Am fost genul de persoana care mereu a cumparat flagship-uri. Primul meu smartphone si implicit flagship a fost Samsung Galaxy S2. A fost urmat de un Galaxy S4 pe care l-am spart dupa vreo 3 luni, iar apoi un Galaxy Note 4 pe care l-am folosit mai bine de 2 ani pana s-a stricat placa de baza. Deja probabil mi-ai pus eticheta de Samsung fanboy, iar daca iti spun ca urmatorul telefon pe care l-am cumparat si il folosesc si in prezent este un Galaxy S8, nu fac altceva decat sa iti confirm asta. Adevarul e ca imi plac telefoanele Samsung, dar le recunosc defectele si nici un telefon Samsung nu e perfect, nici macar aproape de perfect.
Deja de cateva luni bune doresc sa pensionez S8-ul si sa trec la altceva si m-am izbit de doua probleme: cea evidenta este legate de pretul la care au ajuns sa se vanda flagship-urile in ziua de astazi, iar a doua era legata de ce anume vreau sa fac cu telefonul mobil, ce este important pentru mine: camera foto, autonomia bateriei, ecranul si stabilitatea. Primul impuls ar fi sa imi cumpar S10. Pretul se zvoneste a fi undeva la 4400 de RON in Romania. Cunoscandu-ma foarte bine, stiu ca mai mult de 2 ani de zile nu il voi tine si desi il pot cumpara cu banii jos, mi se pare o suma enorma pentru un telefon mobil.
Apoi mi-am adus aminte de o replica, pe care Darius o foloseste destul de des si ii apartine lui MKBHD:
cheap phones are getting good and good phones are getting cheap
De aproape un an de cand scriu in timpul liber pe ArenaIT, am avut oportunitatea de a testa o gama destul de variata de telefoane, de la Nokia 6.1, Huawei Mate20Pro, Samsung Galaxy Note 9, LG G7, Nokia 5.1 Plus, Nokia 7 Plus pana la Pixel 3. Iar acum folosesc Xiaomi Pocophone F1 primit in teste de la evoMAG. Pe langa cele testate, i-am recomandat fratelui meu mai mic un Xiaomi Mi A1 pe care il foloseste intensiv de mai bine de 1 an, mama a folosit un Xiaomi Mi4C mai bine de 2 ani pana cand l-a inecat in toaleta, iar tata este multumit acum cu un Xiaomi Mi A2. Toate aceste telefoane le-am butonat si testat ori de cate ori am avut ocazia. Pot adauga si iPhone 6s de serviciu folosit timp de 1 an si OnePlus 6T pe care l-am butonat timp de o saptamana prin amabilitatea antrenorului de la sala pe care o frecventez.
Concluzia la care am ajuns dupa ce am vazut si testat/ semi-testat toate aceste telefoane este ca un astfel de telefon, de 2000-2500 de lei (practic pretul unui flagship Android de acum 3 ani de zile), poate chiar mai ieftin imi va satisface cu siguranta nevoile pentru urmatoarele 24 de luni. Ceea ce MKBHD spune este foarte adevarat, iar in prezent din punctul meu de vedere flagship-urile nu isi merita si nici justifica preturile exagerate. Un telefon cu 2000 de lei a ajuns sa aiba avantaje precum jack 3.5mm si slot card SD, lucruri la care majoritatea flagship-urilor au inceput sa renunte.
Ce ramane de vazut in cazul meu este daca voi reusi sa imi stapanesc pornirile si sa nu imi cumpar S10-le sau voi lua un Pixel 3/Pixel 2XL de pe OLX fara garantie sau sa astept un Pocophone 2 sau…. Voi ce spuneti, mai merita cumparate flagship-urile, raportandu-ne la ceea ce ofera versus pret?
P.S Probabil ati observat lipsa telefoanelor Apple din discutie. E simplu: nu sunt pentru mine, nu ma pot imprieteni cu ecosistemul lor, iar preturile le cunoastem cu totii. 🙂
Nu zici rau de pocofone 2…eu am poco f1 si sunt foarte multumit….las schimba sdoa cu un huawei mate 20 pro…in rest nu masm uita la altceva .
flagship-urile marcilor de top sunt foarte scumpe, insa sunt marci mai putin cunoscute care lanseaza elefoane cu titlu de flagship, dotari comparabile cu cele de top dar la preturi acceptabile.
Cum spuneai si tu, nu intotdeauna merita sa platesti dotari de top daca nu le folosesti. Cum majoritatea „ne dam” doar pe mail,facebook,instagram,whatsapp, calendar si o aplicatie de vreme, un telefon pana in 1000 de lei e suficient. Ce primesti in plus la un telefon care depaseste pragul asta consider ca sunt chestii pe care nu le folosim sau nu le sesizam multi dintre noi.
Avand in vedere ca si telefonul meu face in curand doi ani, mi-am pus aceeasi intrebare. Eu cred ca flagship-urile din 2019 nu-si merita banii. Generatiile anterioare merita banii de acum dupa ce le-au scazut preturile. Dar sa iei in curand S10, e o nebunie! Poate in 2020/2021 sa aiba un pret apropiat de realitate!
Pixel 2xl am avut și l-am schimbat pe pocophone.poco este net superior
Cum ba sa dai 6000 lei pe un iPhone?? Da, ai dreptate. Nu merita banii. Tin minte si acum cand toate telefoanele de top costau maxim 3000 de lei si ni se pareau scumpe. Acum s-au dublat. Cred ca cel mai cinstit telefon de top este LG G7.
Total de acord cu tine. Mandru posesor de lg g6
Flagship-urile sunt precum masinile de 40-50-60k euro…. sunt foarte bune, dar aceeasi treaba o faci si eu o masina noua de 20k euro. Iei masina de 50k euro doar daca-ti permiti, si vrei sa te simti mai bine, si iti place, si toate cele… nu inseamna neaparat ca aceea la 50k euro iti va oferi considerabil mai mult.
„Voi ce spuneti, mai merita cumparate flagship-urile, raportandu-ne la ceea ce ofera versus pret?”
Clar nu !
Familia mea + mama.tata,sora am trecut la Xiaomi anul trecut, 4 Redmi 6 si un Mi A2 pentru sora, telefoane best – buy.
Mai ramane sa ii cumpar si fiului meu un Xiaomi si suntem Fan boy family Xiaomi 🙂
P.S. Pentru hateri, DA sunt platit de Xiaomi si guvernul chinez sa fac reclama 😀
Xiaomi mi9… doar ce s-a lansat. Ai ultimul procesor Spandragon 855 si 5G ready pentru ~400 euro (pentru varianta 6gb ram + 64gb mem). Eu am trecut Acum 3 ani de la iphone la primul meu xiaomi mi5, pana astazi a fost un telefon absolut excelent ..dar a venit vrenea sa trecen la un mi9.
Da. Flagship de la OnePlus. Dar, daca arata bine Pixel 4XL, ma bag la un sacrificiu
Daca tot esti multumit de Samsung eu zic sa mergi pe S9. Nu e nici vechi si nici scump si abia-l mai tii 2-3 ani pana vezi care-i treaba cu 5G-ul. Eu chinezarii nu pot sa recomand…
S9+ s a lansat la 4400 lei. Il gaseai in magazin cu 3000 inainte de sarbatori.
Ai rabdare cateva luni si iti iei s10 la pret bun .design si materiale premium ,cel mai bun ecran,fara notch,camera de top,sunet dolby atmos etc
Ai pe undeva un articol cu cele mai ieftine telefoane cu incarcare wireless incorporata? stiu ca Samsung S7 are dar eram curioasa daca gasesc ceva si mai ieftin, iar magazinele online nu prea promoveaza chestia asta. Tu ai testat mai multe si poate stii din practica.
Nokia 8 Sirocoo are:
https://arenait.ro/2018/09/04/nokia-8-sirocco-review-flagship-intarziat.html
@varucu @Ninu
Cum detin un S8, nu vad de ce as lua S9. E 85% acelasi telefon. Si parca as mai iesi din tabara Samsung.
Dupa perceptia mea, urmatorul ar fi Mate P20 Pro dar nu am experienta cu el. La fel si Pixel… Mai in jos parca nu m-as duce.
Huawei iasa complet din discutie…cea mai bloatware interfata ever. Pixel 3 in schimb ma enerveaza lipsa butoanelor de navigare, prin gesturi nu e inca suficient de natural. Cand vine vorba de Pixel 3 in schimb, e greu sa dai cu piciorul la camerele alea foto si difuzoarele stereo, plus Android curat.
Acum cred ca cea mai buna optiune e S10E. Au facut niste telefoane super.
in scoala aveam o masura de calcul – 1 paine! [ nu eu am inventat-o 🙂 ] – daca un telefon depaseste 1000 de paini – cred ca nu se merita , dar stiu ca unii au bani mai multi si pentru ei acea suma o castiga in cateva zile , si asta inteleg , dar sa dai o cisterna de bani pentru ceva ce poti cumpara cu o roaba de bani parca nu se merita
Mai mult mi se pare absurd si anti-uman sa faci asta , exact ca „jmekerii” ce cumpara o sticla de sampanie de 1000 de euro in „Bamboo ”
PS: recunosc ca este doar un argument – atentie un argument poate sa fie tara sau slab caci este relativ la subiect fata de cel ce argumenteaza , argumentele nu sunt niciodat adevarata sau false !!! atentie
Cata aroganta „dom’ profesor” in ultima parte a comentariului! „Atentie” poti spune la tine acasa! Aici nu-ti este nimeni elev sau subaltern!
Salut, am vazut pe AliExpress Umidigi F1(200$) sau Umidigi S3 Pro (300$) ambele cu baterie mare 5150mAh, Android stock 9. S3 Pro vine chipurile cu 48mpx de la Sony(zvonuri ca ar fi aceasi camera ca pe Xiaomi Mi9) numai ca am citit ca chipset Helio P70 nu ar fi compatibil cu senzorul asta mare de 48mpx de la Sony.. .. Nu stiu, nu ma pricep….
Celalalt vine cu Helio P60. In rest vin cu usb c, fast wireless charging. Par foarte tentante mai ales la pret si la acest asa zis android stock. Daca cineva a incercat dispozitive de la umidigi sa ne impartaseasca experientele. Eu am cautat pe net pareri si ce am gasit, era si de asteptat, nu exista nici un suport pentru eventual updateuri de soft si bineinteles daca patesti ceva pentru garantie nu prea ai suport iar. .. Chipurile trebuie trimis in China deci…. Nu stiu ce sa zic daca vreti sa cautati si voi, echipa ArenaIT, sa aruncati un ochii priceput de-al vostru pe aceste 2 terminale si sa ne spuneti parerile voastre ar fi super.
Multam si o zi farina.
Astea sunt telefoane pe care ar trebui să le testam minim 6 luni, ca sa nu fim injurati că s-au stricat dupa 4 luni de funcționare :).
Mai bine iau Xiaomi Mi A2 la 900 de lei decat să lăcomesc la senzori imensi și încărcare wireless pe telefoane chiar no name.
Corect! Dar voi aveti vreo idee despre aceasta incompatibilitate dintre chipsetul Helio P70 si senzorul Sony de 48mpx?!
Nu stiu să îți răspund până nu mă documentez 🙂
Am luat un S9 pro și după 30 de zile l-am returnat din cauza soft-ului.
Te rog! Astept oricând raspuns nu ma grabesc. O sa se mai iefteneasca oricum in 2-3 luni si plus my daily driver este un Mate 20 pro dar ma bate ideea sa incerc ceva ieftin cu specificatii din astea bomba si in special sa fie Android stock sau din program ul One. Oricum multam, va urmaresc cu drag mereu. Bursucul saluta intreaba echipa.
Salut ArenaIT. Ce parere aveti despre Xiaomi Mi A2? Am vazut ca e in programul Android One. Si specificatii le sunt destul de bune. Ceva pareri despre acest model, ce sa aleg inte el si fratele lui A2 lite. Si varianta A2 de 6 Gb de ram se merita fata de varianta de 4 GB de ram exista vreo diferenta cu adevarat notabila. In acesti bani exista oare altceva cu Android stock sau Android one mai bun care sa merite atentie acordata. Va multumesc , o zi faina de la Bursucul.
https://arenait.ro/2018/10/11/scurt-review-comparativ-xiaomi-a1-xiaomi-a2.html
Ai pe site review-uri atat la Mi A2 cat si la Lite, trebuie doar sa cauti (era link si in articol) 🙂
https://arenait.ro/2018/10/11/scurt-review-comparativ-xiaomi-a1-xiaomi-a2.html
https://arenait.ro/2018/10/01/xiaomi-a2-lite-scurt-review-telefon-excelent-buget.html
cat despre RAM, 4GB sunt suficienti pentru Mi A2.
Salut baietii de la ArenaIt, o ultima intrebare … Xiaomi Mi A2 sau Nokia 7 plus? Am. Citit review urile am vazut unbox ingurile, as tinde destul de mult spre Nokia 7 plus imi place bateria mare si design ul foarte mult desi Xiaomi Mi A2 arata foarte bine pe rosu si e mai ieftin dar insa am gasit in cateva reweiuri o chestie care ma uimit in bine sau m-a incantatie foarte tare… Nokia 7 plus aduce ca experienta foarte aproape de Pixel in special cu Pixel 2. Este adevarat?! Va rog daca stiti ceva despre asta sa imi confirmati, voi ce credeti? Daca ar fi asa as stii deja ce sa aleg. Multumesc ! Salutari de la Bursucul !
Ambele sunt in programul Android One, deci experiența e 99% aceiași.
Am un cat s60, imi petrec 75% din viata pe santier deci clar nu il las pe Samsung sau altele. Am avut o gramada de Sony Xperia incepand de la T260 pana la Xperia Z1 compact cu, care am dat numai de belele pe santier. De cand cu, CAT S60 pot spune ca e un telefon de santier si pe langa asta ma simt in siguranta cu el. Nu ma deranjeaza sa arunc dupa cineva cu el daca sunt amenintat. O sa ia somn in prima secunda daca il nimeresc. Finisaje, sa zic asa imi place dar Sony arata demential pe langa asta. Ma ajuta la munca fiind electrician folosesc mult camera cu termoviziune. Am avut si samsung S3 mini, a fost ok si am pus pe el Cyanogen. Concluzia fiecare investeste in lucruri inutile ”telefoanele”. eu am pus problema altfel dupa n terminale cumparate, m-am hotarat sa imi cumpar ceva ce imi foloseste si isi scoate banutii investiti. Ca si prin urmare in jumatate de an amortizasem investitia. Fiecare cumpara ce vrea si isi permite.