Meta Platforms a început testarea primului său cip de antrenare AI dezvoltat intern, ca parte a unei strategii de reducere a dependenței de semiconductori costisitori furnizați de Nvidia și alți producători, potrivit unui raport Reuters.
Gigantul rețelelor sociale desfășoară în prezent teste pe o scară redusă, urmând să extindă producția dacă rezultatele vor fi satisfăcătoare.
Noul cip de antrenare AI al Meta este un accelerator dedicat, conceput exclusiv pentru sarcini specifice inteligenței artificiale, ceea ce îl face mai eficient decât unitățile de procesare grafică (GPU), utilizate în mod obișnuit pentru aceste procese. Compania susține că poate obține o eficiență mai mare controlând propria arhitectură hardware și utilizând un cip specializat, în loc să se bazeze pe GPU-urile furnizate de terți.
Conform Reuters, Meta dezvoltă acest cip în colaborare cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).
În aprilie 2024, Meta a anunțat a doua generație a cipului său AI, Meta Training and Inference Accelerator (MTIA), destinat susținerii aplicațiilor de inteligență artificială generativă. De asemenea, acest cip este folosit pentru optimizarea recomandărilor din fluxurile de știri de pe Facebook și Instagram.
În cadrul prezentării rezultatelor financiare pentru trimestrul al patrulea din 2024, directorii Meta au explicat că cipul MTIA este optimizat pentru infrastructura rețelei companiei și contribuie la reducerea costurilor.
Ne așteptăm să extindem adoptarea MTIA pentru aceste aplicații pe parcursul anului 2025, înainte de a ne extinde eforturile în dezvoltarea de cipuri personalizate pentru antrenarea modelelor de clasificare și recomandare în anul următor, a declarat Susan Li, CFO al Meta Platforms.
Meta intenționează să utilizeze MTIA pentru o parte din sarcinile sale de antrenare AI și pentru anumite aplicații de inteligență artificială generativă începând cu 2026.
În ianuarie, CEO-ul Mark Zuckerberg a anunțat că Meta va aloca un buget de capital între 60 și 65 de miliarde de dolari în 2025, ca parte a unui plan de extindere a infrastructurii sale de AI.
Lasa un comentariu!