În primele șapte luni ale anului 2024, înmatriculările de autoturisme electrice în România au înregistrat o scădere semnificativă de 20,9%, conform datelor publicate de Asociația Constructorilor Auto din România (ACAROM).
În contrast, înmatriculările de vehicule hibride au crescut cu 43,8% în aceeași perioadă, reflectând o schimbare în preferințele consumatorilor.
La nivelul Uniunii Europene, înmatriculările de autoturisme electrice au scăzut ușor, cu 0,4%, totalizând 815.399 de unități. În schimb, vehiculele hibride au cunoscut o creștere semnificativă de 22,8%, cu 2.385.356 de unități înmatriculate. Pe ansamblu, piața auto din UE a înregistrat o creștere de 3,9% în primele șapte luni ale anului, cu 6.537.362 de autoturisme noi înmatriculate.
România ocupă poziția a 14-a în UE în ceea ce privește numărul de autoturisme noi înmatriculate, cu un volum total de 96.562 de unități, marcând o creștere de 12,6% față de aceeași perioadă a anului precedent.
Pe piața europeană, Volkswagen rămâne lider, cu 2.042.583 de unități vândute, în creștere cu 2,9%, urmat de Stellantis și Grupul Renault, care a înregistrat o creștere de 3,3%, inclusiv datorită vânzărilor Dacia, care au crescut cu 4,6%. Ford a înregistrat o scădere semnificativă, cu 17,6% mai puține unități vândute.
Darius a scris deja opinia lui pe tema asta, iar luni am revenit și eu cu un subiect tangețial, despre range anxiety.
Mai trec multi ani pana EV inlocuiesc complet termicele. Parerea mea e ca pana mai extragem petrol, EV nu au o sansa adevarata. Au cam disparut variantele diesel din oferte. Dar ma astept sa reapara, pentru ca si motorina trebuie arsa in final.
De ce niciun articol nu menționează ce s-a întâmplat cu nr. autoturismelor diesel înmatriculate? Nicăieri, în niciun articol, nimic? Aaaaa, e mai la modă să vorbim despre EVuri?
Ca și când „schimbarea în preferințele consumatorilor” a fost, sanchi, de la electrice la hibride, nu de la diesel la benzină. Pffff