Seagate se confruntă cu o situație extrem de neplăcută: foarte mulți clienți din întreaga lume s-au ales cu unități hard disk second hand vândute ca noi. Și pentru ca frauda să treacă neobservată, escrocii au folosit tehnici complexe pentru a manipula statisticile SMART și a reseta durata de funcționare, numărul de sectoare scrise și citite, erori ș.a.m.d.
La scurt timp după mediatizarea acestei situații, mulți clienți au constatat că pot verifica dacă datele au fost manipulate prin consultarea statisticilor FARM (Field Accessible Reliability Metrics), iar dacă acestea nu coincid cu cele din SMART aproape sigur e vorba de o unitate second hand vândută ca nouă. Doar că escrocii au identificat rapid și această metodă de diagnostic și pot manipula acum fără probleme și datele din FARM. Cel mai probabil, unitățile de acest fel provin din ferme de mining pentru criptomoneda Chia și vin cu un grad de uzură ridicat. Și spre deosebire de alte componente hardware, durata de viață a hard disk-urilor poate scădea semnificativ după o utilizare îndelungată cu multe operațiuni de citire și mai ales de scriere.
Din păcate pentru potențialii clienți, în momentul de față nu există nicio metodă sigură pentru a verifica dacă hard disk-urile au fost sau nu utilizate, iar Seagate recomandă achiziționarea de unități cu dată de fabricație nu mai mare de șase luni. Aceasta apare fie pe eticheta HDD-ului, fie prin verificarea serialului pe site-ul Seagate. Din câte se pare, nici achiziționarea de unități de la magazine de încredere nu pare să fie o soluție, escrocii reușind să penetreze canalele de distribuție și să păcălească chiar și marii retaileri. Și ca să fie și mai rău, unitățile second hand vândute ca noi provin din seriile premium de la Seagate, sunt de capacitate mare și vin la prețuri destul de mari, așadar o eventuală pagubă nu e de neglijat.
Până în prezent, HDD-urile celorlalți producători n-au fost afectate de această situație, însă cum descoperirea a fost făcută acum mai puțin de trei luni, n-ar fi exclus ca escrocii să pună în circulație și unități second hand de la Western Digital și Toshiba.
Via Techspot
Am luat recent un ssd m.2 (nu nmve) de pe aliexpress pentru ca era ieftin si am acceptat pierderea inainte de achizitie. Dupa 2 saptamani ajunge, intra la limita in slot fiind ceva mai mare decat ziceau ei. Surpriza: smart details imi arata pre-fail condition cu aprox 4 ani de utilizare continua. Scriu la chine, face pe prostul, deschid disputa, cu greu accepta retur aliexpress. Retur pe banii mei, imi cere awb fara sa imi furnizeze adresa unde sa expediez. Ei mizeaza pe faptul ca nu verifici sau nu merita costul transportului si au dreptate: nu merita. Dar aplicatia aliexpress a fost stearsa. Fake-uri am luat si de pe emag, dar tot chinezi si s-a rezolvat cu emag. Minciunile ne coplesesc.
Scuză-mă, dar cine cumpără SSD-uri de pe AliExpress sau Temu… își merită soarta.
Cineva trebuia sa o spuna si pe-asta!