In urma cu aproape doua saptamani a ajuns la noi in „redactie” cel mai nou terminal din portofoliul celei mai cunoscute firme coreene: LG G5. L-am testat cat am putut de bine, pentru ca l-am folosit ca telefon principal, iar acum venim cu verdictul final, sub forma unui review.
Iar pentru ca e unul din telefoanele momentului, la fel ca si Samsung S7 Edge – testat aici, il vom compara, pe alocuri, cu acesta din urma. Pe final vom incerca sa spunem clar: este LG G5 flasgship-ul momentului sau ramane Samsung S7 Edge?
LG G5 a fost primit in teste prin programul Orange Smartphone Testers.
Ca element de noutate, LG a adus ceea se numesc „prieteni, sau „G5 friends”, niste adaptoare care se pun in locul partii de jos a telefonului si fac diferite lucruri. Mai multe despre acestia puteti citi aici. Din pacate noi nu am primit niciun prieten la teste.
Vom lua, pe rand, fiecare categorie de mai jos si o vom diseca. Sa incepem!
Cuprins review LG G5
- Specificatii
- Design
- Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
- Ecran, difuzor
- Camere: foto si video (zi si noapte) – wide si normal
- Autonomie baterie
- Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala cu Samsung S7 Edge
Specificatii
LG G5 se vrea, evident, ceea ce n-a fost LG G4: un telefon complet. Adica unul atat cu performante bune cat si cu toate „accesoriile” de care G4 s-a lipsit, ar fi senzorul de amprenta. Cel putin pe hartie, LG a reusit ceea ce si-a propus, specificatiile cat si dotarile sunt demne de inceput de 2016.
- Ecran: 5.3 inch cu rezolutie 1440 x 2560 si 554 PPI
- Procesor: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 dual-core 2.15 GHz Kryo & dual-core 1.6 GHz Kryo
- GPU: Adreno 530
- RAM: 4 GB
- Memorie interna: 32 GB
- Camera: 16 MP (f/1.8) + 8 MP (f/2.4), laser autofocus, OIS (3-axis) pe spate, 8 MP, f/2.0 pe fata
- Baterie: 2800 mAh
- Sistem de operare: Android 6 Marshmallow
- Altele: Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth, senzor de amprenta, port USB-C
Design
De data aceasta nu va pot vorbi despre ambalaj pentru ca telefonul ajuns la noi este un „demo unit”. In Romania LG G5 inca n-a ajuns oficial in magazine.
Insa va pot vorbi putin despre design. Din pacate n-am doar lucruri bune sa va spun. Smartphone-ul se simte bine in mana si nu e alunecos. Forma lui mi-a placut destul de mult si, daca nu esti foarte atent, acesta aduce cu un produs premium.
Insa problema vine cand vorbim de detalii. Marginile argintii de pe spate arata foarte bine, insa parca sunt putin ascutite si te agata in palma. Dupa care, partea de jos, care se scoate pentru a inlatura bateria si a conecta telefonul cu alti „prieteni”, nu se imbina perfect cu restul telefonului. La fel se intampla si cu butonul care-ti permite sa scoti aceasta parte de jos.
Dupa care vine capacul de pe spate, despre care LG spune ca e de aluminiu vopsit. Acesta arata foarte bine insa suna ciudat si nu aduce a aluminiu, mai mult, se vede o oarecare diferenta fata de partea de jos, care probabil e din plastic.
In mare LG G5 e un telefon care nu arata rau, insa am fost asa de exigent la capitolul design pentru ca se presupune ca avem de a face cu un terminal premium. In plus, LG G4 mi se pare ca s-a prezentat mult mai bine la acest capitol.
Iar daca este sa-l compar cu S7 Edge la acest capitol clar LG G5 iese pe locul doi.
Imi place ca senzorul de amprenta e pe spate (desi asta inseamna ca nu poti debloca telefonul cand e pe masa) insa parca mi-ar fi placut sa fie tot acolo si butoanele de volum, cum eram obisnuit de la LG G4.
Sistem de operare, aplicatii, utilizare, performante
Sistem de operare. LG G5 vine din fabrica cu Android 6.0.1 Marshmallow. Daca este sa-l compar cu LG G4, care venea cu Android 5.1.1 „Lollipop”, pot sa spun ca se simte o imbunatatire considerabila pe G5, probabil datorata si noului sistem de operare.
Nu ma intelegeti gresit, si LG G4 se misca impecabil, insa nu avea fluenta pe care o are LG G5 sau pe care am observat-o pe majoritatea telefoanelor cu Android 6.
In alta ordine de idei, am vazut si o problema cauzata de Android 6, o problema care pare ca e comuna si rupe bateria, dar o sa va spun despre ea la capitolul corespunzator
Aplicatii. Nu stiu daca producatorii de telefoane si operatorii de telefonie s-au desteptat dar se pare ca, la fel ca S7 Edge, LG G5 a avut foarte putin bloatware. Da, a venit cu suita Google preinstalata (apropo, primesti 100 GB in Google Drive, la fel ca si la G4, insa pe contul meu n-am putut sa activez promotia) si cu alte cateva aplicatii, printre care LG Health, LG Backup, SmartWorld sau altele, aplicatii pe care nu le poti dezinstala, insa nu sunt multe si nici enervante. Un mare plus pentru LG si Orange aici.
Utilizare. Daca vrei un telefon rapid, usor de tinut in mana si care sa nu-ti dea batai de cap la fiecare 10 comenzi facute atunci LG G5 e pentru tine. Daca pe S7 Edge am mai avut ceva mici probleme legate de software sau de marginea ecranului (care era prea sensibila) pe LG G5 n-am avut absolut nicio problema. Telefonul se comporta pur si simplu exemplar chiar daca e o unitate de demo.
Mai jos avem si un screenshot cu spatiul de stocare disponibil, ca sa puteti face si aici o comparatie cu S7 Edge. Suita de aplicatii e aceeasi si se pare ca spatiul disponibil e tot pe acolo. Nicio diferenta semnfiicativa.
Tot capitolul utilizare pot sa va spun doua cuvinte si despre senzorul de amprenta. Acesta e amplasat pe spate pe acelasi buton care face si pornit-oprit pentru ecran. Cred ca are sanse sa fie cel mai rapid senzor de amprenta testat. Sau cel putin e in top. Mai mult, fata de S7, la LG G5 nu trebuie sa-l apesi (desi e si buton) pentru a debloca terminalul.
Performante. Desi v-am spus ca se misca impecabil, ca la fiecare review trebui sa facem si niste teste sintetice, pentru cei care vor sa aiba grad de comparatie cu alte terminale. La fel, suita de teste e aceeasi: AnTuTu si Geekbench, dupa care un test pe Wi-Fi si unul pe LTE-4G.
Daca este sa ne uitam strict la cifre, in mare, LG G5 este mai slab decat S7 Edge, insa in realitate eu n-am simtit nicio diferenta de performanta intre ele. Iar acum sa trecem la partea de conectivitate.
Si de aceasta data LG G5 pierde in fata lui S7 Edge, unde cel din urma a obtint aproape 80 Mbps pe Wi-Fi, pe exact acelasi router si exact din acelasi loc. Nu e rau nici rezultatul obtinut de LG G5, insa se putea mai bine.
Ecran, difuzor
Difuzor. Nu avem nici aici difuzor stereo, e doar unul singur, pus la baza telefonului. Se aude puternic si clar, distorsioneaza doar putin la volum maxim.
Ecran. Pare foarte bun, are culori puternice, e luminos si vibrant. Pot sa spun ca e aproape la fel ca si cel de pe S7 Edge. Totusi, cred ca Samsung a facut o treaba mai buna. In plus, pe LG G5-ul primit in teste am observat un mic „bleed” la colturile de jos (efectul in care lumina alba patrunde peste imagine cand fundalul e negru) si o mica dunga de culoare albastra, vizibila doar din anumite unghiuri, pe fundal alb.
Dunga albastra o pun pe seama faptului ca e un terminal demo, dar de bleed se pare ca s-au mai plans si altii pe alte site-uri. Insa se pare ca LG repara sau inlocuieste terminalele cu astfel de probleme.
Camere: foto si video (zi si noapte) – wide si normal
Un alt element de noutate, pe langa prieteni pe care nu i-am putut testa, este camera duala. Dupa cum stiti LG G5 are doua camere, una cu unghi larg de 8 megapixeli si una cu unghi normal de 16 megapixeli. Cea cu unghi larg e perfecta pentru peisaje pe timp de zi, se vede excelent si nu distorsioneaza. Cea cu unghi normal face poze foarte bune in orice conditii, insa exceleaza noaptea.
Am pozat si filmele cu ambele. De cele mai multe ori acelasi cadru l-am tras cu fiecare, ca sa vedeti diferenta. Mai jos avem, pentru inceput, pozele.
Daca e sa compar doar camera principala, nu cea wide, de pe LG G5 cu cea de pe S7 Edge nu pot sa dau un verdict precis, cred ca as inclina mai mult spre cea de S7 Edge. Insa daca iau totul in asamblu as alege LG G5, tocmai pentru camera wide care e perfecta pe timp de zi.
Sa trecem la filmari, cu ambele camere atat pe zi cat si pe noapte.
https://youtu.be/ui7nSa_aY80
https://youtu.be/5BJzJG9FYfs
https://youtu.be/OJ1otQqwP_s
https://youtu.be/Vn5GWoxvc9g
La fel si la capitolul filmare. Camera normala face treaba foarte buna atat pe zi cat si pe noaptea, cea wide se descurca excelent doar pe zi.
Autonomie baterie
Ajungem si la un capitol foarte sensibil si interesant pentru foarte multa lume: autonomia bateriei. Din cauza faptului bateria pe G5 nu e foarte mare (n-are nici macar 3000 mAh) nici autonomia nu exceleaza in vreun fel. Ba mai mult, au fost zile cand daca il mai stresam putin nu reuseam sa ajung cu el la priza.
In mod normal tine de dimineata pana seara, insa asta daca nu-l folosesti prea mult. Si, chiar si asa, nu te astepta sa ai mai mult de 20% seara cand ajungi acasa.
Si ca tot va ziceam de ceva probleme la capitolul baterie pe Android 6, se pare ca pe multe modele (am patit-o si pe S7 si pe OnePlus 2) se intampla ca sistemul de operare sau Google Play Services sa consume cea mai multa energie. Ori raporteaza gresit consumul Android 6 ori chiar are o problema si, in loc sa faca bateria sa tina mai mult, acesta o termina mai repede.
In orice caz, LG G5 nu este un campion la acest capitol.
Pret, disponiblitate, concluzie si comparatie finala cu Samsung S7 Edge
In concluzie, LG G5 este un telefon rapid si cu doua camere mai mult decat binevenite. Cu toate acestea lasa de dorit la capitolul baterie si calitatea constructiei.
De ce as alege LG G5 sau S7 Edge? As lua LG G5 in locul lui S7 Edge pentru: camere si USB-C. As cumpara un S7 Edge in locul lui G5 pentru: baterie, rezistenta la apa si constructie.
Iar acum, doar pentru LG G5, cateva puncte PRO si CONTRA:
PRO
- Foarte rapid, totul se misca bine
- Display bun, cu mici probleme posibil cauzate de faptul ca aveam un terminal de test
- Doua camere, cea wide face toti banii
- Probabil cel mai rapid senzor de amprenta
- Port USB-C
CONTRA
- Constructia lasa de dorit
- Bateria nu e cea mai longeviva
In final, la capitolul pret nu va pot spune nimic oficial. Ceea ce va pot spune e ca in contractul primit la livrarea telefonului pentru testare valoarea acestuia a fost trecuta ca fiind 575 Euro. Asta inseamna undeva la 2500 lei, pret mult mai mic decat pentru un Samsung Galaxy S7 (fara Edge).
Evident, cand va veni in mod oficial si in Romania vom reveni cu amanunte.
Daca nu-ti place, da-mi-l mie!
Pt LG G5:
– filmare FullHD la 60 fps ?
– se incalzeste la utilizare medie spre intensa? (S7 se rezolva cu racire prin lichida!)
E plin internetul de ele ca se supra-incalzesc, da, se supra-incalzeste in draci… (ca mai toate android-urile cu multe core-uri)
Dar si S7-ele aud ca si el isi da throttle din cauza caldurii….
Nu prea isi au rost comparatiile astea pt ca unul in vede bun pe G5 altu il vede pe S7. Exact ca si cum ai compara merele cu perele. depinde de la caz la caz.
Din punctul tau de vedere camera de pe G5 – cea principala o „bate” pe cea de pe S7 sau o preferi pe cea de pe G5 pentru ca are si cea secundara de 8 mp ?