In urma cu mai bine de o luna am luat parte la un eveniment Eurosender. Acesta noua platforma de expeditii s-a integrat si in Romania si va continua sa o faca din ce in ce mai bine. Noi am realizat un interviu pe care il puteti citi mai jos.
1. Ne puteți oferi mai multe detalii despre procesul de dezvoltare a platformei: care a fost finanțarea inițială? Din câți membri a fost formată echipa care a lucrat la ea? Care au fost pașii urmați în dezvoltare? Cât a durat dezvoltarea?
Eurosender a pornit la drum în mai 2014 cu o echipă formată din trei persoane. Cei doi fondatori, Tim Potocnik și Jan Stefe care au dat formă ideii creării unei platforme de curierat agregatoare și dezvoltatorul web Ziga Janez, care a pus la punct detaliile acestei platforme. Împreună au pus bazele proiectului și au convins câteva companii de curierat că pot fi parteneri de încredere. Ulterior, au început să primească comenzi de la clienți, în principal de la cei din Slovenia, iar după aceea a urmat o perioadă de 4 luni, pe care cei trei au petrecut-o la Munchen în cadrul acceleratorului ProSiebenSat1. De atunci, cursul a fost ascendent. Au urmat alte runde de investiții, parteneriate încheiate la nivel european cu cele mai mari companii de curierat, ajungând ca în prezent să ne focalizăm atenția și pe parteneriate cu curierii locali.
2. Cum s-a modificat în timp platforma în funcție de feedback-ul primilor utilizatori?
Încă de la început ideea centrală era să fie creată o platformă simplu de folosit, unde clienții să poată plasa comenzi în câțiva pași simpli și să aibă nevoie de doar câteva minute pentru a face acest lucru. Pe aceeași idee de simplitate s-a mers și în privința informațiilor despre serviciul de curierat oferit prin Eurosender. Pentru că toți oamenii sunt într-o continuă grabă, ultimul lucru pe care și l-ar dori este să petreacă minute în șir pentru a înțelege cum funcționează întregul sistem. Așadar, toate informațiile de pe site-ul nostru au fost scrise cât mai concis pentru a fi ușor de parcurs.
Forma platformei nu a fost mult schimbată, însă alte caracteristici ale serviciului au fost îmbunătățite în funcție de feedback-ul primit. Au fost introduse mai multe modalități de plată a comenzilor, site-ul a fost tradus în mai multe limbi pentru a fi mai accesibil. Încercăm să aducem cât mai multe schimbări care să ducă spre personalizarea serviciului.
3. Puteți face o simulare concretă, pe o destinație, a procesului de trimitere – cum se face comanda, plata, care sunt costurile, cât durează?
Comanda se plasează rapid, alegând țara de ridicare a coletului și cea de destinație, numărul de pachete trimise și greutatea acestora. După acest pas, prețul final este deja afișat, iar clientul poate vedea și timpul estimativ de livrare. Nu mai rămâne decât să introducă adresele și să aleagă modalitatea de plată. Asta este tot. Costurile diferă în funcție de ruta aleasă și de greutatea coletului. Oricine poate face o simulare, fără a fi nevoie să plaseze efectiv o comandă pentru a vedea costul final.
4. Când și de ce ați decis să vă lansați pe piața din România?
Încă de la început s-a pornit de la ideea oferirii unui serviciu de curierat care să acopere toate țările membre UE. Prin urmare, dintotdeauna am fost prezenți pe toate piețele europene. Însă vizibilitatea pe care o avem diferă de la o țară la alta, așa că am hotărât ca rând pe rând să ne lansăm oficial pe toate piețele.
România a fost printre primele țări datorită numărului de expați și studenți care locuiesc în străinătate. Dincolo de mărimea unei piețe, sunt importante și caracteristicile sale, iar pentru România acesta a fost motivul principal. Totodată, vrem să inovăm și să aducem schimbare, să universalizăm niște servicii de calitate, care să devină accesibile tuturor, indiferent de țara de proveniență. Din punctul acesta de vedere, piața din România nu este încă aliniată standardelor europene. Piața neagră pe segmentul de livrări internaționale încă supraviețuiește, chiar dacă nu mai este la fel de înfloritoare ca înainte. Vrem să le arătăm românilor că își pot expedia pachetele și altfel decât prin autocare și șoferi de camion, la prețuri pe care și le pot permite.
5. Care este profilul utilizatorului pe care îl vizați?
Ne adresăm serviciile tuturor, atât persoanelor fizice, cât și companiilor mici și mijlocii care nu au încheiate contracte directe cu companiile de curierat. Clientul român este cel care locuiește în străinătate sau are rude plecate în afară. Este utilizator de internet și obișnuit să facă plăți online. Trimite pachete relativ des și este mereu în căutare de cele mai convenabile modalități.
6. Românii sunt încă reticenți la serviciile online, mai ales când vine vorba despre plată – cum contracarați această tendință?
Da, acesta este una dintre caracteristicile care diferențiază România de alte țări. Într-adevăr românii sunt mai reticenți, însă sunt semne clare că acest lucru începe să se schimbe. Oamenii au început să comande tot mai mult pe internet, conform datelor BNR, numărul de carduri emise este în continuă creștere, iar posibilitatea pe care o avem de a ne plăti anumite taxe online, vine ca o încurajare din partea statului ca oamenii să aibă încredere în astfel de modalități de plată. În plus, clienții pot opta să plătească prin transfer bancar, la ghișeul băncii. Suntem convinși că lucrurile se vor schimba tot mai mult în viitor și tocmai aceste piețe, care nu sunt încă dezvoltate din anumite puncte de vedere, sunt și cele mai promițătoare.
7. La doar o lună de la lansare, ați anunțat un parteneriat nou. Ce alte parteneriate aveți în vedere?
Avem în vedere și alte parteneriate cu curierii locali. Sunt mai cunoscuți oamenilor pentru că sunt cei care fac livrările în țară. Serviciile curierilor internaționali nu sunt întodeauna accesibile oamenilor, însă companiile sunt mult mai familiarizate cu acestea. Prin urmare, strategia noastră este să lucrăm atât cu curieri internaționali, cât și cu cei locali pentru a răspunde mai bine nevoilor celor care expediază colete intern.
Mersi foarte interesant articolul.
Mai scumpi decit Gls sau Dpd.