Printre jucariile pe care le testez se afla si un monitor BenQ. Modelul care se afla acum la mine este EW2770QZ, si in caz ca nu v-ati prins din denumirea lui, este un monitor de 27 de inch. Acest model a fost lansat in luna aprilie chiar la final, iar imediat dupa anuntul oficial a ajuns la mine. Sunt primul care i-a rupt sigiliul si ne bucuram sa mai primim produse in teste in premiera. Sa va spun cateva vorbe despre el.
Pentru inceput specificatiile, foarte bune zic eu:
- Diagonala de 27 inch
- Rezolutie 2560 x 1440 pixeli
- Panou IPS
- Contrast nativ 1000:1
- Luminozitate de 350cd/m2
- Timp de raspuns de 14ms sau 5 ms GtG
- Gamut culoare 100% sRGB
- Rata de refresh 65Hz
- Se inclina -5+20 grade
- Are difuzoare integrate
- Low Blue Light
- Flicker Free
- Bright Intelligent Plus
- Consuma 45W
- 2x HDMI 1.4, 2x DP 1.2, jack audio
Ambalajul este unul standard, fara artificii inutile de ambalare. In el gasiti strictul necesar pentru orice monitor, adica manuale, CD, cablu de alimentare si un cablu HDMI.
Design-ul nu este iesit din comun, insa apreciez simplitatea lui si marginile foarte inguste. Ecranul nu este ingropat ci este la acelasi nivel. Se pot face configuratii foarte misto acest monitor. Totusi, la banii pe care ii dai pe el te astepti sa aiba un reglaj mai amanuntit. Din pacate se poate inclina si atat. Piciorul este fix tocmai pentru eleganta. Preferam sa fie mai practic fiind gandit pentru productivitate.
Tot aici trebuie sa ma plang putin. Da, nu toate sunt roz. Butoanele de control sunt amplasate foarte aiurea din punctul meu de vedere. Sunt situatoe pe partea dreapta pe spate. Este destul de greu sa le accesezi mai ales daca ai inca un monitor in dreapta. Nu stiu de ce au decis sa le amplaseze asa. Amplasarea clasica pe rama de jos era foarte ok.
Ce mi-a placut cel mai mult la el este panoul IPS. De mult nu am mai vazut unul atat de bun care sa redea culorile la o fidelitate atat de inalta. Monitorul se prezinta foarte bine la acest capitol si reuseste sa livreze culori foarte bune. Dupa multe monitoare pe care m-am jucat, pot spune ca acesta este cel mai sincer monitor.
Atunci cand schimbi modurile se vede o diferenta foarte clara intre ele. Nu consta doar in luminozitate ca la alte modele ci pur si simplu realizezi cu ochiul liber ce modificari sunt aduse. Desi eu am folosit niste setari personale dupa bunul meu plac, nu chiar cele mai bune pentru productivitate, am putut lucra fara probleme pe el. Din intamplare a trecut pe la mine un fotograf si a editat cateva fotografii. Nu i-a venit sa creada cat de mult conteaza un monitor cu panou bun.
Am incercat sa ma joc pe el si nu prea am fost incatat de rezultat. Desi detin tot un monitor cu panou IPS, dar de la Dell, jocurile sunt acceptabile pe el. Pe acest Benq nu pot spune la fel. Avand o diagonala mai mare si o rezolutie mai mare, timpul mic de raspun si rata de refresh mica au un impact mai puternic asupra utilizatorului. Simti imediat diferente, iar eu am avut dureri de cap in jocuri. Deci clar nu pentru asta este facut.
Insa am descoperit o chestie foarte misto. Low Blue Light este o functie cu care m-am mai intalnit si sper sa ma mai intalnesc. Mi se pare foarte utila mai ales atunci cand petreci mult timp la birou, in special noaptea. Fiind o pasara de noapte, caci asa ma mai striga prietenii, aceasta functie este mana cereasca. Imi protejeaza ochii pe timp de noapte eliminand tenta aceea albastruie. Imaginea devine mai calda si mai placuta. Ochii nu mai obosesc atat de repede si nici nu mai ai dureri.
O functie la fel de interesanta este Brightness Intelligence Plus. Practic este un senzor integrat in monitor care ajusteaza imaginea in functie de lumina ambientala. La inceput nu stiam de el si descopeream schimbari radicale ale imaginii.
Benq EW2770QZ este un monitor foarte bun, performant si elegant. Totusi, nu este foarte accesibil. Fiind proaspat lansat este normal sa aiba un pret mai mare la inceput, insa sunt convins ca o sa ajunga pe la 1500 de lei iar atunci o sa fie un best buy. Momentan consta in jur de 2100 de lei.
Pe parcursul zilei vom adauga si o serie de fotografii.
„porecleaza”?! Ce-ai facut Găbitzule?
Nu stiu, era cam 2 noaptea cand am scris. Aveam ochii semi deschisi si mintea intrata putin in stand-by. Se intampla…
Pei 99% din Benq-uri au butoanele pe partea dreapta, vertical, e tipic Benq.
Subtire rau aceasta prezentare si de un subiectivism extrem, la fel ca si lb romana folosita: „Se pot face configuratii foarte misto acest monitor”