Acum aproximativ doua saptamani am intrat in posesia tabletei Google Nexus 7, una dintre cele mai discutate dispozitive din ultima vreme. Pe buna dreptate toata lumea se agita in jurul ei pentru ca este ieftina si mai mult decat performanta. Rapoartele calitate-pret si performanta-pret sunt dintre cele mai bune de pe piata. Am ajuns, in final, sa cred cu tarie ca Nexus 7 este cea mai buna tableta de 7 inch de pe piata.
Google Nexus 7 a ajuns la mine ambalat in cutia de care lumea, strainii mai ales, se plang ca e greu de deschis. Recunosc, nu s-a deschis singura dar nici nu m-am chinuit groaznic sa o deschid. Cutia arata bine si calitatea materialului e destul de buna, anticipand ca si ceea ce se gaseste in interior va fi la fel.
Dar sa trecem la fapte, sa vedem ce stie, de fapt, tableta Nexus 7, comandata de Google si produsa de ASUS. Pe alocuri voi face referire si la Galaxy Tab 2 7.0, la care va urma si un review in curand, pentru ca sunt apropiate ca pret la noi.
Ideea de start: stabilirea unui prag
Ideea din spatele brandului Nexus este de a stabili un prag minim al calitatii, performantelor si pretului. Asta a fost telul fiecarui mobil Google Nexus si, acum, si a tabletei cu acelasi nume. In acelasi timp vor sa arate cum trebuie organizata o interfata decenta si cum trebuie sa mearga Android-ul in versiunea prezenta pe dispozitiv.
Este binecunoscut faptul ca Google nu castiga nimic din vanzarea propriu-zisa a tabletei, pentru ca productia ei costa in jur de 190 de dolari, dar au vrut sa demonstreze ca se poate face si asta: o tableta quad-core cu un ecran extrem de bun la un pret foarte mic de plecare: 200 de dolari.
Ecran si touchscreen
Pentru ca am stabilit ideea de la care a plecat Google cand a comandat tableta Nexus 7 putem sa trecem mai departe si sa punem pe hartie principalele atuuri jucariei.
Ecranul este foarte bun atat in specificatii cat si in realitate. Avand rezolutia de 800 x 1280 pixeli, diagonala de 7 inch si densitatea pixelilor de 216 ppi reda o imagine foarte clara si calitativa. De asemenea, ecranul e foarte luminos si bine colorat. Diferenta de calitate fata de Galaxy Tab 2 7.0 este vizibila.
Despre touchscreen nu prea are rost sa mai vorbim, se comporta excelent in orice conditie, raspunde instant si poate fi folosit natural.
Sistem de operare si navigare
Am mai testat tablete de 7 inch si mi s-au parut mici. Nu pentru ca nu se putea citi pe ele ci pentru ca nu mi se pareau suficient de mari pentru a putea gazdui interfata grafica. Ca sa ai acces la ceva trebuie sa intri intotdeauna in meniu pentru ca ecranele principale erau prost organizate.
N-am simtit asta la Nexus 7, este o capodopera a organizarii in 7 inch. Interfata lui „Jelly Bean” este atat de bine organizata incat mi se pare ca nu ai putea avea nevoie de ceva mai mare. M-am folosit de tableta lejer 2-3 zile, in weekend, sa-mi fac treaba. Evident, sa citesc si, maxim, sa scriu cateva mailuri. Cam de asta te poti folosi. Iar jocurile incap suficient de bine si in 7 inch.
Probabil urmatoarea intrebare pe care mi-ati adresa-o este: Cum se misca Android 4.1 „Jelly Bean” pe tableta? Intr-un cuvant: genial. Totul rapid, simplu, fara intreruperi si blocaje. Poti sa treci lejer de la o aplicatie la alta fara ca sistemul sa se ingreuneze.
La capitolul navigare tableta se apropie foarte mult de PC. Au pus Chrome ca browser principal, deci poti sa faci sharing de pagini intre calculator si tableta, care se misca extrem de bine. Mai bine parca decat cel de pe laptop.
Totul pare optimizat special pentru tableta asta, cum face Apple. Pare ca s-a depus foarte multa munca pentru a optiza sistemul de operare la configuratia hardware.
Performante si jocuri
Pentru a testa performantele exista doua optiuni: benchmark si jocuri. Eu le-am incercat pe amandoua pentru ca eram curios pe ambele parti. Am instalat cateva jocuri, unele cu grafica mai buna sau 3D: Gears and Guts sau Asphalt 7: Heat dar si unele simple gen Cut The Rope, Angry Birds sau Stunt Car Challenge.
La capitolul jocuri Nexus 7 n-a sughitat nici macar o segunda. A mers extrem de bine, fluent si fara probleme. Nici nu mi s-a parut ca s-ar incalzi foarte tare. Cu alte cuvinte, te poti juca orice joc disponibil pe piata la ora actuala.
Problema cu jocurile de Android este urmatoarea: tabletele pot mai mult dar grafica lasa de dorit avand in vedere ca suntem obisnuiti cu cea de pe calculator. Grafica de pe tablete e asemanatoare cu cea de prin anii 2000 in multe jocuri.
Asa ca mi-a mai ramas doar sa fac ceva teste in programe de benchmark. Am ales Quadrant si AnTuTu. Rezultatele le vedeti si voi mai jos, primul fiind din AnTuTu si al doilea din Quadrant. Sunt superioare multor dispozitive cu Android, ca idee, ASUS Transformer Prime are tot vreo 10.000 in AnTuTu si vreo 4000 in Quadrant, dar sunt tablete mult mai scumpe.
Multi spun ca o problema a tabletei e lipsa slotului de card SD. Eu nu m-am lovit de ea, dat fiind faptul ca n-am avut timp fizic sa umplu spatiul de 8 GB dar problema e reala daca ajungi sa deti tableta. Insa eu cred ca se poate rezolva in mai multe moduri, nu e o chestie peste care sa nu poti trece. Filmele se pot viziona online (chiar si din contul de Dropbox), jocurile nu trebuie sa le ai toate instalat in acelasi timp, daca e vorba de jocuri mai mari si fisierele ce nu le accesezi prea des le poti stoca in cloud.
Autonomie in folosire (baterie)
Bateria tine lejer 10 ore de folosire normala. Este precum in specificatii, inca o tableta care nu minte cu ceea ce scrie pe hartie. Probabil daca tragi tare de ea cu filme HD si jocuri non-stop vei reusi sa o duci undeva la 6-7 ore, dar mai jos nu cred. In stand-by poate sa stea oricat, asa mi-a dat impresia pentru ca am lasat-o pornita cateva zile si bateria n-a scazut semnificativ.
Asadar, e ceea ce trebuie pentru o zi intreaga minim. Iar daca apuci sa o folosesti doar seara, dupa serviciu, cum faceam eu te va tine si o saptamana.
Specificatii
Procesor | Quad-core 1.3 GHz Cortex-A9 / nVidia Tegra 3 |
Memorie | 1 GB RAM |
Stocare | 8/16 GB flash |
Ecran | 7 inch – 800 x 1280 pixeli – 216 ppi – touch capacitiv |
Porturi | 1 x USB (prin microUSB),jack 3.5 mm |
Conectivitate | Wi-Fi (802.11 b/g/n) si Hotspot |
Senzori si accesorii | G-Sensor, GPS, camera 1.2 megapixeli pe fata, boxe |
Baterie | 4325 mAh |
Sistem de operare | Android 4.1 „Jelly Bean” |
Pret si disponibilitate
Google inca nu ofera Nexus 7 prin canalul oficial dar se va intampla si asta in viitorul apropiat. Totusi, preturile nu vor fi cu mult mai mici decat acum. La eMAG, de unde avem si tableta in teste, varianta de 8 GB costa 1129 RON iar cea de 16 GB e indisponibila momentan, dar la alte magazine se invarte in jurul aceleasi sume.
Isi merita toti banii? Aproape. Insa vom mai avea cateva alternative in jurul aceleasi sume. Prima: Samsung Tab 2 7.0, review-ul vine in curand!
Concluzie
Un minus pe care Google nu da semne ca ar vrea sa-l astupe este dat de lipsa 3G-ului. Problema se poate rezolva, totusi, prin cumpararea unui router mobil cu port USB pentru un modem 3G, am testat si noi unul. Altfel, este de apreciat calitatea constructiei si a materialelor. ASUS a facut treaba buna la acest capitol, Google a stiut de ce-i alege pe ei.
–-
Isi merita cu siguranta pretul de 200$ dar nu pretul, aproape dublu, de la noi.
Nu chiar dublu. 200 de dolari la noi sunt 700 RON, fara TVA, si 868 RON cu TVA.
marea problema a europei este ca 200 dolari = 200 euro, asta se intampla cu produsele care au pret in dolari, paritatea dolar euro de unu la unu
Fara 3G si cu un ecran de 7 inch nu mi se pare atragator, in pofida hard.ului superok si a vitezei So.ului Android Jelly. Am o tableta de 7 inch si alta de 10 inch si pot spune din proprie experienta ca cea de 7 e obositoare pt ochi in timp. Prefer una mare, chiar dc mobilitatea e putin redusa, insa confortul utilizarii celei de 10 inch nici nu suporta grad de comparatie.
@Darius: Pretul acela de 200$ este cu tot cu taxe, deci si cel de 200euro este cu TVA inclusa. Diferenta de la 900ron la 1129 este strict treaba romanasilor.
@Andrei Dragomir: Mai gandeste-te si ca Google nu ofera, inca, tableta oficial in Romania. Deci consturile de transport sunt suportate de retailerii de aici. Chit ca in cantitati mari probabil sunt mici preturile.
Mie unul nu imi pare o alegere buna din stricta perspectiva a diagonalei ecranului. Am avut Kindle si stiu ce inseamna 6” in diagonala. Prefer varianta mai mare si mai scumpa, fie ca e Apple, fie Sony.
E foarte adevarat ca poti face mai multe lucruri pe o tableta decat pe Kindle, dar eu caut ceva sa citesc on-the-go.
Kindle e de 6″, Nexus e de 7″. Se simte inch-u’ ala 😉
Eu unu am asezat-o pe lista de cumparaturi pentru craciun/craciun timpuriu 😀
@Bogdan:
Nu e mai simplu sa introduci subtitrarea direct in film?
Foloseste DirectVobSub si o sa iasa ca la carte.
@Darius:
salutare pe mine chiar ma bate gandul sa imi iau un nexus 7 dar de 32 GB ca va costa cat cel de 16 dar am si eu o intrebare … daca vreau sa pun un serial pe el sa ma uit la episoade o sa se vada subtitrarea la ele adica sunt in format Mp4 si pe calculator se vede subtitrare la ele dar pe tableta o sa se vada? ca am inteles ca s-ar putea sa nu
@Ghz:
xDD sper sa ma descurc dar momentan strang banutzii 😛 cu o amarata de bursa va mai dura =))
how to have posibility to view and speak whith a person when i want to speak in yahoo.messenger ? to have a video-conference….. plug-in not work ….please help me….
nu stiu cum sa fac sa functioneze yahoo.messenger, in asa fel incit sa ma si vad cu persoana cu care vorbesc….sa pot activa aceasta aplicatie….am incercat plug-in , dar imi spune tableta, nexus 7, ca nu este compatibila cu aceasta aplicatie….nu stiu ce sa mai fac….