcat acest lucru? Ce parere aveti? Unde este problema?
Marius a zis
Problema nu sunt doar bateriile sau capacitatea lor. Pe orice smartphone ai de obicei o tona de aplicatii care ruleaza in background si consuma resurse. Unele raman deschise tot timpul, altele pornesc in functie de anumite evenimente, insa toate consuma intr-un final baterie.
Solutia: Imi root-ez telefonul imediat dupa cumparare, instalez de obicei un firmware custom, scot tot ce pleaca la startup si scot toate permisiunile de care in mod normal anumite aplicatii nu au nevoie (locatie, acces la contacte, acces la SMS, etc.). E un proces destul de costisitor insa merita daca stii sa il faci cum trebuie. Mai exista ceva nou acum si anume „Debloat”, asta presupune rularea unui script are dezinstaleaza toate aplicatiile de care in mod normal nu ai nevoie dar cu care telefonul vine din fabrica.
Rezultatul: La utilizare normala LG-ul meu (un an vechime) inca mai duce cel putin doua zile asta cu cateva ore de WhatsApp, mail, etc.
Razvan a zis
Sau îți iei un Pixel și nu ai deloc bloatware.
Marius a zis
Am avut Nexus 5 prima versiune si tot avea o groaza de mizerii instalate. Poate au mai scos intre timp din ele, cine stie.
Postolachi Dumitru a zis
Au crescut numărul consumatorilor: în 2011 nu stăteam non-stop pe 4G, nu aveam căștile pe bluetooth, rezoluția era mai mică și nici nu erau atâtea zeci de aplicații care să ruleze pe fundal. Acestea doar așa la prima strigare… m-am uitat acum la ce consumă bateria telefonului și e 62% hardware, 38% software. Primele 3 poziții la zona de harware sunt ecranul, celulă inactivă (nu știu ce înseamnă) și telefon inactiv.
Stefanita O a zis
Au mai crescut dimensiunile la ecrane din 2011 incoace…
Enache Alexandru a zis
Single core – dual core – quad core – octa core
HD+ – Full HD – 2K
TFT – LCD – AMOLED
2G – 3G – 4G – 5G
More performance = more power consumption.
Android power management slab, optimizare over-all slaba in rest MULT MARKETING.
Telefonul ideal :))
Android GO/ Snapdragon 1.5ghz dual core / 3g/ 5′ HD lcd display/ 2 gb ram/ 4000mAh si DOUA saptamani autonomie. 😀
Geoo a zis
Exact asta voiam si eu sa scriu…odata cu cresterea capacitatii bateriei au crescut si rezolutia si diagonala telefoanelor.
Pe langa asta procesoarele sunt considerate mai economice fata de precedentele la aceleasi specificatii,dar cine lanseaza un procesor cu aceleasi performante ca generatia anterioara??Clar il vor aduce la acelasi consum pentru a avea imbunatatiri de performante.
Alt consumator sunt aplicatiile de fundal…Siri sau Google stau mereu acolo pregatite sa raspunda,de exemplu…lista poate continua
Costel a zis
Lenovo p2. 2 zile minim la utilizarea normala
varucu a zis
Cu 5100 mAh nu prea il poti baga in categoriile mentionate mai sus.
varucu a zis
Parerea mea este ca nu exista interes pentru o autonomie ridicata. Ce Apple nu putea sa puna pana acum niste baterii mai mari? Ar fi rupt gura targului cu o autonomie de doua zile. Dar ai tine telefonul si mai mult in felul asta. Ca sa nu mai zic ca deja e reflex sa ne punem telefonul la incarcat seara la culcare, asa am fost dresati. As prefera sa vad un iPhone cu un mm mai gros si o autonomie de doua zile. Ce a facut Apple bine in schimb, au implementat “low power mode” care face o treaba uimitoare. Iti garantez ca un telefon nou in low power mode tine doua zile la utilizare normala. Uite daca mai aveti vreun telefon la test chiar as fi curios sa vad treaba asta.
Marius a zis
Apple nu produce baterii. De fapt Apple nu produce nici un fel de hardware, ei fac doar design de produs, soft si vanzare. Bateriile de pe Apple sunt produse de LG, Samsung si cred ca inca un producator. Asamblarea telefoanelor se face in China la Foxcon.
varucu a zis
Citesti si intelegi tot ceea ce vrei, ca de obicei. Deja nu mai e amuzant domnu’ inginer 🙂
Ciubotaru Ion a zis
Folosesc Xiaomi Mi max 3 si ma tine bateria 5-6 zile la folosire obisnuita – whatsapp, email, telefon, sms (fara vizionare de clipuri pe youtube)
Carp Gheorghita a zis
Degeaba daca nu inventeaza altfel de baterie. Singura solutie e incarcarea rapida si prin wireless. Mai avem de astepta pana va aparea o altfel de baterie. Multumesc.
glm a zis
Mda… stim: 6S-ul tau a fost si este grozav. Mai ales cand vorbim de minunatul si „energofagul” lui display 1334×750 pe care, in nici un caz nu poti sa-l pui langa s10 sau mai vechiul note 4 cu rezolutiile lor mamut 3040×1440/1440 x 2560. Note 4 chiar a avut o baterie reusita, duceai telefonul in 2 zile cu o utilizare moderata. Si Huawei P20pro are o baterie buna.
Drumetu a zis
Am citit in fiecare an macar un articol despre un nou tip de baterie, mai performant, mai incapator, mai longeviv, mai… , mai… ! De 10 ori mai incapatoare, de 100 de ori, de 2000 de ori ( era la un moment dat la Sony). Si…nimic! Tot aceeasi vesnica tehnologie pe litiu. E clar ca nu se vrea cu adevarat implementarea lor. La performanta pe care o au telefoanele acum, daca si bateria ar tine mai mult, nu si-ar mai schimba nimeni telefonul dupa 2-3 ani. Si nu ar mai fi profit. Si uite asa ajungem din nou la vesnica lacomie ce distruge planeta asta
arko a zis
Am Xiaomi Redmi 4x, am avut 2 si 3 inainte. Inaintea lor pocnitori de la samsung.
Bateria la fiecare m-a tinut minim doua zile, utilizare normala, date, wifi, pornite, luminozitate la maxim, o ora pe zi citit rss feeds de pe diverse site-uri, e-mail 1-2 ore, o ora youtube, WhatsApp, Telegram, 1-2 ore vorbit la telefon. Are cam 10-11 ore screen on time. Am instalate pe el 398 de aplicatii care ruleaza fiecare ce vrea, cand vrea 🙂
imgur.com/a/O6vfEk0
ionyva a zis
Sunt total dezamagit de partea cu bateriile la telefon, nu mai e nimic nou, totul e din ce in ce mai prost si mai spre rau.
Si nu e doar capacitatea, e si durata de viata, o baterie de generatie noua se uzeaza mai repede decat o baterie de generatie mai veche.
Totul e marketing, bateriile nu pot fi schimbate de utilizatori ca sa ai un motiv sa iti schimbi telefonul.
Si laptop-ul ma tine mai mult decat bateria de la telefon , 2 zile, am facut test cu aceleasi aplicatii rulate pe telefon si pe laptop si telefonul a murit primul.
Nu dau modelul de telefon, trebuie stiut doar ca e unul de top.