De când a început pandemia asta și copii au rămas să facă școală de acasă, am rămas și eu în home-office permanent. La un moment dat, în plin lockdown, eram toți patru conectați în sesiuni video, pe la lucru, școală sau cu prietenii.
Tot pe atunci, dacă nu știați, ANCOM a decis să taie din țava de internet pentru populație, chipurile pentru administrația statului – fie ea centrală sau locală – care are mult de lucru, iar noi, cu Netflix-ul și HBO Go-ul le încetineam viteza de reacție (sursa).
Ca să nu o mai lungesc atât, prin iunie deja nu mai puteam lucra de acasă, că semnalul la Wi-Fi era prea slab, deși am biroul lângă locul unde este routerul amplasat. Este adevărat că și acesta din urmă avea deja șase ani, dar tot nu era de aruncat…
După ce am chemat de două ori echipa de la Digi, pentru a verifica dacă cablul de fibră optică nu este afectat sau dacă distribuitorul lor de semnal nu este stricat, am decis să schimb vechiul Netgear N600 cu ceva mai nou. Și, cum casa îmi e construită cu un anume tip de cărămidă, care are fier beton în fiecare alveolă (dacă doriți informații suplimenatare, le aveți aici), am optat pentru un sistem mesh.
Am analizat tot felul de oferte, m-am uitat și peste produsele similare testate de mine sau de colegi, dar la final m-am decis asupra unui sistem Wireless Mesh Gigabit de la D-LINK: COVR-2202 AC2200, Tri-Band 400 + 867 + 867 Mbps, cu două elemente, pe alb.
În primul rând, l-am ales pentru că… Gigabit. OK, pe wireless nu voi ajunge la asemenea viteze, dar îmi garantează unele destul de mari cât să nu mai am probleme. Apoi, este tri-band: pe lângă că știe 2,4 și 5 GHz, mai are o bandă dedicată exclusiv comunicării între ele. Apoi, ultimul element care m-a convins a fost faptul că pot adăuga ulterior alți sateliti. Bine, la toate astea, mai puneți și sfatul unui prieten care avea deja de câteva luni sistemul acasă și mi-a spus că avea un preț rezonabil atunci – 480 RON!
Nu am să fac un review propriu-zis, pentru că nu acesta era scopul articolului. Dar vă spun că a fost extrem de ușor de pus în funcțiune (practic e plug and play), iar aplicația de management, pe telefon, este intuitivă.
În loc de concluzie, vă las vitezele, conform ultimului test, efectuat azi. Dar să țineți cont că sunt de Z-E-C-E ori (ca să îl parafrazez pe deja fostul primar din Timișoara) mai mari decât pe vechiul router:
Voi cum stați cu vitezele de internet acasă? A fost nevoie să faceți un upgrade de când cu pandemia și lucrul/studiul de acasă?
__Mihai__ a zis
Vezi ca ai o problema, nu e normal ca upload sa fie aproape dublu fata de download. Oricum ar fi, în conditii ideale (la 1m de emițător fara alti clienți) ar trebui sa ajungi aproape de limita de banda de la device sau provider. In cazul tău probabil 500 sau 867 Mbps.
Cristian Răducă a zis
Cum casa ecraneaza maxim si am si laptopul de serviciu, nu cel personal, deci cu o dotari de office, nu ma mira deloc
redfury a zis
Pe Wifi nu vei ajunge niciodata la mai mult de 1/2 din viteza la care se face linkul.
Cristian a zis
La mine am 500 pe wifi langa router Tenda AC19, desi laptopul zice ca e conectat la 867mbps. ~950 pe fir.
La distanta de vreo 10m, prin 2 pereti si o placa de beton am ~150 pe firless.
nu e cel mai performant router ac, dar sunt super incantat ca nu mi se blocheaza, nu face fitze, nu bajbaie. in 2 ani de zile, de cand il am, singura problema, a avut nevoie de un update de firmware – pe wifi ducea maxim 300mbps (era sa ii si injur pe aia de la rds ….)
redfury a zis
E normal, pe Wifi prinzi maxim 1/2 din viteza linkului.
Cristian a zis
redfury, o fi normal dar mi se pare o tampenie, stii, ai 867mbps link, deci merge 400 … mind fck 😛
si mica rectificare pt me, ac15 nu ac19
Marius M a zis
Sistem mesh cu doua elemente nu e mesh. Se poate numi cel mult mesh ready intrucat poate forma o retea mesh in cazul in care mai sunt adaugate alte elemente si va trimite pachetele la destinatie pe calea cea mai scurta/rapida. Cand sunt douar doua elemente ai un router main si un repetor. Cel mai probabil asta se intampla in majoritatea cazurilor cand sunt sub 5 elemente intr-o casa iar routerul principal nu este izolat intr-un colt de culoar.
sciuro a zis
Nu este chiar așa: astea mesh comunică între ele pe o frecvență separată ca să lase libere benzile principale. În rest, da poți să spui că sunt un „fel de” principal+repetor.
sciuro a zis
Am o doleanță mai veche și nici un producător de routere casnice nu zice: se poate știi câți clienți suportă?
Cristian Răducă a zis
pai scrie la fiecare cati duce
__Mihai__ a zis
La casnice chiar se feresc de asemenea metrici. Un pic mai sus gasesti ceva referinte vagi:
https://dl.ubnt.com/datasheets/unifi/UniFi_AC_APs_DS.pdf
Vladmix6 a zis
Și eu detin același sistem mesh, și nu pot sa spun că sunt mulțumit de raza sa de acoperire. Inainte detineam doar 2 routere situate astfel 1 la etajul 1 in mijlocul casei, 1 la etajul al doilea intr-o extremitate . Aveam semnal foarte prost atât la parter cât și la etajul 1 in extremități. Am montat acest sistem mesh la etajul 1 in extremitatile neacoperite de celelalte 2 routere si tot nu am semnal bun la parter. Pt că aceste 2 routere deși telefonul are doar „punctul” de semnal de la iconita de wifi pe telefon pt. Rețeaua 5Ghz, face foarte greu tranzitia la 2ghz care are o acoperire mai buna (3 liniuțe). Dar o perioada de 10s tot raman fara internet la parter. Ca si acoperire per etaj un Tenda F3 se descurca mai bine(dar are viteza limitata la 300mb). Daca nu ai internet la 1Gb nu consider ca merita achiziția. Cel putin pentru o casa ca a mea la 400mp+ nu acopera nici jumatate din suprafața intr-un mod satisfacator.
Valentin a zis
La 3 etaje îți trebuie minim 5/6 repertoare / ap….
varucu a zis
Am vazut blocuri mai mici decat casa ta…
Kpk1 a zis
O spun mereu, cablati cat de multe puteti si nu mai sperati de la wifi ca va poate oferi totul.
Ok, wifi e util pt dispozitive mobile, descarcari light , trafic redus, etc.
Cand situatia are nevoie de resurse treceti pe Utp.
Eu am cablat toate tv, mp, pc mai putin un laptop dar si pt acela am un cablu daca stau la birou.
In casa am pozitionat cate un AP la maxim 50mp.