Cand AMD a mizat pe arhitectura Fusion, si a mai si combinat-o cu Bulldozer, si-a dorit ca puterea de procesare a GPU-ului integrat sa fie tot mai mult folosita la sarcini generale, sa fie pusa in valoare in orice situatie. Dar dezvoltatorii software au intarziat sa realizeze suficiente aplicatii care sa utilizeze aceste componente.
Asa ca acum AMD infiinteaza fundatia HSA (Heterogeneous System Architecture), impreuna cu ARM, Texas Instruments, Imagination Technologies si MediaTek. Aceasta are ca scop definirea de standarde deschise, care sa simplifice viata programatorilor prin realizarea unui limbaj comun care sa utilizeze nou disponibilele resurse.
Si unde-s multi puterea creste. Insa vom vedea daca este suficienta pentru a se putea lua la lupta cu gigantul Intel…
DD a zis
Hmmm, eu sper ca, pentru o evidenta oportunitate tehnologica foarte promitatoare, sa nu conteze atat de mult cat e de mare Intel si ce directie de dezvoltare impune(sau mentine). Procesarea GPU, ca procesare paralela, poate aduce multa performanta in sarcini specifice -dublata si de programe adecvate- si in directia asta HSA va actiona.
Practic, CUDA de la nVidia a deschis drumul in directia procesarii paralele pt sarcini nongrafice, dar AMD-ul lucreaza pt combinarea procesarii seriale, tip x86, cu procesarea paralela, in procesoarele sale, incepand cu Llano, continuand cu Trinity si ce-o mai urma.
Nici Intelul nu e tocmai strain de directia asta, si dovada e Quiq Sync-ul.
Asta-i viitorul procesoarelor, dupa parerea mea, al HSA (Heterogeneous System Architecture), sunt gata sa pariez pe el.
Si s-o spun si pe asta: da, Intelul are vanzari de trei ori mai mari decat AMD-ul, da, procesoarele Intel sunt peste cele AMD la performanta x86 per nucleu si la aceeasi frecventa, da, prin procesul de fabricatie pe 22 nm e cu un pas inaintea celor de la AMD.
Dar, ca arhitectura, incepand cu Llano si mai ales cu Trinity, AMD-ul e pur si simplu revolutionar. Sper sa nu le fie confiscata revolutia tot de catre Intel. :))
DD a zis
erata: aduce multa performanta in sarcini nonspecifice*