In august 2011, Google anunta achizitia diviziei de telefoane Motorola Mobility pentru impresionanta suma de 12.5 miliarde $. Si dupa aceasta mutare activitatea in cadrul companiei a continuat relativ la fel, cu telefoane mai mult sau mai putin de succes, si neasteptata lipsa a unui terminal Nexus realizat „in casa”.
Acum Google a luat o decizie mai surprinzatoare: de a vinde Motorola Mobility celor de la Lenovo. Si la un pret mult mai mic, de numai 2.91 miliarde $. De vina par sa fie vanzarile scazute de smartphone-uri Motorola din ultimii ani, si previziunea unor scaderi in vanzari la nivel global pe acest segment.
Insa Lenovo nu preia totul ca atare. Pentru acesti bani primeste toate fabricile si telefoanele Motorola, brand-ul, 2000 dintre cele mai neimportante patente, si dreptul de a folosi orice tehnologie dezvoltata la Motorola Mobility pana acum. Google insa pastreaza majoritatea patentelor achizitionate in urma cu 2.5 ani.
Plata celor 2.91 miliarde $ va fi facuta esalonat: initial vor fi acordate 660 milioane $ direct si contravaloarea a 750 milioane $ in actiuni Lenovo. Iar restul de 1.5 miliarde $ vor fi platite in urmatorii trei ani. Si astfel Lenovo ajunge sa fie ce-l de-al patrulea producator de telefoane din lume.
Alin a zis
Pare o mișcare inteligenta din partea google. Ii interesau doar anumite patente importante.
Darius J. a zis
Exact, mai multe lamuriri aici: http://www.orlando.ro/2014/01/30/sase-despre-vanzarea-motorola-mobility-catre-lenovo/
🙂
marten a zis
Imi place de Lenovo, creste ca brand si popularitate. Asta e bine!
MSS a zis
Era interesant ca desi Google achizitionase Motorola Mobility, Nexus 5 a fost tot in parteneriat cu LG. De atunci se ridica un semn de intrebare.
George a zis
Google a facut o super afacere :))) a iesit in pierdere cu 9,6 Miliarde dolari. Mai dau si ei chix cateodata.
xtz a zis
Gresit! Google a cumparat de la bun inceput Motorola mai mult pentru patentele acestuia ca sa-si puna platforma Android la adapost de patent-trolls, iar acum ei au vandut catre Lenovo doar brandul Motorola, patentele si diviziile de cercetare, vezi project Ara, le-au pastrat.
s3ns3lol a zis
e Google.pierderea e … 0.anumite patente pentru viitor sunt bune