Construirea unui sistem de calcul implică nu doar un efort financiar important, ci și un stadiu amănunțit pentru fiecare componentă în parte. Trebuie să alegi cu grijă un ansamblu format din placă video, placă de bază și procesor care să fie cât mai potrivit bugetului și nevoilor tale, precum și o sursă solidă și fiabilă. În funcție de cerințe, se mai pot adăuga una sau mai multe unități SSD și HDD, o placă audio dedicată și un cooler custom, pe aer sau pe lichid (AIO). Pe lângă toate aceste elemente, e nevoie și de o carcasă pe care, cel mai probabil, mulți dintre voi, o vor trece pe plan secundar și se vor orienta către o soluție inferioară, cu posibilități limitate de wire management și antifonare aproape inexistentă. O abordare de genul ăsta o găsesc potrivită pentru build-urile de buget, situate în jurul pragului de 2.000 Lei, însă dacă ai investit peste 5.000 Lei în sistemul tău, atunci nu ai nici o scuză să te limitezi la o carcasă de slabă calitate.
Contrar părerilor împărțite pe diverse forumuri de discuții, o carcasă premium nu se remarcă doar printr-un aspect plăcut, ci și printr-o calitate bună a materialelor, prin posibilitățile extinse de wire management, dar și printr-o antifonare realizată cu simț de răspundere. Dacă ești ca mine și ții la sistemul tău, atunci probabil că ar trebui să te gândești de 2 ori înainte de a-l monta între 4 bucăți de tablă care să scârțâie din toate încheieturile.
În vara anului trecut am trecut printr-un upgrade general. Îmi place să cred despre mine că sunt un gamer înrăit, așa că am dat o daună serioasă portofelului și am mers pe un combo format dintr-o placă video GTX 1080, o placă de bază cu chipset Z170, un procesor Intel Core i7-6700K și un tower cooler imens, care să-mi permită un overclocking cât de cât decent. Din păcate pentru mine, entuziasmul upgrade-ului s-a scurs repede când, în timp ce șurubăream, mi-am dat seama că bracket-ul plăcii video nu vrea să se alinieze nici în ruptul capului cu mount-urile carcasei. După câteva minute de chin, am reușit să montez placa video, însă am realizat că tower cooler-ul pe care îl cumpărasem era mult prea mare pentru acea carcasă.
Într-un final, mi-am dat seama că am nevoie de o carcasă nouă, ceva mai încăpătoare, și, după un studiu care a durat o zi întreagă, m-am oprit la Fractal Design Define S, o carcasă middle-tower extrem de atrăgătoare și cu un raport calitate/preț excelent. De asemenea, Define S bifează și toate cele 3 caracteristici pe care le consider esențiale la o carcasă: spațiu generos, calitate bună a materialelor și posibilități extinse de wire management. Alături de aceste caracteristici, carcasa mai oferă și posibilitatea instalării unui custom loop, adică a unui sistem de răcire cu lichid, cu CPU block, rezervor, pompă și radiator. Chestia asta nu a fost neapărat un plus pentru mine la momentul achiziției, însă de ceva vreme am început să mă gândesc serios la un astfel de sistem de răcire.
Fractal Design este o companie suedeză specializată în producția de carcase, surse și sisteme de răcire adresate segmentelor de piață mainstream și high-end. Produsele Fractal Design pot fi o alegere ideală dacă preferați hardware-ul cu aspect simplu și linii design curate, fără brizbrizuri inutile. Acest concept de design nu impune, însă, prea mari concesii în ceea ce privește funcționalitatea. De exemplu, pe Define S, varianta fără window, putem monta până la 7 ventilatoare de 140 mm, 4 unități de stocare de 3.5 inch și 2 de 2.5 inch, plăci grafice cu lungime de până la 42.5 cm și coolere cu înălțime de până la 18 cm.
Totodată, carcasa permite utilizarea atât a plăcilor de bază în format standard ATX, cât și a celor mATX și Mini ITX. Din păcate, carcasa nu vine cu bay-uri de 5.25 inch pentru unități optice, așadar, dacă încă vă bazați pe astfel de medii de stocare, va trebui să vă orientați spre o unitate optică externă. Per total, este un produs bine gândit, care permite realizarea unor build-uri atrăgătoare, cu wire management de excepție și, totodată, se poate dovedi o soluție extrem de flexibilă, putând acomoda atât sisteme de răcire tradiționale, pe aer, cât și custom loop-uri și coolere AIO. Singurul dezavantaj pe care am reușit să i-l găsesc este greutatea de 9 kg care o face un pic cam greu de transportat, așadar nu aș considera-o potrivită pentru LAN party-uri sau alte activități similare.
Specificații Fractal Design Define S:
- Plăci de bază suportate: ATX, Micro ATX și Mini ITX
- Lungime maximă GPU: 425 mm / 450 mm fără ventilatoare frontale
- Înălțime maximă cooler procesor: 180 mm
- Lungime maximă sursă: 180 mm / 300 mm fără ventilator montat în podea
- Bay-uri pentru unități de stocare: 3 x 3.5 inch și 2 x 2.5 inch
- Front panel: 2 x USB 3.0, 1 x jack 3.5 mm pentru căști, 1 x jack 3.5 mm pentru microfon, 1 x buton reset, 1 x buton power cu LED și 1 x LED HDD
- Mount-uri pentru ventilatoare: 2 x 120/140 mm frontal (1 x Fractal Design Dynamic GP14 140 mm preinstalat), 1 x 120/140 mm pe spate (1 x Fractal Design Dynamic GP14 140 mm preinstalat), 3 x 120/140 pe partea superioară, 1 x 120/140 mm pe lateral și 2 x 120 mm pe partea inferioară (podea).
- Strap-uri pentru cable management pe partea posterioară
- Antifonare din material textil
Ambalaj, construcție și design
Despre ambalaj nu sunt foarte multe de spus. Carcasă vine într-o cutie din carton, pe care sunt inscripționate caracteristicile cheie, și este protejată prin 2 straturi de polistiren. Ca și accesorii, pe lângă distanțierele și suruburile dedicate montării plăcii de bază, mai găsim și două bracket-uri pentru susținerea unui rezervor, câteva seturi de șuruburi pentru bay-urile dedicate unităților de stocare, precum și un set de coliere din plastic pentru wire management. Manualul de instrucțiuni este destul de bine structurat și explică pas cu pas procesele de instalare și de mentenanță ale carcasei.
În ceea ce privește aspectul exterior, Fractal Design Define S se supune acelorași concepte de design pe care le întâlnim pe aproape întreg line-up-ul de produse ale brand-ului. După cum vă spuneam și mai sus, carcasa reușește să păstreze un aspect simplu și îngrijit, cu mare accent pe funcționalitate și ușurință în utilizare. Măsoară 233 mm lățime, 465 mm înălțime și 533 mm adâncime și cântărește în jur de 9 kg.
Define S se remarcă și printr-o construcție solidă, realizată în totalitate din aluminiu, excepție făcând front panel-ul din plastic. Acesta din urmă vine într-o textură mată, cu striații ce reușesc să imite foarte bine aspectul metalului, și se detașează extrem de ușor. Sub el găsim un filtru de praf cu susținere magnetică, menit să acopere cele 3 locașuri pentru vent-uri de 120/140 mm. Cu toate acestea, am descoperit că mai toate filtrele de acest fel au tendința de a limita considerabil airflow-ul, deci dacă nu îl găsești util îl poți detașa rapid, în 2 timpi și 3 mișcări.
Din fabrică, carcasa vine pe partea frontală cu un vent de 140 mm de tip Fractal Design Dynamic GP-14, cu conector cu 3 pini, viteză de rotație de până la 1000 RPM, zgomot de până la 18.9 dB și airflow de până la 68.4 CFM. Nu am măsurat nivelul de zgomot al acestuia, însă vă pot spune că în full load este aproape inaudibil față de ventilatoarele plăcii video și a celor de pe coolerul procesorului. Nu-mi place însă faptul că această secțiune frontală nu vine antifonată ca restul elementelor din construcție și nici nu beneficiază de capace ModuVent care să acopere locașurile pentru ventilatoare. Acest lucru afectează într-o oarecare măsură antifonarea, dar și presiunea aerului din interiorul carcasei.
Pentru a extinde spațiul interior și pentru a oferi posibilitatea montării unor soluții de răcire AIO sau a unor custom loop-uri, producătorul suedez a renunțat la bay-urile de 5.25 inch pentru unități optice, însă, sincer să fiu, nu le simt deloc lipsa. Nu mai folosesc medii de stocare optice de mai bine de 6-7 ani de zile și sunt aproape convins că mulți dintre voi pot renunța cu foarte mare ușurință la unitățile DVD-RW sau BD-RW, mai ales în contextul în care acestea au devenit aproape inutile în zilele noastre.
Butoanele de power și reset, jack-urile audio pentru microfon și căști, precum și cele două porturi USB 3.0 sunt situate pe partea superioară, deasupra front panel-ului. Conectica la nivelul jack-urilor și a porturilor USB este bunicică și nu am nimic de contestat aici, însă poziționarea butonului de reset este una problematică. De ce problematică? Pentru că este amplasat mult prea aproape de butonul de power și nu de puține ori mi s-a întâmplat să apas din greșeală butonul de reset. De asemenea, și aici intervine o chestie subiectivă, LED-urile pentru power și activitatea HDD-ului sunt mult prea puternice și foarte deranjante la întuneric. Eu le-am deconectat de la placa de bază încă din primele 2-3 zile de utilizare.
Ajungând pe partea din stânga, suntem întâmpinați de un locaș pentru un ventilator de 140 mm, acoperit implicit cu un capac ModuVent. Acum probabil că vă întrebați ce înseamnă mai exact acest ModuVent. Răspunsul e simplu. Inginerii de la Fractal Design s-au gândit că e foarte posibil să nu utilizezi toate cele 9 locașuri pentru ventilatoare și, ca să împace și capra și varza, au dezvoltat aceste panouri, denumite ModuVent, realizate tot din aluminiu, care previn intrarea prafului și care, în același timp, mențin și o bună antifonare a sistemului. La nevoie, acestea se înlătură prin simpla tragere și sunt destul de ușor de montat la loc.
La fel ca și restul panourilor din carcasă, panoul din stânga este prevăzut cu un material textil pentru antifonare. La montare, acesta glisează perfect pe șina șasiului și nu există nici cea mai mică problemă de îmbinare, pesemne că producătorul acorda o foarte mare importanță procesului de quality control.
Pe partea superioară găsim 3 locașe pentru vent-uri de 140 mm, acoperite de aceleași panouri ModuVent. Pe partea din spate avem un locaș pentru ventilator de 120/140 mm pe care, din fabrică, este montat un vent Fractal Design GP-14, identic cu cel găsit pe față.
Dedesubt, carcasa este prevăzută cu 4 piciorușe cauciucate foarte aderente și cu o lungime de aproximativ 2 cm. Aici mai avem și un filtr de praf, dedicat sursei și ventilatorului din podea, ce poate fi detașat prin simpla tragere din exterior.
Ajungând la interior, aflați că Define S poate acomoda plăci de bază în format ATX, mATX și ITX, trecerea de la o dimensiunea la alta putând fi realizată prin mutarea distanțierelor. Aceste distanțiere se montează cu ajutorul unei piulițe incluse în pachet și a unei șurubelnițe cu cap plat, iar filetele pentru fiecare dimensiune de placă de bază sunt sugestiv inscripționate direct pe suprafața metalică.
La interior găsim același finisaj negru mat, completat printr-o serie de porțiuni metalice de culoare albă, menite să acopere expansion sloturile neutilizate. Sursa este montată în partea de jos și, pentru a preveni vibrațiile, este susținută de 4 piciorușe cauciucate.
Pentru a facilita montarea unui radiator pe partea frontală și/sau a unui rezervor, Define S mută bay-urile pentru unitățile de stocare pe partea din spate și renunță complet la bay-urile de 5.25 inch pentru unități optice. Carcasa acceptă radiatoare de 420, 360, 280, 240, 140 sau 120 mm lungime și 55 mm grosime, deci putem spune că nu vor fi întâmpinate probleme nici măcar în cazul utilizării unor soluții de răcire AIO gigantice.
Pe podea, pe partea din dreapta, se poate instala fie o pompă pentru water cooling, fie un HDD în format de 3.5 inch. Deasupra acestei secțiuni, cu ajutorul celor două bracket-uri incluse în pachet se poate opta pentru instalarea unui rezervor de lichid. Am văzut o groază de custom loop-uri construite în jurul lui Define S și îndrăznesc să zic că este una dintre cele mai interesante și încăpătoare carcase din această clasă de preț, fiind capabilă să acomodeze perfect un sistem de răcire cu lichid, cu pompă, rezervor și radiator. Condiția e să ai și un buget pe măsură, căci costurile unui custom loop pot ajunge chiar și până la 500-600 Euro.
Că tot vorbim de flexibilitate, carcasa permite și un wire management de excepție. Cele trei decupaje din vecinătatea sursei și a plăcii de bază, prevăzute cu garnituri din cauciuc, permit o aranjare ordonată a cablurilor. În plus, pe partea din spate, tot pentru cabluri, găsim 3 coliere din material textil. Tot aici sunt și cele 5 bay-uri pentru unitățile de stocare: 3 în format de 3.5 inch pentru HDD-uri și 2 în format de 2.5 inch pentru SSD-uri, mai mult decât suficient pentru un utilizator cu pretenții, zic eu. Unitățile de 3.5 inch sunt susținute pe câte un set de 4 garnituri din cauciuc, deci vibrațiile ar trebui să se mențină la un nivel aproape inexistent.
Din păcate, o astfel de amplasare a unităților de stocare impune utilizarea unei surse modulare. În caz contrar, dacă utilizezi toate cele 5 bay-uri, îți va veni foarte greu să ascunzi cablurile și mufele rămase în plus. De asemenea, utilizarea unei surse cu mufe la 90 de grade și/sau a unor cabluri SATA de acest fel va fi destul de problematică, distanța dintre șasiu și side panel fiind destul de mică în anumite puncte, mai ales în zona bay-urilor de 2.5 inch. În schimb, decupajul pentru spatele spatele plăcii de bază este destul de generos și nu va crea nici un fel de probleme în cazul montării backplate-urilor, oricât de mari ar fi ele.
Concluzie
Fractal Design Define S impresionează printr-o calitate foarte bună a materialelor, prin posibilitățile extinse de wire management, dar și prin faptul că poate acomoda o varietate foarte largă de sisteme de răcire, inclusiv AIO-uri și custom loop-uri. Costă cam cu 40% mai puțin decât vârful de gamă Define R5, însă nu face prea mari sacrificii în termeni de funcționalitate sau design. Singurele dezavantaj la care mă pot gândi este greutatea. Cele 9 kg ale sale o fac destul de greu de transportat. În rest, este o soluție extrem de interesantă, cu raport calitate/preț foarte bun.
O găsiți la eMAG la prețul de 413 Lei. Varianta window poate fi achiziționată la prețul de 467 Lei.
Detin si eu aceeasi carcasa, Widow version. Super incantat si multumit de ea, ai facut cea mai buna decizie.
Chiar astazi ma uitam si eu la carcasa. Era interesant sa pui si niste poze cu build-ul complet si niste temperaturi din Prime95 cu carcasa veche/ cea noua sa vedem daca e vreo diferenta. Plus un mic OC la procesor.