Cum va spuneam, sunt vremuri tulburi pe partea de energie, fie ca vorbim despre energie electrica sau gaz. Insa fiecare dintre noi putem face ceva sa ne fie, tot noua, mai bine pe viitor. Sa va spun ce am facut eu.
Cand am proiectat casa in care ne-am mutat recent, despre care tot promit ca imi fac timp sa va spun mai multe, am gandit-o din start pe ideea de eficienta energetica. Am plecat de la principiile de casa pasiva pentru ca m-am gandit ca pe viitor energia nu va mai fi atat de ieftina si ca noi vom imbatrani si nu vrem sa avem o casa ca pe o corvoada. Acum asteptam sa vedem roadele, insa primele semne (pentru ca am incalzit casa intr-o luna de iarna) sunt bune.
Pe scurt, deocamdata, ce inseamna asta? Pai izolatie foarte buna, panouri solare pentru apa calda, panouri fotovoltaice, sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si geamuri eficiente energetic. Totul orientat spre soare.
Toate astea, si multe altele, au fost pe lista noastra. Deocamdata nu am reusit sa implemetam toate sistemele de mai sus, dar le avem pregatite. Avem totusi panourile solare pentru apa calda, motiv pentru care ne cand ne-am mutat (aproape 5 luni) am consumat DOAR 1 metru cub de gaz pentru a suplini nevoia de apa calda menajera.
Urmeaza panourile fotovoltaice, pe care vom face un efort sa le cumparam in urmatoarea perioada si speram sa le putem monta in primavara. Cu ajutorul lor vom deveni aproape independenti energetic. Si, poate la anul, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura.
Toate acestea costa destul de mult la inceput dar ofera confort fizic, psihic dar si financiar. Iar amortizarea, in conditiile in care energia se tot scumpeste, se va face tot mai repede.
Asadar, voi ce ati facut pentru a reduce consumul si a deveni mai eficienti? Becurile cu LED nu mai sunt de multa vreme o metoda de eficientizare, pentru ca sunt cam singurele de pe piata.
V-ati gandit ca atunci cand renovati casa sa nu puneti 10 cm de polistiren ci 15? V-ati gandit sa nu va mai faceti bransament la gaz ci sa mergeti pe o pompa de caldura? Va propuneti sa reduceti termostatele cu un grad?
Cat costa instalatia de pompa de caldura?
In cat timp se amortizeaza?
Eu as zice ca e muuult mai eficient sa ai panouri solare, sa le folosesti si pe alea la incalzire iarna, atat cat e posibil. Eu zic ca e o solutie mai buna, cu mai putine batai de cap, cost similar sau poate mai mic. Calculul ar trebui facut pe an. Chiar daca nu produci cu panourile fotovoltaice 3 luni nimic nimic, dar ai in rest productie, iesi bine.
Raspunsul la intrebarile tale este: „depinde”. Depinde de suprafata incalzita, de izolatie, daca e constructie noua sau existenta, daca exista sau nu instalatie de incalzire centralizata deja.
La mine treaba era asa: maxim 5000 euro in plus pentru pompa de caldura vs incalzire pe gaz. Nu ne-am permis pe moment, n-am pus. Acum, deja ne pare rau.
Se dimensioneaza in functie de suprafata, izolatie, pozitionare etc. Poti gasi pe site la Romstal (google dimensionare pompa de caldura Romstal) un calculator ce te ajuta si pe urma vin si cu recomandari de produs.
Un 8 kw e cam 20.000 ron, instalarea cam 1000 eur.
Cum e sistemul ala de ventilatie cu recuperare caldura?
Sunt sistemele Prana cu recuperare caldura fa o cautare pe youtube .
Ai pus sisteme independente sau sunt mai multe si sunt legate intre ele pentru a comunica ?
Becurile cu led nu mai sunt o metoda de economisire, dar becurile cu reglaj de intensitate da. In living am doua lustre ce in total ajung la 80W, daca le aprind la maxim se face zi lumina. Merg cu ele pe automatizare si ziua se aprind la 50%, iar dupa ora 11 seara se mai aprinde doar una singura la 30%. Reguli pe interval orar am in toate camerele cu senzori de miscare ce aprind si sting luminile automat, ceea ce ajuta la diminuarea consumului.
La ventilatie cu recuperare de caldura trebuia ca sa-ti fi tras tubulatura in faza de constructie a casei, acum probabil vei folosi modele stand alone ce comuta la 30 secunde directia de ventilatie.
Pe mine m-a ajutat foarte mult si o camera cu termoviziune pentru a vedea ce anume consuma inutil curent prin casa (ex: 15W pe spliter AC in stand-by), intrucat mare parte din curent se transforma in caldura.
Am tubulatura trasa.
Te referi la becuri clasice/halogen la care puteai face control? La acelea din pacate erau pierderi de putere pe modulul de reglare ce taiau din eficienta metodei destul de mult.
Buna idea cu FLIR 🙂
@Vivo becuri led ZigBee, WiFi ce folosesc PWM pentru controlul intensitatii fara pierderi de energie.
La veniturile din tara si un plan de a construi o casa cu asa sisteme scumpe ori iti trebuie o viata,ori castigul sa fie peste 3000eu/luna, ca sa poti spune ca nu ajungi sa iti creasca barba alba pana cand o termini
Articol la… comanda : sclavii din colonie sa economiseasca ca sa finanteze gaurile din buget cu cheltuielile cu plandemia si Ucraina!
corect , mofturi de retardati de bruxelles , ca si in cazul euro-verzilor cu masini electrice full … acum sunt unplugged ! la tarifele energiei electrice s-a cam terminat cu trendul zero emisii , hahahaha
Ce trendy-flendy „sună” articolul tau : prostimea sa stea la chiorenia led-urilor chinezesti dar telecabina de 45 locuri din Chamonix sa mearga goala, ca deh, in Franta se poate, dar la sclavetii aia de romani, nu ! Tu stii in citi ani iti recuperezi o investitie in panouri fotovoltaice off-grid de 5kWp? La 51200 lei..in 12 ani !
dap, in astia 12 ani , plezneste invertorul , dupa 5 ani bateriile se usuca , eficienta panourilor scade sub 60% , doamne-fereste de vreo furtuna cu peste 80 km/h sau o grindina cat oul de porumbel …
Ce fel de panouri solare pentru apa calda ti-ai luat? Ce model? Cu sau fara presurizare? Plane sau cu tuburi si cate? Ce rezervor ai?
Ce medie lunara de consum la apa calda ai?
Eu o sa merg pe o mixt de panouri solare pentru apa calda si panouri fotovoltaice (incalzire electrica in pardoseala si eventual o masina electrica pe viitor). Ramane sa vad care este consumul dupa primul an ca sa pot dimensiona corect investitia: nici prea mare, dar nici prea mica … cat mai aproape de consumul real, orice abatere inseamna o pierdere sau o recuperare mai indelungata a investitiei.
Nu merita sa produci mai mult, decat pentru compensare 1:1, pe timp de iarna.
Pentru exemple de case bine construite si ventilate cautati Gaudi si peretii lui despartitori. Din pacate nu este pentru toata lumea, dar ceva mai simplu si mai la indemana sunt proiectele de la casele romane (cu curte interioara) sau cele de la culele oltenesti (cu turn in zona calda a casei si cu apa de la parau, izvor sau fantana in pivnita).
Principiile de casa pasiva nu se impaca cu deschiderile inerente sau necesare pentru o ventilatie sanatoasa si cu asta am zis tot.
Ventilatia cu recuperare nu este fara consum de energie si nu o sa ma convinga nimeni ca un ventilator care consuma energie electrica este mai eficient decat o gura de ventilatie naturala de la un bloc comunist.
cel mai ieftin si eficient e un protest serios!
unde sunt lanternele aprinse acum?!
Mai ieșiți și voi pe afară! Așa veți reduce mult consumul de energie. Ca să nu mai zic să mai lăsați mașina în garaj/parcare, cel puțin odată pe săptămână …
Pai.
izolație cu polistiren de 15 grafitat
izolație cu 30 cm celuloza la mansarda
ziduri de 30
încălzire în pardoseala din care am eliminat toate automatizările inutile.
Parchet SPC de 5 mm ca sa fie cât mai eficient transferul. fara folie.
centrala ariston genus one.
19 grade pa parter
21 la etaj
iau aerul de sub tabla de la acoperiș și îl duc în demisol prin tubulatura. când e soare. urmează sa îl duc în toată casa.
semineu pe 2 niveluri (hornul) ca sa incalzesc cât nai multă casa cu el în weekend
excavat curtea la 3 m di pus 300 ml tub de 32. apa de acolo o bag în pardoseala vara și îmi răcesc casa cu curentul consumat de o pompa de recirculare de 40w.
urmează pompa de căldură și fotovoltaicele
întrerupătoare smart țin becurile aprinse (cam) cât trebuie.
prize smart pe consumatori inutili (expresor) și le iau curentul când stau degeaba.
folosesc programe eco la madina de spalat vase /haine. uscătorul de haine e vechi și ma rupe la consum. îl schimb când am bani.
cumpăr curând un thermomix ca sa înlocuiesc partial cuptorul electric. în casa se gateste muuuuuult = cuptorul cel mai mare consumator.
scoatem din prize lucrurile inutile.
mai vreau ceva senzori de prezenta, ca eficientizează mai mult.
dar tot consum 400kw pe luna 🙁